Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bereid je voor: EU zet door met Russisch olie-embargo

De Europese Unie heeft de verwachte boycot van alle Russische olie bevestigd. We kunnen ons dus weer opmaken voor belachelijk hoge prijzen aan de pomp.

Bereid je voor: EU zet door met Russisch olie-embargo

De kogel is helaas door de kerk: nog voor het einde van het jaar zal de Europese Unie alle olie uit Rusland stelselmatig gaan weren. Het is de zoveelste in een pakket sancties tegen de regering van president Vladimir Putin, als reactie op de invasie van Oekraïne.

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, moet het gebruik van Russische ruwe olie binnen een half jaar afgeschaald gaan worden. De overige producten afkomstige van de olieindustrie worden later uitgefaseerd.

Recordbedragen

De plotselinge boycot heeft uiteraard verregaande gevolgen voor de internationale oliemarkt. Onzekerheid en instabiliteit zijn immers dodelijk voor de handel. Naar verwachting zal de prijs van een vat ruwe olie opnieuw fors gaan stijgen. En dat ga je natuurlijk merken aan de pomp.

Energie-expert Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies vertelde bij RTL Nieuws dat de nieuwe prijzen absolute records zouden kunnen breken:

"Je zult echt hogere prijzen krijgen en dat merk je snel aan de pomp. Bij een boycot op korte termijn moeten we niet raar opkijken als de olieprijs stijgt tot recordniveaus van 150 tot 200 dollar per vat"

De huidige prijs voor een vat ruwe olie ligt nog op €103,60. De boycot lijkt voor de EU dus minstens net zo pijnlijk te worden als voor het bedoelde doelwit.

Doorgassen

Met de boycot hoopt de EU echter de laatste duimschroeven aan te halen bij de Russen. Zo moet president Putin er eindelijk toe bewogen worden om Oekraïne te verlaten. Dat droombeeld lijkt echter nog ver weg, maar de extreme brandstofprijzen komen steeds dichterbij.

Kleine troost: het zo cruciale Russische gas wordt nog altijd doorgepompt naar de EU. Je energierekening zal voorlopig dus niet dezelfde sprong maken als je brandstofrekening. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat de bobo's in Brussel hun pijlen richten op het laatste Russische handelsmiddel.

Nieuws
  • Autobahn
  • Pro Shots/NL Beeld, iStock