Tepels aan mensen zijn als sturen in auto’s: elk model heeft er een. Alleen wordt bij mensen een onderscheid gemaakt tussen tepels van mannen en vrouwen.
Met gevolgen. Want een vrouwentepel tonen is taboe. Wat vreemd is, omdat je de tepels van zowel mannen of vrouwen zou kunnen erotiseren, terwijl die van de vrouw als enige van de twee ook nog een functie hebben: het zogen van een baby. De mannentepel daarentegen heeft geen enkele andere functie. Dit, gekoppeld aan het feit dat door borstvoeding vrouwen hun tepels ook als een functioneel en vertrouwd deel van hun lichaam zien en mannen er al van kinds af aan aan gewend zijn, zou juist de vrouwentepel meer geaccepteerd moeten maken.
Maar het tegendeel is het geval. Onlangs nog bracht LINDA. een blad uit geheel gewijd aan de tepel. Bedoeld als pleidooi vóór het bevrijden van de vrouwentepel.
Op de cover toonden meerdere (bekendere) Nederlandse dames hun borsten. Maar stuk voor stuk bedekten ze hun tepels. Te confronterend. Bizar, alsof je een slotbetoog bij de rechtbank begint met de woorden: “Oké, ik ben schuldig, maar...” Strijdend tegen een taboe door je te conformeren aan datzelfde taboe. En dat mede vanwege de verkoopcijfers, want adverteren mét tepels wordt immers moeilijk.
Feitelijk verschillen de tepels van mannen en vrouwen amper. De vrouwentepel vertoeft alleen wel op een wat glooiender gebied, komt in wat meer variaties en kan soms wat nadrukkelijker aanwezig zijn dan die van de man.
Zoogfunctie
In de medische wereld worden tepels omschreven als ‘een uitmonding van de melkklier’ of als ‘een gepigmenteerd knopvormig uitsteeksel op de borst van de mens’. Dat klinkt bepaald niet lustopwekkend. Bij de vrouwen hebben tepels een zoogfunctie. Bij de mannen niet. Dat mannen toch tepels hebben, komt omdat na de bevruchting een embryo zich in eerste instantie onzijdig ontwikkeld. Het kan dan nog alle kanten op: jongen, meisje...
Feitelijk verschillen de tepels van mannen en vrouwen amper. De vrouwentepel vertoeft alleen wel op een wat glooiender gebied
Daarom zit die tepel er bij elk ‘prototype’ standaard bij inbegrepen. Maar als het embryo zich uiteindelijk richting één geslacht gaat ontwikkelen, stopt de ontwikkeling van de tepel gelijk wanneer het een jongetje wordt. Daarom zijn mannentepels kleiner. Feitelijk zijn mannentepels dus onderontwikkelde vrouwentepels. Ook de areola (of tepelhof) is daarom bij vrouwen groter dan bij mannen. Meestal zijn ze enigszins ovaal en waar een man het moet doen met een gemiddelde doorsnede van 25 millimeter kan dit bij vrouwen verschillen van 40 tot 100 millimeter.
Tepels gelden als erogene zones.
Ze aanraken kan prettig en opwindend aanvoelen. Maar waar mannen hun tepel bij wijze van spreken onbedekt mogen laten in een vijfsterrenrestaurant, gelden geheel andere regels voor de vrouwentepel.
Op zich is dat wat vreemd. We weten immers dat elke vrouw ze heeft, weten ook waar ze zitten en hoe ze er ongeveer uitzien. Maar gaandeweg is de vrouwentepel steeds meer geërotiseerd. Het werd een seksueel stukje van het lichaam van de vrouw. Het kan mannen opwinden. En gaandeweg werd het een steeds groter taboe ze te tonen. Waardoor het alleen maar voor nog meer opwinding zorgde als je er toevallig wel eentje ziet. Dat foto’s van nipslips zoveel impact hebben is niet omdat we dankzij een foto of filmpje ervan ontdekken dát een vrouw een tepel heeft, en doorgaans ook niet omdat deze zo mooi of apart is, maar puur dat we iets zien wat we eigenlijk niet mogen zien. Tenminste, volgens de momenteel nog altijd geldende normen en waarden.
Iemand vertelde eens hoe hij een dag lang op het strand tussen de blote borsten had gelegen. Het was hem gaandeweg amper nog opgevallen. Maar toen hij diezelfde avond op een terras zat en een vrouw, die een tafeltje verderop zat, haar hemdje één knoopje te ver had openstaan, kon hij, als ze haar drankje van tafel pakte telkens bijna een tepel zien. Hij had een stijve nek van het loeren. Kortom: als iets verborgen wordt, krijgt het daarom vaak juist aantrekkingskracht.
Scout LaRue Willis ging zelfs een dagje topless de straat op in New York, nadat ze vanwege een te blote foto van Instagram verwijderd was
Kersen op de taart
In wezen zou je kunnen denken dat het voor een teen dus niet veel anders zou hoeven te zijn dan voor een tepel. Daarvan weten we ook dat we die allemaal hebben. Maar stel dat we vanaf nu de teen jarenlang krampachtig en fanatiek gaan bedekken, dan wordt het vanzelf ook bijna een geheim, spannend en erotisch stukje van het lichaam. Waar we juist op letten als deze per ongeluk opeens tevoorschijn floept. Al gaat die vlieger volgens Kaat Bollen (seksuologe/master in de psychologie) niet helemaal op.
“Uit onderzoek blijkt dat ook bij indianenstammen waar vrouwen altijd met ontblote borsten rondlopen, mannen die borsten nog altijd erotiserend vinden. Het verstoppen is dus niet het enige dat borsten erotiseert. Dat is ook gevolg van een biologische component, en de tepels zijn dan toch wel de kersen op de taart.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP, BRUNO PRESS E.A.