Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De val van meesteroplichter Stan T.

De val van meesteroplichter Stan T.

Uit de editie van 18 mei 2022: Stan T. (24) uit Vlodrop mag met recht een meesteroplichter genoemd worden. Ook Ajax-voetballer Davy Klaassen weet daar alles van. T. werd als recidivist pur sang meerdere keren gepakt, veroordeeld én weer gezocht. Maar nu heeft justitie de Limburger voor iets heel ánders op de korrel: een moord op bestelling. “Ik ben bang, boos en heel erg kwaad,” zegt zijn vrouw. “Deze man is écht ziek.”

De tiener die computerspelletjes speelt, zaterdags op het voetbalveld rondhuppelt en onschuldig achter de meisjes aangaat, die is Stan T. in zijn jongere jaren niet echt. Liever kiest hij er dan al voor om makkelijk geld te verdienen. Maar dan wel via de verkeerde weg, die van de oplichting. Onder het mom van: ik beloof jou wat, als jij betaalt. Daarna krijg je geen rooie cent uitgekeerd. Dat is zo’n beetje zijn bekende werkwijze.

Stan T. draait nergens zijn hand voor om als hij mensen om de tuin moet leiden en ze met zijn geniepige oplichtingspraktijken hen geld laat overmaken. De Limburger is daarin nietsontziend, roekeloos als hij aan het ‘werk’ is. Het boeit hem niet wat anderen van hem denken. Zo zet hij een tatoeage van de beruchte motorbende Satudarah op zijn lijf. Niet dat Stan T. daar lid van is... Maar hij bedreigt wèl mensen uit naam van de motorclub.

T. is een soort van kameleon, hij neemt dan met gemak een andere gedaante aan. Uiteindelijk moet hij de tattoo van ‘Satu’ – waar men op zijn zachts gezegd niet blij is – verwijderen. Nu loopt hij met een zwarte inktvlek rond. Van links naar rechts schieten: het is a way of life voor Stan T. Al vele jaren heeft justitie achter de oplichter aangejaagd om hem een halt te kunnen toeroepen. Dat leidt uiteindelijk tot speurderssucces en T. kan vervolgd worden. Nu moet hij zich bij de rechter verantwoorden. Daar, bij de magistraten van de rechterlijke macht, krijgt hij een flinke veeg uit de pan, een duidelijke reprimande voor zijn daden. Waarna automatisch veroordelingen met celstraffen volgen. Tussendoor gebeurt er echter iets heel opmerkelijks.

Met zijn ex-vrouw, die hij nu bedreigt. De Satudarah-tattoo die Stan heeft laten veranderen in een inktvlek.

Zware mishandeling

Plots heeft de meesteroplichter namelijk de benen genomen. Waar hangt Stan T. uit? Naar welke schuilplaats is hij gevlucht? Met die vragen houden de opsporingsdiensten zich in maart 2021 en ook daarna bezig. De Limburger staat gesignaleerd sinds hij niet is verschenen tijdens een uitspraak van de rechtbank in Roermond. Hij krijgt hier vijftien maanden cel aan zijn broek, maar is zoals gezegd spoorloos.

T.’s advocate Gitte Stevens, een ervaren rot in het vak, geeft dan aan ‘geen enkel idee’ te hebben waar de gevluchte Vlodropper, die ook nog zes maanden cel voor zware mishandeling moet gaan uitzitten, zich op dat moment bevindt. Eén van de door Stan opgelichte slachtoffers geeft op dat moment aan dat hij het sterke vermoeden heeft dat T. stiekem in België verblijft.

De man blijkt over betrouwbare informatie te beschikken, want Stan is inderdaad naar onze zuiderburen gevlucht. T. houdt zich maanden schuil in de kustplaats Blankenberge. Hier zit hij ondergedoken in een appartementje. Vanaf die plek gaat hij lustig door met zijn oplichtingspraktijken. Met het ‘verkopen’ van voetbalshirts van bekende spelers bijvoorbeeld.

Zo regelt hij een tenue via Ajax-middenvelder Davy Klaassen, die door T. wijs is gemaakt dat hij meewerkt aan een goed doel voor zieke kinderen. In werkelijkheid biedt de notoire oplichter het shirt van de Ajacied te koop aan op internet. Supporters hebben daar vaak grof geld voor over, hun verzamelwoede is soms zelfs maniakaal. Complete zolders, garages, slaapkamer en kelders staan volgestouwd met relikwieën en zijn omgetoverd tot kleine huiselijke musea. Van de passie van deze fanatieke hobbyisten weet Stan T. misbruik te maken. Want: hij heeft de bestelde shirts nooit geleverd. Hij laat de vele tientallen gedupeerden in zak en as achter en kent zelf geen enkele spijt. Net zoals hij zich tegenover bekenden van hem voordoet als spelersmakelaar en medewerker van een gokkantoor. Ondertussen weet hij ook deze mensen, die hij eerst zorgvuldig heeft ingepalmd, voor vele tienduizenden euro’s te tillen.

Ook van Ajacied Davy Klaassen trog- gelt Stan T. een shirt af, zogenaamd voor het goede doel.

Champions League-finale

Ondanks de bovengenoemde veroordelingen zet Stan zijn criminele praktijken de afgelopen jaren dus ‘gewoon’ voort. Alsof er niks aan de hand is tilt de Limburger mensen bij de vleet. Aan brutaliteit geen gebrek, zijn empathische gevoelens voor de medemens lijken niet vaak aanwezig te zijn. André Halmans uit Maastricht is een van de vele tientallen slachtoffers die Stan T. gemaakt heeft. Hij vertelt openhartig zijn verhaal over hoe hij om de tuin is geleid. “Ik leerde Stan een aantal jaar geleden kennen via zijn vader, kwam bij hun gezin thuis in Vlodrop.

Stan woonde daar, hij heeft één broertje, en spaarde voetbalshirts. Via mijn contacten in de voetballerij heb ik hem nog aan een paar shirts geholpen en hem een seizoenkaart van Fortuna Sittard geleend. Die kaart kreeg ik netjes terug, dus toen was er nog niks aan de hand,” legt de 44-jarige Maastrichtenaar uit.

Stan T. heeft zo kennelijk en op doordachte wijze het vertrouwen bij Halmans weten te winnen, waarna het toch gruwelijks mis gaat. “Ik was met vrienden op zoek naar kaarten voor de Champions League-finale, maar het lukte niet om tickets te krijgen. Plots kreeg ik telefoon van Stan en hij zei me dat hij zes kaarten voor me had kunnen regelen. Ik was helemaal verrast”, vervolgt de veertiger.

Stan T, wordt aangehouden op de Belgische snelweg E40.

“Als bewijs stuurde Stan mij via zijn mobiele telefoon een document als een soort van bewijs met daarop officiële logo’s afgebeeld van de internationale voetbalbond en alles was in de Engelse taal geschreven. Kortom: het zag er strak en betrouwbaar uit. Per kaart vroeg hij 300 euro, dus dat besprak ik met mijn vrienden. Zij gingen uiteindelijk akkoord. Stan begon me al vrij snel hierna te vragen of ik hem al geld wilde betalen. Het was nog een half jaar tot die finale, maar Stan zei dat hij geld nodig had voor de aanschaf van een nieuwe auto. In totaal gaf ik hem met tussenpozen alvast 1200 euro, waarvoor hij kwitanties tekende. Om een lang verhaal kort te maken: die kaarten kregen we nooit en meneer T. was er met ons geld vandoor. Hij had ons flink opgelicht, genaaid. Maar Stan reageerde nooit meer.”

André Halmans is op dat moment des duivels en besluit om ‘eens rond te gaan bellen’ en ontdekt dat Stan T. vele andere mensen heeft gedupeerd, waaronder ook in Duitsland en België. In het Duitse Koblenz heeft de oplichter zelfs achter de tralies gezeten omdat hij uit naam van een doodziek kind geld van mensen onder valse voorwendselen had weten af te troggelen.

Een verblijf in een Duitse cel houdt Stan T. niet tegen om toch weer verder te gaan met zijn criminele praktijken. Zo is er ook nog de Belgische profclub Waasland-Beveren. Ook daar probeert T., als vertegenwoordiger van een niet-bestaand kermisattractiebedrijf, de boel te flessen door zich voor te doen als geïnteresseerd sponsor om zo shirts en wedstrijdkaarten gratis binnen te hengelen.

Die club trapt echter niet in de oplichtingspraktijken omdat deze – met Stan T. in de hoofdrol – in een eerder stadium ook al hebben plaatsgevonden bij de Belgische voetbalclubs St. Truiden, KV Oostende, Eupen en Lokeren. “En ík wist Waasland-Beveren gelukkig ook nog bijtijds te waarschuwen,” verklapt Halmans eerlijk tegenover ons en laat trots een mail hierover te zien.

STAN REGELT EEN TENUE VIA AJAX- MIDDENVELDER DAVY KLAASSEN, DIE HIJ WIJSMAAKT DAT HIJ MEEWERKT AAN EEN GOED DOEL VOOR ZIEKE KINDEREN

Bang, boos en kwaad

Terug naar dik een jaar geleden, wanneer Stan T. op de vlucht is geslagen. Vele maanden is T. Spoorloos, maar uiteindelijk weet men, zoals gezegd, zijn heimelijke verblijfplaats in de mondaine Belgische badplaats Blankenberge te ontdekken. Maar daarmee is de Limburgse oplichter echter nog niet in de boeien geslagen. De speurders moeten daar nog even geduld voor hebben en wachten op het juiste moment. Vlak voor kerstmis 2021 weet de Belgische politie hem uiteindelijk aan te houden op een afslag van de autosnelweg E40. Stan T., die op dat moment met zijn toenmalige vriendin onderweg is naar een voetbalwedstrijd in Luik, stapt met de muts van een rode hoodie over zijn hoofd getrokken het politiebusje in. Daarmee is zijn vlucht ten einde en wordt hij na verhoor in de cel gezet.

Oplichter T. blijkt dan nóg van iets heel opmerkelijks en tevens heftigs te worden verdacht: een heuse moord op bestelling. Het maken van een plan om zijn vrouw L., met wie hij in scheiding ligt, tevens de moeder van zijn kind, om het leven te laten brengen. De twintiger uit Vlodrop zou een advertentie op het dark web hebben geplaatst met daarin de vraag wie voor 5000 euro iemand van het leven wilde beroven, zo heeft de recherche geconstateerd tijdens onderzoek.

Een moord op bestelling dus, door een prijs op het hoofd van nota bene zijn geliefde te zetten. De vrouw zit inmiddels al geruime tijd ondergedoken in verband met de ernstige doodsbedreiging aan haar adres. Doodsbang is de Brabantse omdat ze vreest voor haar leven. Zij heeft onlangs vermomd en dus volledig onherkenbaar in het tv-programma Undercover in Nederland voor één keer haar kant van het verhaal verteld.

Met de muts over haar gezicht getrokken vertelt ze in het programma over diegene die de moordopdracht moest krijgen:

“Hij moest de kleine naar hem brengen en mij vermoorden. Voor 5.000 euro. Voor mij betekent dit heel veel onveiligheid. De kinderen hebben een half jaar binnen moeten zitten, we mochten niet naar buiten. Veel stress heeft mij dit opgeleverd. Ik ben bang, boos en heel erg kwaad. Die man is echt ziek. Hij heeft ook na zijn vlucht nog spullen op mijn naam besteld. Ik ben álles kwijt en woon op een geheim adres en heb een politieknop om mijn nek hangen.”

DE MOEDER VAN ZIJN KIND: ‘DE SCHUTTER MOEST DE KLEINE NAAR STAN BRENGEN EN MIJ VERMOORDEN, VOOR 5000 EURO'

Stan T. laat zijn hond uit.

Achter slot en grendel

Een heftig relaas dus van de vrouw die enige tijd geleden nog trots met Stan T. poseerde voor hun huwelijksfoto’s. Op dat moment is er nog geen vuiltje aan de lucht en aan gezamenlijke liefde geen gebrek. Het duo heeft duidelijk voor elkaar gekozen. Maar toch is er klaarblijkelijk iets behoorlijk misgegaan. Met het, volgens justitie, bekokstoofde moordplan van de verdachte Limburger tot gevolg. Waardoor hem een langere gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Bronnen rondom T., die niet met naam genoemd willen worden, stellen dat er mogelijk iets met zijn geestelijke gesteldheid niet goed is waardoor hij iedere keer weer op het verkeerde pad terechtkomt. Deze week buigt de rechtbank in Breda zich tijdens een tussentijdse pro-formazitting over deze zaak. Dan zal de forse juridische verdenking ‘poging tot uitlokking van moord’ én een nieuwe oplichtingszaak, de malafide verhuur van vakantiehuisjes door verdachte T., verder worden besproken. De toeristensector is dus ook slachtoffer geworden van de doorgewinterde oplichter van weleer.

T.’s raadsvrouw Gitte Stevens geeft aan dat haar cliënt inmiddels al maandenlang achter slot en grendel zit in de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel. “Hij is inmiddels al meerdere keren verhoord door de recherche over deze zaak. Over verschillende dingen; de verdenking ‘moord op bestelling’ is nog niet aan bod gekomen. Ik weet niet of mijn cliënt psychologisch onderzocht moet gaan worden. Misschien zal dit worden besloten tijdens de pro-formazitting.”

Op de burelen van de opsporingsdiensten houdt men tot dat moment in ieder geval de kaken stijf op elkaar. Gabriella Dzierzak, woordvoerster van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant, dat het onderzoek naar Stan T. leidt, geeft desgevraagd aan gedurende het onderzoek niet op vragen over de zaak in te gaan.

De toekomst van Stan T. is vooralsnog ongewis. Wanneer zijn rechtszaak inhoudelijk behandeld zal gaan worden, is nog onduidelijk.

Misdaad
  • SBS, Pro Shots