Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Harry Mens: 'Ineens ging de rem eraf en werd ik stronteigenwijs'

Harry Mens: 'Ineens ging de rem eraf en werd ik stronteigenwijs'

Harry Mens is op de zondagochtend-tv niet stuk te krijgen. Al bijna een kwart eeuw is hij de gastheer van Business Class, het programma waarin ondernemers in de watten worden gelegd. Een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd was de kickstart voor een succesvolle carrière als ondernemer. “Het heeft heel veel nadelen als je vader jong doodgaat, maar zeker ook voordelen."

Bent u blij dat uw nieuwe buren in Noordwijk, de Meilandjes, binnenkort alweer vertrekken?

“Het zal mij een zorg zijn. Ze zaten mij niet in de weg, al voeren ze zelf als reden aan dat ze gek werden van de dagjesmensen voor hun deur. Ik kan je vertellen dat het schromelijk overdreven is. Het kan niet de reden zijn om nu weer weg te willen. Volgens mij is dat vooral een smoes om andere problemen mee te verdoezelen. Dat ze het huis impulsief gekocht hebben er gewoon niet happy zijn. Die Martien heeft kennelijk het portemonneetje gevonden en gaat daarom voor de vierde keer in drie jaar tijd verkassen. Ze zijn een beetje besluiteloos in die familie en ik hoop maar dat ze wel rekening houden met het feit dat ze uiteindelijk belasting zullen moeten betalen. Die realisatie komt meestal later pas. Ondanks dat ze vlak bij mij wonen, ken ik ze niet goed.

Ik heb Martien weleens een hand gegeven toen hij met wat mensen passeerde, maar daar bleef het bij. Zijn vader kende ik beter. Hij was heel anders dan dat kleuterklasje dat die familie is. Maar goed, er is kennelijk een markt voor. De massa kijkt er graag naar. Ze rennen van hot naar her en zijn weinig thuis. Net als ik, overigens.”

U bent veel onderweg?

“Maar wel altijd dichtbij. Van de 52 weken in het jaar neem ik er 43 weken mijn programma Business Class op met daarin de actualiteit van dat moment. Zelfs in de zomermaanden ben ik druk met mijn makelaarskantoor en eigen crematorium. Ik ben er zelf nog niet uit of ik gecremeerd wil worden of het familiegraf in stap. Al deze ondernemingen eisen mijn aandacht, zodat ik mijn tijd wel doorkom. Je ziet aan veel collega’s van mijn leeftijd die zijn gaan minderen dat ze per week een kilo zwaarder worden door alsmaar op de golfclub te hangen en daar een alcoholprobleem ontwikkelen.

Met hen heb ik groot medelijden. Zelf probeer ik mijn conditie op peil te houden door, bijvoorbeeld, al twee maanden geen druppel te drinken. Dat heeft geresulteerd in drie à vier kilo gewichtsverlies, waardoor ik weer kostuums en overhemden van een maatje kleiner aan kan. Kortom, met niets doen doe je mij geen plezier. Ik ben een sociaal dier en heb graag veel omhanden.”

De huidige gekte op de huizenmarkt zal vast uw aandacht hebben?

“Mensen roepen luidkeels dat het nog nooit zo gek is geweest, maar ik zit eerdaags vijftig jaar in het vak en heb alles al een keer of vier zien gebeuren. Toen ik in 1973 begon, zaten we in de oliecrisis en met Joop den Uyl aan de macht.

De goede tijden van weleer zouden nooit meer terugkomen, daar was iedereen van overtuigd. De markt beweegt echter altijd omhoog en omlaag met eerst zeven magere en daarna zeven vette jaren. Al duur het deze keer iets langer. De huizenmarkt gaat al twaalf jaar hartstikke goed, maar binnen afzienbare tijd zal ook daar de rek uit zijn en komt er een grote dip.”

‘Thierry Baudet zou ik graag door elkaar willen schudden. Al zou dat meer sadisme zijn. Die man is helemaal de weg kwijtgeraakt’

Vanuit waar gaat het balletje rollen waardoor de ommekeer komt?

“De boze boodschap komt straks uit China. Je ziet de laatste weken dat de beurzen wat nerveuzer worden en de techaandelen minder. Een heleboel bedrijven hebben te weinig voorraad, zoals autofabrikant VDL Nedcar, die de gehele productie zelfs heeft stilgelegd omdat ze simpelweg geen onderdelen meer hebben. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de winst van zo’n bedrijf. Of wat te denken van de Chinese vastgoedgrootheid Evergrande. Zij gaan failliet met 300 miljard dollar aan schuld.

Dat is ongeveer net zoveel als de hele Nederlandse begroting van een jaar. In de val van dit soort bedrijven worden wij uiteindelijk meegetrokken. Er komt straks een moment dat het vonkje overslaat naar Europa en Amerika. Consumenten worden dan argwanend en de lust om dure huizen te kopen neemt af. Als de ballon eenmaal is doorgeprikt en de lucht eruit is, zul je veranderingen zien op de huizenmarkt. Tot ongeveer vijf ton zal er weinig gebeuren, maar in de prijsklasse van een half tot anderhalf miljoen kunnen vraagprijzen voor woningen zomaar 20 tot 25 procent gecorrigeerd worden.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Clemens Rikken