Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Ex-model Dorien Rose Duinker: 'Willem is de liefste man die ik ken'

Ex-model Dorien Rose Duinker: 'Willem is de liefste man die ik ken'

Ze is de vriendin van misschien wel de meest controversiële Nederlander van de afgelopen twee jaar. Voormalig model Dorien Rose Duinker (38) staat vierkant achter haar vriend Willem Engel. Net als hij probeert ze Nederland ‘wakker te schudden’, ook nu corona al maanden op z’n retour lijkt. “Ik krijg enorm veel doodsbedreigingen en shit over me heen sinds ik met Willem ga.”

Ik heb je net bij binnenkomst gewoon de hand geschud. Hadden we een ander gesprek gehad wanneer ik dat niet had gedaan?

“Nee, hoor. Helemaal niet. Iedereen moet zelf weten of hij wel of geen hand geeft. Als iemand ervoor kiest om het niet te doen, kan ik dat hooguit jammer vinden voor die persoon zelf. Ik gun het niemand om met angst door het leven te moeten gaan. Zeker niet wanneer het ook nog eens onnodige angst is. Lichamelijk contact is juist heel gezond. Maar dat betekent niet dat ik dat soort mensen doodzwijg. Ik sta open voor een gesprek met iedereen. Geprikt of niet geprikt.”

Hoe is het om de vriendin te zijn van Willem Engel?

“Heel leuk! Ik hou heel veel van hem en ben hartstikke trots op hem. De afgelopen twee jaar hebben de media een beeld van hem geschetst dat niet klopt. Het beeld van een kwakzalver, een sekteleider, een gek die de volksgezondheid in gevaar brengt. Maar ik weet wel beter. Ik heb Willem in juni 2020 leren kennen en zie hem nu bijna elke dag. Hij is de liefste, warmste en moedigste persoon die ik ooit heb gekend. Mijn vorige relaties trokken mij telkens zo ver naar beneden dat ik op een gegeven moment nog maar een fractie van mezelf was, maar met Willem is het anders. Door Willem ben ik een beter mens geworden.”

Ik doelde eigenlijk op iets anders. Nadat wij op onze website een artikel over jou publiceerden, stuurde jij een e-mail naar onze redactie waarin je schreef: “Ik krijg enorm veel doodsbedreigingen en shit over me heen sinds ik een relatie met Willem heb.”

“Dat klopt, ja. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd al gewend ben geweest om een hoop stront over me heen te krijgen. Als model stond ik zeven keer op de cover van Panorama en ook diverse malen in Playboy. Als gevolg daarvan ontving ik regelmatig vieze berichtjes van mannen. Maar sinds het begin van de coronapandemie, althans, wat ze dan de coronapandemie noemen, zijn de berichten geradicaliseerd. Of ik nu een foto plaats op Instagram, een bericht op Facebook of een tweet: de trollen van het internet reageren er vaak ontzettend agressief op. Ze provoceren me, schelden me uit of bedreigen me met de dood. Gelukkig neem ik dat soort mensen niet serieus.

Bij dat soort types blijft het vaak bij roepen. Op straat ben ik soms wél bang dat ons wat overkomt. Tegenwoordig gaan we zelden nog zonder bewaking naar demonstraties toe, want voor je het weet heb je een mes in je rug. Zelf zullen wij zoiets trouwens nooit doen. Wij zijn pertinent tegen geweld. Wij zullen ook nooit iemand uitschelden of bedreigen.”

Kun je het je voorstellen dat mensen jou erop aankijken dat je met Willem gaat?

“Dat gebeurt helemaal niet. Althans, niet in mijn directe omgeving. Ik heb alleen maar personen om me heen die hetzelfde in het leven staan als ik. Iedereen in mijn omgeving houdt van Willem. Door mijn vrienden en mijn familie is hij met open armen ontvangen. Mensen die een ander veroordelen op basis van krantenkoppen en die alleen maar klakkeloos aannemen wat Mark Rutte beweert, wil ik niet in mijn leven hebben.”

In de e-mail aan onze redactie schreef je ook: “De media zwijgen me sinds de coronatoestanden over het algemeen aardig dood, wat nogal opvallend is aangezien ze er in het verleden als de kippen bij waren om over m’n liefdesleven te schrijven, onder meer toen ik met Ibrahim Afellay ging.” Wat is daar precies opvallend aan?

“Dat de media vroeger alles over mij wilden weten en nu niet meer. Toen ik nog veel werk als model en actrice had, schreven ze wekelijks over me. Jarenlang. Helemaal toen ik meedeed aan Temptation Island VIPS en een relatie kreeg met iemand achter de schermen, wat ook nog een vrouw was. Toen wisten de media niet hoe vlug ze allerlei informatie van mijn Insta-gram-account af moesten plukken. Maar vanaf het moment dat ik over de coronapandemie begon te schrijven, hield dat op. Van de ene op de andere dag. Terwijl de media dondersgoed weten dat ik de vriendin van Willem ben, maar ze schrijven het gewoon niet op. Ik heb geen idee waarom.”

Kun je dat zelf niet invullen?

“Nee. Ik zou het echt niet weten. Ja, omdat de media ons geen podium willen geven. Mensen die een andere mening hebben, worden monddood gemaakt. Willem wordt ook niet meer uitgenodigd door talkshows. Er wordt niet meer mét, maar alleen nog óver hem gesproken. Van al die zogenaamde deskundigen mag je toch verwachten dat ze het moeten aandurven om met hem in debat te gaan? Maar blijkbaar niet.”

Een tijd geleden schreef je op Instagram dat je ‘ervan op de hoogte bent dat alle hoofd- redacteuren van Nederland de opdracht krijgen om jullie af te schilderen als gekkies’. Denk je echt dat mijn hoofdredacteur die opdracht ook gekregen heeft?

“Nee, die van Panorama niet. Jullie zijn de afgelopen twee jaar het enige medium geweest dat een feitelijk stuk over mij heeft gepubliceerd, dat stuk op jullie website. Een keurige opsomming van mijn carrière: van model naar complotdenker. Dat zouden de staatsmedia en De Telegraaf nooit doen. En als ze het wel doen, maken ze ons er belachelijk in of demoniseren ze ons.”

Komt het weleens in je op dat Willem zichzelf buitenspel heeft gezet door bijvoorbeeld het adres van Sigrid Kaag op Twitter te delen?

“Hoho, hij heeft haar adres nooit gedeeld. Hij heeft enkel een foto van de aanvraag van het kadasteronderzoek online gezet waarop een postcode en een huisnummer te zien was, waarmee je gemakkelijk haar adres kon achterhalen. Het punt was: Kaag heeft als minister van Buitenlandse Zaken subsidie verstrekt aan de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees, dat banden heeft met een andere Palestijnse organisatie die door de Europese Unie is aangemerkt als terroristisch. Ons punt was: kan iemand die verdacht wordt van financiering van terrorisme, zonder openheid van zaken te geven over haar eigen financiële situatie, eigenlijk wel minister van Financiën worden? Maar daar gingen de media natuurlijk niet op in. Zij hadden het alleen maar weer over dat haar adres te achterhalen viel. Media zijn niet geïnteresseerd in de inhoud, enkel in stokken om ons mee te slaan.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Onlangs is Willem twee keer door de politie gearresteerd. Beelden daarvan die op internet te zien waren, zijn gemaakt door jou. Waarom besloot jij zijn arrestaties te filmen en online te zetten?

“Om te laten hoe het hier in Nederland gaat! Waarom moet een persoon als Willem Engel als een crimineel van straat worden geplukt? Hij is geen moordenaar.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Paul Tolenaar