Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Mee met de beste special forces-training

Mee met de beste special forces-training

Ze raakt midden in een vliegtuigkaping verzeild. Passagiers om haar heen worden gedood door terroristen met bomvesten. De levenloze lichamen van de piloten hangen over de stuurknuppels. Er is gegil, rook en doodsangst... Alleen, het is maar een oefening. Panorama’s Hettie Vos is de eerste Nederlandse journalist die een exclusief kijkje krijgt op het meest geavanceerde militaire trainingskamp ter wereld: KASOTC in Jordanië, dé internationale opleiding voor counterterrorisme.

Overal ligt bloed: op de binnenkant van de romp, op de stoelen en in het gangpad. Een aantal passagiers is dood en andere liggen zwaargewond in hun stoel of het gangpad. Er is complete paniek. Gegil, geschreeuw, rookontwikkeling en iedereen is doodsbang. De rest van de passagiers wordt gedwongen hun handen omhoog te houden terwijl ze onder schot worden gehouden door mannen met bivakmutsen op. “Be quiet, be quiet, we highjacked the airplane,” roepen ze in slecht Engels.

Ik zit dichtbij de cockpit en zie dat de twee piloten ook zijn neergeschoten. Hun levenloze lichamen hangen voorover tegen de stuurknuppels. Het vliegtuig staat stil op de landingsbaan. Eén passagier probeert een kaper te overmeesteren en wordt direct in zijn been geschoten. Hij valt neer in het gangpad. “We have a bomb, we have a bomb,” schreeuwen de kapers en wijzen naar de bomvesten die zij om hebben. Het is niet duidelijk wat de kapers precies willen of waar ze op uit zijn. Het is inmiddels muisstil geworden en ik zie de vrouw naast mij een schietgebedje doen. Elke seconde duurt een uur. Dan volgt een keiharde knal en zie ik in mijn linkerooghoek de deur van het vliegtuig weggeblazen worden. Mannen met getrokken wapens enteren het vliegtuig en schreeuwen:

Een door de kapers neergeschoten passagier is zwaargewond.

Police, police, show me your hands.” Luttele seconden later wordt de eerste kaper, die zich in de businessclass heeft verstopt, twee keer in zijn borst geschoten. De mannen gaan in rap tempo achter elkaar door de nauwe gangpaden en stappen over schreeuwende, gewonde mensen heen.

De antiterreureenheid entert het vliegtuig: dit vereist speciale expertise.

Het is meteen duidelijk: dit is serious business. Bij de poort worden we opgewacht door zes militairen, ze zijn behangen met de grootste en nieuwste machinegeweren

Op zoek naar de andere kapers. Achterin zit een terrorist die dreigt zichzelf op te blazen. Dit doet de antiterreureenheid stoppen in zijn opmars. Ze roepen tegen de terrorist dat hij zijn handen omhoog moet doen. Een ander lid van de antiterreureenheid schiet vanuit het rechtergangpad de terrorist door het hoofd. Door de explosieve dreiging ontstaat er een versnelde evacuatie. In hoog tempo worden alle passagiers, gewonden en de inmiddels twee overgebleven overmeesterde terroristen naar buiten afgevoerd. De zwaargewonde passagiers worden door gereedstaande ambulances direct naar het ziekenhuis vervoerd. De terroristen zitten gehurkt op hun knieën met geboeide handen in hun nek. Eén terrorist biedt verzet en begint keihard te schreeuwen: “I didn’t do anything, I didn’t do anything.” Einde van de vliegtuigkapingoefening. Ik ben de eerste Nederlandse journalist die ooit een voet op deze militaire basis zet en krijg de komende dagen een exclusief kijkje in het meest geavanceerde militaire trainingskamp van de wereld, KASOTC in Jordanië.

Video gemaakt door Scherpschutters

Boobytraps

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw worden vliegtuigen als middel ingezet door terroristen. Met als dieptepunt de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001, waarbij de vliegtuigen letterlijk werden gebruikt als vliegende bommen. Het naderen, binnendringen, veiligstellen en evacueren zijn vier fases die allerlei risico’s met zich meebrengen voor een antiterreureenheid tijdens een vliegtuigkaping. Het is het daarom van cruciaal belang dat zij kunnen oefenen in een zo levensecht mogelijke situatie en dus in een echt vliegtuig. Tanks met ladders en acteurs die waarheidsgetrouw kunnen naspelen dat ze gewond, gewelddadig of bang zijn. Al deze elementen verhogen de trainingswaarde. Antiterreureenheden zijn meester in het creëren van orde in de chaos. Het binnendringen van een vliegtuig vereist specifieke expertise. Explosievenspecialisten die de deur van een vliegtuig kunnen opblazen zonder het vliegtuig te laten exploderen. Dit zijn split second decisions waarbij actie en intelligentie zeer belangrijk zijn in een stresssituatie. De eenheid wil zo snel mogelijk naar de achterkant van het vliegtuig om volledige controle te krijgen en iedereen veilig te stellen. Er rekening mee houdend dat achter elke stoel een terrorist kan opduiken. Daarnaast moeten zij scherp zijn op eventuele boobytraps: draadjes die gespannen zijn aan een handgranaat of explosieven. De eenheden hebben één doel: de dreiging zo snel mogelijk uit te schakelen en de levens van de passagiers te sparen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • Fred Warmer