Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Geen enkele influencer krijgt zo snel volgers als deze hond

Geen enkele influencer krijgt zo snel volgers als deze hond

Menig influencer zal er met jaloerse blik naar kijken. Want in slechts een paar maanden tijd heeft de Turkse straathond Boji op ‘zijn’ socialemedia-accounts al tienduizenden volgers verzameld. En het enige wat hij daarvoor doet is dagelijks een kilometer of 30 reizen met het openbaar vervoer.

Er zijn honden die bij de deur staan te blaffen omdat ze uit willen. Zo niet Boji, die regelt zijn uitjes zelf wel. De straathond uit Istanbul reist dagelijks met tram, metro, bus en veerpont naar zijn favoriete plekjes in de stad.

Hoe lang hij dat al doet is niet duidelijk. Pas een paar maanden terug viel een tramreiziger hem op. Die had Boji al een paar keer eerder in de tram zien zitten en besloot maar eens een foto van zijn vierpotige medereiziger op Twitter te posten. Die post trok gelijk veel bekijks en leidde tot meer online posts met foto’s van de reizende hond, want hij viel nu steeds meer reizigers op. Die continue aanvoer van foto’s op sociale media trok vervolgens weer de aandacht van Metro Istanbul. Het ov-bedrijf plantte een chip in de hond om diens gangen na te kunnen gaan en opende namens Boji accounts op Twitter en Instagram en houden deze sindsdien ook bij.

"Is die trein nou alweer te laat?"

Uit de trackinggegevens van de chip blijkt dat de hond dagelijks een kilometer of dertig reist, voornamelijk met het openbaar vervoer. De tram en metro hebben zijn voorkeur. Maar ook maakt hij vrijwel dagelijks een tochtje op de veerboot, waarbij hij een sterke voorkeur lijkt te hebben voor de veerboot richting Besiktas.

Nu Boji gevolgd wordt, valt op dat hij weliswaar nooit een kaartje koopt, maar zich verder keurig aan de regels houdt. Hij wacht netjes achter de gele lijn op de tram en zou ook pas instappen als de arriverende reizigers allemaal zijn uitgestapt. Dat laatste is overigens wellicht niet helemaal waar, want er zijn ook mensen die vertellen hoe Boji zich amper kan inhouden als zijn vervoer arriveert en soms best opdringerig is in zijn haast om binnen te komen. Dat was ook wat de Amerikaanse fotograaf Chris McGrath, al zes jaar werkzaam in Istanbul, constateerde toen hij de hond een dag lang, met zijn camera in de aanslag, volgde. Via Twitter hoorde hij van de hond, waarna hij besloot het dier een hele dag te volgen tijdens zijn tripjes door de stad.

Boji houdt steevast twee zitplaatsen bezet.

Hekel aan katten

Hem viel ook op dat Boji geheel zijn eigen gang gaat en fan is van vrijwel alle openbaar vervoersmiddelen. “Hij wilde het liefst in elke bus of trein springen, leek het soms wel. Eenmaal onderweg hield hij zich niet of amper bezig met de andere reizigers.” De gegevens van zijn gps-tracker maken overigens duidelijk dat Boji wel degelijk vaste routes lijkt te hebben en ook exact de haltes onthoudt waar hij in- dan wel uitstapt. En hij lijkt voorkeur te hebben voor bepaalde trajecten. Volgens een woordvoerder van Metro Istanbul weet de hond precies waar hij heen wil en ook waar hij moet uitstappen. En hij weet ook precies waar inwoners van de stad bakjes met eten of drinken hebben neergezet voor straatdieren. De hond is overigens ingeënt en gecastreerd, wat bij straathonden in Turkije is te zien aan het labeltje in zijn oor. Tevens heeft Metro Istanbul hem laten testen op gedrag, om te zien of hij goed met mensen kan omgaan. Dat bleek geen enkel probleem. Het enige waar Boji zich druk om lijkt te maken zijn katten. Die jaagt hij volgens McGrath steevast weg.

Een favorietje van Boji: de veerboot naar Besiktas.

Hij lijkt een voorkeur te hebben voor specifieke plekjes in de diverse vervoersmiddelen waarmee hij reist. Zo ligt hij in graag op het beweegbare middenstuk van de tram. Hij dankt er zelfs zijn naam aan, want het Turkse woord voor dat onderdeel van de tram is Boji.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Bizar
  • Instagram, Twitter