Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Krystian M.

De jacht op moordmakelaar NN-*4229: ‘Leeg die ding op hem, verneuk het niet!'

De moordenaars van Peter R. de Vries horen deze week hun straf. Vorige week werd ook de vermeende moordmakelaar aangehouden: Krystian M., een 27-jarige Pool, die lange tijd aangeduid werd met de codenaam NN-*4229. Wie is deze crimineel en hoe regelde hij de aanslag die heel Nederland schokte?

“Ik moet dit doen. Anders kom ik onder de groene zoden te liggen.” De moordmakelaar van de aanslag op Peter R. de Vries zal het zelf kennelijk ook niet meer na kunnen vertellen, mocht de aanslag op het leven van de misdaadjournalist onverhoopt mislukken.

Dat is tenminste wat hij laat weten in een berichtje dat verschijnt op de Google Pixel-telefoon die in de auto van de twee verdachten van de moord op Peter wordt gevonden, nog geen uur nadat de dodelijke schoten op 6 juli 2021 in Amsterdam zijn gevallen. De auto is de zilverkleurige Renault Kadjar waarin verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (35) tevergeefs probeerden te vluchten. Een vlucht die al na drie kwartier eindigde op de A4, ter hoogte van de afslag Leidschendam, nadat een motoragent de twee had gespot en zij niet lang daarna aan de kant werden gezet. In die gestolen auto wordt de telefoon gevonden waarop alle versleutelde chats staan die voorafgaand aan de aanslag zijn uitgewisseld tussen de verdachte aanslagplegers en hun vermeende opdrachtgever. Uit de door de recherche ontsleutelde berichten valt heel precies te reconstrueren hoe de moord is voorbereid, en hoe het contact verliep tussen Delano G., Kamil E. en de dan nog onbekende, derde persoon. Het contact vindt de dag voor de aanslag voor het eerst plaats tussen de moordmakelaar en de Pool Kamil Pawel E. (35), die in het Gelderse Maurik woont. Hij is in het bezit van de Google Pixel-telefoon waarmee het verkeer tussen de twee partijen tot stand komt.

Delano G. probeerde naam te maken als gangsterrapper.

Kamil is de man die volgens justitie de omgeving van de Lange Leidsedwarsstraat verkent, betrokken is bij het vluchtplan en het wapen uitprobeert waarmee de moord gepleegd zou worden. Hij heeft toegegeven dat hij Delano op de dag van de aanslag naar Amsterdam heeft gereden. Maar hij ontkent dat hij wist wie Delano was en welke opdracht deze moest uitvoeren. Hij zou voor 100 euro iemand moeten vervoeren.

Verkenningen Leidsebuurt

Maar justitie gelooft daar niets van. Zij denkt dat Kamil E., ter voorbereiding van de aanslag, meerdere keren verkenningen heeft uitgevoerd in de Amsterdamse Leidsebuurt. Het Openbaar Ministerie heeft beelden waarop te zien is hoe E. op 28 juni een casino uitstapt aan de Korte Leidsedwarsstraat, om vier minuten voor half acht. Dat is rond het tijdstip waarop Peter R. de Vries de studio van RTL Boulevard doorgaans verliet. Ook straalde zijn telefoon in de periode van 21 tot en met 27 juni dagelijks aan in Amsterdam.

Kamil E. was een fervent vechtsporter.

Hij was op die dagen ook in de buurt van de parkeergarage waar De Vries zijn auto gewend was te parkeren. Daarnaast testte hij een van de wapens die ze op de dag van de aanslag bij zich hadden, op een industrieterrein in Amsterdam. Zoals hem dat werd gevraagd door de eveneens Pools sprekende opdrachtgever. Dat blijkt uit een filmpje dat onderdeel is van het politiedossier. De persoon in een auto die daarop te zien is, heeft handschoenen aan en is onhandig bezig met een Heckler & Koch-pistoolmitrailleur. Kamil E. bevestigt tegenover de rechter dat hij dat was. ‘Die Pool’ – de moordmakelaar – had hem gevraagd om handschoenen aan te trekken en het wapen uit te proberen. Het filmpje is gemaakt in het Amsterdamse havengebied, niet lang voordat de Vries werd neergeschoten. Maar hij vond het niet vreemd om dit te doen, vertelt hij de rechter. “In Polen heb ik ook geschoten, bijvoorbeeld op dieren, voor de sport.”

Foto’s van de wapens

Op de dag van de aanslag begint het contact tussen de moordmakelaar en zijn ‘soldaten’ rond half elf, nadat Kamil zijn handlanger Delano heeft opgehaald in Rotterdam. Samen rijden ze naar Amsterdam. De mysterieuze man vraagt hen dan meteen om foto’s van de auto, de snelweg, en de wapens.

Kamil is een brede, gespierde man, blijkt in de rechtszaal, met tatoeages tot ver in zijn nek. Hij claimt dat er nog minstens één andere persoon meeliftte op de dag van de moord, ook van Poolse afkomst. Maar uit het dossier blijkt daar niets van. NN-*4229 lijkt alleen in contact te zijn met Kamil E. over hoe Delano G. de moord zou moeten gaan uitvoeren. Althans, dat is hoe justitie het ziet. De coördinator van de aanslag over de rol van Delano, in het Pools: “Heb je tegen hem gezegd om hem naast de garage te doen?” Kamil E.: “Ja hoor, ik denk dat het ok zal zijn.” Op 6 juli is het vooral Delano die berichten uitwisselt met de man op de achtergrond, die naast het Pools kennelijk ook het Nederlands beheerst. Hij geeft Delano aanwijzingen: “Hij laat je zien zo waar hij gaat wachten en vanwaar die man komt. Daar moet je hem doen.”

De persoon die van de politie de codenaam NN-*4229 heeft gekregen, laat tijdens de criminele operatie merken dat hem er alles aan gelegen is om zijn opdracht goed af te laten lopen. Hij bijt Delano toe de aanslag niet te verprutsen. “Leeg die ding op hem.” En: “Verneuk het niet.” Delano G. stelt de anonieme persoon dan gerust. Hij vertelt hem dat hij zeker bereid is de aanslag te plegen, ook al is het midden in het centrum van de stad: “Ook al is het daar heet. Ik doe gewoon.”

“Laad die grote,” appt Krystian M. Hij doelt op dit type pistoolmitrailleur die Kamil E. en Delano G. bij zich hebben.

De opdrachtgever blijft Delano onder druk zetten: “Knal op zijn hoofd.” Delano antwoordt: “Jaman, kkk hard.” NN-*4229: “Paar keer.” Delano: “Ahahahah.” Hij geeft de beoogde schutter ook zekerheid over zijn beloning: “Het geld is er.” En: “Misschien krijg je extra als je goed doet.”

Delano G. schrijft vervolgens het bewuste berichtje dat in de media is verschenen, en waar zoveel boosheid en verontwaardiging over ontstond vanwege de niets ontziende toon: “Bro ik schiet die kk ding helemaal door ze kk lichaam heen, die vieze kk hoer, hoofd alles laat hem daar als een sletje achter (...) I love this.” Het moment van de aanslag nadert dan. Even voor vijven stuurt de opdrachtgever twee foto’s van Peter R. de Vries, waarop hij in televisie-uitzendingen is te zien, naar de Google Pixel-telefoon die op dat moment in Delano’s handen is. “Deze hond moet je hebben,” is het bijschrift. Even na half zeven stuurt NN-*4229 volgens het proces-verbaal van de politie nog een actuele foto van een scherm waarop Peter R. de Vries dan live optreedt in RTL Boulevard. Daarbij staat in straat-staccato geschreven: “Zeg tegen die Pool hij is er, zo ziet die uit. Je moet vanaf de Mac hem volgen.”

Om 18.59 uur, een half uur voor de beschieting, stapt Delano G. uit de auto. Kamil E. blijft zitten en laat NN-*4229 in het Pools weten dat hij Delano G. eerder te voet ‘alles heeft laten zien’. Dat komt overeen met camerabeelden waarop te zien is hoe de twee door de Leidsebuurt lopen, onder meer langs de achteruitgang van de studio van RTL Boulevard. Dat is de plek waar De Vries even voor half acht naar buiten zal komen. Kamil E. gaat weer rondrijden in de buurt van de latere moordplek, schrijft hij. Zodat hij Delano kan oppikken.

Dan vallen er vijf schoten in de Lange Leidsedwarsstraat. Meteen na de schietpartij rent Delano G. in zijn trainingsjasje met camouflagekleuren de Prinsengracht op, langs het volle terras van een kroeg, waar men zich afvraagt waarom deze bebaarde jongen op een drafje voorbij komt lopen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In de auto zou Delano dan volgens het Openbaar Ministerie beschrijven hoe de aanslag is verlopen. “Bro, ahahahah… dwars door ze hoofd en lichaam… echt, gelukt… hij is dood…. Kk dood.” De Vries ‘slaapt’ en ‘die kogel (ging) dwars door zijn hoofd’. En verder: “Alles spoot... die bloed… iedereen gille… hij bewoog niks meer… was kk druk.” Weet je het zeker, vraagt de onbekende Pool nog een laatste keer. “Ja man, zijn ogen lagen open,” is het antwoord.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP e.a.