Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rugbylegende Chris Dawson zou zijn verdwenen vrouw Lyn hebben vermoord

In de Australische stad Sydney vond de afgelopen negen weken een opzienbarende rechtszaak plaats. Ex-rugbyprof Chris Dawson staat terecht voor een moord die meer dan veertig jaar geleden zou zijn gepleegd. Een verhaal over gangsters, scrums, tweelingbroers en een 16-jarige babysitter. “Ik was nog maar een kind, hij heeft mij gegroomed.”

Rugbylegende Chris Dawson zou zijn verdwenen vrouw Lyn hebben vermoord

De beroemde ex-rugbyster draagt een mondkapje en een zonnebril als hij op 7 juni 2022 aankomt bij de Supreme Court of New South Wales, het hoogste gerechtshof in Australië. Chris Michael Dawson is 73 jaar. Hij heeft nog steeds de schouders van een rugbyer en heeft een gebruinde huid omdat hij al bijna zijn hele leven bij het strand woont. Zijn neus is mooi recht. Na honderden botsingen op het rugbyveld liet hij plastische chirurgie uitvoeren.

Chris Dawson kwam een maand eerder voor het eerst aan bij de rechtszaal. Fotografen wachtten hem op, journalisten schreeuwden vanaf een veilige afstand vragen. Die gingen nooit over zijn loopbaan als rugbyer van de Newtown Jets, maar over zijn eerste vrouw Lyn. Heeft Chris Dawson haar vermoord of laten vermoorden? Dat moet ruim veertig jaar na haar verdwijning eindelijk duidelijk worden.

Om kwart voor negen in de ochtend zit Chris Dawson naast zijn advocaten in de rechtbank. De grootste zaal van de Supreme Court zit weer vol. Familieleden van zijn vermiste/vermoorde/weggelopen ex-vrouw Lyn nemen plaats naast Australiërs van in de vijftig die in de jaren 70 les kregen van Chris Dawson op een highschool. De grote afwezige in de rechtszaal is podcastmaker Hedley Thomas. Hij maakte in 2018 de truecrime-podcast The Teacher’s Pet en kwam tot de conclusie dat Chris een moordenaar was. Het motief: hij had een relatie met zijn minderjarige babysitter/ leerling en wilde van haar de nieuwe mevrouw Dawson maken. De podcastmaker zal later in het proces worden opgeroepen als getuige en mag niet in de zaal zijn. Rechter Ian Harrison neemt het woord. Hij moet bepalen of de verdachte schuldig is aan moord. Onder normale omstandigheden doet een jury dat, maar de advocaat van Chris Dawson protesteerde daar succesvol tegen. Haar cliënt zou door de podcast nooit een eerlijke rechtszaak kunnen krijgen, er was geen Australiër die de serie niet had gevolgd, de meeste gewone mensen hebben hun oordeel al geveld: guilty. Totaal aantal downloads van de podcast: 18 miljoen, een record.

De advocaat probeerde de zaak daarna nog helemaal te seponeren.

Het is volgens haar een schande dat Chris Dawson zich meer dan vier decennia later voor een rechter moet verantwoorden, de verdwijning van zijn vrouw was traumatisch genoeg, laat die oude man met rust. Hij is onschuldig en zit alleen maar in de beklaagdenbank door die tendentieuze podcast.

Chris Dawson komt aan bij de rechtbank.

Het is negen uur. De zoveelste dag in de rechtszaal gaat bijna beginnen. Miljoenen Teacher’s Pet-fans van over de hele wereld hebben er weer zin in. Ex-rugbysterren zullen getuigen in de rechtbank en er zal vast een hoofdrol zijn voor de eeneiige tweelingbroer van Chris:

Paul Dawson, een andere grote naam in de Australische rugbywereld.

Gedeelde minnaressen

De eerste aflevering van The Teacher’s Pet was op 17 mei 2018. Podcastmaker Hedley Thomas sprak met rugbyers, trainers, voormalige leerlingen van Chris en Paul Dawson, vrienden, bekenden, andere ex-babysitters die door de broers werden versierd, detectives, paragnosten, familieleden en vrienden van Lyn. Buurvrouw Julie van Chris en Lyn Dawson zei: “Ik weet zeker dat Chris zijn vrouw heeft vermoord.” Dat had hij gedaan om met babysitter JC te kunnen trouwen. “Lyn hield extreem veel van hun twee dochters, ze zou ze nooit verlaten.” Hedley Thomas ruimt veel tijd in om de macaber hechte relatie tussen de tweelingbroers en beste vrienden Paul en Chris te schetsen en het gaat vaak over hun rugbyverleden. Op 12 mei 1973 liepen Chris en Paul Dawson juichend over de Sydney Cricket Ground.

Hun rugbyteam had geschiedenis geschreven door een sensationele 1-0-overwinning op de St. George Dragons en de Newtown Jets waren kampioen van de New South Wales Rugby League. Mannen vroegen hun handtekening, vrouwen krabbelden hun telefoonnummer op papiertjes, kinderen kwamen het veld op en werden door hun ouders met de Dawsontweeling op de foto gezet. Volgens een spreker in de podcast was hun titel ‘alsof IJsland het goudenmedailleklassement op de Olympische Zomerspelen wint’.

Chris en Paul waren niet de beste rugbyers van Australië, maar wel met afstand de opvallendste. De ene broer ging eens naar de bioscoop, de ander naar een rugbywedstrijd. Zonder elkaar hadden ze beiden ‘een slechte tijd’. Ze droomden ervan profrugbyer te worden. Het was belangrijk dat ze in hetzelfde team zouden komen, zo niet dan zouden ze allebei meteen stoppen. Chris zei te kunnen ‘voelen’ waar Paul zich op het veld bevond en andersom. Een bekende zegt in de podcast: “Ze functioneerden als één persoon.”

De podcast waar heel Australië van smulde.

Ze noemden zich Twin 1 and Twin 2. Chris was tweeling 2 omdat hij net iets later was geboren. Ze zaten naast elkaar in de klas en hadden alleen aandacht voor elkaar. Leeftijdsgenootjes scholden Chris en Paul uit voor ‘freaks’.

Ze liepen een tijdje niet meer samen naar school om minder raar te lijken. Ze communiceerden in een geheime taal en moesten spraakles krijgen omdat niemand ze anders kon verstaan. Ze rugbyden op het nabijgelegen strand en gingen spelen bij de Eastern Suburbs Rugby Union Football Club.

Ze waren snel, konden ver werpen en tackelden hun tegenstanders met hun hoofd naar voren. Bij scrums moesten ze de tegenstander met zoveel mogelijk kracht achteruit duwen, bij balbezit gooiden Twin 1 en Twin 2 de bal meestal tot de tryline naar elkaar.

De Dawsontweeling Chris en Paul.

Er stonden vaak scouts voor de Dawson-broers langs de kant. Bij uitwedstrijden lagen ze altijd bij elkaar op de kamer en ze droegen allebei een dunne, witte hoofdband. Interviews gaven ze alleen samen en de Dawsons speelden zelfs op dezelfde positie: second row. Familiebijeenkomsten werden meestal gehouden bij het rugbyveld.

Chris en Paul vroegen elkaar toestemming als ze verkering wilden, soms deelden ze hun minnaressen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Paul keurde in 1966 een meisje genaamd Lyn goed. Chris en zij ontmoetten elkaar op hun 16de. Hij zat op Sydney Boys High School, zij op Sydney Girls High School. Lyn was mooi en lief, Chris had lang blond haar met woeste bakkebaarden en was gespierd. Paul koos een meisje genaamd Marilyn uit, Chris keurde haar goed. Paul trouwde in 1969, Chris het jaar erna en Twin 1 en Twin 2 gingen met hun echtgenotes naast elkaar wonen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • News Corp Australia, NSW Police