Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Frans Duijts

Volkszanger Frans Duijts: ‘Mijn drankhandel loopt als een tierelier'

Drie jaar geleden verloor Frans Duijts (42) zijn vader. Naast het gapende gat dat hij achterliet, moest de volkszanger met zijn zussen het sloopbedrijf van zijn ouders draaiende zien te houden. Gaat Frans daarmee door na de herinrichting van de bedrijfslocatie? “Niet meer op de manier waarop ik dat de afgelopen drieënhalf jaar heb gedaan. Dat ga ik gewoon niet volhouden, dat is me allemaal te veel.”

Bij vrijwel alle artiesten gooide corona roet in het eten. Hoe ziet jouw muziekjaar er tot nu toe uit, Frans?

“Tot nu toe tranquillo. Alles op een laag pitje. Het begint qua optredens nu wel wat te lopen: privéfeestjes en kleine festivalletjes. Qua liedjes is het best goed gegaan. Samen met rapper Donnie heb ik bijvoorbeeld begin dit jaar de single Frans Duits uitgebracht, die heel goed is ontvangen.”

Hoe kwamen jullie op het idee om te gaan samenwerken?

“Donnie realiseerde zich dat hij geen Frans en Duits spreekt en daarom vond hij mijn naam Frans Duijts zo grappig. Hij vroeg zich af of hij er een liedje over zou kunnen maken en verzon een verhaal over een meisje dat alleen Frans en Duits spreekt. Met die meid kan hij dus geen woord wisselen. Toen belde Donnie mij op en ik hou wel van een geintje. Dat het zo’n meezinger met een leuke videoclip zou worden, wisten we toen nog niet. Het is een lied geworden dat onze beide werelden bedient; zijn rapinvloed komt tot zijn recht en mijn volkse kant ook. Dat was een heel leuke combi en we merkten ook dat Nederland wel toe was aan iets vrolijks naast dat coronagezeik. We hebben heel lang gewacht om het uit te brengen, zo’n beetje anderhalf jaar, en we dachten dat de tijd er in maart wel rijp voor was. Dat bleek een juiste inschatting.”

Je hebt eens in een interview gezegd dat je je hele leven al wordt geconfronteerd met grappen over jouw naam.

Deze single was de zoveelste?

“Klopt, ik hoor mijn leven lang al opmerkingen en toespelingen over mijn naam. Ik vind dat helemaal niet erg, als het maar respectvol is.”

De grappen over je naam zullen onderhand wel je neus uitkomen, maar wat is de meest gehoorde?

“Hé Frans Duijts, ken je ook Engels?”

Ah, dat niveau. Laten we het over je carrière hebben. Hoe ziet de rest van het jaar er voor je uit?

“Er komt weer een nieuwe single aan en tegen het einde van het jaar gaan we een groot concert in de Ziggo Dome geven met veel collega’s. Dat is op 11 december 2021 en het evenement heet het Muziekfeest van het Jaar. Er lopen nog wat campagnes op tv, er komt nog meer nieuwe muziek aan en we gaan nog videoclips opnemen. Daarnaast ben ik heel veel liedjes aan het schrijven, dus op muzikaal gebied gaat er een hoop gebeuren.”

Dat zijn goede vooruitzichten.

Kun je dat allemaal combineren met wat er op privégebied voor je in het verschiet ligt?

“Je doelt op het sloopbedrijf van mijn ouders? Klopt, daar gaat een hoop gebeuren, daar gaan inderdaad veel uurtjes vrije tijd in zitten. De grond waar het bedrijf altijd heeft gestaan in Tiel ondergaat een herontwikkeling. In december moet die locatie leeg opgeleverd worden. Daarna gaan ze daar van start met het creëren van een nieuwe plek voor werken en wonen.

Het is nogal een oppervlakte die helemaal op de schop gaat en die we samen met een projectontwikkelaar gaan herinrichten.”

‘We hebben ongelofelijk veel van pa geleerd. Ongelofelijk veel. Mooi is dat. Hij was ook mijn maatje’

Wat is jouw rol daarin?

“Ik blijf betrokken bij de herontwikkeling. Meedenken, participeren, connectie houden met de gemeente, dat soort dingen.”

Krijgt het sloopbedrijf van je ouders een vervolg of is dat verleden tijd?

“Daar moeten mijn zussen en ik nog een knoop over doorhakken. Als zij het bedrijf willen voortzetten, vind ik dat prima en blijf ik zijdelings wel betrokken. Maar niet meer op de manier waarop ik dat de afgelopen drieënhalf jaar heb gedaan sinds het overlijden van mijn vader. Dat ga ik gewoon niet volhouden, dat is me allemaal te veel.”

Want je hebt er ook een leuke nieuwe bedrijvigheid naast ontwikkeld, die veel van je tijd zal eisen.

“Precies, mijn drankhandel loopt als een tierelier. Samen met een zakenpartner breng ik whiskylikeuren op de markt. We hebben bijvoorbeeld een wodka-karamel, een honingrum en een heel unieke whiskylikeur: de Five O’Clock Old Oak Peanut Butter Whiskey. Daar bestaan er maar twee van op de wereld en eentje daarvan is dus van ons. Het eerste deel van de naam is geïnspireerd op een van mijn singles, 5 In De Klok. Die uitdrukking wordt overal ter wereld gebruikt om aan te geven dat het tijd is voor een borrel: Jongens, zit de vijf al in de klok? Er komen dit jaar ook een paar nieuwe drankjes bij, waaronder heel binnenkort een nieuwe whiskylikeur. Ook komt er een shotje, echt een atje voor de jeugd, een heerlijke schnaps. Voor onze nieuwe producten ben ik af en toe in het buitenland. Binnenkort ga ik naar Duitsland voor een grote horecabeurs waar de hele wereld op afkomt. Daar gaan we ons assortiment ook presenteren. Inmiddels leveren we al aan 42 landen en het bedrijf groeit nog steeds, dat is wel lekker.”

Het past ook goed bij je: een drankje drinken, de gezelligheid, het volkse. Je hebt op een bovenverdieping van je villa ook de bar van een kroeg nagebouwd, compleet met biljart, darts, noem maar op.

“Wat dat betreft past deze bedrijvigheid goed bij me. Ik ben gek op gezelligheid en hou wel van een drankje op z’n tijd. Over het algemeen geldt trouwens wel dat ik de dingen mag doen die echt bij me passen en die ik ontzettend leuk vind. Ik zeg ook altijd tegen mezelf dat ik geen werk heb, maar hobby’s. Het is heel gaaf om een onderneming vanaf scratch op te bouwen tot hetgeen wat het nu is. Dat is lekker, het geeft voldoening.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Ruben Eshuis