@media (max-width: 679px){#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7c9fb img{#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7c9fb img{#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7c9fb img{#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7c9fb img{#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7c9fb img{#fig-628c69ee7c9fb img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Steeds meer beroemdheden beroofd: 'Je klokkie of je leven'

Steeds meer beroemdheden beroofd: 'Je klokkie of je leven'

De afgelopen tijd is een lange rij van Bekende Nederlanders het slachtoffer geweest van gewelddadige berovingen. Van de woningoverval bij Gordon, de inbraak bij Wibi Soerjadi, tot de roof van Lil’ Kleines kapitale horloge. BN’ers die in het oog lopen met hun bezittingen zijn de nieuwe prooi voor criminelen geworden.

Een uur voordat Lil’ Kleine met een pistool een klap op zijn hoofd krijgt, staat hij nog op een stoel te dansen, met een biertje in zijn handen. In een feestzaal aan de Maas, met uitzicht op de Erasmusbrug. Dan draagt hij ook nog zijn rosé-gouden Patek Philippe-horloge met een geschatte waarde van twee ton. Jorik Scholten – dat is Lil’ Kleines echte naam – wil rond half twaalf de feestzaal verlaten, als drie mannen hem bij vertrek plotseling belagen en hem zijn horloge proberen af te troggelen. Daarbij zouden ze volgens de politie gedreigd hebben met een pistool. Ook krijgt hij een klap op zijn hoofd met het wapen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Volgens ooggetuigen, die het op een lopen zetten als ze iemand met een pistool in de lucht zien zwaaien, raakt Lil’ Kleine bij de beroving licht gewond. Zijn management zegt dat hij er ‘zonder kleurscheuren’ vanaf is gekomen. De volgende dag maakt Kleine er alweer een geintje van. Hij showt zijn pols, zonder horloge, lachend. Alsof de gewelddadige beroving niet veel indruk op hem heeft gemaakt.

Er werd een hand op Estelles mond gelegd, en ze kreeg een schop, terwijl de overvallers riepen: ‘Je klokje, je klokje!’

Vier Rolexen cadeau

Kleine lijkt op de avond van 4 november een Patek Philippehorloge van het model Nautilus te dragen, of een vergelijkbaar model. Het horloge wordt door de maker omschreven als een klokje dat door mensen gedragen kan worden met een ‘actieve levensstijl’, die graag ‘onvergelijkbare klasse’ willen uitstralen. Het decadente hebbeding wordt aangeboden voor een prijs van 174.000 euro.

De rapper heeft een uitgesproken liefdesrelatie met peperdure horloges. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om dit te laten zien op sociale media. Zelfs voor zijn vrouw en kleine kind koopt hij prijzige uurwerken, zo is op zijn Instagram te zien. Bij een concert in 2019 geeft hij gastartiesten Ronnie Flex, Frenna, Yung Felix en Xander de Buisonjé allemaal een Rolex cadeau. Ter herinnering aan een memorabele avond.

Na de overval op de artiest in Rotterdam is er achteraf dan ook wel wat gemor te horen in de media over het nouveau richeexhibitionisme van Kleine. Eigenlijk is het tonen van al die ‘klokkies’ in deze tijd in feite vragen om problemen, is het commentaar. Hoewel het natuurlijk de rovers zijn die zich schuldig maken aan deze diefstal en mishandeling, had Lil’ Kleine wellicht beter moeten weten. Het is namelijk niet voor de eerste keer dat een bekende

Nederlander met een duur horloge het slachtoffer is geworden van een gewelddadige overval.

Verbrijzelde kaak

Al in 2018 was het Estelle Cruijff die na een avondje stappen op haar scooter werd overvallen door drie mannen, die haar in een zwarte Golf al een tijdje hadden achtervolgd. Er werd een hand op haar mond gelegd, en ze kreeg een schop, terwijl de overvallers riepen:

“Je klokje, je klokje!”

In datzelfde jaar raakt de vader van presentatrice Nicolette van Dam nog veel zwaarder gewond. Hij loopt tijdens een roofoverval in de buurt van het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid een verbrijzelde kaak en een schedelbasisfractuur op. De politie rolt niet lang daarna een bende op, die zich schuldig maakte aan negentien van dit soort berovingen. De bendeleden gaven voor de rechtbank aan spijt te hebben gehad, maar op een door de politie afgeluisterd gesprek doen ze luchtig over de verwondingen van René van Dam.

“Hij zat helemaal onder de bloed,” lacht een van hen.

De rovers krijgen voor hun misdaden van de rechter straffen tot vijf jaar. Uit de behandeling van de zaak blijkt dat ze in hun auto rondjes door Amsterdam hadden gereden, op zoek naar bekende of onbekendere Nederlanders en voetballers met waardevolle horloges aan hun pols. Van veel van deze BN’ers wisten ze ook waar ze woonden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Hamers

In mei 2020 lijkt het erop dat de bendes die de ‘klokkies’ stelen, zich inderdaad opzettelijk richten op Nederlanders die in de spotlights staan.

René van der Gijp komt na een uitzending van Veronica Inside, op 27 april 2020, laat in de avond aan bij zijn huis in Dordrecht, wanneer plotseling drie mannen met witte maskers voor hem opduiken. Ze slaan met hamers op zijn auto in. Van der Gijp komt er zonder kleurscheuren vanaf. Maar dat is alleen omdat zijn auto gepantserd glas heeft, en omdat hij erin slaagt met zijn auto snel achteruit te rijden.

Van der Gijp vermoedt dat de drie mannen waarschijnlijk uit waren op de Rolex die hij tijdens de uitzending om zijn pols had. Een Rolex die hij van de erfenis van zijn moeder had gekocht, om een tastbare herinnering aan haar te hebben. Na de gebeurtenis heeft hij het ding snel in een kluis opgeborgen: “Ik laat mijn kop echt niet in elkaar slaan voor een horloge.”

Na de gebeurtenis stopt Van der Gijp het ding snel in een kluis: ‘Ik laat mijn kop echt niet in elkaar slaan voor een horloge’

Fataal

Dat roofovervallen als deze inderdaad levensgevaarlijk kunnen zijn, blijkt hartje zomer 2020. Dan overlijdt de 24-jarige Bas van Wijk, nadat hij in een recreatiegebied in Amsterdam de diefstal van een nep-Rolex-horloge van een vriend probeert te voorkomen. Hij wordt op het drukke strand door een van de overvallers met twee kogels neergeschoten. Hij laat ter plekke het leven, met tientallen geschokte badgasten als getuigen. De dader wordt vier dagen later opgepakt. Hij blijkt in de auto van zijn moeder een verborgen ruimte te hebben gemaakt, waarin de politie het gebruikte wapen én de nep-Rolex vindt. De verdachte El Y. bekent dat hij de trekker heeft overgehaald op het slachtoffer. Maar het zijn niet alleen de berovingen van horloges op straat, die vooral Nederlanders met een zekere status en bekendheid treffen. Ze worden ook in hun huis overvallen, wat voor de meeste betrokkenen een nog veel traumatischer ervaring is.

@media (max-width: 680px){#fig-628c69ee7dd0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7dd0a img{#fig-628c69ee7dd0a img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-628c69ee7dd0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7dd0a img{#fig-628c69ee7dd0a img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-628c69ee7dd0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628c69ee7dd0a img{#fig-628c69ee7dd0a img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Op tv showt René van der Gijp graag zijn sieraden.

Zo is daar de overval op Nikkie ‘Tutorials’ de Jager. In augustus 2018 wordt zij samen met haar verloofde in haar eigen huis onder schot gehouden. Later worden er drie verdachten aangehouden in deze zaak. Justitie verdenkt twee ervan dat ze hun slachtoffers met kracht hebben vastgepakt en een vuurwapen tegen de borst hebben gedrukt. “We moeten jullie vastbinden,” riepen ze. “Jullie moeten een halfuur blijven zitten, anders komen we terug en heb je problemen.” Daarop vroegen ze waar de kluis was. De buit van de overval bestond onder meer uit een grote hoeveelheid kostbare sieraden en een tas van het merk Louis Vuitton. De make-upartieste noemt de overval ‘een van de engste en meest traumatische gebeurtenissen uit mijn leven’.

Later komt naar voren dat justitie een van de overvallers ook verdenkt van betrokkenheid bij de poging om René van der Gijp te beroven. Daaruit blijkt dat de criminelen, tussen de 19 en 24 jaar oud, gericht op zoek zijn geweest naar mogelijkheden om BN’ers te overvallen. Ze achterhaalden hun woonadressen, wisten in welke auto’s ze reden, en welke horloges zij droegen. De politie vond ook onverklaarbare bedragen die waren overgemaakt op hun bankrekeningen.

Van der Gijp gaat tijdens de rechtszaak nog in gesprek met een van de daders. Hij vindt een gevangenisstraf voor de mannen niet direct de beste oplossing: “Als ze het nooit meer doen, hoeven ze van mij de gevangenis niet in.

Want daar word je ook niet per se beter van.” Hij zegt erbij dat hij waarschijnlijk anders had gedacht, als hij tijdens de aanval lichamelijk was mishandeld.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws