Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Overspel, borstkanker, scheiding, catfight: het turbulente leven van Sylvie Meis

Overspel, borstkanker, scheiding, catfight: het turbulente leven van Sylvie Meis

Uit de editie van 20 april 2022: 13 april 1978 was een belangrijke dag voor de voetbalwereld. Toen namelijk werd mister Barcelona en 100-voudig Spaanse international Carles Puyol geboren, zag FC Köln-icoon Alexander Voigt het levenslicht en kwam in Breda Sylvie Meis ter wereld. Zij groeide uit tot de op een na beroemdste glamourvoetbalvrouw ter wereld, vlak achter Victoria Beckham. Maar Frau van der Vaart is allang geen Frau van der Vaart meer. De 44-jarige Brabantse heeft al een heel leven achter zich...

De Sylvie Meis die begin deze eeuw enige bekendheid verwierf als die spontane presentatrice van MTV en TMF is niet te vergelijken met de Sylvie Meis anno 2022. Toen huppelde ze als jonge, losse, gezellige twintiger ongedwongen in joggingbroek over het scherm en presenteerde ze namens Fox Kids de onvolprezen Pokemon Flippo Update. De Sylvie van nu laat zich interviewen door het doorgaans toch journalistiek onafhankelijke maandblad JAN, met als bovenregel: dit interview kwam tot stand in samenwerking met Allergan Aesthetics, an AbbVie company. Even ter duiding: Sylvie Françoise, opgegroeid in het Brabantse Zundert, wordt gesponsord door een botox-com-pany en zonder die schaamteloze sluikreclame geen verhaal voor de JAN. Ze ontkent het in alle toonaarden, maar de handel en wandel van Sylvie lijkt aan alle kanten geregisseerd. Zelden is er ruimte voor spontaniteit. Want Sylvie Meis is een product, een merk. Toen Sylvie Meis nog maar twintig was, wist ze wel al heel goed wat ze wilde: beroemd worden. Of in ieder geval bekend. Op haar negentiende verscheen ze voor het eerst op de buis, als edelfigurant in GTST, de springplank naar roem in glamourland Nederland.

Twee jaar later mocht ze programma’s voor Fox Kids presenteren en speelde ze de sexy bardame Ice in de serie Costa! Begin 2002 was ze daarnaast te zien in een videoclip van de populaire Vlaamse band Clouseau (vooral bekend van Daar gaat ze...) en ja, toen ging het hard.

Zo voelt Sylvie zich ook een beetje kampioen.

Heemskerkse volksjongen

Inmiddels had ze het aangelegd met NAC-voetballer Maarten Atmodikoro, met wie ze twee jaar verkering had. Ook, zo ging het gerucht, beleefde ze een avontuurtje met Zlatan Ibrahimovic, voordat ze de Heemskerkse volksjongen en Ajax-talent Rafael van der Vaart aan de haak sloeg. Een bijzonder huwelijk volgde in 2015:  zij, de glamoureuze babe – want dat was ze in 2003 inmiddels – en hij, de goedlachse jongen van het kamp in Heemskerk.

Intussen kreeg de rijzende ster een baan als presentatrice bij muziekzender MTV en later bij zusje TMF, waar ze onder meer het populaire Babe Trap presenteerde. Sylvie werd populairder en populairder. Ze werd verkozen tot tv-babe van het jaar en mannenblad FHM riep haar uit tot meest sexy vrouw van Nederland. Toen Hamburger SV haar man in 2005 bij Ajax wegkocht, veroverde ze der Heimat. Frau Von der Vaart mocht de grootste shows presenteren en het Duitse blad Die Welt zette haar in de top 5 van mooiste spelersvrouwen van het WK voetbal in 2006. Intussen zat Rafael ook niet stil en kreeg het stel een zoon: Damián. Tien maanden na de geboorte van haar zoontje pakte ze haar carrière weer op en verscheen ze op de cover van kledingcatalogus Otto, waarmee ze megasterren als Gisele Bündchen, Heidi Klum, Claudia Schiffer en Cindy Crawford opvolgde.

Ook voor een interviewtje was ze te porren, zoals hier met Marco Borsato.

Maar aan elk sprookje komt een einde. Ze hield het allemaal geheim voor de pers, maar in 2009, ze was nog maar 31 lentes jong, kreeg Sylvie borstkanker. Ze vertelde de wereld dat de chemotherapie die ze onderging ‘preventief ’ was, maar was dat maar waar. Tegen het Duitse Bild zei ze jaren later dat haar borstkanker was uitgezaaid naar haar lymfeklieren.

“Ik was bang om afgeschreven te worden, maar moest op een gegeven moment mijn ziekte bekendmaken. Ik was bang voor de krantenkoppen en wilde niet dat men dacht: Sylvie gaat dood.”

Inmiddels is Sylvie Meis, die geboren is op de dag dat Stayin’ Alive van The Bee Gees op nummer 1 stond, kankervrij. Maar ze wordt nog steeds elk halfjaar gecheckt. Tegen Beau Monde vertelde ze hoe ziek ze was geworden van de chemokuren en hoe heftig ze het vond om naar zichzelf in de spiegel te kijken, vooral door het ernstige haarverlies. “Het was heel erg, want ik had er geen controle over. In het begin had ik niet de moed om in de spiegel te kijken en mezelf kaal te zien. Toen de kapper de rest van mijn haar afschoor, keek ik niet meer. Pas weken later, in de salon van een goede vriend, vond ik de moed om een kijkje te nemen. Diezelfde vriend zat naast me toen ik mijn pruik voor het eerst opzette.”

Toen er nog wat te lachen viel met Sabia Engizek.

Grootste vijand

En hoe reageerden de bladen? Roddelblad Party maakte een montage van een kale Sylvie van der Vaart en zette die op de cover. Een rechtszaak volgde en de diep geschokte Meis liet het blad 5000 euro overmaken aan de stichting Pink Ribbon, die zich inzet tegen borstkanker. Maar het kon allemaal nog erger. Ineens ontpopte haar hartsvriendin Sabia Engizek (de ex van voetballer Khalid Boulahrouz), die na Sylvies scheiding van Rafael van der Vaart in 2013 een relatie kreeg met de voetballer, tot haar grootste vijand. In de Duitse tv-show Global Gladiators zei Sabia: “Sommige mensen gaan zelfs zover dat ze een ziekte verzinnen om er beter van te worden.” Ze noemde de naam van Sylvie niet, maar Duitse media waren ervan overtuigd dat ze op Sylvie doelde. Aan Bild liet Sylvie weten ‘oneindig boos en verdrietig’ te zijn.

“De tijd van mijn ziekte was verreweg het ergste wat me tot nu toe is overkomen.” Haar advocaat stuurde een brief naar alle Duitse media met het medisch rapport van behandelend oncoloog Javier Hornedo uit Madrid. De conclusie van de arts: “De bewering dat de ziekte nooit heeft bestaan, is even onwaar als smakeloos.” De voormalige voetbalvrouw mocht ook nog eens intieme details teruglezen over haar privéleven in ‘de bladen’. Sabia, daar is ze weer, vertelde dat ze Sylvie veelvuldig van een alibi had voorzien, om haar escapades tijdens het huwelijk met Rafael te verdonkeremanen.

“De lijst met Sylvies affaires is lang.” Sylvie werd in Madrid aan haar ziekte behandeld omdat haar man inmiddels getransfereerd was naar Real. Waarom strandde het sprookjeshuwelijk? Zelf zei ze in 2020: “Het is niet de oorzaak van de breuk, maar de diagnose speelde zeker een rol. Je leven verandert ingrijpend op het moment dat je de diagnose kanker krijgt.

Met zo’n ziekte verander je als persoon, je bent niet meer dezelfde.” Boze tongen beweren dat Sabia ‘Raffie’ van Sylvie heeft afgepakt, maar de échte reden is waarschijnlijk veel precairder. Sylvie heeft ruiterlijk toegegeven dat ze tijdens haar huwelijk een affaire had met KLM-piloot Balazs Vajta, nadat de vliegenier gedreigd had om zelf uit de school te klappen. Sylvie ging volgens eigen zeggen de fout in omdat ze na haar ziekte wilde weten of ze nog wel een beetje in de markt lag.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een scharrel van Sylvie uit de school was geklapt. Enkele jaren terug verklapte de Fransman Guillaume Zarka intieme details over zijn romance met de – toen vrijgezelle – ex-voetbalvrouw. Guillaume vertelde hoe hij Sylvie in Parijs ontmoette en ‘al na twee minuten’ met haar in bed lag. Het stel was uiteindelijk vier maanden samen, maar heel positief was Guillaume niet over zijn ex: “Sylvie is leeg en eenzaam.” Over haar affaire met de KLM-piloot zei Sylvie: “Onze gesprekken werden steeds intiemer. Van het een kwam het ander en voordat ik het werkelijk begrijpen kon, waren we in het hotel en gebeurde het.”

Genadeklap

Die affaire duurde uiteindelijk vier maanden, van september tot december 2010. In een interview met Privé vertelde Sylvie dat ze zich erg onzeker voelde over haar lichaam en dat ze daardoor bang was dat Rafael er vandoor zou gaan met een ander. “Ik voelde mij eenzaam en niet aantrekkelijk voor mannen.” Het sprookjeshuwelijk knalde na een paar mislukte lijmpogingen eind 2012 uit elkaar toen Rafael haar tijdens een oud-en-nieuwfeestje een klap gaf. Dat was letterlijk de genadeklap.

Ze wil het nooit meer, daten met een voetballer. “Ik heb me ontdaan van alles wat bij een huwelijk met een voetballer hoort,” zei ze in 2013. “Ik ben geen spelersvrouw meer en zal het nooit meer zijn. De kindse manier waarop volwassen mannen worden behandeld... Alsof ze niet zelf kunnen nadenken. Op trainingskam pen wordt bepaald hoe laat je naar bed moet, wat je eet voor je ontbijt, wanneer je wel en niet mag praten. Ik ben geen kuddedier. Ik wil niet aan het ontbijt horen dat ik mijn telefoon niet mag aanzetten omdat dat nou eenmaal de regels zijn.”

Als voetbalmoeder met zoontje Damián. Een van haar vele scharrels: piloot Balasz Vajta.

Nee, Sylvie gaat haar eigen weg. Laat zich door niemand de wet voorschrijven. En ze is een vechter, een doorzetter. Ze is haar ziekte te boven en ook op het liefdespad boekt ze haar successen. Wat heet, ze scoort na haar huwelijk de ene man na de andere. Even de totale boel op een rijtje, waarbij aangetekend moet worden dat het geen harde feiten zijn, maar de prestaties volgens de bladen: van 1997 tot 1999 had ze dus verkering met NAC-voetballer Atmodikoro, een jaar later een kortstondige romance met acteur Tim Immers, in 2002 een onenightstand met Zlatan Ibrahimovic, daarna een jaartje met ene Derk, die getrouwd bleek te zijn, van 2003 tot 2013 Rafael van der Vaart met wie ze in 2005 trouwde, mei 2010 (dus tijdens haar huwelijk) een affaire van twee maanden met Let’s Dance-danspartner Christian Polanc, september 2010: affaire met Sébastien Jondeau – bodyguard van Karl Lagerfeld, eind 2012 drie maanden met KLMpiloot Balazs Vajta, eind 2013 een relatie met zakenman Guillaume Zarka, ook in 2013 een wilde nacht met de Amerikaanse r&bzanger Robin Thicke en een kortstondig avontuur met naaktmodel Jared Moore, in 2014 relatie met Luis Medina y Abascal, graaf van Martín de Hoyos, in 2015 de Amerikaanse bankier Samuel Deutsch, ook dat jaar de Zwitserse nachtclubeigenaar Maurice Mobetie en de Duitse voetballer (dus toch!) Sami Khedira en van oktober 2015 tot oktober 2017 de miljonair Charbel Aouad. Eind 2018 maakte Sylvie bekend te daten met de 28-jarige producer Bart Willemsen en de Nederlandse dermatoloog Sander Klieverik en ze had een kortstondig liefdesavontuur met de Spaanse zakenman Manuel Campos Guallar. Sylvies repliek: “Ik ken zoveel alleenstaande vrouwen die heel wat meer daten dan ik. Die zitten op Tinder en weet ik veel wat, hebben relaties zonder er een punt achter te zetten. Eerlijk gezegd, daarmee vergeleken ben ik net een non.”

Gouden kubus

En nu? Nu is Sylvie dolgelukkig en in 2020 getrouwd (de bruiloft duurde vier dagen en kostte flink wat centen) met de steenrijke kunstenaar Niclas Castello. De geboren Duitser mag onder anderen Beyoncé en Jay-Z tot zijn klantenkring rekenen. Sylvie is te zien op haar Instagram-account bij een gouden blok dat door manlief is gefabriceerd. Over dit kunstwerk is in Amerika veel commotie ontstaan want de sculptuur van 186 kilo staat in Central Park, waar veel daklozen slapen. Een gouden kubus van meer dan 10 miljoen euro hoort daar niet, aldus de New Yorkers. Eén van de comments: “Als je ooit het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, onthoud dan dat er een kunstenaar is die over 11,7 miljoen dollar aan goud beschikt en het beste wat hij ermee kon bedenken een kubus is.” Het vermogen van de kunstenaar wordt op 51 miljoen geschat. En Sylvie is maar wát blij met hem. “Ik ben heel gelukkig en dankbaar. Dat ik dit mag beleven en weer durf toe te laten in mij leven!”

Haar huidige man maakt blokken van goud.

En hoe komt Sylvie aan haar eigen geld? Ze is nog altijd te zien op de Duitse televisie, als presentator van Love Island. In de grote shows zien we haar al een tijdje niet meer. Haar populariteit is tanende, de glans lijkt eraf, onder meer omdat de aartsconservatieve Duitsers niet zo dol zijn op vrouwen met een roerig privéleven, met overspel en een scheiding. Hier heeft ze het ook nog even geprobeerd: in 2016 keerde Sylvie terug op de Nederlands televisie in het programma Wedden dat ik het kan met Jeroen van der Boom. Dit was in 2016 en dat was precies het jaar waarin schrijver dezes Sylvia Meis ontmoette. Hij zag een schuchtere, verlegen lachende vrouw. Heel bescheiden en totaal niet de zelfverzekerde, schier onaantastbare stijlicoon die ze zo vaak lijkt te zijn. Jeroen van der Boom liet weten dat de kijkers zijn voormalige co-host niet zouden gaan missen in het nieuwe seizoen van de SBS-spelshow. Tegen De Telegraaf: “Sylvie is het toonbeeld van professionaliteit en perfectionisme die bovendien naast Nederlands ook vloeiend Duits en Engels spreekt. Maar heb je dat in Nederland wel nodig? Ik denk dat de gemiddelde kijker het ook prima vindt wanneer ik net iets minder goed Engels of Duits praat dan zij.” Overigens hebben de twee een uitstekende relatie, zo bleek in Van der Booms programma Hoge Bomen, waarin Sylvie vorig jaar de centrale gast was.

“Jeroen heeft iets ontwapenends,” aldus La Meis. “Toen hij me belde, heb ik hem gezegd dat ik dit voor niemand anders zou doen dan voor hem.”

1,4 miljoen volgers

Toch heeft Duitsland haar ook nog niet helemaal losgelaten. Zoals gezegd presenteert ze het pikante programma Love Island en ze was te zien als mevrouw Himmelmann in de Duitse film Misfit, die gebaseerd is op de gelijknamige Nederlandse rolprent. Een andere bron van inkomsten haalt ze uit de onlinewereld: ze is een heuse influencer, met fans én haters. Sylvie hierover: “Elke foto die ik post, is een potentiële mediabom. Ik hoef maar iets anders te doen of het wordt verkeerd uitgelegd.”

Op Instagram heeft ze 1,4 miljoen volgers, niet gek, al is het nog niet de helft van het aantal dat schaatsster Jutta Leerdam heeft. Verder heeft de zakenvrouw een eigen sieradenlijn (Pure) en een lingerielijn (Sylvie Flirty Lingerie). Dan is er ook nog het ambassadeurschap voor dat botox-fabriek-je, pardon, ’s werelds nummer 1-merk hyaluronzuurfillers. En dan te bedenken dat ze altijd ontkend heeft dat ze de natuur af en toe een handje hielp. “Ik kreeg eigenlijk vanuit het niets de vraag of ik interesse had om de campagne te dragen voor Juvéderm, omdat ik in hun ogen goed pas bij het merk,” zegt ze in JAN. “En mijn onderbuikgevoel zei meteen ja, omdat ik er klaar voor was om openheid te creëren over dit onderwerp. Sinds ik veertig ben, krijg ik ieder jaar de vraag hoe ik er zo uit blijf zien. Dan moet je elke keer weer die vraag omzeilen door te zeggen: Slapen, sporten, gezond eten en water drinken. En ik doe al die dingen ook, alleen is het ook weleens fijn om te zeggen: Ja, ik heb goede genen, én ik gebruik fillers en daarmee kan ik dat wat je nu ziet bereiken.”

Ze heeft veel bereikt, controlfreak Sylvie Meis. Veel verloren ook. Maar ja, van het concert des levens... Intussen is ze gelukkig met een rijke kunstenaar, is haar relatie met ex Rafael en zijn tien jaar jongere vriendin Estavana Polman meer dan uitstekend (“Ik doe alles voor haar!” ) en is zoon Damián, die onder contract staat bij Rafaels laatste club Esbjerg uit Denemarken, inmiddels Oranjeinternational bij de selectie van spelers onder de zestien jaar. Van voetbalvrouw naar voetbalmoeder... De cirkel is rond, zou Louis van Gaal zeggen.

Entertainment
  • ANP, Bruno Press, Instagram