Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Zlatan

De 10 minst bescheiden uitspraken van Zlatan: ‘God zit voor je’

Zlatan houdt ermee op. De 41-jarige Zweedse superspits hangt zijn voetbalschoenen permanent aan de wilgen, na een periode van 24 jaar vol belachelijk mooie doelpunten en geniale interviews. Uit de editie van woensdag 16 mei 2018: Zlatans carrière en leven aan de hand van tien van zijn minst bescheiden uitspraken.

2018 ‘Los Angeles, welcome to Zlatan’

Het is zo ontzettend fout, maar ook wel weer origineel. Met een paginagrote advertentie in de Los Angeles Times je entree bij de lokale voetbalclub aankondigen, en dan ook nog met de tekst: Dear Los Angeles, you’re welcome, ondertekend door de grootheid zelf. Voor het geval iemand het nieuws had gemist, stuurt hij er nog een tweet achteraan: Los Angeles, welcome to Zlatan. Je hoopt bijna dat hier een gelikt marketingbureau achter zit, want dit kun je zelf toch niet verzinnen? De druk is in ieder geval flink opgevoerd, maar Zlatan kent geen druk. De beelden van zijn debuutwedstrijd gaan de hele wereld over en zijn bij iedere koffieautomaat gespreksonderwerp. Koud zes minuten na zijn invalbeurt schiet hij de bal uit de stuit vanaf 35 meter snoeihard raak (3-3), om in de blessuretijd gelijk maar even de winnende 4-3 binnen te koppen. “Ik hoorde de fans roepen: Wij willen Zlatan. Dus heb ik ze Zlatan gegeven.”

2001 ‘Caeau? Ze heeft Zlatan al’

Zlatan is nog geen 20 als journalisten al weten bij wie ze moeten zijn voor een lekkere quote. En dan hoef je niet eens een spannende vraag te bedenken. Nog voor de Zweed naar Ajax komt (in 2001) is hij al verloofd met Mia Olhage. Zlatan krijgt de vraag wat ze heeft gekregen als verlovingscadeau. “Hoezo cadeautje? Ze heeft Zlatan toch!” In zijn eigen boek komt Zlatan erop terug. “Dat was zo’n opmerking die me zomaar ontglipte, een antwoord dat ik eruit flapte en dat wel stoer klonk, helemaal in lijn met mijn media-image, en dat nog altijd wordt aangehaald.

Alleen, een paar weken later had Mia niks meer. Ik verbrak de verloving omdat een vriend me had wijsgemaakt dat je binnen een jaar hoorde te trouwen. Ik gaf trouwens toch toe aan een hoop van dat soort impulsen. Ik was helemaal in extase. Er was te veel drukte om me heen.”

Inmiddels is Zlatan al jaren jaar samen met Helena Seger. Met de elf jaar oudere Zweedse heeft Zlatan twee zoons, Maximilian en Vincent.

2013 ‘God zit voor je’

Zweden en Portugal zijn tot elkaar veroordeeld in de play-offs voor het WK van 2014. Dat betekent dat óf Cristiano Ronaldo ontbreekt op het WK, óf Zlatan. Wie gaat het worden? Zlatan: “Dat weet alleen God.” De verslaggever: “Die kunnen we het moeilijk vragen.”

Zlatan: “Hoezo? Hij zit voor je…” Maar helaas voor Zlatan moet hij toekijken op het WK. Portugal wint met 1-0 en 3-2. Zlatan maakt wel beide Zweedse goals, maar Ronaldo doet het met vier stuks net even beter… Zlatan vergelijkt zichzelf trouwens wel vaker met God. Als Thierry Henry hem bezoekt op het trainingscomplex van Manchester United, valt het Henry op dat Zlatan ontbreekt op de muur met afbeeldingen van United-iconen. Zlatan: “Weet je waarom? Ze weten nog steeds niet hoe God eruitziet.”

2016 ‘Ik word de God van Manchester’

Als Zlatan in 2016 tekent bij Manchester United, heet clublegend Eric Cantona hem welkom met een videoboodschap.

“Ik ben de koning van Manchester, Zlatan mag de prins zijn.” Maar daar doet Ibracadabra het niet voor. “Ik heb gehoord wat Cantona over mij heeft gezegd en dat was mooi, want ik heb hem altijd bewonderd. Maar hij zou moeten weten dat ik hier niet ben gekomen om de nieuwe prins of koning te zijn, maar om de nieuwe God van Manchester te worden.”

Zlatan doet het met 28 goals in 46 wedstrijden naar behoren in zijn eerste jaar in Engeland. De titel blijft ver buiten bereik, maar Manchester wint wel de Europa League. Daar is Zlatan al niet meer bij, want een kruisbandblessure beëindigt zijn seizoen in april. En misschien ook wel zijn carrière, is de vrees. Hij is dan al 35 en voor zijn blessure staat een revalidatie van negen maanden tot een jaar. Maar Zlatan is eerder terug dan verwacht en speelt nog een paar wedstrijden voor United, om begin 2018 naar LA Galaxy te vertrekken.

God bij Manchester - Pro Shots/Action Images

2004 ‘Ik breek je benen’

Het botert in zijn Ajax-periode niet met ploeggenoot Rafael van der Vaart. De relatie tussen de twee komt tot een dieptepunt als ze tijdens Zweden-Nederland tegenover elkaar staan. Zlatan speelt de bal iets te ver voor zich uit, Van der Vaart dreigt ertussen te komen, maar dan schopt Zlatan over de bal heen en plant zijn noppen in het been van Van der Vaart, die het uitschreeuwt van de pijn. Een bewuste actie volgens Van der Vaart – die er een maand uit ligt – en eigenlijk volgens iedereen, behalve Zlatan. Die zegt: “Ik deed het niet expres en dat weet je. Als je me nog één keer beschuldigt, breek ik allebei je benen. En dan is het wel expres.”

Van der Vaart keek een kleine tien jaar later terug op zijn tijd met Zlatan. “Wij konden het nooit zo goed vinden. Ik was natuurlijk een mannetje en hij een nog groter mannetje. Ik vond het gewoon een vervelende gozer voor in je elftal. De ene keer hadden we wel een klik en dan de andere keer weer niet. Het was maar net hoe zijn stemming was.”

Zlatan heeft evenmin warme herinneringen aan oud-teamgenoot Van der Vaart. “Een behoorlijk arrogant type, zoals veel van de blanken in de ploeg, ook al kwam hij niet bepaald uit de hogere klasse. Maar hij probeerde de stoere bink uit te hangen, hij wilde opvallen, de baas spelen. Al vanaf het begin was er concurrentie tussen ons.” Een paar dagen na de botsing tussen de haantjes maakt Zlatan een van de mooiste Ajax-doelpunten uit de clubhistorie. Na een waanzinnige solo, waarin hij een stuk of zes NAC-verdedigers voor schut zet, schiet hij in de goal en wordt hij door zijn bewonderende ploeggenoten besprongen. Iedereen in de Arena is uitzinnig, op Van der Vaart na, die op het ereterras chagrijnig voor zich uitkijkt. Het is Zlatans afscheidscadeau, hierna verkast hij naar Juventus.

Pro Shots/Stanley Gontha

2013 ‘Fiets met mijn handtekening is genoeg’

Zlatan is niet onder de indruk van vrouwenvoetbal. In 2013 wordt Anders Svensson recordinternational van Zweden en daarvoor krijgt hij een Volvo als beloning. Maar de recordinternational bij de vrouwen, Therese Sjögran, krijgt helemaal niets. Ondanks 187 wedstrijden. Daar is niet iedereen het mee eens. Zlatan wel. “De hele discussie over mannen versus vrouwen in het internationale voetbal is eigenlijk één grote grap.

In Europa vergelijken ze mij steevast met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, maar hier in Zweden met vrouwen.

Ik zou me eigenlijk moeten schamen dat ik een Zweed ben. Met alle respect voor wat de vrouwen presteren, het is niet eerlijk om vrouwenvoetbal te vergelijken met voetbal. De kritiek slaat nergens op, is respectloos jegens Svensson en werpt een schaduw over zijn prestatie. Vrouwen moeten betaald worden op basis van wat ze zelf waard zijn.”

Hoe dan? “Geef ze een fiets met mijn handtekening erop. Dat is genoeg.”

2012 ‘Ik ken de Ligue 1 nog niet, maar de Ligue 1 mij wel’

Om supporters te pleasen zeggen voetballers vaak dat het altijd al een droom was om voor de club te spelen, maar Zlatan is eerlijk als hij tekent voor Paris Saint-Germain. “Ik ken nog niet zoveel van de Ligue 1, maar de Ligue 1 kent mij al wel.” Het komt niet heel sympathiek over, maar hij heeft natuurlijk wel gelijk. Welke voetballiefhebber kan nou twee spelers opnoemen van Toulouse, SaintÉtienne of Bordeaux?

Het vierjarige verblijf van Zlatan in Parijs is een groot succes. Hij wordt vier keer kampioen, drie keer topscorer van Frankrijk en topscorer aller tijden van PSG. Alleen het grootste doel, de Champions League winnen, blijft onbereikbaar. Zlatan twittert bij zijn afscheid: “Ik kwam als een koning en vertrek als een legende.”

Toch hebben ze in de rest van Frankrijk wel wat moeite met de uitgesproken Zweed. En daar snapt Zlatan dan weer niks van. “De mensen in Frankrijk hadden een probleem met mijn houding, ze noemden mij arrogant. Maar de Fransen staan er juist om bekend dat ze arrogant zijn, dus ze hadden eigenlijk van mij moeten houden. Ik ben precies zoals zij zijn, ik representeer hun land perfect.”

Pro Shots/Panoramic

2015 ‘Ik heb de Gouden Bal niet nodig om te weten dat ik de beste ben’

Dat Zlatan een bijzondere voetballer is zal niemand betwisten. Met Ajax, Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan en PSG wordt Zlatan in twaalf jaar tijd liefst elf keer kampioen. Maar perfect is ook weer zoiets. Zo heeft hij nooit de Champions League gewonnen. En ook de Gouden Bal staat niet in zijn prijzenkast. Dat zegt hij zelf geen probleem te vinden. “Ik heb de Gouden Bal niet nodig om te weten dat ik de beste ben. Andere spelers hechten er meer waarde aan, maar ik niet. Ik denk er ook niet aan. Het is niet belangrijk voor mij.”

2013 ‘Als je mij koopt, koop je een Ferrari’

Zlatan wil heel graag voor Barcelona spelen, maar het wordt een mislukking. Hij speelt prima en scoort ook in Spanje. Barcelona wordt ook gewoon kampioen, maar hij kan het niet vinden met zijn coach, Pep Guardiola. “Als je mij koopt, koop je een Ferrari,” aldus Zlatan. “En als je een Ferrari rijdt, gooi je de tank vol met goede benzine, ga je naar de snelweg en druk je het gaspedaal in. Maar Guardiola deed er diesel in en maakte een ritje op het platteland. Als dat is wat hij wil, had hij een Fiat moeten kopen.”

De eerste scheurtjes in hun relatie komen als Guardiola tegen Zlatan zegt: “Hier in Barcelona staan we met beide benen op de grond. Dus we komen niet met Ferrari’s of Porsches naar de training.” Het gaat van kwaad tot erger en tijdens een fikse ruzie schreeuwt Zlatan: “Jouw ballen zijn net zo groot als die van mijn kinderen! Jij doet het in je broek voor Mourinho! Ik was knettergek en je zou verwachten dat Guardiola iets terug zou zeggen, iets in de trant van: Ho, ho, zo praat je niet tegen je trainer. Maar zo is hij niet. Hij is een laf watje. Hij zit nog in de luiers.”

Guardiola blijft doen wat hij daarvoor al deed: Zlatan negeren. Het huwelijk tussen Zlatan en Barcelona eindigt al na één seizoen, hij vertrekt naar AC Milan.

2018 ‘Een WK zonder mij is geen WK’

“Ik ga naar het WK.” Het hart van de voetballiefhebbers maakt een sprongetje in 2018. Voor Zweden mét Zlatan ga je zitten. Alleen kwam de spits al twee jaar niet meer uit voor zijn land. Toch werd er al even gespeculeerd over een rentree en daar was dan de fijne mededeling: “Ik ga naar het WK. Verder kan ik nog niets zeggen. Ik moet voorzichtig zijn, want anders rekenen de mensen me erop af. Een WK zonder mij is geen WK.” Einde bericht.

Het grote verheugen kan beginnen, maar in Zweden zelf zijn ze niet zo blij met zijn woorden. Aanvoerder Andreas Granqvist zegt dat Zlatan voor onrust in de Zweedse ploeg zorgt. “Ik denk dat het voor de ploeg goed zou zijn als Zlatan uitsluitsel geeft. Het is vooral een probleem voor Janne (Andersson, de bondscoach, red.). Zlatan moet hem bellen of op zijn minst in de media verklaren wat hij nou echt wil.” Helaas verschaft de technisch directeur van Zweden even later duidelijkheid. “Ik heb dinsdag met Zlatan gesproken. Hij keert niet terug in het nationale elftal.”

Zlatan stopt als prof

Ibrahimović keert uiteindelijk wel terug bij het internationale team, maar pas veel later, op 14 maart 2021. In juni 2023 maakt de super-Zweed echter bekend helemaal te stoppen als profvoetballer. In het stadion van AC Milan, zijn laatste club, spreekt hij het publiek toe:

"De eerste keer dat ik hier kwam, gaven jullie me geluk", richt Zlatan zich tot de Milanezen. "De tweede keer dat ik kwam, gaven jullie mij liefde. Jullie verwelkomden me met open armen. Ik zal mijn hele leven een Milanista zijn. Het is tijd om afscheid te nemen van het voetbal. Forza Milan en tot ziens."

Sport
  • Abaca Press/Brunopress.nl e.a.