Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Bryan Roy

Life of Bryan: van voetbalkunstenaar tot verbeten wappie

Wat is er toch aan de hand met Bryan Roy? Ooit was hij de goedlachse, geliefde, dartelende linksbuiten van Ajax. Altijd vrolijk en innemend, helemaal toen hij na zijn sportcarrière in de speelgoedpoppetjes ging. Maar hij lijkt volledig ontspoord. Roy bedreigde premier Rutte met een ‘headshot’ en leek euforisch te juichen om de dood van Peter R. de Vries, zoals hij zo vaak deed na een fenomenaal doelpunt. Bryan Roy was een open boek, nu is hij een raadsel waar nog maar weinig mensen iets van begrijpen...

Op Twitter roepen de mensen de raarste dingen. Maar Bryan Eduard Steven Roy, geboren in Amsterdam op 12 februari 1970, maakt het wel erg bont. Op 3 april van het vorige jaar vuurde hij zijn digitale pijlen af op onze minister-president. “Headshot krijgt-ie straks,” twitterde de voormalige voetbalprof en trainer als reactie op een tweet waarin Rutte tot aftreden werd gesommeerd. Een regelrechte bedreiging van het onzuiverste water. Een aangifte volgde en Roy moest zich verantwoorden bij de politie.

In 2020 raakte hij ook al in opspraak door journalist Chris Klomp te bedreigen, nadat deze onderzoek had gedaan naar complottheorieën. “Die Chrisje wil al maanden een gevecht met mij voeren,” zo valt te lezen in een bericht van Roy, die als screenshot werd gedeeld door Klomp. “Woont ie in Amsterdam. Zo oliedom! Hoe kan je zo dom zijn Chrisje. Laat staan al die oliedomme volgers van je. Ik weet waar je woont nu. Via DM. Slapen doen we ’s nachts, alleen jij niet.”

Roy had tijdens de coronapandemie als fanatiek aanhanger van complottheorieën ook al de nodige felle berichten de lucht ingestuurd. Tijdens het politieverhoor over ‘de zaak Rutte’ liet Bryan Roy weten sterk overtuigd aanhanger te zijn van de zogeheten QAnon-complottheorieën, uit Amerika. Hij gaf zonder blikken en blozen aan dat Rutte geëxecuteerd moest worden omdat hij volgens de Amsterdammer ‘deel uitmaakt van een groep leiders, die door corona de wereldbevolking wil terugbrengen tot vijf procent’.

Maar hij ging nog veel verder: Roy kwam volgens eigen zeggen ook tot zijn bedreiging omdat hij wilde opkomen ‘voor de kinderen die zijn misbruikt, verhandeld en mishandeld’, zo verklaarde hij tegenover de politie. Rutte zou hier schuldig aan zijn en om die reden geëxecuteerd moeten worden. Zijn woorden, volgens RTL Nieuws: “Hij wordt geëxecuteerd, zo gaat dat. Ik ga dat niet doen, maar hij zal ervoor moeten boeten.”

In september 2021 werd Roy, die geregeld te zien was tijdens demonstraties tegen het covidbeleid, vanwege die headshotbedreiging veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken. Hij weigerde, met de woorden: “Mark kan die hele taakstraf in z’n naad douwen.” En dus moest hij voor 40 dagen de cel in.

Volledig gestoord

En dan was er nog het incident met betrekking tot de moord op Peter R. de Vries. Pal nadat de misdaadjournalist in Amsterdam was neergeschoten, twitterde Roy één woord: “Yes.” De reacties op het socialemediakanaal waren niet van de lucht. “Reactie van de volledig gestoorde Bryan Roy op bericht dat Peter R. de Vries is neergeschoten,” twitterde ene Marcel van de Berg. En hij was niet de enige. Roy haastte zich te zeggen dat hij dat woord niet gebruikt had uit leedvermaak, maar slechts als bevestiging dat het nieuws hem ook had bereikt. Maar het schandaal was al geboren.

Website Elfvoetbal interviewde hem in mei 2021 en vroeg hem naar zijn beweegredenen. “We worden voortdurend voorgelogen door de media en door politici,” zo legde hij uit. Hij liet weten dat zanger Robbie Williams in 2014 al op Facebook de film Zeitgeist had aangeraden over complottheorieën en ‘het tenietdoen van burgerrechten en vrijheden van de bevolking’. “Sindsdien is bij mij alles gevallen. Als een openbaring. Er ging een compleet andere wereld open. Plotseling begreep ik de wereld waarin we nu zitten. Maar ook die waarnaar we onderweg zijn en de jaren die achter ons liggen. Hoe we al jaren worden voorgelogen door de media. Hoe die ons gekleurde journalistiek voorschotelt. Hoe politici ons valse informatie geven.”

En in een interview met internetjournalist George van der Leeden: “De complete media wereldwijd kan de prullenbak in. Die wordt gecontroleerd door zes families.” Roy gaf in dit vraaggesprek in oktober 2021 aan dat er een nieuw tijdperk zal aanbreken. Hoe dat eruit zal zien? Daar moesten de mensen zelf maar achter zien te komen. “Je moet je daar goed in verdiepen. Dat kost moeite en tijd. Ik zat ook niet zomaar bij de elf beste voetballers van Nederland.”

Bij Ajax werd Bryan Roy niet alleen op voetbalgebied bijgespijkerd.

Dartelend hertje

En ja, dat was hij, een van de beste voetballers van Nederland. Bryan Roy was nog maar 17 lentes jong, toen hij al debuteerde in de hoofdmacht van Ajax. Tijdens zijn debuut op 6 september 1987 tegen FC Twente maakte hij meteen een verpletterde indruk en scoorde ook nog. Hij werd op het Voetbalgala meteen uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Zijn spel liet zich nog het beste vergelijken met een dartelend hertje. Sierlijk, snel en met een geweldig linkerbeen.

Toch kreeg hij ook veel kritiek te verduren. Leo Beenhakker, toen trainer van de landskampioen, vond Roy een vrucht van de ‘patatgeneratie’, zoals de trainer het noemde. Daar maakten in 1989 naast Roy ook Richard Witschge, Marciano Vink en de broertjes De Boer volgens Don Leo deel van uit. Beenhakker noemde zijn spelers zo vanwege hun gemakzucht. Het waren vijf jongens die constant rottigheid uithaalden, meer buiten dan op het veld actief waren, en prima verdienden. Toch werden ze toen, in het seizoen 1989/1990, kampioen van de eredivisie.

In 1993 kreeg hij Roy het aan de stok met Louis van Gaal, die tot zijn afgrijzen constateerde dat het talent in de media te veel werd bewierookt. De huidige bondscoach was erg ontevreden over zijn pupil en zegde publiekelijk het vertrouwen in de voetballer op. Roy was enorm geliefd bij de supporters, maar zijn coach vond dat de speler veel te veel doorsloeg in ongewenste frivoliteiten en niet in het teambelang handelde.

Voor Roy zat er maar één ding op: zijn favoriete voetbalclub vaarwel zeggen. Hij verliet huis en haard en vond onderdak bij het Italiaanse Foggia. Gelukkig voor hem hoefde hij de emigratie niet in zijn eentje te doorstaan. Inmiddels had hij een heuse filmster aan de haak geslagen, al net zo’n schattig portret als de goedlachse voetballer zelf. Nada van Nie, want over haar hebben we het, werd in 1988 landelijk bekend als ‘Honneponnetje’ en samen kregen ze een dochter en een zoon: Jamie-Lee en Quentin. Het stel trouwde in 1993, maar in 2008 gingen ze weer uit elkaar.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Toen zat zijn voetbalcarrière er al een paar jaar op. Na twee jaar Foggia Calcio, volgde twee jaar bij Nottingham Forest, drie jaar Hertha BSC uit Berlijn en een seizoen bij NAC. In 2004 speelde Bryan Roy nog enkele wedstrijden voor het Engelse Workington, maar toen was de pijp wel leeg voor de toen 34-jarige balgoochelaar, die 32 keer uitkwam voor het Nederlands elftal. Hierin scoorde hij negenmaal. En hij speelde op twee WK’s en één EK.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, Bruno Press, Pro Shots e.a.