Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hoe Feyenoord 20 jaar geleden de UEFA Cup wist te winnen

Hoe Feyenoord 20 jaar geleden de UEFA Cup wist te winnen

Exact twintig jaar geleden won Feyenoord de UEFA Cup. Al die heldendaden van Pierre van Hooijdonk staan nog helder op het netvlies, hij schreef dat jaar zijn eigen sprookje. Maar lang had dat seizoen meer weg van een horrorfilm. Van Hooijdonk werd niet gelijk gepruimd door Het Legioen, zoals de oudere spelers niets moesten hebben van coach Bert van Marwijk. Terug in de tijd naar Feyenoords krankzinnige Europese zegetocht.

Champions League:

magere campagne

Voordat we beginnen aan de triomfreeks moeten we terug naar de groepsfase van de Champions League, want daar begint het Europese avontuur. De nummers drie van elke poule mogen verder in de UEFA Cup en het blijkt al snel dat Feyenoord zich daarop moet richten. Na vijf speeldagen hebben de Rotterdammers pas twee puntjes verzameld, Bayern München en Sparta Praag zijn ver uit zicht. Het is dus allesbehalve een grootse campagne, eigenlijk zorgt alleen het thuisduel met Bayern voor mooie herinneringen. In een attractief duel wordt het uiteindelijk 2-2. “Ik had het gevoel dat er meer had ingezeten,” zegt coach Bert van Marwijk na afloop. “Als je zo speelt als in de eerste helft, kun je van iedereen winnen.”

Maar thuis tegen Sparta Praag is dat optimisme alweer verdreven uit De Kuip. Zowel Pierre van Hooijdonk als Ferry de Haan krijgt een rode kaart. Met negen man is het onbegonnen werk om de Tsjechen te kloppen, dat gebeurt dan ook niet: 0-2. Voorzitter Jorien van den Herik heeft een boete van 15.000 gulden in petto voor Van Hooijdonk en De Haan. Met hun acties hebben ze de kansen op overwintering in de Champions League en de daaraan gekoppelde miljoenen immers geëlimineerd. Een beetje overdreven, protesteert het tweetal. Bovendien vielen de overtredingen best mee. Bij nader inzien verscheurt Van den Herik de boete. Op de laatste speeldag vechten Spartak Moskou en Feyenoord onderling uit wie hun Europese tournee mag vervolgen. De Zweed Johan Elmander zou niet veel scoren voor Feyenoord, maar zijn winnende goal is er achteraf eentje om in te lijsten. Op het tandvlees wint Feyenoord in eigen stadion met 2-1. Op naar de UEFA-cup!

Voor het thuisduel met Spartak Moskou.

Derde Ronde:

Feyenoord-SC Freiburg 1-0 en 2-2

Tja, Freiburg. Er is bij Feyenoord niemand die ook maar één speler kan opnoemen van de Duitsers. Ipswich Town of Glasgow Rangers, op een van die Britse ploegen had de selectie gehoopt. “Daarentegen denk ik dat je absoluut een goede kans maakt om verder te komen en op het moment dat je dat realiseert, krijg je automatisch een mooiere club,” zegt Van Hooijdonk tegen Radio Rijnmond. Zo zegt hij heel netjes dat hij niet opgewonden raakt van deze tegenstander, hij weet dan natuurlijk nog niet dat Freiburg onlosmakelijk verbonden zou blijven aan zijn naam.

Maar eerst de thuiswedstrijd. Zonder de geschorste Van Hooijdonk en een peloton aan geblesseerden boekt Feyenoord een zuinige 1-0-overwinning.

Met een prachtig stiftje zet Ebi Smolarek de Japanner Shinji Ono voor de keeper, die maakt het bekeken af.

Aan die marge denken de Rotterdammers genoeg te hebben in Duitsland, maar vlak na rust zijn ze virtueel uitgeschakeld: 2-0. Nog net binnen het uur krijgt Feyenoord een vrije trap, op dik dertig meter van de goal. Van Hooijdonk kan een schroefje lospeuteren met zijn rechterwreef, maar het wekt verbazing dat hij ook achter deze bal gaat staan en niet gewoon positie kiest om de voorzet binnen te knikken. Dat vindt ook commentator Evert ten Napel. “Want ik zou niet weten hoe Van Hooijdonk de bal vanaf deze plek langs die grote lange doelman zou moeten krijgen.” Ten Napel laat een korte pauze vallen, ondertussen hoor je Van Hooijdonks magnifieke trap via de rechterpaal binnenkletsen. “Zo dus! Goeie genade! (…) Op voorhand denk je: dat is onmogelijk. Een wonderschone vrije trap. Als een granaat gaat ie erin. 18-karaats.”

In het boek 2002, De Europese helden van Feyenoord (2021) noemt Van Hooijdonk het een van zijn spectaculairste doelpunten. “Maar ik nuanceer die goal altijd. Het was eigenlijk een bal die ik schoot uit nood. Ik dacht: ik ga hem zo hard mogelijk op doel schieten. Ik hoopte dat iemand zijn hoofd ertegenaan zou zetten of dat de keeper door de drukte in de zestien beïnvloed zou worden in zijn beslissing.”

Vlak voor tijd beslist Leonardo met de 2-2 deze tweestrijd definitief in Rotterdams voordeel. Feyenoord overwintert en krijgt na de jaarwisseling de gewenste tegenstander: Glasgow Rangers.

Feyenoord neemt de strafschoppen beter dan PSV en dus viert De Kuip weer feest.

Achtste finale:

Glasgow Rangers – Feyenoord 1-1 en 3-2

“Het is te hopen dat deze situatie om wat voor reden dan ook omslaat,” treurt Van Hooijdonk. Feyenoord heeft niet alleen van Vitesse verloren, maar is ook de koppositie kwijt. Het is weer eens crisis in Rotterdam-Zuid. Cameraploegen komen naar het trainingsveld om de stemming te peilen. Een trouwe supporter heeft dan een schitterende metafoor om de situatie te duiden. “Ze zeggen dat één zwaluw nog geen zomer maakt, maar één pinguïn maakt ook nog geen winter.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wat die man dan niet weet, is dat de problemen serieuzer zijn dan een enkele verliespartij. Met name de oudere spelers ergeren zich kapot aan coach Van Marwijk. “Bert was onervaren, dat merkte je aan alles,” vertelt Van Hooijdonk in het boek De dag van Pim en Pierre (2009). “Ook vond ik dat Van Marwijk duidelijk miste wat een charismatische coach als Hiddink wel heeft. Het vermogen om een speler te raken, op het goede moment een aai over de bol te geven.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ANP, Pro Shots