Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Steeds meer beroemdheden beroofd: 'Je klokkie of je leven'

Steeds meer beroemdheden beroofd: 'Je klokkie of je leven'

Uit de editie van 12 januari 2022: De afgelopen tijd is een lange rij van Bekende Nederlanders het slachtoffer geweest van gewelddadige berovingen. Van de woningoverval bij Gordon, de inbraak bij Wibi Soerjadi, tot de roof van Lil’ Kleines kapitale horloge. BN’ers die in het oog lopen met hun bezittingen zijn de nieuwe prooi voor criminelen geworden.

Een uur voordat Lil’ Kleine met een pistool een klap op zijn hoofd krijgt, staat hij nog op een stoel te dansen, met een biertje in zijn handen. In een feestzaal aan de Maas, met uitzicht op de Erasmusbrug. Dan draagt hij ook nog zijn rosé-gouden Patek Philippe-horloge met een geschatte waarde van twee ton. Jorik Scholten – dat is Lil’ Kleines echte naam – wil rond half twaalf de feestzaal verlaten, als drie mannen hem bij vertrek plotseling belagen en hem zijn horloge proberen af te troggelen. Daarbij zouden ze volgens de politie gedreigd hebben met een pistool. Ook krijgt hij een klap op zijn hoofd met het wapen.

Volgens ooggetuigen, die het op een lopen zetten als ze iemand met een pistool in de lucht zien zwaaien, raakt Lil’ Kleine bij de beroving licht gewond. Zijn management zegt dat hij er ‘zonder kleurscheuren’ vanaf is gekomen. De volgende dag maakt Kleine er alweer een geintje van. Hij showt zijn pols, zonder horloge, lachend. Alsof de gewelddadige beroving niet veel indruk op hem heeft gemaakt.

Er werd een hand op Estelles mond gelegd, en ze kreeg een schop, terwijl de overvallers riepen: ‘Je klokje, je klokje!’

Vier Rolexen cadeau

Kleine lijkt op de avond van 4 november een Patek Philippehorloge van het model Nautilus te dragen, of een vergelijkbaar model. Het horloge wordt door de maker omschreven als een klokje dat door mensen gedragen kan worden met een ‘actieve levensstijl’, die graag ‘onvergelijkbare klasse’ willen uitstralen. Het decadente hebbeding wordt aangeboden voor een prijs van 174.000 euro.

De rapper heeft een uitgesproken liefdesrelatie met peperdure horloges. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om dit te laten zien op sociale media. Zelfs voor zijn kleine kind koopt hij prijzige uurwerken, zo is op zijn Instagram te zien. Bij een concert in 2019 geeft hij gastartiesten Ronnie Flex, Frenna, Yung Felix en Xander de Buisonjé allemaal een Rolex cadeau. Ter herinnering aan een memorabele avond.

Na de overval op de artiest in Rotterdam is er achteraf dan ook wel wat gemor te horen in de media over het nouveau richeexhibitionisme van Kleine. Eigenlijk is het tonen van al die ‘klokkies’ in deze tijd in feite vragen om problemen, is het commentaar. Hoewel het natuurlijk de rovers zijn die zich schuldig maken aan deze diefstal en mishandeling, had Lil’ Kleine wellicht beter moeten weten. Het is namelijk niet voor de eerste keer dat een bekende

Nederlander met een duur horloge het slachtoffer is geworden van een gewelddadige overval.

Bij een concert in 2019 geeft Lil’ Kleine zijn gastartiesten allemaal een Rolex cadeau. Estelle Cruijff werd ook belaagd vanwege haar ‘klokje’.

Verbrijzelde kaak

Al in 2018 was het Estelle Cruijff die na een avondje stappen op haar scooter werd overvallen door drie mannen, die haar in een zwarte Golf al een tijdje hadden achtervolgd. Er werd een hand op haar mond gelegd, en ze kreeg een schop, terwijl de overvallers riepen:

“Je klokje, je klokje!”

In datzelfde jaar raakt de vader van presentatrice Nicolette van Dam nog veel zwaarder gewond. Hij loopt tijdens een roofoverval in de buurt van het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid een verbrijzelde kaak en een schedelbasisfractuur op. De politie rolt niet lang daarna een bende op, die zich schuldig maakte aan negentien van dit soort berovingen. De bendeleden gaven voor de rechtbank aan spijt te hebben gehad, maar op een door de politie afgeluisterd gesprek doen ze luchtig over de verwondingen van René van Dam.

“Hij zat helemaal onder de bloed,” lacht een van hen.

De rovers krijgen voor hun misdaden van de rechter straffen tot vijf jaar. Uit de behandeling van de zaak blijkt dat ze in hun auto rondjes door Amsterdam hadden gereden, op zoek naar bekende of onbekendere Nederlanders en voetballers met waardevolle horloges aan hun pols. Van veel van deze BN’ers wisten ze ook waar ze woonden.

Hamers

In mei 2020 lijkt het erop dat de bendes die de ‘klokkies’ stelen, zich inderdaad opzettelijk richten op Nederlanders die in de spotlights staan.

René van der Gijp komt na een uitzending van Veronica Inside, op 27 april 2020, laat in de avond aan bij zijn huis in Dordrecht, wanneer plotseling drie mannen met witte maskers voor hem opduiken. Ze slaan met hamers op zijn auto in. Van der Gijp komt er zonder kleurscheuren vanaf. Maar dat is alleen omdat zijn auto gepantserd glas heeft, en omdat hij erin slaagt met zijn auto snel achteruit te rijden.

Van der Gijp vermoedt dat de drie mannen waarschijnlijk uit waren op de Rolex die hij tijdens de uitzending om zijn pols had. Een Rolex die hij van de erfenis van zijn moeder had gekocht, om een tastbare herinnering aan haar te hebben. Na de gebeurtenis heeft hij het ding snel in een kluis opgeborgen: “Ik laat mijn kop echt niet in elkaar slaan voor een horloge.”

Na de gebeurtenis stopt Van der Gijp het ding snel in een kluis: ‘Ik laat mijn kop echt niet in elkaar slaan voor een horloge’

Fataal

Dat roofovervallen als deze inderdaad levensgevaarlijk kunnen zijn, blijkt hartje zomer 2020. Dan overlijdt de 24-jarige Bas van Wijk, nadat hij in een recreatiegebied in Amsterdam de diefstal van een nep-Rolex-horloge van een vriend probeert te voorkomen. Hij wordt op het drukke strand door een van de overvallers met twee kogels neergeschoten. Hij laat ter plekke het leven, met tientallen geschokte badgasten als getuigen. De dader wordt vier dagen later opgepakt. Hij blijkt in de auto van zijn moeder een verborgen ruimte te hebben gemaakt, waarin de politie het gebruikte wapen én de nep-Rolex vindt. De verdachte El Y. bekent dat hij de trekker heeft overgehaald op het slachtoffer. Maar het zijn niet alleen de berovingen van horloges op straat, die vooral Nederlanders met een zekere status en bekendheid treffen. Ze worden ook in hun huis overvallen, wat voor de meeste betrokkenen een nog veel traumatischer ervaring is.

Op tv showt René van der Gijp graag zijn sieraden.

Zo is daar de overval op Nikkie ‘Tutorials’ de Jager. In augustus 2018 wordt zij samen met haar verloofde in haar eigen huis onder schot gehouden. Later worden er drie verdachten aangehouden in deze zaak. Justitie verdenkt twee ervan dat ze hun slachtoffers met kracht hebben vastgepakt en een vuurwapen tegen de borst hebben gedrukt. “We moeten jullie vastbinden,” riepen ze. “Jullie moeten een halfuur blijven zitten, anders komen we terug en heb je problemen.” Daarop vroegen ze waar de kluis was. De buit van de overval bestond onder meer uit een grote hoeveelheid kostbare sieraden en een tas van het merk Louis Vuitton. De make-upartieste noemt de overval ‘een van de engste en meest traumatische gebeurtenissen uit mijn leven’.

Later komt naar voren dat justitie een van de overvallers ook verdenkt van betrokkenheid bij de poging om René van der Gijp te beroven. Daaruit blijkt dat de criminelen, tussen de 19 en 24 jaar oud, gericht op zoek zijn geweest naar mogelijkheden om BN’ers te overvallen. Ze achterhaalden hun woonadressen, wisten in welke auto’s ze reden, en welke horloges zij droegen. De politie vond ook onverklaarbare bedragen die waren overgemaakt op hun bankrekeningen.

Van der Gijp gaat tijdens de rechtszaak nog in gesprek met een van de daders. Hij vindt een gevangenisstraf voor de mannen niet direct de beste oplossing: “Als ze het nooit meer doen, hoeven ze van mij de gevangenis niet in.

Want daar word je ook niet per se beter van.” Hij zegt erbij dat hij waarschijnlijk anders had gedacht, als hij tijdens de aanval lichamelijk was mishandeld.

Bas van Wijk kan de diefstal van een horloge niet meer navertellen.

Doodsbedreiging

Kennelijk is het overvallen van BN’ers dan een populaire werkwijze geworden bij criminelen. Want in 2020 wordt Gordon in zijn appartement in Amsterdam- Zuid door twee mannen beroofd van zijn pinpas, creditcards en dure sieraden, waaronder een Rolex-horloge.

De criminelen binden hem vast en bedreigen hem met de dood, vertelt de zanger later aan het Algemeen Dagblad. “Ik ben geslagen, geschopt, vernederd en ze dreigden me dood te steken.

Ik was ervan overtuigd dat ik zou worden vermoord. Ik probeerde rustig tegen de daders te praten, maar ze bleven maar tegen me schreeuwen.” Gordon zat tijdens de overval in quarantaine, vanwege een coronabesmetting.

Dood of de gladiolen

Het is de Rotterdamse stylist Fred van Leer, die op de vroege ochtend van 18 november 2021 besluit het er niet bij te laten zitten. Hij neemt het risico in gevecht te gaan met zijn overvaller.

Nikkie ‘Tutorials’ de Jager wordt in haar eigen huis onder schot gehouden. De politie doet daarna onderzoek.

Dat is, zoals vaker, een man die zich voordoet als pakketbezorger.

Als Fred van Leer ziet dat deze een pruik draagt, schrikt hij. Hij begint te schreeuwen en geeft de man in het trappenhuis een schop.

Dan verschijnt er een tweede overvaller in de deuropening, met een getrokken pistool. Hij dreigt Van Leer dood te zullen schieten en maant zijn mededader ook zijn wapen te trekken. Maar na een schermutseling, waarin Van Leer van zich af blijft schoppen, waardoor de daders over elkaar heen vallen, vluchten de twee mannen halsoverkop. “Ik dacht letterlijk: dit is de dood of de gladiolen,” zei Van Leer achteraf. Later worden op de telefoon van een ontkennende verdachte foto’s gevonden van Van Leer, afkomstig van zijn Instagram-account. Op zijn schoen vindt de politie DNAsporen van de stylist.

Keel dicht

De serie aan overvallen op bekende en minder bekende Nederlanders is dan nog niet voorbij. Amanda Balk, bekend als realityster van De Gouden Kooi en Echte Meisjes in de Jungle en de ex van de wereldberoemde dj Afrojack, wordt samen met hun beider dochtertje in maart 2021 overvallen.

Alweer is het een ‘postbezorger’ die aanbelt wanneer zij haar eerste kopje koffie van de ochtend drinkt. Hoewel ze de bezorger vertelt om het pakje voor de deur te leggen, wordt ze gemolesteerd nadat hij vraagt toch open te doen.

Ze krijgt een trap. Een tweede overvaller gaat op haar zitten. Als ze begint te gillen, bang voor haar dochtertje dat boven is, knijpt een van hen haar keel dicht. Het 7-jarige meisje verstopt zich boven in een kast. De twee jonge daders vragen Balk waar haar sieraden en geld liggen.

Achteraf stelt Balk vast zich alleen maar druk te hebben gemaakt om haar kind. “De spullen zijn ook maar spullen.” Hoewel ze aangeeft als moeder zaken graag zelf op te lossen, laat ze weten een psycholoog te hebben ingeschakeld. “Het is toch een traumatische ervaring.” Ook klassiek pianist Wibi Soerjadi krijgt te maken met dieven die het op zijn bezittingen hebben voorzien. Als hij in Disneyland Parijs is om zijn vijftigste verjaardag te vieren, stelen inbrekers zijn paard-en-wagen, enkele televisies en zelfs zijn beddengoed. Bij terugkomst moet hij hierdoor een aantal dagen op de bank slapen. Hij vertelt slecht te slapen sinds de inbraak in zijn huis.

Op tv krijgt hij de vraag voorgelegd of het verstandig is om veel over bezittingen te delen in de media: Soerjadi liet meerdere cameraploegen in Disneyland zijn verjaardag vastleggen. Hierdoor konden de inbrekers van zijn afwezigheid op de hoogte zijn geraakt. De pianist vindt dit ‘onzin’.

Door een tip krijgt Soerjadi zijn paard-en-wagen in ieder geval snel weer terug. Op Instagram meldt hij later nog op zoek te zijn naar een aantal gestolen, unieke items. Het gaat onder meer om een Gucci-colbert, een Balmainmotorjack, een Dolce & Gabbanaspijkerbroek, en een fluwelen driedelig pak (ook van Dolce &Gabbana).

De inbrekers worden gepakt. In november van dit jaar worden vijf mannen alleen schuldig bevonden aan heling van eigendommen van de klassiek pianist. Ze krijgen taakstraffen en gevangenisstraffen van enkele weken. Zijn fijne spulletjes heeft Soerjadi dan nog niet terug. Dit jaar moet er nog een andere dader voorkomen, die waarschijnlijk wel van de inbraak zelf zal worden beschuldigd.

Als Amanda begint te gillen knijpt een van de daders haar keel dicht. Haar 7-jarige dochtertje verstopt zich boven in een kast

Platina Rolex

Ook professionele voetbalspelers komen aan de beurt te worden overvallen, om daarna van hun bezittingen te worden ontdaan.

Een schokkend voorbeeld daarvan is de overval op het huis van Eran Zahavi, de spits van PSV, op zondagmiddag 9 mei 2021. Zahavi’s vrouw en zijn vier kinderen worden hierbij vastgebonden, en krijgen tape over hun mond geplakt. De vrouw en een van de kinderen wordt ook met een wapen bedreigd. Ook hier weten de twee misdadigers weer binnen te komen door zich voor te doen als postbezorger. De voetballer is zelf op het tijdstip van de overval met zijn team op weg naar Tilburg, voor een wedstrijd tegen Willem II. De overvallers blijken zich later met twee fietsen te hebben verplaatst van en naar het huis van de voetballer. Vanwege hun mondmaskers en capuchons kunnen ze niet herkend worden op camerabeelden. In december wordt het huis van de dan in Dubai verblijvende prof wederom overvallen.

De laatste in het rijtje van ongelukkigen is een BN’er die de overval al een beetje voelde aankomen. Tenminste, dat zegt Ali B in een statement op Instagram, nadat hij op 15 november is overvallen in zijn straat, samen met zijn chauffeur: “Mensen wilden wat hebben, ik heb ze gegeven.” Dan, schouderophalend: “Want ja, hoe eerder je het hebt gegeven, hoe sneller je er vanaf bent. Ik hoop dat ze de daders pakken.”

Ali B hield er al rekening mee dat hij zou kunnen worden beroofd. Zeker na de overval op Lil’ Kleine in Rotterdam: “Ergens had ik al in mijn hoofd dan het een keer zou kunnen gebeuren. Je leest er steeds vaker over.” De overvallers maakten een horloge buit. Welk horloge dat was, viel te lezen in het boek dat hij onlangs uitbracht, en waarin hij vertelde over het uurwerk: “Veel rappers hebben een gouden klokje, maar dit is de koningin onder de Rolexen. Platina. Rappers kijken ernaar en denken: shit.”

Twee weken na de overval op Ali B is het in de nacht van vrijdag 3 december de beurt aan zijn neef en collega-rapper Yes-R. Het is alsof de criminelen systematisch een lijst afwerken, waarop hun doelwitten staan. Om 1 uur ’s nachts komen meerdere mannen op zijn auto afrennen, en bedreigen hem met een mes en een pistool. Yes-R zou onder meer beroofd zijn van zijn telefoon.

Net als Ali B laat hij het in de publiciteit bij een korte verklaring op Instagram, waarin hij laat weten dat de politie bezig is met onderzoek, en dat hij en zijn familie ongedeerd zijn.

Gewond

Een aantal weken na de overval op Lil’ Kleine in Rotterdam besteedt de politie hier uitgebreid aandacht aan in opsporingsprogramma’s.

Er blijkt dat de artiest tijdens de beroving op de grond is gevallen, en wel degelijk wat zwaarder gewond is geraakt. Hij liep een hersenschudding op.

Ook komt naar voren dat hij tijdens de schermutseling met de overvallers zijn horloge snel heeft afgedaan en weggegooid. Kennelijk wist hij waar het de overvallers om bedoeld was. De politie heeft het horloge niet terug kunnen vinden. Ze kan niet vaststellen of de daders het meenamen, of dat het is kwijtgeraakt.

Terwijl Wibi Soerjadi in Disneyland was, gingen dieven langs bij zijn huis.

Aan de hand van camerabeelden van de drie vermeende daders in de buurt van de locatie van de overval, probeert de politie de zaak op te lossen. Ze vraagt zich af of bezoekers van het feest in het Wereldmuseum het postende drietal heeft gespot, voordat ze tot hun misdaad overgingen.

Het horloge van Lil’ Kleine blijkt inderdaad een rosé-gouden Patek Phillipe te zijn geweest. Alleen was de eerder geschatte waarde van het statussymbool wat minder hoog dan eerst gedacht. In plaats van 170.000 euro kostte het kleinood ‘slechts’ 110.000 euro.

Amanda Balk rept over ‘een traumatische ervaring’.

De beveiliger: ‘Laat niet zien waar je steeds bent’

Blijf onzichtbaar en in de luwte. Dat is wat Rishi Mehilal van beveiligingsbedrijf Melrose Security BN’ers met bezittingen aanraadt te doen om overvallen en inbraken te voorkomen. Mehilal kent voorbeelden van berovingen van dure horloges uit de praktijk. “Die worden zelfs op bestelling gestolen. Bijvoorbeeld als een bepaald type nog maar lastig te krijgen is.” In een tijd waarin vooral influencers veel over zichzelf of anderen naar buiten brengen, adviseert Mehilal om niet te veel te delen op sociale media. “Laat niet te veel van jezelf zien. Als je open en bloot met je bezittingen rondloopt en beelden daarvan deelt, bied je criminelen die op een presenteerblaadje aan. Je brengt de verleiding via internet dicht bij ze. Dat is niet verstandig.”

Mehilal stelt vast dat de overvallers vooral daders zijn die ook graag mooie spullen als laptops, tasjes en telefoons willen hebben. “Het is een tijd waarin status belangrijk voor ze is, maar waarin de kloof tussen arm en rijk ook groter is geworden.

Het is daarom makkelijk die jongens te manipuleren om te gaan stelen.”

De beveiligingsdirecteur constateert dat er meer vraag is gekomen naar persoonsbeveiliging. “De criminaliteitscijfers zijn misschien wel lager, maar de bestaande misdaad is heftiger geworden.” Het veiligheidsgevoel van mensen is volgens hem daardoor afgenomen.

“We verkopen nu zelfs kogelwerende vesten.”

De criminoloog: ‘Een horloge is goed steelbaar’

Criminelen weten door hun bekendheid welke BN’ers ze kunnen beroven, en wanneer. Dat is de conclusie van criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit in Amsterdam, over het toegenomen aantal overvallen en inbraken bij Bekende Nederlanders.

“Zij zijn een goede catch voor overvallers. Door hun optredens en uitingen in de media zijn ze makkelijker vindbaar.”

Vooral de gestolen Rolexen voldoen – volgens de regels van de misdaad –aan de voorwaarden van dieven. Van der Kemp:

“Horloges zijn superzichtbaar, makkelijk te stelen, hebben veel waarde, en criminelen kunnen ze prima verkopen in het illegale circuit.”

Opvallend genoeg helpen de Bekende Nederlanders zelf mee aan de populariteit van de uurwerken. De criminoloog: “In veel raps gaat het over de klokjes. Daardoor krijgen ze veel status, en is het interessant om ze te stelen. Hoewel het natuurlijk niet normaal is dat de bezitters ervan niet meer gewoon kunnen rondlopen met hun bezittingen.” Van der Kemp ziet een beweging van winkelovervallen, via plofkraken, en telefoons, naar deze vorm van diefstal: “Nadat smartphones beter werden beveiligd, was er een afname in de berovingen ervan terug te zien. Dan stappen criminelen over naar andere producten, zoals horloges.”

Voor de politie zijn die zaken maar moeilijk op te lossen: “Omdat een roof nu eenmaal snel gepleegd is, en de daders lastig te traceren zijn.”

Rolex-horloge helpt mee moord op te lossen

Behalve het doelwit van criminelen, heeft een peperduur Rolex-horloge ook weleens een rol gespeeld in het oplossen van een misdaad. In juli 1996 vinden Engelse vissers een lichaam in hun netten. De persoon blijkt met geweld om het leven gebracht. Maar het is onduidelijk wie het slachtoffer is.

Door de nauwkeurige registratie van de kopers van hun product in die tijd door horlogemaker Rolex, weten rechercheurs de identiteit van de vermoorde man te achterhalen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de 51-jarige Ronald Platt om het leven is gebracht door een Canadese zwendelaar, Albert Walker. Die had zijn identiteit van hem gestolen om zo niet te kunnen worden gevonden. De Rolex van het slachtoffer helpt de rechercheurs zelfs met het sluitende bewijs in de moordzaak. 44 uur voor de dood van Platt, blijkt moordenaar Albert Walker met zijn boot in de omgeving te zijn geweest van waar het lijk was gedumpt. Die 44 uur is de tijd dat een Rolex-horloge blijft tikken, nadat het voor het laatst is opgewonden door de eigenaar: dat was gedaan door Ronald Platt, die toen op een noodlottig boottripje was gegaan met Walker.

Misdaad
  • ANP, INSTAGRAM, OPSPORING VERZOCHT E.A.