Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De huurmoordenaar die zijn aansteker vergat - Tony de G.

De huurmoordenaar die zijn aansteker vergat: Tony de G.

Uit de editie van woensdag 2 december 2020: Motorclub Caloh Wagoh wordt door justitie gezien als een moordcommando van topcrimineel Ridouan T. Dat komt mede door de verklaringen van kroongetuige Tony de G. “Delano zei dat ik beter vol gas kon doorgaan.”

Het is 7 juli 2017. De 30-jarige Jaïr Wessels loopt om 13.52 uur een flat in Amsterdam binnen. Hij gaat even langs bij een vrouw. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien dat Wessels de flat om 14.34 uur weer verlaat. Hij lijkt wat haast te hebben want eenmaal buiten gaat hij in versnelde pas naar zijn auto, een grijze Volkswagen Golf. De reden waarom Jaïr Wessels tempo moet maken, is omdat hij nog een afspraak heeft in Breukelen.

Jaïr Wessels is een bekende van politie en justitie. In 2011 werd hij aangehouden op verdenking van een liquidatiepoging op een kopstuk van motorclub Satudarah. De politie was ervan overtuigd dat Wessels samen met een maatje het beoogde slachtoffer wilde doodschieten, maar omdat ze worden betrapt tijdens het observeren gaat het niet door. Uiteindelijk is Wessels door de rechtbank, en later ook het gerechtshof, vrijgesproken in deze zaak. Verder vertellen getuigen tegen de politie dat Wessels zelf heeft gezegd dat hij op een dodenlijst staat. Hij zou verantwoordelijk worden gehouden voor het rippen van een grote partij cocaïne.

Als Wessels rond 15.00 uur komt aanrijden op de parkeerplaats bij het treinstation in Breukelen, vlak langs de snelweg A2, zoekt hij een plekje om zijn auto te parkeren. Hij stapt vervolgens uit, rekt zich nog even uit op de parkeerplaats naast de auto en wordt dan onder vuur genomen door een man met een automatisch wapen. Het slachtoffer wordt van dichtbij geraakt en valt op de grond. Omdat het wapen daarna weigert, rent de schutter terug naar zijn auto, pakt een handvuurwapen, loopt weer terug en maakt de brute moordaanslag af. De liquidatie gebeurt op klaarlichte dag op een druk station, dus er zijn veel mensen die het zien. Een oplettende getuige maakt nog een paar foto’s van de schutter, die bij een handlanger in de auto stapt en op de vlucht slaat. Jaïr Wessels overlijdt niet veel later aan zijn verwondingen.

Vluchtauto

De moord wordt uitgevoerd door twee leden van motorclub Caloh Wagoh. De 46-jarige Michel K. lost de fatale schoten en Tony de G. (36) bestuurt de vluchtauto, een zwarte Seat Leon. Dat blijkt allemaal uit een reconstructie die misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft gemaakt voor het tweede seizoen van de Videoland-serie De Jacht op de Mocro-Maffia. Tony de G. wordt uiteindelijk kroongetuige in het zogeheten ‘Eris-onderzoek’ tegen zeker 28 verdachten, waaronder een groot aantal leden van Caloh Wagoh. Mede dankzij de verklaringen van Tony de G. krijgt het Openbaar Ministerie (OM) een uniek inkijkje in de organisatie van de onbetwiste leider van de motorclub: Delano ‘Keylow’ R. (50).

Jaïr Wessels verlaat zijn flat

En uit die verklaringen blijkt ook dat Tony de G. en Michel K. na de liquidatie van Wessels een enorme blunder maken. Daardoor komen ze bij de politie in beeld en worden ze gearresteerd. Na die aanhouding besluit Tony de G. met justitie te gaan praten, wat uiteindelijk dus zal leiden tot de ontmanteling van Caloh Wagoh.

Aansteker vergeten

Na de liquidatie van Jaïr Wessels scheurt Tony de G. de parkeerplaats af naar de snelweg A2 richting Amsterdam. “Michel ging achter de stoelen op de bodem van de auto liggen,” zegt kroongetuige Tony de G. in zijn verklaringen bij de politie. “En ik hoorde dat hij zei dat het gelukt was.” De G. rijdt vervolgens naar het dorpje Loenersloot, op nog geen 10 kilometer van Breukelen. Daar hebben ze eerder die dag een tweede vluchtauto klaargezet, een Peugeot 308. Het is de bedoeling om de Seat Leon in brand te steken om sporen te wissen en vervolgens verder te vluchten in de gereedstaande Peugeot. Maar hier gaat het helemaal mis.

Tony de G. heeft een kleine jerrycan en besprenkelt de Seat met een spoor benzine. Maar als hij de benzine in de fik wil steken, komt hij erachter dat hij helemaal geen vuur bij zich heeft. Tot overmaat van ramp komt er precies op dat moment een vrouw aanrijden die bij de glasbak moet zijn. De vrouw ziet Tony wat klungelen met de jerrycan, vertrouwt het niet en belt de politie. Ze heeft ook nog even oogcontact met De G., zo vertelt de kroongetuige de politie. “Volgens mij heb ik nog gezwaaid naar haar of iets gezegd.”

Tony had die dag naar eigen zeggen flink gesnoven. En dan staat hij ook nog eens oog in oog met een getuige, terwijl hij de auto in brand moet steken

Tony de G. is op dat moment nogal in paniek. Hij had die dag naar eigen zeggen flink gesnoven en wilde helemaal niet meewerken aan de liquidatie van Jaïr Wessels. Een dag vol stress dus.

Het parkeerterrein waar Wessels wordt doodgeschoten.

En dan staat hij ook nog eens oog in oog met een getuige, terwijl hij de auto in brand moet steken. Daarop neemt het moordduo een beslissing die uiteindelijk grote gevolgen heeft; Tony de G. en Michel K. besluiten namelijk te vluchten in de Peugeot en laten de Seat Leon staan. Kroongetuige De G. zegt later tegen de politie dat zijn maatje Michel K. daar niet blij mee was. “Hij was boos. Hij had geschoten, en ik moest dit doen.” Michel K. probeert Tony de G. nog over te halen om terug te rijden, maar die weigert. In de achtergebleven auto liggen de wapens die zijn gebruikt bij de liquidatie van Jaïr Wessels en de jerrycan met benzine ligt er vlak naast op straat. Een schat aan sporen voor de politie.

Godfather

Volgens Tony de G. rijden ze daarna naar een loods op een bedrijventerrein in Mijdrecht. Die loods is volgens justitie – en kroongetuige De G. – van de 72-jarige Greg R., alias de Godfather, een oude bekende in de onderwereld.

Greg R. heeft een prominente rol binnen Caloh Wagoh en wordt door justitie gezien als een van de leiders, naast oprichter Delano R. Als Greg R. komt aanrijden bij de loods, stapt Tony naar eigen zeggen op hem af en vertelt hem dat hij en Michel K. een liquidatie hebben uitgevoerd. “Ik zag dat hij rustig bleef en ons rustig maakte,” aldus Tony de G. tijdens de politieverhoren.

De zwarte Seat Leon die als vluchtauto fungeerde voor Tony de G. en Michel K. na de moord op Jaïr Wessels.

Wat opvallend is, is dat Greg R. dan volgens Tony de G. vraagt of ze ‘Zeki hebben gedaan’. Met Zeki bedoelt hij de Turk Zeki Yumusak uit Barendrecht. Maar Tony de G. zegt dat ze niet Zeki, maar Jaïr Wessels hebben doodgeschoten in opdracht van Delano R. die op zijn beurt de opdracht weer heeft gekregen van Ridouan T.

Zeki Yumusak wordt uiteindelijk drie weken later geliquideerd, op 26 juli 2017. Deze zaak is ook onderdeel van het Eris-proces. Volgens kroongetuige Tony de G. heeft Greg R. die moordopdracht aangenomen van een Turkse organisatie die een conflict had met Yumusak. Voor justitie is de zaak van Zeki Yumusak het bewijs dat niet alleen Delano R. moorden uitzette binnen Caloh Wagoh, maar dat ook Greg R. als moordmakelaar fungeerde. Blijkbaar had Caloh Wagoh dus meer opdrachtgevers dan alleen Ridouan T.

Cocktails op het terras

In het tweede seizoen van De Jacht op de Mocro-Maffia blijkt dat Tony de G. na de moord op Jaïr Wessels van Delano R. de opdracht krijgt om ook de liquidatie van Yumusak te regelen en uit te voeren. “Delano zei dat ik al met één been in de gevangenis stond omdat die vrouw (bij de glasbak in Loenersloot, red.) mij gezien had,” aldus kroongetuige De G. tegenover de politie. “En dat ik beter vol gas kon doorgaan.”

Maar Tony de G. weigert.

Om verschillende redenen wil De G. niet meer en besluit hij te vluchten; voor justitie en voor zijn kameraden van Caloh Wagoh. Want wie een klus weigert, wordt zelf doodgeschoten, zo vertelt De G. de politie. Tony de G. en Michel K. duiken eerst een tijdje onder op een vakantiepark in Nederland, maar rijden daarna met de auto naar Spanje.

Daar houdt het moordduo het maar een weekje samen vol. Ze krijgen wat onenigheid, waarna Michel K. het vliegtuig terug naar Nederland pakt. Voor politie en justitie is dan al duidelijk dat Tony de G. en Michel K. betrokken zijn bij de moord op Jaïr Wessels. Er is namelijk veel dna aangetroffen in en rond de vluchtauto, die eigenlijk in brand gestoken had moeten worden.

Tijdens het onderzoek naar mensen in de omgeving van Tony de G. ontdekt de politie dat hij in het zuiden van Spanje verblijft. Om precies te zijn in Chiclana de la Frontera, een bij hem bekende kustplaats. De Spaanse politie wordt gevraagd om hem op te sporen. Dat is snel gebeurd. De Spaanse politie vertelt in de Videoland-serie dat ze Tony de G. hebben geobserveerd en gefotografeerd. De politie ziet dat hij in een hostel zit en bezig is met het kopen of huren van een nieuw appartement. Hij heeft de intentie om langer te blijven.

De Spaanse politie heeft van de collega’s in Nederland door gekregen dat Tony de G. een zware crimineel is die gezocht wordt in een moordzaak. De Spanjaarden staan daardoor op scherp. Maar volgens de Spanjaarden gedraagt Tony de G. zich meer als een normale toerist dan een crimineel. Zijn dagen aan de Spaanse kust bestaan vooral uit genieten op het strand en cocktails drinken op het terras. Ook als hij zich verplaatst met de auto gedraagt hij zich niet als een oplettende voortvluchtige die continu om zich heen kijkt.

Op 13 oktober 2017 valt de politie zijn appartement binnen en wordt Tony de G. aangehouden. Als De G. oog in oog staat met iemand van de Nederlandse politie, beseft hij dat het over is.

Kroongetuigedeal

Daarna gaat het snel. Tony de G. wordt overgeleverd aan Nederland en hij bekent vrijwel meteen zijn betrokkenheid bij de moord op Jaïr Wessels. Hij vertelt dat hij de vluchtauto bestuurde en dat Michel K. heeft geschoten. Vervolgens realiseert hij zich dat z’n leven zo goed als voorbij is. Hij verdwijnt voor langere tijd in de gevangenis en als hij weer buiten komt, moet hij voor altijd over z’n schouder kijken. Zijn oudkameraden van de motorclub zullen niet blij zijn dat hij een klus heeft geweigerd en op de vlucht is geslagen. Na een aantal politieverhoren en lang nadenken besluit Tony de G. om volledig schoon schip te maken. Hij begint te verklaren over alles wat hij weet over Caloh Wagoh, maar wil daar wel bescherming voor terug. Dat leidt tot de kroongetuigedeal die ruim een jaar later wordt ondertekend. De kroongetuige zet motorclub Caloh Wagoh neer als een moordcommando van Ridouan T. en andere opdrachtgevers in de onderwereld. Delano R. neemt volgens De G. de opdrachten aan en laat de moorden uitvoeren door leden van Caloh Wagoh en andere criminelen.

Tony gedraagt zich meer als een normale toerist dan als een crimineel. Zijn dagen bestaan vooral uit genieten op het strand en cocktails drinken op het terras

Voor politie en justitie zijn de verklaringen goud waard. Eind november 2018, ruim een jaar na de arrestatie van Tony de G., wordt zo’n beetje de hele club opgerold. Op veertig verschillende plekken in Nederland worden verdachten aangehouden. Het Erisonderzoek is dan geboren.

Dodenlijst

Het Eris-proces is een omvangrijk dossier. Hoofzakelijk draait het om vijf voltooide liquidaties en zeker zeven moordpogingen.

De hoofdverdachte in de Eris-zaak is president en oprichter Delano R. De moordopdrachten kwamen in de meeste gevallen bij hem binnen. Vier van de vijf voltooide moorden zijn volgens justitie uitgevoerd in opdracht van Ridouan T. Volgens kroongetuige Tony de G. was er een dodenlijst met zeker veertig slachtoffers. Die lijst bestaat uiteraard niet fysiek, zoals een papiertje met namen erop, maar hij had van meerdere leden van de motorclub gehoord over een lijst die ze moesten afwerken. Dat verklaart vermoedelijk ook het moment van verwarring tussen Greg R. en Tony de G. na de liquidatie van Jaïr Wessels. Er liepen meer opdrachten tegelijk en Greg R. ging er even vanuit dat ze Zeki Yumusak hadden omgebracht.

Maar de grootste fout was toen al gemaakt door de Seat Leon, vol met sporen, achter te laten op de parkeerplaats.

Ook de grote baas ging in de fout

Tijdens de arrestatie van Delano ‘Keylow’ R. treft de politie iets heel bijzonders aan; foto’s en video’s van PGP-gesprekken. De gesprekken die Delano R. voerde met zijn beveiligde telefoon heeft hij gefotografeerd en gefilmd met z’n ‘normale’ telefoon. Normaal gesproken verdwijnen die gesprekken na een bepaalde tijd van de PGP-telefoon, maar Keylow wilde ze blijkbaar bewaren. Kroongetuige Tony de G. verklaart daar ook nog over bij de politie.

“Hij zat weleens in de auto en dat vond ik ook zo raar, dan had hij die witte BlackBerry in zijn handen en maakte hij foto’s van de gesprekken of foto’s die hij kreeg,” aldus De G.

Het gefilmde materiaal is voor het Openbaar Ministerie (OM) van grote waarde, want in de PGP-berichten wordt gesproken over moorden en moordpogingen. En het maakt voor het OM duidelijk met wie Delano R. allemaal contact had, waaronder Ridouan T. Het beeldmateriaal is extra bewijs naast de verklaringen van Tony de G. en het ‘normale’ bewijs dat is verzameld in alle aparte zaken. Maar waarom maakte Delano R. die foto’s nou? Hoe dom kun je zijn, vraag je je bijna af. Hij zegt zelf dat hij dat deed voor een documentaire van RTL waar hij een rol in zou gaan spelen. Dat er een documentaire zou komen klopt, maar die gaat uiteraard niet meer door.

Misdaad
  • ANP, ProShots, Opsporing verzocht