@media (max-width: 679px){#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce6ae9994 img{#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce6ae9994 img{#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce6ae9994 img{#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce6ae9994 img{#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce6ae9994 img{#fig-6177ce6ae9994 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Tina overtreft alles - 81 krankzinnige jaren vol tragiek, ziekten, geweld én succes

Tina overtreft alles - 81 krankzinnige jaren vol tragiek, ziekten, geweld én succes

Ze werd stelselmatig in elkaar gebeukt door haar moeder én eerste man. Leefde ongewenst samen met twee hoeren. Overleefde een zelfmoordpoging. Haar zoon niet. Die andere zoon is drugsverslaafd. Darmkanker, een beroerte, tuberculose, nierfalen; niets werd de zangeres, over wie nu in het Beatrix Theater in Utrecht een musical is te zien, haar fataal. Het levensverhaal van Tina Turner (81) is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar we doen toch een poging. “Weet je waar ik naartoe moest op mijn huwelijksnacht? Een bordeel!”

Ik zing niet meer. Ik dans niet.

Ik dof me niet meer op,” vertelde Tina Turner twee jaar geleden aan The New York Times. Wat de inmiddels 81-jarige dan wel doet? Vrij weinig. Ze geniet van de rust op haar landgoed in Zwitserland. “Ik voel me hier thuis. Als ik aan het meer van Zürich zit in de woning die ik heb, dan ben ik zo sereen. Ik heb hier werkelijk alles.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wát een contrast met haar vroegere leven. Sinds de dag van haar geboorte wordt ze omgeven door drama, of eigenlijk daarvoor al. Op het moment dat haar ouders willen scheiden, blijkt haar moeder zwanger. Ze blijven daarom maar bij elkaar. “Mijn moeder hield niet van me, ze had geen derde kind gewild,” schreef ze in I, Tina, haar autobiografie. Het boek telt 272 pagina’s, maar daar had nog best een nulletje achter kunnen worden gezet. “Ik had een heel zwaar leven. Maar ik heb niets of niemand de schuld gegeven, ik ben er doorheen gekomen. En vandaag ben ik een gelukkig mens,” zei ze in 2019. “Mijn leven als gepensioneerde is zoveel beter dan mijn oude leven – van de wijsheid, over de manier waarop ik denk, tot mijn eigen houding.” Twaalf jaar geleden nam ze definitief afscheid van de artiest Tina Turner. Na een carrière van vijftig jaar was het mooi geweest. “Ik stapte toen in het vliegtuig, haalde diep adem en zei: het is voorbij. Maar ik ben blij dat het voorbij is. Ik was het gewoon beu om altijd maar te zingen en iedereen gelukkig te maken. Dat is eigenlijk alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan.”

Ike geeft nooit een pak slaag met zijn handen. Als gitarist is hij zuinig op zijn handen. Hij gooit gloeiendhete koffie over zijn vrouw, maar slaat meestal met een voorwerp

Seksshow

Een stabiele thuissituatie heeft ze niet als kind. Moeder Zelma (Tina helpt haar na schooltijd met katoenplukken) deelt lijfstraffen uit als ze daar aanleiding voor vindt en van de een op andere dag verlaat ze het gezin. Vader Floyd volgt twee jaar later. Tina, die dan nog door het leven gaat als Anna Mae Bullock, is dan 13. Ze gaat bij haar nichten wonen en later bij oma. Het is geen solide basis, maar door puur toeval keren haar kansen ten goede. Op haar 17de bezoekt ze met haar oudere zus een optreden van Ike Turner and the Kings of Rhytm. Zoals bij ieder concert laat Ike een meisje uit het publiek een nootje meezingen. Dat is die avond de jonge Tina. Haar versie van BB Kings I Love You maakt een verpletterende indruk. Ze wordt opgenomen in de band. Na een onenightstand met saxofonist Raymond Hill raakt ze zwanger, op haar 18de.

De vrucht van het slippertje: zoon Craig. Twee jaar later krijgt ze opnieuw een zoon, Ronnie, maar nu van Ike Turner. Daar heeft ze dan wel een relatie mee. Begin jaren zestig bedenkt Ike de naam Tina Turner. Ike maakt zichzelf bij het registreren gelijk even eigenaar van de naam. Zo ziet hij niet alleen de naam, maar ook de persoon Tina Turner: als zijn bezit. Het huwelijk is een ramp voor haar en dat begint al op de trouwdag. “Weet je waar hij me mee naartoe nam? Naar een bordeel! Op mijn huwelijksnacht! Ik heb er live naar een seksshow moeten kijken, zo schokkend dat ik het niet eens meer weet. Ik heb dat verdrongen. In mijn hoofd heb ik een ander scenario gecreëerd van die avond, vol romantiek,” zei ze in You Magazine. “Mensen kunnen zich niet eens voorstellen wat voor iemand hij was. Een man die zijn kersverse vrouw meeneemt naar een pornografische show net na de ceremonie. Daar zat ik dan, in een vuile zetel, uit mijn ooghoeken naar Ike te kijken. Ik vroeg me af: vindt hij dit echt leuk?”

Vijftig pillen

Enkele jaren later neemt Ike twee prostituees in hun huis. Ike heeft ook seks met ze. Tina voelt zich vernederd, maar is niet opgewassen tegen haar man. De cocaïne heeft Ike veranderd in een gewelddadig monster. “Hij pakte een houten schoenenrek en sloeg me op mijn hoofd - altijd mijn hoofd - en het deed echt pijn. Ik was de eerste keer zo geschrokken dat ik begon te huilen.”

Ike misbruikt Tina geregeld als boksbal, maar hij geeft nooit een pak slaag met zijn handen.

Als gitarist is hij zuinig op zijn handen. Hij gooit gloeiend hete koffie over zijn vrouw, maar slaat meestal met een voorwerp. “Op een perverse manier waren de kneuzingen die hij me gaf - het zwarte oog, de kapotte lip of rib, de gezwollen neus - markeringen, een teken van eigendom, een manier om te zeggen: ‘Zij is van mij en ik kan doen wat ik wil met haar’.”

Zelfmoord ziet Tina als de enige uitweg uit haar verschrikkelijke leven. Het is dan 1968. “Ik deed het met voorbedachten rade,” openbaarde ze in de biografie My Love Story (2018). “Het voelde als iets wat ik moest doen. Direct na het eten nam ik de pillen, vijftig stuks, wat niet eenvoudig was. Ik heb een arts misleid met een verhaal over slaapproblemen om aan de pillen te komen.” Haar medewerkers ontdekken Tina op tijd en in het ziekenhuis wordt haar maag leeggepompt. Zodra ze bijkomt, staat Ike klaar om haar uit te foeteren.

Een jaar later ligt ze opnieuw in het ziekenhuis. De tournee met The Rolling Stones is net afgerond, als Tina zich ziek voelt. Maar nee, Ike heeft geen trek in een ritje naar de dokter, dat moet ze zelf maar oplossen. De enige auto die op de oprijlaan staat: de limousine van Ike. “Ik was al niet zo’n goede chauffeur in een normale auto, maar in een limousine? Ik wist de dokter toch te bereiken en na één blik zei hij: Je gaat gelijk door naar het ziekenhuis.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Laatste nieuws