Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De meest legendarische tv-interviews: 'Alles is weg!'

De meest legendarische tv-interviews: 'Alles is weg!'

Interviews op televisie lopen niet altijd zoals je verwacht. Zeker niet wanneer het een live-uitzending betreft. Confrontaties zijn soms goed doordacht of ontstaan spontaan en wanneer iemand ineens op zijn of haar praatstoel zit, is het helemaal peentjes zweten en smullen geblazen. Dit zijn de zeven meest memorabele tv-interviews van de laatste jaren.

Patrick Kluivert: ‘Effe serieus, het is niet zo makkelijk’

Hij had er overduidelijk zin in: Patrick Kluivert. Aanschuiven in 2006 bij het sympathieke Holland Sport, toen nog gepresenteerd door Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk, om over zijn nieuwe biografie te praten. Successen bij Ajax, hoogtijdagen bij Barcelona en flink wat toernooi-ervaring bij het Nederlands elftal, het werd allemaal besproken.

Wat Patrick op dat moment nog niet wist, was dat de heren heel andere plannen met hem hadden. Zijn bijdrage aan het programma was helemaal niet bedoeld als luchtig of vermakelijk. Nee, er stond hem juist een keiharde confrontatie te wachten. Na drie minuten in het gesprek haalt Wilfried het auto-ongeluk uit 1995 aan, waarbij Kluivert theaterdirecteur Marten Putman het leven liet. Er wordt hem gevraagd naar de toevallige ontmoeting met de nabestaanden – Putmans vrouw en dochter – in een restaurant, elf jaar later. Patrick daarover: “Zijn dochter kwam met tranen in haar ogen naar mijn tafel, we zijn gaan praten en hebben nummers uitgewisseld.

Tot nu toe heb ik contact met haar en daar ben ik wel blij om.” Wilfried daarop: “Je had toch ook zelf contact kunnen opnemen? Is dat elf jaar lang niet gelukt? Jij hebt gewoon geen contact gezocht.” Patrick: “Dat heb ik wel gedaan.

Patrick Kluivert in het nauw bij Holland Sport.

Een aantal jaren geleden. Ook direct na het ongeluk.”

Wilfried weer, dit keer met de aanval die hij op zijn tafelgast had voorbereid: “Je hebt nu nog steeds niet met ze gesproken. Ik ken de familie namelijk en ik heb gisteren met ze gebeld. Je hebt pas gisteren, drie maanden na de ontmoeting in het restaurant een sms’je gestuurd.”

Het ongemak van de in een hoek gedreven Kluivert is vervolgens duidelijk te zien. “Effe serieus,” begint hij. “Het is niet zo makkelijk om directe... euh... hoe zeg je dat... pratende contact te zoeken. Zowel voor mij als voor de familie is het heel moeilijk. Misschien kan ik het gewoon niet.”

Wilfried: “Dan heb ik de indruk dat er nog een hoop in je leven moet gebeuren.”

Patrick: “Nou, misschien wel. Het is heel moeilijk om uit te leggen waarom het niet lukt. Dat kan ik niet uitleggen.”

Wilfried: “En dan pas een dag voor het verschijnen van dit boek een sms’je sturen. Waarom niet direct na het eerste contact?”

Patrick: “Ik zou het echt niet weten.”

Peter R. de Vries: ‘Keiharde afspraak!’

Twee jaar na Kluivert-gate, waarbij Matthijs van Nieuwkerk deels de klappen uitdeelde, is de presentator in zijn eigen De Wereld Draait Door zelf aan de beurt. De linkse hoek komt dit keer van Peter R. de Vries. Normaal gesproken vriend van de show, maar nu even niet. Het interview met de crimefighter zit er eigenlijk al min of meer op, wanneer hij toch nog even een punt wil maken. “We zouden iets langer over mijn nieuwe boek praten dan je nu doet,” aldus Peter, wijzend op de welgeteld vijftien seconden dat Matthijs er iets over zegt. Wat volgt is een bizar ongewenst een-tweetje, op een moment dat het programma eigenlijk al van zender had moeten zijn, maar hierdoor uitloopt. Matthijs: “Nou ik dacht even... dat is... nou, kijk me niet zo boos aan!” Tafeldame Chantal Janzen: “Hij heeft een stikkie gerookt.”

Peter: “Ik vind dit niet correct.” Matthijs: “Oké, dan mag jij het nu een minuut voor je houden (pakt boekje en plaatst het voor Peter op tafel, red.) en dan maak jij reclame voor dit boekje. Dat is serieus, dat meen ik.”

Peter: “Nee, zo gaan we het niet doen.”

Matthijs: “Nou ja!”

Peter: “Nee, dan moet je niet verbaasd doen. We hebben daar een keiharde afspraak over en die kom je niet na.”

Matthijs: “Dat ga ik me straks met jou afzonderlijk, zonder de camera’s erbij, afvragen of dat helemaal zo is.”

Peter R. de Vries ergert zich aan Matthijs van Nieuwkerk.

Peter: “Nou, het staat zwart op wit, hoor.”

Matthijs: “Heb ik iets ondertekend?”

Peter: “Jouw productieleider, ja.” Matthijs: “Wat een raar einde van dit programma, Peter.”

Peter: “Jij maakt het raar. Ik kom hier zitten, ik heb een afspraak zwart op wit en jij houdt je er niet aan. Dus wie doet er dan raar?”

Matthijs: “Dit is toch merkwaardig? Wat is mijn straf? Wat, wat, wat, wat?”

Peter: “Je kan nu heel gespeeld doen alsof je van niets weet, maar het is gewoon keihard afgesproken.”

Matthijs: “Nou ja zeg, het boekje ligt hier toch ook? Ik heb het over ’t boek. We gaan hier mee ophouden. Dit is niks voor de tv. Tot zover deze aflevering van De Wereld Draait Door. Tot morgen.”

Gerda Smit: ‘Alles is weg!’

Hij noemde het ‘niet de meest spannende opdracht die hij zichzelf kon geven’, toen Evert Santegoeds in 2009 zijn auto richting Volendam stuurde voor een interview met Gerda, de moeder van Jan Smit. Toch werd het misschien wel het meest spraakmakende interview uit zijn carrière. De keukenrol, blender, etagères, kandelaars en gastendoekjes werden binnen een mum van tijd hét gesprek van de dag, toen een boze vrouw voor haar zoon besloot op te komen en werkelijk alle vuile was buitenhing. Inclusief de ‘dekbedden waar Willem-Alexander en Máxima onder hebben geslapen’. Van kelder tot vliering bleek de villa van Jan te zijn gestript door ex-vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen op de dag dat zij bij hem vertrok. En alle dure spullen? Vervangen door goedkopere varianten. Mevrouw Smit toonde dat haarfijn aan met een keurig geordende map met rekeningen.

De moeder van Jan Smit hangt de vuile was van Yolanthe Cabau van Kasbergen buiten.

“Alles is weg!” aldus de vuurspuwende tijgerin. Het tv-interview was een instant-hit en kende vele persiflages. Onder meer van Irene Moors in de TV-kantine die Yolanthe, uit naam van Gerda, een ‘asociaal vies klerewijf zonder enige klasse’ noemde. Begin 2020 haalde Comedy Central de oude beelden opnieuw boven water om op ludieke wijze handig in te spelen op de toen net ontstane coronacrisis. Ook nu was ‘alles weer weg’, maar dan in de supermarkt vanwege de vele ‘hamsteraars’ in lockdown. “Elk vertrek is uit elkaar getrokken. Nou, zo zijn wij niet grootgebracht,” aldus de Volendamse vanachter de kassa. Tegenover Linda de Mol reageerde Yolanthe jaren later voor het eerst op het geruchtmakende interview:

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“Ik maak elke ochtend een heel lekker sapje voor Wesley (Sneijder, red.) met de Volendamse citruspers, haha.” Dertien jaar na dato wordt Evert nog regelmatig op het gesprek aangesproken en kan de familie zelf er inmiddels om lachen. Zus Monique: “Het is eigenlijk best gek dat we destijds geen actie hebben opgezet met Hema of Blokker. Daar had namelijk best een aardig verdienmodel in gezeten.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.