Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Sportgeweld

Als topsporters toeschouwers te lijf gaan: klappen voor de fans

Als de bal eind deze week in de eredivisie weer gaat rollen is er waarschijnlijk één voordeel: door de coronamaatregelen is het in ieder geval vrij rustig binnen de stadions. Dat hooligans graag met elkaar op de vuist gaan hoeven we u niet te vertellen, maar soms raken ook sporters – uit alle categorieën – in gevecht met toeschouwers. Dat varieert van een tamelijk onschuldig tikkie van een wielrenner, tot een massale vechtpartij op het basketbalveld. “Als die klap raak was geweest, was die fan nu dood geweest.”

Voetbal | Eric Cantona: ‘Had ’m graag nog harder getrapt’

De moeder der geweldsincidenten tussen sporters en supporters is uiteraard de karatetrap van voetballer Eric Cantona. Het Manchester United-icoon krijgt eerst een rode kaart in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace (1995) en tijdens de aftocht wordt hij uitgedaagd door een fan van de thuisploeg. Dat had de supporter beter niet kunnen doen. Cantona antwoordt met een trap waarvoor Jackie Chan zich niet zou schamen. De Fransman wordt niet minder dan negen maanden ge-schorst. “Ik ben duizenden keren beledigd en heb nooit gereageerd, maar soms ben je kwetsbaar,” zei Cantona vorig jaar in de film The United Way. Berouw voor zijn actie heeft hij nooit getoond. Hoewel... “Ik heb maar van één ding spijt: ik had hem graag nog harder willen trappen.”

Wij hebben ons eigen Cantona-momentje. U kunt het zich vast nog herinneren: de bekerwedstrijd Ajax-AZ (2011) waarin supporter Wesley opeens het veld bestormt om AZ-keeper Esteban aan te vallen. De doelman reageert op begrijpelijke wijze: hij geeft Wesley een paar flinke schoppen. Maar de scheidsrechter heeft minder begrip en stuurt Esteban met een rode kaart van het veld. Volgens het spelregelboekje een correcte beslissing, maar in dit geval niet uit te leggen. AZ-trainer Gertjan Verbeek haalt zijn ploeg direct van het veld, de wedstrijd wordt gestaakt. “Ik was gewoon een kutjong,” zei de destijds 19-jarige Wesley in 2019 tegen Vice Sports. Bovendien had hij op weg naar het stadion een fles cognac achter de kiezen. “En in het stadion nog wat biertjes.

Ajax-supporter Wesley belaagt AZ-keeper Esteban. Foto: Pro Shots

Ik was gewoon al helemaal van de kaart. Van drank werd ik eigenlijk altijd heel vervelend.” Wesley moest zijn actie bekopen met een half jaar celstraf en een stadionverbod van dertig jaar.

“Ik heb heel veel spijt. Ik heb er totaal niet over nagedacht. Als ik wist dat dit de gevolgen zouden zijn, had ik het nooit gedaan.”

Boksen | Luis Lazarte: Filipijn bijna gelyncht

Dat er klappen worden uitgedeeld in de boksring is allesbehalve verwonderlijk, dat is immers precies de bedoeling.

Maar dat een bokser ook ná het duel nog in vechthouding moet staan is wel uitzonderlijk. De Argentijnse toeschouwers zijn in 2012 nogal teleurgesteld dat hun held Luis Lazarte heeft verloren van de Filipijn John Riel Casimero. Het is een bijzonder onvriendelijk gevecht geweest. De Argentijn haalt alles uit de kast om te winnen: onreglementaire stoten en hij bijt zelfs een keer. Casimero houdt stand en in de negende ronde van het IBFtitelgevecht slaat hij Lazarte naar het canvas. Lazarte is zó teleurgesteld dat hij gelijk zijn bokspensioen aankondigt.

De Filipijnse bokser John Riel Casimero (r) is nu nog blij met zijn zege op Lazarte.
Het Argentijnse publiek pikt de nederlaag van hun boksheld Luis Lazarte niet.

“Het is allemaal de schuld van Casimero, hij heeft unfair gebokst.” De toeschouwers in Mar del Plata kunnen de nederlaag al even slecht verkroppen, helemaal als Casimero de vijandelijke menigte provoceert. Hij stapt even op het onderste touw en slaat met een vuist op zijn borst. De armen gaan de lucht in en dan halen zijn coaches hem snel naar beneden. Te laat. De stoeltjes regenen als noodweer de ring in, Casimero moet opnieuw dekking zoeken.

Pak Panorama 2022/2 nu in de winkel of bestel hem hier!

Dan komt ook de eerste supporter binnen de touwen. Hij daagt de Filipijn uit, maar die wordt goed beschermd door zijn entourage. Tot ook zijn beschermers klappen vangen. Steeds meer Argentijnen melden zich in en langs de ring om met hun vuisten te zwaaien. Ter zelfbescherming moet Casimero wederom uitdelen. Met zijn coaches klimt hij uit de ring, de bestorming wordt nu steeds massaler. De plaatselijke politie zorgt er gelukkig voor dat Casimero de kleedkamer bereikt en Argentinië levend verlaat.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • ANP, Pro Shots e.a.