Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Vechtsporters slaan door: verkrachting, doodslag, moord…

Vechtsporters slaan door: verkrachting, doodslag, moord…

Uit de editie van woensdag 15 juni 2022: Losse handjes zijn een pre voor vechtsporters, maar niet als ze die ook buiten de ring laten wapperen. Dan komen ze in gevecht met justitie, niet de makkelijkste tegenstander. Opvallend veel vechtsporters raakten de afgelopen twaalf maanden verwikkeld in een duel in de rechtbank, ook voor zwaarder geweld dan een vuistslag. Panorama selecteerde zeven bijzondere zaken. “Gelukkig heb ik twee keer een blinde schutter gehad. Ik duik niet onder, blijf nergens voor weg.”

Jair C.

Wat: gewelddadige woningoverval

Wanneer: december 2021

Op het moment dat een van de verdachten aanbelt bij een hoekwoning in Kerkrade, sluipen twee mannen via het raam naar binnen. Het is geen willekeurige inbraak, volgens justitie beschikken de inbrekers over voorkennis. Juist op deze decemberdag heeft het slachtoffer veel contant geld in huis (geen crimineel geld). Waar ze niet op hebben gerekend is dat de man bezoek heeft. Geen probleem voor de inbrekers, beide mannen worden vastgebonden met tape. Ze krijgen een deken over zich heen om hun zicht te belemmeren. Ondertussen struinen de drie mannen door het huis, op zoek naar de jackpot. Brein achter deze actie: de 51-jarige Jair C., een in Limburg bekende vechtsporter. Althans, dat is het vermoeden van justitie.

De overval is zorgvuldig gepland, de man die aanbelt draagt een rode pruik en doet zich voor als vrouw. “Ik dacht dat het een nieuwe bewoonster was die iets wilde weten. Toen ze binnenkwamen, zag ik dat het een pruik was. Die viel gelijk af,” zei het slachtoffer in Opsporing Verzocht. Juist die vermomming brengt de politie op het spoor van de verdachten. De pruik is gekocht in een carnavalswinkel in Heerlen. De vrouw die de aankoop deed, werd vervolgens gelinkt aan Jair C. en Chibo S. De derde dader is nog voortvluchtig, die andere twee zitten al maandenlang in voorarrest. Een vrij hoge prijs als je het afzet tegen de buit: ongeveer 400 euro en twee horloges. Overigens geen klokjes met een enorme waarde. Dat flinke geldbedrag werd dus niet gevonden door de inbrekers.

Drie daders, waaronder een man met een pruik, plegen een overval. De carnavalswinkel in Heerlen. Buit: twee horloges en 400 euro. Brein, volgens het OM: Jair C.

Peter M.

Wat: betrokken bij schietpartij

Wanneer verdachte geworden: in mei 2022

“Acht keer is op mij geschoten. Drie of vier kogels raakten mijn auto,” vertelt Peter M. in 2019 in Tubantia. Twee weken later zouden diezelfde gasten het opnieuw op hem hebben gemunt. “Een stuk of tien kogels ditmaal. Weer niet raak. Gelukkig heb ik twee keer een blinde schutter gehad. Ik duik niet onder, blijf nergens voor weg. Dat zit niet in mijn aard. Ik ben niet bang voor de dood. Als het mijn tijd is, is het mijn tijd.”

Peter M.: van de Olympische Spelen tot de cel?

M., inmiddels 34 jaar, vertegenwoordigt Nederland tijdens de Olympische Spelen van 2016. Hij is de eerste Hollandse bokser op de Spelen in 24 jaar. Een puike prestatie, maar daarna haalt hij op minder positieve wijze de krant. In 2019 wordt hij veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. Volgens de rechter heeft M. zijn ex-vriendin bedreigd, haar vader mishandeld, spullen vernield en een wapen gedragen. Datzelfde wapen zou hij hebben gebruikt bij de schietpartij in Apeldoorn waarover hij al vertelde in het interview. Alleen denkt justitie dat M. dus niet alleen slachtoffer was in de kwestie, die volgens de ex-bokser draaide om een conflict in de relationele sfeer. Bij de beschieting vielen geen doden, maar wel gewonden. M. staat in de zaak lijnrecht tegenover vader en zoon Gerard en Ronnie van H. Die twee zitten momenteel vast voor andere delicten. Vader wegens de productie van drugs, zoon voor gedwongen prostitutie. Na die straf gaat voor junior gelijk een andere veroordeling in vanwege mensenhandel (zes jaar). De komende periode wordt duidelijk of ook ex-bokser M. in detentie moet.

Rodney G.

Wat: gewelddadige verkrachtingen

Wanneer veroordeeld: in maart 2022

“We hebben hier te maken met ernstige verkrachtingszaken. De slachtoffers zijn nog steeds doodsbang voor hem,” aldus de officier van justitie eind 2021. Dus nee, Rodney G. mag zijn zaak niet in vrijheid afwachten. Lang heeft Rodney G. alles mee. Meerdere titels in het kickboksen, vervolgens beproeft hij zijn geluk op het witte doek. Als stuntman/acteur speelt hij in meerdere Nederlandse producties en in de film The Hitman’s Bodyguard is hij zelfs de body double van topacteur Samuel L. Jackson.

G. is een gevierd man in Amsterdam, een voorbeeld die bij het Leger des Heils werkt met jongeren met een gedragsstoornis. Hij maakt zich sterk voor de lhbtq-gemeenschap. Maar zijn onberispelijke imago is inmiddels volledig verdampt. Eind maart werd hij veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Dat is minder dan de tien jaar die werd geëist, maar nog altijd een fikse veroordeling. Meerdere vrouwen deden de afgelopen twee jaar aangifte tegen G. Hij werkte als personal trainer en in die hoedanigheid zou hij een relatie zijn aangegaan met in ieder geval zes vrouwen. Volgens de ex-bokser was er sprake van ‘ruwe seks’, maar de vrouwen hebben andere herinneringen aan het contact met G. Zij spreken over brute verkrachtingen, doodsbedreigingen, pogingen tot doodslag. Een vrouw verklaart gedwongen te zijn tot het drinken van urine.

De advocaat van G. verzamelde een reeks verklaringen van andere ex-vriendinnen die wél positief terugkijken op hun relatie. “Er zijn ook mensen die anders naar mijn cliënt kijken. Hun verhaal geeft ook een beeld,”bepleitte de advocaat. Maar het mocht niet baten, de rechtbank achtte de aantijgingen bewezen. Rodney G. acteert de komende jaren uitsluitend achter de tralies.

Victor K.

Verdacht van: mishandeling

Wanneer: april 2022

Bij zijn debuut in het eerste van Ajax speelde hij gelijk Feyenoorder Tim de Cler door de benen. Buiten de lijnen weliswaar, maar het geintje was voldoende om de harten van de Ajacieden te stelen. Dat was in 2011, toen lachte het leven Jody Lukoki nog toe. Onlangs blies hij zijn laatste adem uit, op slechts 29-jarige leeftijd. Zijn dood is nog met veel vraagtekens omgeven. Eerst was daar het merkwaardige bericht van FC Twente. Begin februari wordt Lukoki door de club ontslagen. Wegens het slaan en schoppen van zijn vriendin is hij veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Zijn contract bij Twente kan hij gelijk inleveren.

Het is nieuws waarvan de voetbalwereld opschrikt, maar het verbleekt volledig bij de volgende keer dat Lukoki opduikt in de krantenkolommen: hij is overleden, een paar maanden na zijn ontslag. Maar waaraan?

Al snel wordt een verband gelegd met een vechtpartij een week voor zijn dood. Tijdens een familiefeest in Almere zou Lukoki klappen hebben ontvangen van MMA-vechter Victor K. Volgens zijn advocaat heeft hij dat tegenover de politie ook niet ontkend, maar ging het om ‘bitchslaps’. “Mijn cliënt was binnen en hoorde dat de familie buiten aan het bekvechten was. Toen is hij daarnaartoe gegaan en heeft hij een aantal lichte tikjes met de vlakke hand uitgedeeld. Zo van: doe normaal mensen, jullie zijn familie van elkaar,” aldus advocaat Jan-Hein Kuijpers in het AD.

Victor K. wint een partij in China.

In hoeverre heeft de eventuele mishandeling een rol gespeeld bij Lukoki’ s dood? Tijdens het feest zou hij door meerdere personen zijn geslagen, vanwege hoofd- en kniepijn gaat Lukoki toch maar even naar het ziekenhuis. De dokters constateren dat zijn been vanwege een hardnekkige infectie en zuurstoftekort geamputeerd moet worden. Lukoki wordt tijdelijk in coma gehouden, maar bezwijkt uiteindelijk aan een hartstilstand. Wordt Victor K. nu verdacht van doodslag? In 2019 werd hij verdacht van de moord op Esther Paul in 2017. Die zou hij hebben gepleegd met zijn schoonvader, Mike J. Maar er is onvoldoende bewijs om K. te veroordelen en de geschiedenis lijkt zich te herhalen. De politie stelt dat er geen verband is tussen de eventuele mishandeling van K. en de dood van Lukoki.

René L.

Wat: jarenlange mishandelingen (geestelijk en fysiek)

Wanneer: november 2021

René L. (72) is dan wel geen wedstrijdvechter, als kungfuleraar verdient hij wél zijn brood met vechtsport en daarom mag hij niet ontbreken in dit overzicht. De Limburger misbruikte de sport zelfs om een sekte te stichten.

“Het gaat heel geleidelijk. Ontzettend subtiel. Het begint gewoon met een leuke groep mensen die allemaal kungfu willen leren. Heel langzaam verandert dat,” vertelde Linda Toonen, jarenlang een van zijn volgelingen, aan 1Limburg.

De leerlingen die interesse toonden in de filosofie achter de vechtsport raakten vervolgens verstrikt in het web van L. Stapje voor stapje sluit hij zijn leerlingen af van de buitenwereld. Toonen: “Mensen van buiten zouden namelijk een slechte invloed op ons hebben.

Dat zou allemaal binnen de oosterse leer van de vechtsport passen. Hij deed dat heel subtiel.” De groep wordt steeds hechter, woont uiteindelijk in vier verschillende woningen samen met L.

Alle bezittingen worden gedeeld. Seksueel misbruik en mishandelingen zijn aan de orde van de dag.

“Zo had hij ook voor iedere vrouw een verhaal klaar, hij zorgde ervoor dat je eigenwaarde tot een nulpunt daalde,” vertelde Toonen.

“Vervolgens bewoog hij je ertoe om seksuele handelingen te verrichten, allemaal onder het mom van een liefdesrelatie. Ik werd ook geslagen met een zweep, gemaakt van een hondenriem. Niet veel later, toen ik tegen hem zei dat ik wilde vertrekken, vertelde hij dat hij mij en mijn familie zou vermoorden als ik zou praten over wat er in de groep gebeurde.”

Allemaal zwaar overdreven, beweerde L. zelf in een interview met de Volkskrant.“Het is beperkt gebleven tot klapjes in het gezicht. Dat is erg genoeg. Dat heet dan mishandeling. Maar de rest is achterklap, roddel en intrige.” En een seksuele relatie had hij al helemaal met niemand, laat staan dat iemand iets deed tegen zijn of haar zin. Iedereen was toch vrij om te gaan?

Maar zo werkte dat kennelijk niet in de door L. gecreëerde sekte, waarin de leden geestelijk volledig afhankelijk van hem waren geworden. Het duurde jaren voordat vier volgelingen aangifte durfden te doen. Met succes, L. werd afgelopen november schuldig bevonden aan het stelselmatig mishandelen en bedreigen van zijn slachtoffers.

Hij ging wel in beroep tegen de celstraf van 2,5 jaar.

Bas V.

Wat: mishandeling

Wanneer veroordeeld: april 2022

Bas V. kent geen twijfel. Hij ziet dat zijn maat in moeilijkheden is tijdens een festival in Eindhoven. Drie mannen staan dreigend tegenover zijn vriend, het is een kwestie van tijd dat hij in elkaar wordt geslagen. Dat laat Bas V. dus niet gebeuren. Met een rechtse directe schakelt hij een van de mannen uit. “Het licht werd letterlijk uit mijn oog geslagen.

Ik heb permanente schade aan mijn oog, die niet meer gaat herstellen,” schrijft het slachtoffer op Facebook. Dat is in 2019.

Tien maanden blijft de dader spoorloos, terwijl er toch getuigen genoeg zijn. Maar die kennen de status van Bas V., een professioneel kickbokser. Niemand durft te praten, uiteindelijk zorgt een anonieme getuigenis alsnog voor een arrestatie. Via telefoontaps weet de politie dat Bas V. ontlastende verklaringen aan het verzamelen is. Tevergeefs. In de rechtszaal ontkent Bas V. de klap niet, maar hij dacht dat het niet zo’n zware tik was, op de kin bovendien, niet op het oog. Buiten dat is de vuistslag niet zijn specialiteit. “Ik schop altijd.” De officier van justitie verwijt hem zijn vriend niet te hebben weggetrokken, maar gelijk te zijn overgeschakeld op geweld.

“Hij traint zeven dagen per week om tegenstanders knock-out te krijgen.”

Het slachtoffer is blijvend blind aan één oog, maar de rechter snapt dat dat nou ook weer niet de bedoeling was. In plaats van de geëiste anderhalf jaar cel moet Bas V. acht maanden brommen en het slachtoffer 40.000 euro betalen.

Yassin El B.

Verdacht van: dodelijke mishandeling

Wanneer: februari 2022

Het is een dagelijks tafereel: een pakketbezorger staat aan de deur, maar er wordt daar in Rotterdam- Hoogvliet niet opengedaan. Althans, niet snel genoeg. De bezorger loopt terug naar zijn bus en voert een melding in. Maar dan blijkt de ontvanger tóch thuis en hij snelt naar de bezorger om zijn spullen op te halen. Maar dat kan niet meer, de pakketjes zijn al afgemeld. Daar begrijpt Yassin el B. niks van, bovendien heeft hij de Ziggo-modem ook gewoon nodig. Waarom krijgt hij zijn pakketjes niet? Er volgt een woordenwisseling en vervolgens een gevecht.

El B. grijpt de bezorger bij de keel, geeft meerdere klappen en nog een trap tegen het hoofd. De 42-jarige bezorger komt ten val, anderhalve week later overlijdt hij in het ziekenhuis.

“Mijn intentie was nooit kwaadwillend,” zei El B. huilend in de rechtbank. Maar zoals hierboven geschetst, zo is het volgens El B., een kickboksinstructeur die zelf ook wedstrijden vocht, niet gegaan. Hij gebruikte alleen geweld ter zelfverdediging: “Ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik kon ontsnappen aan de situatie.” Zijn advocaat: “Hij heeft dit totaal niet gewild toen hij op zijn badslippers naar buiten liep om een kastje van Ziggo op te halen.” De raadsman stelde dat het slachtoffer om het leven is gekomen door de val en dus niet vanwege de mishandeling.

Begin augustus is er een volgende inleidende zitting, de inhoudelijke behandeling volgt waarschijnlijk in het najaar. In de tussentijd blijft El B. vastzitten. Dat blijft hij ook de komende jaren, als het aan de nabestaanden van het slachtoffer ligt.“De bezorger was alom geliefd, hij kreeg zelfs regelmatig cadeautjes,” vertelde hun advocaat. “Nooit had iemand wat te klagen. Dat de verdachte van noodweer spreekt, vinden de nabestaanden belachelijk.” De advocaat haalde ook het vechtsportverleden van El B. aan. “Je zou verwachten dat zo’n persoon weet wat voor gevolgen het kan hebben als je iemand trapt.”

VERMOORDDE OLYMPISCHE BOKSER ZIJN ZWANGERE MINNARES?

Gewelddelicten zijn uiteraard niet voorbehouden aan Nederlandse (ex-)vechtsporters. Opmerkelijk is de zaak rond Félix Verdejo, een Puerto Ricaanse bokser die zijn land vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van 2012. Daar viel hij net buiten de medailles. Maar Verdejo is pas 28 jaar, jong genoeg om het nog eens te proberen. Alleen is het nog maar de vraag of hij ooit nog op vrije voeten komt. Hij is de absolute hoofdverdachte van de moord op Keishla Rodríguez, mei 2021.

Enkele dagen nadat ze werd vermist is haar lichaam teruggevonden in het water. Direct wordt Verdejo verzocht zich te melden op het bureau en dat doet de bokser ook. Het is voorlopig zijn laatste daad in vrijheid, hij zit al een jaar achter slot en grendel. Volgens de familie van het slachtoffer was Verdejo haar minnaar. En dat niet alleen, ze was ook nog eens zwanger van hem. Ze ging de test laten zien bij een achteraf fatale ontmoeting. “Ik waarschuwde haar voorzichtig te zijn, want hij had haar al eerder bedreigd,” vertelde haar moeder aan lokale media. Verdejo zou al eerder hebben verzocht de zwangerschap te beëindigen, hij vreesde voor zijn gezin en carrière. Hoe het laatste gesprek is verlopen, weet alleen Verdejo, maar justitie heeft wel een vermoeden hoe het is beëindigd. Duidelijk is dat Rodríguez ernstig is mishandeld, na een klap in haar gezicht zou ze zijn gedrogeerd. Haar armen en voeten zijn met ijzerdraad aan elkaar vastgemaakt, met een zwaar blok is ze vervolgens vanaf een brug het water in gegooid. Dat moet Verdejo dus op zijn geweten hebben, geholpen door een handlanger die ook al een jaar in voorarrest zit. Februari volgend jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Verdejo riskeert een gevangenisstraf van niet minder dan 297 jaar. Een voordeel: de Puerto Ricaanse autoriteiten hebben al gezegd dat hij de doodstraf ontloopt.

SLOEG BOKSTER VIVIANE HAAR MAN DOOD?

Zoals vaker in misdaadartikelen wordt dit artikel gedomineerd door mannen, maar ook vrouwelijke vechtsporters laten zich niet onbetuigd. De Braziliaanse Viviane Obenauf (35) zit al anderhalf jaar vast op verdenking van moord op haar man, een Zwitserse restauranteigenaar. Hij komt in 2020 om het leven, onderzoek wijst uit dat er liefst negentien keer op zijn hoofd is ingeslagen met een honkbalknuppel. En eigenlijk is er maar één verdachte: Obenauf, ooit een zeer succesvol bokser. Iemand met wie je niet moet spotten, binnen noch buiten de ring. Een ex verklaart meerdere keren in zijn gezicht te zijn geslagen door de Braziliaanse en ze heeft ook even vastgezeten voor een incident in het Britse nachtleven. Een man zou haar hebben betast, waarop hij een pak slaag kreeg. Maar dat is van een compleet andere orde dan de zaak waarin ze nu terechtstaat.

Begin 2020 is alles nog koek en ei tussen de oud-bokskam-pioen en de restauranteigenaar. Ze bezegelen hun liefde met een huwelijk, maar het houdt nog geen jaar stand. Eind 2020 wordt de Zwitser om het leven gebracht, op 61-jarige leeftijd. Al snel wordt zijn vrouw in de boeien geslagen. Ze dreigt begin dit jaar op borgtocht vrij te komen, maar dat kan de Zwitserse justitie niet laten gebeuren. Het is geen ondenkbeeldig scenario dat Obenauf het eerste vliegtuig naar haar geboorteland pakt en aangezien Zwitserland en Brazilië geen uitleveringsgedrag kennen, moet dat worden verhinderd.

Snel wordt een stapel nieuw bewijs gepresenteerd. Het echtpaar woonde niet samen, maar ze had wel een sleutel van de woning van haar man, de plaats delict. Aangezien er geen sporen van braak zijn gevonden en zij de enige was met een reservesleutel, ontkracht dat de theorie van een eventuele inbraak/roofmoord. Dat zegt volgens Obenauf helemaal niets, want zij kan het onmogelijk gedaan hebben. Ze was in haar eigen huis films aan het kijken. Maar helaas voor Obenauf is haar rode Chevrolet Camaro ter plaatse gezien door haar monteur. Hij heeft meerdere keren aan de auto gesleuteld en herkent ’m uit duizenden. Bovendien rijdt er in de regio niemand in een vergelijkbare wagen. Daarnaast heeft haar eigen zoon verklaard dat de honkbalknuppel, gevonden naast het lijk, van zijn moeder is. Haar DNA is gevonden op de mobiele telefoon van het slachtoffer, die overigens na de aanslag is vernield. Ook op de kleding van haar man, die werd teruggevonden in een afvalcontainer, is haar DNA aangetroffen. Op haar eigen schoenen zaten ook nog eens bloedsporen van haar man. De zaak moet nog voor komen, maar laten we stellen dat er weleens verdachten voor minder zijn veroordeeld…

Misdaad
  • ANP, Facebook, Ministerie van Defensie, Omroep Gelderland, Opsporing Verzocht, Politie en YouTube