Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

EU overweegt 0.0 alcohol limiet voor bestuurders

Het Europees Parlement overweegt een volledig verbod op alcohol in het verkeer. De stap zou hoognodig zijn bij het ambitieuze doel om het aantal verkeersdoden tot nul te reduceren.

EU overweegt 0.0 alcohol limiet voor bestuurders

Even rustig naar huis in je warme, droge vierwieler na één of twee biertjes is er binnenkort niet meer bij als het aan het Europees Parlement ligt. Het orgaan wil als onderdeel van het Vision Zero-project het gebruik van alcohol volledig uitbannen in het verkeer. Zo moet het aantal verkeersdoden binnen de EU dalen van ongeveer 23.000 (2019) per jaar tot een ronde nul.

Groot aandeel

Onder de huidige regels mag een beginnend bestuurder een alcoholgehalte van 0.2 promille in zijn of haar bloed hebben. Dit staat gemiddeld gelijk aan een enkel glas bier voor mannen en ongeveer een half glas voor vrouwen. Heb je je rijbewijs meer dan vijf jaar, dan kun je tot 0.5 promille tot je nemen (2 glazen man, 1 glas vrouw).

Volgens de Mobility and Transport-afdeling van de Europese Commissie is 25% van de verkeersdoden te wijten aan bestuurders onder invloed van tenminste 0.5 promille alcohol. Bovendien leggen bestuurders onder invloed slechts 1% van de gereden kilometers binnen de EU af, wat volgens de EC de grootte van het probleem onderstreept.

30 kilometer per uur

Het verbod op alcohol moet binnen steden ondersteund gaan worden door een algemene maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in woongebieden.

Zo moet het volgens het Parlement flink toegenomen voet, fiets en (elektrisch) scooterverkeer extra beschermd gaan worden. De limiet zou Europa-breed ingevoerd moeten worden om maximale bescherming te geven. Aangezien het plan om alcohol te verbieden het aantal fietsers nogmaals zal vergroten is dat misschien ook wel nodig.

Concrete plannen voor de invoering van de 0.0 limiet zijn er nog niet, maar met het oog op het vergroten van de verkeersveiligheid zullen de Europarlementariers waarschijnlijk weinig tegenstand gaan krijgen. Alvast een regenpak bestellen is wellicht geen slecht idee.

Nieuws
  • Heineken, Mercedes-Benz, ADAC, Volkswagen