Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Dit is de grootste banden-begraafplaats ter wereld

Dit is de grootste banden-begraafplaats ter wereld

U maakt zich druk om één gedumpte autoband tussen de welriekende lavendelstruiken op de vredige Veluwe in Gelderland? In Koeweit leveren ze veel mooiere streken! Nou ja, mooi? Daar liggen as we speak 52 miljoen (!) autobanden van een welverdiende rust te genieten. Maar niet voor lang. De oliesjeiks laten de boel opruimen om er huizen voor de eerzame burgers te bouwen. Dat schept een band!

Het is ook geen gezicht.

Wie over het Rahiyagebied – de ietwat drogere versie van onze Veluwe – vliegt, krijgt het idee dat er een enorme spreeuwenplaag bezit heeft genomen van de zandbak. Wie een verrekijker ter hand neemt, schrikt zich het apelazarus: autobanden liggen stapels hoog en kilometers breed over het ‘strand’ verspreid. Er zit er niet één bij waar de gemiddelde automobilist nog wat aan heeft, laat staan Max Verstappen. En ach, er woont toch niemand in dit verlaten gebied, dus waarom zou je de boel er niet dumpen?

Woningnood

Maar wat blijkt: net als in Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Bussum kampt ook Koeweit met woningnood. En dus worden de banden verwijderd en gerecycled.

Een helse operatie, maar de leiders van het golfstaatje hebben alle vertrouwen in een goede afloop.

Sjeik Abdullah al-Ahmad al-Sabah, voorzitter van de raad van bestuur van de Koeweitse milieuoverheid, kondigde onlangs tijdens een ceremonie in Koeweit-Stad aan dat de miljoenen door Koeweiti’s (en inwoners van buurlanden) afgedankte banden op het autobandenkerkhof van Al Sulabiya in de omgeving van de stad Al Jahra, op zo’n 30 kilometer ten westen van de Koeweitse hoofdstad, geruimd zullen worden. Het bandenkerkhof in het Rahiya-gebied is met z’n 2 miljoen vierkante kilometer een van ’s werelds grootste bandenstortplaatsen en alles zal worden gerecycled. Sterker nog, men is er al mee begonnen. Wat nu nog een stortplaats is, wordt straks een sprankelende nieuwe woonstad.

Al maandenlang is het Golfstaatje bezig met een grote operatie om de plek des onheils leeg te maken en de autobanden te verplaatsen naar Salmi, de nieuwe bandenlocatie in het zuiden van Koeweit, nabij de grens met Saoedi-Arabië. Die verhuisoperatie wordt regelmatig in beeld gebracht via filmpjes op sociale media. In een video uit april 2021 is te zien hoe de stortplaats in Al Sulabiya leeggehaald wordt: vrachtwagens worden volgeladen met autobanden en rijden af en aan. De banden worden vervoerd naar gespecialiseerde fabrieken in Salmi waar versneden, versnipperd en gerecycled wordt en op de voormalige stortplaats verrijst dus binnenkort een prachtige woonwijk. Twee vliegen in één klap, net wat u zegt.

In scène gezet

De ‘woningzoekenden’ in Koeweit, of zij die graag in de vrije natuur wonen, springen een gat in de lucht dat ze in dit gebied mogen neerstrijken. Maar ook milieuactivisten zullen een vreugdedansje maken. De stortplaats heeft tussen 2012 en 2020 drie enorme branden met gifstofwolken opgeleverd, wat nogal wat milieuproblemen veroorzaakte. Ook (of vooral) dit is voor de autoriteiten reden om de belt voor eens en voor altijd te sluiten. Op sociale media circuleren ook al tijden filmpjes waarbij de banden in brand staan. Volgens Europese ‘waarnemers’, zoals Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter, zou het hier om bewust aangestoken brandhaarden gaan. De zwarte rookpluimen degraderen de Twin Towers van 11 september 2001 tot een binnenbrandje. Hoewel de ernst van de branden vaak wordt betwist – de enorme rookpluimen zouden in scène zijn gezet door handige filmen fotomanipulatoren – vormen de al dan niet bewust aangestoken branden toch een groot milieuprobleem. Ook hier is in de grootschalige bandenwissel over nagedacht. Op recente satellietbeelden is te zien hoe wanordelijke stapels autobanden op de nieuwe opslagplaats in Salmi keurig in rastervormige vakjes zijn gelegd met opengelaten ruimten, zodat in het vervolg niet de hele boel in één keer in de hens kan vliegen. Overigens: deze maand (september) werden er ook weer foto’s en filmpjes gedeeld met nieuwe branden. Staat er momenteel inderdaad een autobandenkerkhof in brand in Koeweit? Is dat dan de manier waarop men daar in Koeweit van oude rubberbanden wil afkomen? Niets wijst daarop. Op geen enkele recente satellietfoto is een brand te zien.

De meest recente fik dateert van 29 april van dit jaar. En die werd pijlsnel geblust door de Koeweitse brandweer. Kortom, de branden komen lang niet zo vaak voor als wordt gesuggereerd en als de Koeweiti’s zo van de banden afwillen, waarom wordt er dan zo adequaat geblust? Nieuws en nepnieuws is ook hier weer lastig te onderscheiden.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Bizar
  • AFP, Google Earth