“Heel verstandig.” Na het WK in Qatar houdt Louis van Gaal het voor gezien, voor een opvolger is de KNVB – surprise, surprise! – wederom uitgekomen bij Ronald Koeman. Van Gaal en Koeman zijn vroegere vijanden, dus wat dacht de huidige bondscoach van die keuze? Het antwoord was niet zo spannend als de vraagsteller wellicht had gehoopt. Van Gaal vond het dus ‘heel verstandig’. Maar nou komt het: “Dat heb ik ze zelf gezegd, ze zijn bij mij te rade gegaan.”
Het is zó typisch Van Gaal. De beslissing van de KNVB toch even naar zichzelf trekken, even zichzelf kietelen, hoewel Koeman een kandidaat is die zó voor de hand ligt dat je er bijna over struikelt.
‘Bij mij te rade gegaan’. Alsof het gaat over een wiskundig vraagstuk of advies om de situatie op de Gazastrook even op te lossen.
“Het is allemaal niet zo moeilijk.
Een jaar geleden was ik de enige beschikbare coach met de ervaring om de klus te doen. Dat geldt nu voor Ronald Koeman. Nu zeg ik het niet voor mezelf, maar nu voor hem. Het is meer dan terecht. Of hij een goede opvolger zou zijn? Dat denk ik, ja.”
Van Gaal wil wel complimenteus zijn over Koeman, misschien zelfs wel nederig, maar het lukt gewoon niet. Het zijn zinnetjes met een hoog ik-gehalte. Het zijn ook woorden die je exact van Van Gaal kunt verwachten, dat maakt hem zo uniek. Vermakelijk om naar te luisteren, tegelijkertijd heerlijke brandstof om je kapot te ergeren.
“Heel verstandig. Dat heb ik ze zelf gezegd, ze zijn bij mij te rade gegaan.” Iedere voetbalvolger weet dat zo’n antwoord maar van één man afkomstig kan zijn, zo maken we Van Gaal namelijk al dertig jaar mee. Na al die tijd kennen we Van Gaal wel. Toch? Nou, niet dus! We kennen hem helemaal niet, aldus Van Gaal. “Mijn imago komt niet overeen met de persoon die ik ben. Helaas. Je moet me persoonlijk kennen om door dat imago heen te kijken.” Gelukkig komt daar zeer binnenkort verandering in, want vanaf 14 april draait in de bioscoop LOUIS, de grote Louis van Gaal-film. Drie jaar is hij gevolgd door filmmaker Geertjan Lassche. Na al die tijd vindt Van Gaal het de hoogste tijd dat we hem écht leren kennen. “Daarom heb ik voor één keer een filmmaker toegelaten.”
Spinnenweb in de nek
We zijn absoluut benieuwd naar de film, Van Gaal is immers altijd vermakelijk, maar of hij ons echt gaat verrassen? Hooguit op detailniveau, verder kunnen we het ons niet voorstellen. Kent u een rechtlijnigere, duidelijkere en principiëlere man dan onze bondscoach? Wij ook niet. Daarom is het des te knapper dat hij ook op zijn zeventigste nog altijd relevant is voor het Nederlandse voetbal. Toen Frank de Boer er afgelopen zomer een zooitje van maakte, klonk al snel de roep om Louis. Hij leek al met pensioen en had al vijf jaar geen training meer gegeven, toch zag de KNVB hem als de ideale kandidaat. Was dat niet wat armoedig, om wéér bij Van Gaal uit te komen? Werd het niet eens tijd voor een nieuwe generatie? Het is allebei waar, en toch was Van Gaal de beste optie. Het eigenwijze en dat narcistische hebben we net uitgebreid behandeld, nu moeten we Van Gaal ook even een groot compliment maken. Zeker voor iemand die dermate in zichzelf gelooft als Van Gaal, is het bewonderenswaardig hoe hij zich weet aan te passen aan de moderne tijd. Neem alleen al zijn huidige assistent, Henk Fraser. Die is pas 55 jaar, maar klaagt in ieder interview over de mentaliteit van de huidige generatie voetballers. Vroegâh... Het zou helemaal niet gek zijn als Van Gaal last zou hebben van een generatiekloof met deze millennials.
In 2015 spraken we Leo Beenhakker. Die vertelde waarom het op 72ste (zo’n twee jaar ouder dan Van Gaal nu) de hoogste tijd was om te stoppen in de voetballerij.
“Ik heb altijd dichtbij de spelers gestaan, maar je merkt langzamerhand dat het gat in generaties wel erg groot wordt. Het onbegrip en de afstand naar de wereld waarin zij leven wordt groter en dan moet je onderkennen dat de chemie er niet meer is. En natuurlijk speelt leeftijd een rol. Dus dan kom je langzaam tot de conclusie dat jouw tijd voorbij is.” Plausibel verhaal van Don Leo, maar het lijkt nog lang niet van toepassing op Van Gaal. Vermoedelijk heeft ook Louis nooit overwogen een levensgrote leeuwenkop op zijn rug te laten tatoeëren, laat staan een spinnenweb in zijn nek. En de nieuwste PlayStation heeft hij vast ook niet in zijn bezit. Toch oogt Van Gaal absoluut niet als een oude man tussen de spelers. Hij vertelde afgelopen winter dat hij gewoon meegaat met zijn tijd.
“Werkt prima, dat WhatsApp. Jullie stuurden nu een verbinding via Google Meet, dat kende ik nog niet. Zoom wel. Zelf ben ik fan van Facetime. En Skype had ik als een van de eersten, jaren geleden al,” zei hij in het AD. De communicatie met zijn spelers verloopt dus uitstekend. De vragenstellers wilden ook weten of de internationals smileys sturen naar de 70- jarige.
“Jazeker. Maar dat doe ik zelf ook, hoor. Als ik kort wil laten weten dat ik ergens mee akkoord ben, dan gaat die grote duim omhoog. (Van Gaal steekt ter illustratie zijn duim op naar het videoscherm.) En wil ik iemand bedanken, dan doe ik dat zo. (Van Gaal vouwt quasi-dankbaar zijn handen bij elkaar.)”
Van Gaal verstaat blijkbaar de kunst om zich aan te passen. “Heb ik altijd gedaan. Dat is niet vanzelfsprekend voor mijn generatie, zie ik om me heen. Dat heb ik aan mijn opleiding aan de alo te danken: je moet altijd open blijven staan voor kennis, voor nieuwe ontwikkelingen. Mensen hebben een beeld van mij dat ik als coach een dictator ben, maar ik luister juist voortdurend naar mensen. Zeker ook naar jonge mensen, naar mijn spelers. Vervolgens neem ik, na overleg met mijn staf, zelf mijn beslissingen.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP, Pro Shots