@media (max-width: 679px){#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc07b32 img{#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc07b32 img{#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc07b32 img{#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc07b32 img{#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc07b32 img{#fig-62c2a2fc07b32 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}De val van meesteroplichter Stan T.

De val van meesteroplichter Stan T.

Stan T. (24) uit Vlodrop mag met recht een meesteroplichter genoemd worden. Ook Ajax-voetballer Davy Klaassen weet daar alles van. T. werd als recidivist pur sang meerdere keren gepakt, veroordeeld én weer gezocht. Maar nu heeft justitie de Limburger voor iets heel ánders op de korrel: een moord op bestelling. “Ik ben bang, boos en heel erg kwaad,” zegt zijn vrouw. “Deze man is écht ziek.”

De tiener die computerspelletjes speelt, zaterdags op het voetbalveld rondhuppelt en onschuldig achter de meisjes aangaat, die is Stan T. in zijn jongere jaren niet echt. Liever kiest hij er dan al voor om makkelijk geld te verdienen. Maar dan wel via de verkeerde weg, die van de oplichting. Onder het mom van: ik beloof jou wat, als jij betaalt. Daarna krijg je geen rooie cent uitgekeerd. Dat is zo’n beetje zijn bekende werkwijze.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Stan T. draait nergens zijn hand voor om als hij mensen om de tuin moet leiden en ze met zijn geniepige oplichtingspraktijken hen geld laat overmaken. De Limburger is daarin nietsontziend, roekeloos als hij aan het ‘werk’ is. Het boeit hem niet wat anderen van hem denken. Zo zet hij een tatoeage van de beruchte motorbende Satudarah op zijn lijf. Niet dat Stan T. daar lid van is... Maar hij bedreigt wèl mensen uit naam van de motorclub.

T. is een soort van kameleon, hij neemt dan met gemak een andere gedaante aan. Uiteindelijk moet hij de tattoo van ‘Satu’ – waar men op zijn zachts gezegd niet blij is – verwijderen. Nu loopt hij met een zwarte inktvlek rond. Van links naar rechts schieten: het is a way of life voor Stan T. Al vele jaren heeft justitie achter de oplichter aangejaagd om hem een halt te kunnen toeroepen. Dat leidt uiteindelijk tot speurderssucces en T. kan vervolgd worden. Nu moet hij zich bij de rechter verantwoorden. Daar, bij de magistraten van de rechterlijke macht, krijgt hij een flinke veeg uit de pan, een duidelijke reprimande voor zijn daden. Waarna automatisch veroordelingen met celstraffen volgen. Tussendoor gebeurt er echter iets heel opmerkelijks.

Zware mishandeling

Plots heeft de meesteroplichter namelijk de benen genomen. Waar hangt Stan T. uit? Naar welke schuilplaats is hij gevlucht? Met die vragen houden de opsporingsdiensten zich in maart 2021 en ook daarna bezig. De Limburger staat gesignaleerd sinds hij niet is verschenen tijdens een uitspraak van de rechtbank in Roermond. Hij krijgt hier vijftien maanden cel aan zijn broek, maar is zoals gezegd spoorloos.

T.’s advocate Gitte Stevens, een ervaren rot in het vak, geeft dan aan ‘geen enkel idee’ te hebben waar de gevluchte Vlodropper, die ook nog zes maanden cel voor zware mishandeling moet gaan uitzitten, zich op dat moment bevindt. Eén van de door Stan opgelichte slachtoffers geeft op dat moment aan dat hij het sterke vermoeden heeft dat T. stiekem in België verblijft.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

De man blijkt over betrouwbare informatie te beschikken, want Stan is inderdaad naar onze zuiderburen gevlucht. T. houdt zich maanden schuil in de kustplaats Blankenberge. Hier zit hij ondergedoken in een appartementje. Vanaf die plek gaat hij lustig door met zijn oplichtingspraktijken. Met het ‘verkopen’ van voetbalshirts van bekende spelers bijvoorbeeld.

Zo regelt hij een tenue via Ajax-middenvelder Davy Klaassen, die door T. wijs is gemaakt dat hij meewerkt aan een goed doel voor zieke kinderen. In werkelijkheid biedt de notoire oplichter het shirt van de Ajacied te koop aan op internet. Supporters hebben daar vaak grof geld voor over, hun verzamelwoede is soms zelfs maniakaal. Complete zolders, garages, slaapkamer en kelders staan volgestouwd met relikwieën en zijn omgetoverd tot kleine huiselijke musea. Van de passie van deze fanatieke hobbyisten weet Stan T. misbruik te maken. Want: hij heeft de bestelde shirts nooit geleverd. Hij laat de vele tientallen gedupeerden in zak en as achter en kent zelf geen enkele spijt. Net zoals hij zich tegenover bekenden van hem voordoet als spelersmakelaar en medewerker van een gokkantoor. Ondertussen weet hij ook deze mensen, die hij eerst zorgvuldig heeft ingepalmd, voor vele tienduizenden euro’s te tillen.

Champions League-finale

Ondanks de bovengenoemde veroordelingen zet Stan zijn criminele praktijken de afgelopen jaren dus ‘gewoon’ voort. Alsof er niks aan de hand is tilt de Limburger mensen bij de vleet. Aan brutaliteit geen gebrek, zijn empathische gevoelens voor de medemens lijken niet vaak aanwezig te zijn. André Halmans uit Maastricht is een van de vele tientallen slachtoffers die Stan T. gemaakt heeft. Hij vertelt openhartig zijn verhaal over hoe hij om de tuin is geleid. “Ik leerde Stan een aantal jaar geleden kennen via zijn vader, kwam bij hun gezin thuis in Vlodrop.

Stan woonde daar, hij heeft één broertje, en spaarde voetbalshirts. Via mijn contacten in de voetballerij heb ik hem nog aan een paar shirts geholpen en hem een seizoenkaart van Fortuna Sittard geleend. Die kaart kreeg ik netjes terug, dus toen was er nog niks aan de hand,” legt de 44-jarige Maastrichtenaar uit.

Stan T. heeft zo kennelijk en op doordachte wijze het vertrouwen bij Halmans weten te winnen, waarna het toch gruwelijks mis gaat. “Ik was met vrienden op zoek naar kaarten voor de Champions League-finale, maar het lukte niet om tickets te krijgen. Plots kreeg ik telefoon van Stan en hij zei me dat hij zes kaarten voor me had kunnen regelen. Ik was helemaal verrast”, vervolgt de veertiger.

“Als bewijs stuurde Stan mij via zijn mobiele telefoon een document als een soort van bewijs met daarop officiële logo’s afgebeeld van de internationale voetbalbond en alles was in de Engelse taal geschreven. Kortom: het zag er strak en betrouwbaar uit. Per kaart vroeg hij 300 euro, dus dat besprak ik met mijn vrienden. Zij gingen uiteindelijk akkoord. Stan begon me al vrij snel hierna te vragen of ik hem al geld wilde betalen. Het was nog een half jaar tot die finale, maar Stan zei dat hij geld nodig had voor de aanschaf van een nieuwe auto. In totaal gaf ik hem met tussenpozen alvast 1200 euro, waarvoor hij kwitanties tekende. Om een lang verhaal kort te maken: die kaarten kregen we nooit en meneer T. was er met ons geld vandoor. Hij had ons flink opgelicht, genaaid. Maar Stan reageerde nooit meer.”

André Halmans is op dat moment des duivels en besluit om ‘eens rond te gaan bellen’ en ontdekt dat Stan T. vele andere mensen heeft gedupeerd, waaronder ook in Duitsland en België. In het Duitse Koblenz heeft de oplichter zelfs achter de tralies gezeten omdat hij uit naam van een doodziek kind geld van mensen onder valse voorwendselen had weten af te troggelen.

Een verblijf in een Duitse cel houdt Stan T. niet tegen om toch weer verder te gaan met zijn criminele praktijken. Zo is er ook nog de Belgische profclub Waasland-Beveren. Ook daar probeert T., als vertegenwoordiger van een niet-bestaand kermisattractiebedrijf, de boel te flessen door zich voor te doen als geïnteresseerd sponsor om zo shirts en wedstrijdkaarten gratis binnen te hengelen.

@media (max-width: 680px){#fig-62c2a2fc0910e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc0910e img{#fig-62c2a2fc0910e img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c2a2fc0910e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc0910e img{#fig-62c2a2fc0910e img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c2a2fc0910e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c2a2fc0910e img{#fig-62c2a2fc0910e img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Die club trapt echter niet in de oplichtingspraktijken omdat deze – met Stan T. in de hoofdrol – in een eerder stadium ook al hebben plaatsgevonden bij de Belgische voetbalclubs St. Truiden, KV Oostende, Eupen en Lokeren. “En ík wist Waasland-Beveren gelukkig ook nog bijtijds te waarschuwen,” verklapt Halmans eerlijk tegenover ons en laat trots een mail hierover te zien.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws