Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Op zoek naar één van de laatste oud-NSB’ers

In de nabije toekomst zullen alle Nederlands die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog hun laatste adem uitblazen. Al deze mensen, zowel degenen die aan de kant van de geallieerden stonden als hun tegenhangers van de NSB, hebben hun eigen verhaal. Trouw-Journalist Maarten van Gestel ging voor zijn nieuwe podcast ‘De Schrik van Roden’ op zoek naar iemand uit die laatste groep, in de hoop hem nog levend aan te kunnen treffen en zijn verhaal te horen.

Op zoek naar één van de laatste oud-NSB’ers

In zijn jonge jaren zou Jacob Luitjens bekend hebben gestaan onder de bijnaam ‘De Schrik van Roden’. De zoon van een dierenarts uit een klein Drents dorp is in die tijd een fanatiek aanhanger van de NSB en wordt gelinkt aan twee moorden en betrokkenheid bij een heuse ‘martelvilla’.

Na het einde van de oorlog vlucht Luitjens naar het buitenland, terwijl hij in de naoorlogse bijzondere rechtspleging een levenslange gevangenisstraf opgelegd kreeg.

Uiteindelijk wordt de NSB'er gevonden in Canada door justitie en journalisten. De inmiddels bejaarde Luitjens wordt daarna alsnog naar Nederland uitgezet, waar hij decennia na zijn daden in de oorlog veroordeeld wordt. Na zijn vrijlating verdwijnt Luitjens wederom, waarbij hij nog meer vragen achterliet dan bij zijn eerste verdwijning.

De Schrik van Roden is vanaf nu te beluisteren bij Trouw en alle bekende podcastkanalen.

Wat heeft hij allemaal meegemaakt sinds de oorlog? Wat gebeurde er na zijn vrijlating? Waar is Jacob Luitjens nu? En neemt hij tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog afstand van het nazisme? Maarten van Gestel gaat een laatste keer op zoek naar de oud-NSB’er.

Zijn verhaal beluister je in De Schrik van Roden, een podcast over hoe foute keuzes je leven kunnen bepalen en over de grijstinten van de geschiedschrijving.

Misdaad
  • BrunoPress, Trouw