@media (max-width: 679px){#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b761cdea49 img{#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b761cdea49 img{#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b761cdea49 img{#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b761cdea49 img{#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-616b761cdea49 img{#fig-616b761cdea49 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Deze mannen werden slachtoffer van 'Sextortion'

Deze mannen werden slachtoffer van 'Sextortion'

Daders van seksuele afpersing en datingfraude vinden steeds makkelijker hun weg via Tinder en andere datingapps of websites voor seksafspraken, zoals kinky.nl. Slachtoffers betalen steeds hogere bedragen. Maar wie zijn deze oplichters en hun slachtoffers? En hoe kun je seksuele afpersing en datingfraude voorkomen? Panorama ging op onderzoek uit en sprak met drie sextortion-slachtoffers.

Jeffrey* (40)

“Ik ben erg trots op mijn penis. Al van jongs af aan krijg ik er een kick van om hem aan anderen te laten zien en dan natuurlijk het liefst aan vrouwen. Potloodventen, het versturen van dickpics of zelfs masturberen op plekken waar mensen mij makkelijk kunnen betrappen: ik heb het allemaal gedaan. Soms bracht het mij in – op zijn zachts gezegd – onhandige situaties, waardoor ik zeven jaar geleden besloot om online naar een manier te zoeken om mijn penis te showen. Een stuk veiliger, dacht ik toen. Ik ontdekte al vrij snel Chatroulette, een website waar je met mensen over de hele wereld kunt chatten. Ik raakte aan de praat met een mooie vrouw. Ze vertelde dat ze graag met mij wilde videobellen via Facebook. Ik was te opgewonden om te bedenken dat het eigenlijk een beetje vreemd was dat ze het gesprek op een ander online kanaal wilde voortzetten.

Ik deelde mijn pagina met voor- en achternaam, waarop de vrouw zei dat ze mijn Facebook niet kon vinden. En of ik dan met haar wilde videobellen via Skype. Mijn bloed stroomde nog steeds niet naar mijn hersenen, dus dat deed ik maar. Met veel moeite kreeg ik een klein stukje van haar billen te zien, terwijl ik mij flink aan het uitsloven was. Mijn opwinding sloeg al snel om in complete angst toen het beeld van ons gesprek zwart werd en ik via de chat werd geïnformeerd dat ik was opgenomen. Als ik niet heel snel 750 euro zou overmaken, werd dit beeld gedeeld met mijn vrienden op Facebook. Want ja, die pagina was natuurlijk door mijn actie bij de dader bekend.

Ik ben als een gek naar de Western Union gefietst en heb dit bedrag direct overgemaakt. Eenmaal thuis werd mij gevraagd nog meer geld over te maken. Op dat moment was voor mij de maat vol; ik dreigde dat ik naar de politie zou gaan als mijn beelden niet gewist zouden worden. De dader stemde hiermee in. Ik heb daarna nooit meer iets gehoord. Of mijn beelden nog ergens online circuleren, weet ik niet. Ik denk daar liever niet over na.

Aangifte heb ik nooit gedaan, omdat ik gelukkig niks meer hoorde van de dader(s). Ook nu wil ik mijn verhaal niet meer met de politie delen, omdat ik inmiddels een vriendin heb en niet wil dat ze hier iets van meekrijgt. Ik schaam me gewoon een beetje, snap je dat? Ik ben lang van slag geweest, maar zie het nu als een leerzame ervaring. Dit zal mij niet meer gebeuren! En mijn exhibitionisme? Dat is nu een beetje beteugeld, laten we maar zeggen.”

‘Mijn opwinding sloeg al snel om in complete angst toen het beeld van ons gesprek zwart werd en ik via de chat werd geïnformeerd dat ik was opgenomen’

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Robert (44)

“Als gescheiden vader begaf ik me, op aanraden van vrienden, na een half jaar weer op het datingpad. Vrienden vertelden over leuke of juist mislukte dates via datingapps. Ik werd nieuwsgierig en maakte een profiel aan op Tinder en Happn. Al swipend voelde ik me net een klein kind in een snoepwinkel. Ik zat er een half jaar op toen ik een heel leuke vrouw leerde kennen. Ze was slim, grappig en sexy, op een natuurlijke manier. Een week lang stuurden we elkaar dag en nacht berichtjes, waarna ze mij haar telefoonnummer gaf en we via Whats- App verder gingen. We praatten over van alles, van werk tot de kinderen. Maar we hadden het ook over onze seksuele fantasieën. Op een avond stuurde ze een foto waarop ze haar hand in haar slipje liet glijden. Ik raakte meteen opgewonden en deelde een foto van mijn erectie, in mijn onderbroek. Ik had nog nooit zoiets gedaan, maar juist daarom was het extra opwindend en spannend. We stuurden elkaar daarna vaker pikante foto’s.

Toen ik er eentje had verstuurd voor de badkamerspiegel met mijn erectie in mijn hand, hoorde ik een tijdje niets. Ik was bang dat ik misschien over haar grenzen was gegaan, maar na twee dagen kreeg ik opeens een bericht van een heel andere toon. Ik moest haar direct 3000 euro betalen, anders zou ze mijn dickpic delen op mijn eigen Facebook- en Instagram-pagina. Ik was in een nachtmerrie beland: wat als ik hierdoor klanten kwijt zou raken en mijn kinderen niet meer zou mogen zien? Uiteindelijk zag ik geen andere uitweg en heb ik uit angst en schaamte het geld overgemaakt, daarna werd mijn nummer direct geblokkeerd en was ‘ze’ verdwenen op Tinder.

Ik was naïef en heb me laten meeslepen door mijn lust. Al die tijd was ik met een professionele bende in gesprek. Ze gaan heel grondig te werk en checken je social media en weten waar je werkt. Ik ben daarna van social media afgegaan. Op datingapps zit ik nog wel, maar ik ben heel wantrouwend; als het klikt wil ik snel videobellen en afspreken. Hopelijk ontmoet ik ooit weer écht een leuke vrouw.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws