De politie verzamelt gegevens van slachtoffers, verdachten en iedereen die ooit aangifte heeft gedaan. Dat meldt Trouw aan de hand van een interne memo uit 2020. De gegevens van zo’n negen miljoen mensen staan in de database van de politie. Allemaal worden ze actueel gehouden met updates over levensgebeurtenissen als verhuizingen en huwelijken. De gegevens worden nooit verwijderd, ook niet wanneer een persoon is overleden.
Datahonger
In de memo staat dat de politie al in 2015 gewaarschuwd is door de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Er zou te gretig data van burgers verzameld worden. Die ‘datahonger’ zou ‘imagoschade en een sterk oplopende werklast’ betekenen voor iedereen bij de politie.
Er zouden al plannen zijn om een einde te maken aan een deel van de dataverzameling. In de toekomst zouden bijvoorbeeld alleen de gegevens van verdachten verzameld kunnen worden. Desondanks meldt Trouw dat de gegevens die tot nu toe opgespaard zijn nog steeds bewaard worden.
Dat is volgens Privacyexpert Rejo Zenger van Bits of Freedom overigens verboden. "De politie mag niet meer gegevens verzamelen dan strikt noodzakelijk is voor haar taak”, meldt hij aan Trouw. "Het feit dat ze zelf aangegeven dat ze gegevens verzamelen die ze niet nodig hebben, geeft aan dat ze meer doen dan proportioneel is. Daarmee overtreden ze de wet."
- Pro Shots