@media (max-width: 679px){#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b6026 img{#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b6026 img{#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b6026 img{#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b6026 img{#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b6026 img{#fig-6177ce94b6026 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}LHBTI+

Het ABC van LHBTI+: van autoseksueel tot tobuseksueel

LHBTI+ kennen we intussen wel. Nou vooruit, nog één keer dan: lesbisch, homo, bi, transgender en interseksueel. Maar hoe zit het met de rest van het alfabet? Er zijn zoveel labels en seksuele voorkeuren dat u waarschijnlijk allang het spoor bijster bent. Gestrand door alle lettertjes? We maken het met liefde wat inzichtelijker…

A

Aseksueel

AWe beginnen makkelijk. Alhoewel, een aseksueel is niet iemand zonder seksuele gevoelens. Zo zijn er aseksuelen die wel seksuele gevoelens hebben, maar niet naar andere mensen toe. Zij masturberen enkel (zie ook: Autoseksueel). Andere aseksuelen ervaren wel een aantrekkingskracht naar anderen toe, maar dan zónder seksuele gevoelens: ‘houden van’, zogezegd. Er zijn ook aseksuelen die wél seksuele gevoelens hebben voor een ander, maar absoluut geen behoefte hebben aan lichamelijk contact. Tot slot is er ook nog de ‘echte’ aseksueel; iemand zonder welke seksuele gevoelens dan ook.

Enfin, de enige aseksueel die wij kennen, is Mr. Bean. Al zijn er ook seksuologen die stellen dat de helft van alle vrouwen min of meer aseksueel is en ook mannen boven de vijftig hun belangstelling voor seks grotendeels verliezen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Autoseksueel

Iemand met een seksuele voorkeur voor het eigen lichaam, boven dat van een sekspartner. Opgewonden worden van jezelf, waarom ook niet? Zo berichtte Algemeen Dagblad enkele jaren geleden over de 37-jarige Juul uit Nijmegen. Zij trad met zichzelf in het huwelijk, inclusief witte trouwjurk, taart en trouwambtenaar. Wat haar het meest ontroerde? “Mijn eigen aanzoek was zó romantisch!”

Maar makkelijk is het niet volgens Juul, getrouwd zijn met jezelf: “Ook een solohuwelijk is soms hard werken, hoor!” Of je ook van jezelf kunt scheiden en hoe dat dan gaat als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, blijft vooralsnog onduidelijk.

Het is niet altijd even makkelijk om getrouwd te zijn met jezelf. Juul: ‘Ook een solohuwelijk is hard werken, hoor!’

D

Demiseksueel

Demiseksuelen voelen zich enkel seksueel aangetrokken tot iemand als zij een sterke emotionele band hebben met die persoon. Hete seks met een volslagen vreemde zit er voor hen dus niet in. Eerst een goed indringend gesprek, want er moet wel een ‘klik’ zijn!

Welbeschouwd is demiseksueel dus de geaardheid die elk net meisje beweert te hebben én elke gezonde jongeman volkomen vreemd is.

F

Fictoseksueel

FIemand die enkel verliefd kan worden op fictieve personages.

De ene fictoseksueel is smoor op Kylo Ren, zoon van Han Solo en Leia Organa in de Star Wars-saga. De ander valt als een blok voor tante Sidonia.

Of neem nu de Japanner Akihiko Kondo. Hij trad in 2018 in het huwelijk met Hatsune Miku, een mangameisje met turquoise haar dat enkel bestaat als hologram, maar dankzij spraaksoftware ook kan zingen. Hoe Kondo voor haar charmes viel? De arme man werd op zijn werk zo vaak gepest door vrouwelijke collega’s, dat hij enkel nog troost kon vinden bij Miku. Gedurende de twee jaar dat Kondo overspannen thuiszat, luisterde hij naar haar liedjes. En dat zijn er nogal wat, want Miku heeft meer dan 100.000 nummers op haar naam staan. Allemaal gegenereerd door middel van artificial intelligence, maar dat deerde Kondo niet: “Haar stem ging recht door mijn hart.” Toen hij haar ook als hologram kon zien dankzij de aanschaf van een Gatebox, was er geen houden meer aan. “Ik hou van je. Trouw alsjeblieft met me,” waren de eerste woorden die Kondo tegen Miku sprak. Waarop Miku antwoordde: “Ik hoop dat je me zult koesteren.” Sindsdien zijn ze verloofd, en nu dus getrouwd.

Helaas wilde geen enkel familielid van Kondo zijn huwelijk met een hologram van een fictief mangameisje bijwonen.

Gelukkig deden 39 vrienden minder moeilijk. Kondo is overigens niet bepaald de enige fictoseksueel. Meer dan 3700 Japanners zijn officieel getrouwd met een fictief karakter.

(Zie ook: Tobuseksueel)

G

Genderfluïde

Mensen met een dynamische mix van genders. Ook wel ‘het vloeibare geslacht’ genoemd. Zij voelen zich een combinatie van de twee traditionele genders, maar kunnen zich de ene dag meer man en de andere dag meer vrouw voelen. De Australische Ruby Rose, onder meer bekend van de Netflix-serie Orange is the New Black, is een van hen. Als klein meisje wilde Ruby een jongen worden, maar daar zag ze later toch maar van af. Inmiddels heeft Ruby een nieuw evenwicht gevonden.

Ze voelt zich naar eigen zeggen vaker mannelijk dan vrouwelijk, maar bovenal toch vooral ‘neutraal’.

(Zie ook: Non-binair)

@media (max-width: 680px){#fig-6177ce94b769a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b769a img{#fig-6177ce94b769a img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6177ce94b769a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b769a img{#fig-6177ce94b769a img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6177ce94b769a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6177ce94b769a img{#fig-6177ce94b769a img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Een seksvoedselwinkel in Bogotá (Colombia).

Genderneutraal

Hartstikke in, want vandaag de dag behoort alles genderneutraal te zijn. Zo zijn sinds kort ook sommige toiletten in openbare ruimtes genderneutraal: zonder een mannen- of vrouwensymbool, maar enkel met een bordje waarop ‘wc’ staat. Dit om mensen die zich man noch vrouw voelen niet tegen het hoofd te stoten. Een genderneutraal toilet heeft daarom ook nooit een urinoir. Welbeschouwd is het toilet bij u thuis dus ook een genderneutraal toilet: iedereen, met welk geslacht of label ook, is er welkom! Dus mocht iemand u ooit van welke vorm van discriminatie of seksisme dan ook beschuldigen, dan kunt u altijd, ter verdediging, over uw toilet thuis beginnen.

Gelukkig beschermt genderneutraliteit ook mannen. Zo hebben verloskundigen in het Engelse Brighton te horen gekregen dat ze voortaan de term ‘chestfeeding’ moeten gebruiken in plaats van ‘breastfeeding’. Dit om vaders niet tegen de eh, borst te stoten.

(Zie ook: Transfoob)

Genderzelfidentificatie

Een nieuwe Nederlandse transgenderwet die stelt dat je voortaan zelf mag bepalen met welk geslacht je voor de wet geregistreerd wilt staan. Gewoon op basis van een eigen verklaring, dus geen enkele operatie nodig! Heerlijk, kunnen we eindelijk als man – geheel legaal en trots slingerend met ons middelste been – het vrouwendeel van een sauna betreden. Immers: elke bezoeker is van het geslacht dat hij/zij/die beweert te zijn.

I

Interseksueel (kort: Inter)

De laatste letter uit het rijtje LHBTI. Iemand met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Bijvoorbeeld mannelijk aan de buitenkant, maar vanbinnen met een vrouwelijke (seksuele) anatomie. Klassieke term: hermafrodiet (tweeslachtigheid).

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele is een van de bekendste. Zij werd geboren met inwendige teelballen die niet indaalden. Op 10-jarige leeftijd ‘maakten’ artsen een meisje van haar door de teelballen weg te halen, zonder dat zij zelf wist wat er aan de hand was. Op haar achttiende onderging ze een operatie om haar vagina te reconstrueren. Hanne stelt dat haar, door die eerste ingreep, nooit een eigen beslissing is gegund. Daartegen voert zij nu actie, opdat andere interseksuelen dit lot bespaard blijft.

De Japanner Akihiko Kondo trad in 2018 in het huwelijk met Hatsune Miku, een mangameisje met turquoise haar dat enkel bestaat als hologram, maar dankzij spraaksoftware ook kan zingen

N

Non-binair

Dit is iemand die zichzelf niet als man of vrouw ziet, maar beiden is. Meervoudig, zogezegd. Meestal verwijst een non-binair naar zichzelf als ‘wij’ en ‘hen’. Precies zoals ook de koning dat doet (“Wij Willem-Alexander...” ). Een en ander leidt tot krampachtige, politiek correcte zinnen als: “Kees is non-binair. Hen zijn een goede vriend van mij.”

Een van de bekendste non-binairen is Owe Hurcum, de 22-jarige burgemeester van de universiteitsstad Bangor in Wales. Hen (jaja) is naar eigen zeggen de jongste burgemeester ooit in Wales. En voor de rest stelt hen: “I know I’m not a bloke, but I know I’m not a trans woman either.”

(Zie ook: X)

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws