Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Rotterdam is de nieuwe moordhoofdstad van Nederland

Rotterdam is de nieuwe moordhoofdstad van Nederland

Uit de editie van 22 september 2021: Een 57-jarige man werd vorige week maandagavond laat doodgeschoten op de Laantjesweg in Rotterdam-Feijenoord. De zoveelste moord in korte tijd in de Maasstad en omstreken. De zoveelste liquidatie ook, want het heeft er alle schijn van dat het slachtoffer stierf in een van de vele criminele conflicten die Rijnmond teisteren. Twee dagen later was het weer raak, nu werd een vrouw gedood aan de Valenciadreef in Rotterdam-Oosterflank. Wat is er toch aan de hand in Moordregio Rijnmond?

Op 1 juli 2021 publiceerde het Rotterdams Dagblad een artikel over het heugelijke feit dat in Rotterdam en omgeving in de eerste zes maanden van het jaar ‘slechts’ vier moorden waren gepleegd. En dat is inderdaad weinig. ‘Rotterdam stevent af op een laagterecord wat betreft moord en doodslag,’ schreef de krant. Hadden ze beter niet kunnen doen; het was de goden verzoeken.

En zie: in de rest van juli werden in de regio Rijnmond maar liefst zeven mensen vermoord, van wie vier in de stad Rotterdam zelf. Bijna het dubbele van het aantal in de zes maanden daarvoor. Plus nog eens twee in augustus, één in Rozenburg en één in Rotterdam. Bovendien werden in augustus in het Rijnmondgebied diverse aanslagen op panden gepleegd: woningen, eethuisjes, bedrijven. Is er iets aan de hand, daar in Rijnmond? Woedt er een oorlog in de onderwereld? Of is het toeval en wordt een zomer vol geweld gevolgd door rust en orde in de herfst en de winter? Laten we eerst de moorden van juli eens noemen.

Sinds eind juli werden in Rijnmond veertien panden en auto's beschoten: woningen, Surinaamse eethuisjes, pakketwinkels, Volkswagens

7 juli 2021, Rotterdam

Op 7 juli 2021 wordt motoragent Arno de Korte door een vrachtwagenchauffeur van de weg geduwd. Opzettelijk, volgens het Openbaar Ministerie – en dus doodslag.

11 juli 2021, Rotterdam

Vier dagen later wordt ’s middags in de Ruilstraat 49-boven de Rotterdammer van Turkse afkomst Hamza Kot (36) doodgeschoten.

Arno de Korte Hamza Kot Wisam Al-Abbasi

Door wie is nog onbekend, maar zijn 32-jarige partner – geblondeerd, onnatuurlijke wenkbrauwen, heel volle lippen – werd enkele weken later aangehouden. Het slachtoffer was een crimineel, maar hij stond niet heel hoog in de rangorde. Volgens mensen die hem goed kenden, liep hij altijd met een vuurwapen op zak.

Het stel woonde er zo’n tweeënhalf jaar en had een kind. Volgens buren was het een normaal gezin. Kan, maar dat is dan wel afhankelijk van wat je normaal vindt. Zo had Hamza een strafblad met drugsdelicten en vuurwapenbezit. In juni 2017 stond hij met een familielid voor de rechter nadat bij hen twee kilo heroïne en een grote hoeveelheid versnijdingsmiddelen waren gevonden. De rechter sprak van een ‘professioneel ingerichte productielijn voor heroïne’. En ook toen had hij dus al een vuurwapen, een revolver.

23 juli 2021, Capelle aan den IJssel

De 37-jarige Wisam Al-Abbasi laat rond 22.30 uur aan het Valeriusrondeel zijn hond uit als hij door een man onder vuur wordt genomen. Getuigen horen vier tot zeven schoten. De in Irak geboren Al-Abbasi is niet op slag dood en wordt langdurig gereanimeerd. Al die tijd blijft zijn hond – een Chowder Bear die hij behandelt als ware het zijn zoontje – bij hem liggen. Hij overlijdt in het ziekenhuis.

Op beelden is te zien dat de schutter in een rode personenwagen stapt die later wordt teruggevonden op de Burgemeester van Beresteijnlaan in Capelle aan den IJssel. Uitgebrand. De auto blijkt te zijn gestolen.

Alles opgeteld lijkt het een liquidatie in de onderwereld. Al-Abbasi was (behalve fan van FC Barcelona) uitbater van een evenementenbureau met Arabische, Koerdische en Iraakse klanten. Hij woonde met zijn moeder in een flat en stierf vlak bij die woning. Volgens De Telegraaf was hij eerder door zijn broers Omar en Ali (een tweeling) mishandeld. De moord zou in het drugsmilieu te plaatsen zijn.

Volgens Opsporing Verzocht had Al-Abbasi schulden. Niet als drugshandelaar, maar als organisator van feesten.

De plaats delict aan de Ruilstraat.

24 juli 2021, Rotterdam

Een dag later wordt Daniël Anches (27) doodgestoken in de Jongkindstraat. Twee mannen raken gewond. Zij en een derde man worden aangehouden. Het blijkt dat het slachtoffer eerder die dag in het Museumpark al ruzie had met een groepje mannen. De politie vermoedt dat die ruzie is geëscaleerd. Opvallend is dat een aantal getuigen zich niet meldt. Anches had net via de Excelsior Foundation een baan gevonden bij een dakdekkersbedrijf en leek daar zijn draai gevonden te hebben. Het Openbaar Ministerie heeft 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Op 30 september wordt de 17-jarige Mushuraldo doodgestoken door Melvin T. (18). Aanleiding: ruzie over de controller van een PlayStation.

26 juli 2021, Schiedam

Twee dagen later wordt een Schiedammer van Turkse afkomst zwaargewond aangetroffen in zijn zwarte Volkswagen Polo, die keurig in een parkeervak in de Loeffstraat in zijn woonplaats staat. Hij overlijdt in het ziekenhuis.

De politie houdt een man van 19 uit Hoek van Holland aan en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De aanleiding is nog onbekend, maar de politie kent het slachtoffer van bedreiging, inbraak en verboden wapenbezit. Hij was het 26ste slachtoffer van moord en doodslag deze eeuw in Schiedam.

De motor van Arno de Korte.

29 juli 2021, Rotterdam

De maand is bijna voorbij als Joshua (15) door een leeftijdsgenoot wordt doodgestoken op de Goedenraadweg, in een wijk met – zoals een omwonende het stelt – veel eenoudergezinnen; iets wat kenmerkend is voor gezinnen waarvan jongeren moorden of vermoord worden.

Vijf dagen na de steekpartij wordt duidelijk dat het slachtoffer en de verdachte al eerder ruzie hebben gehad en dat ze die fatale dag hebben afgesproken het uit te vechten. Beiden hebben een mes bij zich. Ook wordt duidelijk dat de verdachte al eerder iemand met een machete heeft bedreigd.

29 juli 2021, Dordrecht

Op 29 juli 2021 wordt in de Aalbersestraat in Dordrecht het lichaam van de 29-jarige Manuel Alvarez gevonden, in de achterbak van een auto. Verdeeld over twee koffers. Hij is gedood in een woning in Rotterdam, aan de Zevenkampse Ring. De eerste verdachte die wordt opgepakt is een 25-jarige man uit Zwijndrecht. Niet veel later arresteert de politie nog twee verdachten, van 18 en 20 jaar oud. Begin deze maand wordt ook een 33-jarige Rotterdammer opgepakt.

ALS HET MOTIEF VAN DE EXPLOSIES DUIDELIJK WORDT, IS HET VAAK DRUGS. INBESLAGGENOMEN, NIET BETAALD, VAN SLECHTE KWALITEIT, GERIPT, NET IETS TE GORTIG AFGEROOMD

Aanslagen op panden

Zeven moorden in Rijnmond in één maand is veel. Sterker, het waren slechts drie weken. Maar misschien valt het toch mee. Zie het zo: moordenaars gedragen zich niet als patiënten in de wachtkamer van een huisarts. Die gaan op maximale afstand van elkaar zitten. Moordenaars niet. Moordenaars denken nooit: shit, gisteren is hier al een moord gepleegd, ik wacht wel even.

De gouden tip in de zaak- Anches is 15.000 euro waard.

Maar toch is er iets aan de hand, daar in Rijnmond. Daarvoor moeten we wel iets verder teruggaan in de tijd. Rijnmond is namelijk de enige regio in Nederland waar het aantal liquidaties in de onderwereld de laatste jaren is gestegen. Sinds 2000 werden er 33 mensen geliquideerd. Bijna de helft van hen sinds 2017 – in nog geen vijf van die twintig jaar dus. Vorig jaar werden in heel Nederland acht mensen geliquideerd, van wie vier in Rotterdam en omgeving. Veel van die liquidaties hebben te maken met drugs, van de zeven moorden in juli vermoedelijk drie. De nabijheid van de Rotterdamse en Antwerpse ‘cokehavens’ doet zich gelden.

De haven speelt ook een rol bij een ander probleem dat Rijnmond teistert, meer dan vroeger, meer dan elders: de sterke toename deze zomer van het aantal beschietingen van panden, het aantal handgranaten aan voordeuren.

Het onder vuur nemen van gebouwen is een ‘Amsterdamse uitvinding’. Eerst werd – het was in 2003 – de redactie van het maandblad Quote onder vuur genomen, daarna werden coffeeshops door concurrenten beschoten in de hoop dat de burgemeester de zaken zou sluiten. En ja hoor: het werkte. Geen wonder dat een deel van de uitvoerders die in Rijnmond huishouden, uit de hoofdstad komt.

Een van de eerste woningen die in Rijnmond worden beschoten, staat aan het Berlijnseplein in Zwijndrecht. Er woont een jong gezin. Een vergissing?

In juni 2018 wordt een woning aan de Mgr. Nolenslaan in Schiedam beschoten en een handgranaat op het balkon achtergelaten. Alleen het verkeerde balkon, want de verkeerde woning. Als het Berlijnseplein geen vergissing was, de Mgr. Nolenslaan is dat zéker.

In maart 2019 wordt een woning in de Odastraat in de wijk Feijenoord in Zuid beschoten.

Dit keer wel de beoogde. Twee maanden later: een woning in de Plantagestraat (Kralingen).

Op straat liggen dertien hulzen. Geen afgewezen liefde, zoveel is duidelijk. Sterker: een trend is gezet. Criminelen hebben een nieuwe manier van waarschuwen gevonden, van aanmanen.

En die manier wordt steeds populairder: sinds eind juli werden in Rijnmond veertien panden en auto’s beschoten, misschien meer: woningen, Surinaamse eethuisjes, pakketwinkels, Volkswagens. Een groot deel in Rotterdam-Zuid, waarvan de meeste op de Kop van Zuid en verder vooral in Feijenoord. En in Alblasserdam. Weliswaar zijn enkele beschietingen terug te voeren tot één en dezelfde aanleiding, omdat sommigen kennelijk vaker dan één keer gewaarschuwd moeten worden, toch is de toename verontrustend: van een enkele per jaar naar meer dan tien per maand.

En áls het motief duidelijk wordt: drugs. Altijd drugs. Inbeslaggenomen, niet betaald, van slechte kwaliteit, geript, net iets te gortig afgeroomd.

Het veldje waarnaast Joshua omkwam.

DE POLITIE LINKT ALEX R. AAN EEN IN BESLAG GENOMEN PARTIJ COKE VAN BIJNA 2000 KILO, ONDERSCHEPT IN DE HAVEN VAN ANTWERPEN. HIJ BEZIT OOK DAAR DIVERSE PANDEN

Foutje, bedankt!

Het aantal vergissingen neemt trouwens navenant toe. Zoals in Alblasserdam. Daar wordt begin augustus een 56-jarige man uit Hoofddorp ontvoerd. De ontvoerders moesten zakenman Alex R. (59) hebben, zo vertelt R. zelf de politie. Sindsdien worden aanslagen op zijn panden gepleegd.

Eerst wordt brandgesticht in een bedrijfspand aan de Kreekweg in Zwijndrecht. Daarna wordt aan de voordeur van zijn woning aan De Boezem in Alblasserdam een explosief gehangen. Het gaat af, de voordeur wordt naar binnen geblazen. Bij een huis in de Merelstraat gaat het explosief die nacht niet af. Daar zou familie van R. wonen, maar dat is niet bevestigd. Vervolgens wordt nog een woning beschoten, in Hendrik-Ido- Ambacht ditmaal, en opnieuw brand gesticht in een pand van R., nu aan de Edisonweg in Ablasserdam.

‘Zakenman’ is misschien niet de goede omschrijving van de 59-jarige Alex R. Hij is een man van twaalf bedrijven en dertien faillissementen. De politie linkt hem aan een in beslag genomen partij cocaïne van bijna 2000 kilo, onderschept in de haven van Antwerpen. R. bezit ook in die stad verschillende panden.

En een fietsenzaak.

De politie heef inmiddels twee verdachten aangehouden. Een 43-jarige vrouw wordt verdacht van het bezorgen van dreigbrieven en een 24-jarige man van betrokkenheid bij de aanslag op de woning van R. aan De Boezem. Overigens blijkt uit vergelijkbare zaken dat de aanslagen na arrestaties niet stoppen. Alsof her en der blikken soldaten voorradig zijn. En waarschijnlijk is dat ook zo.

Het aantal liquidaties in Rijnmond had dus ook hoger kunnen zijn. Die beschietingen zijn tenslotte laatste aanmaningen. 

ROZENBURG: ÉÉN MOORD PER JAAR

Rozenburg was ooit een eiland, met het dorp Blankenburg als centrum. Daar stond de kerk, de school en het rechthuis. Later werd de centrumfunctie overgenomen door Rozenburg.

Het was een godvrezend dorp, dat Rozenburg. Het vijfde gebod (‘Gij zult niet doden’) werd er nageleefd, net als de andere geboden. Sinds de Tweede Wereldoorlog tot de eeuwwisseling werd er maar één moord gepleegd. Maar de dader in die zaak doodde buiten eigen wil, buiten zijn schuld dus.

Deze Jacob R. is werkzaam in de bakkerij van zijn broer, iets wat hij nimmer had geambieerd. Hij haatte zijn werk. Op 11 april 1946 krijgt hij een woordenwisseling met diens vrouw over iets volstrekt onbenulligs, hij smijt haar op de grond en slaat haar met de hamer die hij altijd bij zich draagt onbarmhartig de hersens in. Hij wordt ontoerekeningsvatbaar geoordeeld.

De eerstvolgende moord op Rozenburg vindt op de dag af 68 jaar later plaats, op 11 april 2014. Althans, op die dag wordt het lijk van Tomasz Zawierucha in de Scheurhaven aangetroffen, vlak bij de aanlegsteigers van de RET.

Zawierucha is afkomstig uit een klein dorp in Polen. Via Noorwegen belandt hij in 2010 in Nederland. Hier woont hij op verschillende adressen door het land en werkt hij als automonteur. Bij zijn dood woont hij in Eindhoven, maar hij heeft dan al een nieuwe baan gevonden; in Rotterdam, als vorkheftruckchauffeur.

Op 23 februari 2014 is hij in Eindhoven nog betrokken bij een auto-ongeluk, daarna verneemt niemand meer iets van hem. Als hij gevonden wordt, ligt hij al enige tijd in het water. Zawierucha was 1,65 meter en werd 30 jaar.

Onderzoek wijst uit dat hij is doodgeschoten, maar de politie denkt dat hij geen banden met de georganiseerde misdaad had. Wel was hij verwikkeld in diverse conflicten, zowel privé als zakelijk. Na zijn dood verschijnen op zijn Facebookpagina nog berichten. Oftewel: iemand beschikt over het wachtwoord; en die iemand wil de indruk wekken dat Zawierucha nog leeft. In een van die berichten kondigt ‘Zawierucha’ zijn huwelijk aan.

In september 2015 houdt de politie een vrouw aan, ook 30 en ook afkomstig uit Polen. Maar verder komt ze niet. Na een uitzending van Opsporing Verzocht in 2016 verdwijnt de aandacht voor Zawierucha.

Nu was de Pool geen inwoner van Rozenburg, dus wat zegt de moord over het dorp? Weinig. Maar hij was wel afkomstig uit Rotterdam. Want daar heeft hij vermoedelijk de laatste dagen van zijn leven gesleten. En dat is ook de klacht aanvankelijk van veel oorspronkelijke inwoners van Rozenburg: Rotterdam dumpt in Rozenburg. Letterlijk. Want ook in de tweede Rozenburgse zaak kwam het lijk uit Rotterdam aandrijven.

Op 6 april 2015 wordt in de Scheurhaven – weer daar! – het lichaam gevonden van Stuart Markiet. De 41-jarige Surinamer blijkt te zijn vermoord door twee broers, neven van hem. Beiden neven krijgen twaalf jaar.

Een motief voor hun daad hebben de broers nooit willen geven. Sterker: ze ontkennen tot op de laatste zittingsdag. Duidelijk is alleen dat ze ruzie met het slachtoffer hadden. En dat die beslecht is met een klauwhamer.

Toch denken rechercheurs te weten wat er gebeurd is: het slachtoffer zou een relatie met de stiefmoeder van de broers hebben gehad – en die relatie beviel hen maar matig.

Dan de eerste echte Rozenburgse zaak. De 44-jarige Edwin van Dijk wordt op 7 februari 2017 door zijn buurman Jan van O. voor de deur van zijn flatwoning aan de Promenade neergestoken als hij een kratje op de gang zet. Daar schikt Van O. zo van dat hij veertig keer op hem insteekt. Hij belt een ambulance en wacht netjes op de politie. Tijdens de rechtszaak verklaart Van O. dat hij al jaren bang was voor zijn buurman. Hij had al eens geklaagd over overlast.

‘In eigen mes gevallen’

Overlast gaf Edwin van Dijk inderdaad.

De man had psychische problemen en stond geregeld op het balkon te schreeuwen en te tieren. Als hij zijn pillen had ingenomen, was hij best aardig.

Maar Jan van O. kent ook zijn psychische defecten. Zo heeft hij last van waanvoorstellingen. En is hij agressief. Edwin van Dijk was dan ook niet de eerste buurman die hij een mes op de keel zet. Beiden hadden overigens weinig contact meer met familie en vrienden. Vrijwel vereenzaamd en boos op de wereld.

In 2019 worden twee bewoners van het ‘eiland’ vermoord, een in Spijkenisse en een in Rozenburg zelf: Dienke Berendina van Zetten. De 32-jarige vrouw wordt in haar woning aan de Grote Ster doodgestoken door Ronald M., de vader van twee van haar vier kinderen. Kort voor haar dood laat ze een vriendin via Whats- App weten niet langer in angst te willen leven en daarom het slot op de voordeur te willen veranderen.

Maar zover is het nog niet gekomen als M. voor de deur staat. En dan wreekt zich dat een eerdere poging hem te leren zijn agressie te beteugelen niet het gewenste effect heeft gehad.

Tijdens de rechtszaak houdt M. via een tolk vol dat zij een mes had, niet hij.

En dat zij aanviel, niet hij. En dat ze op de grond viel, in haar eigen mes. De rechtbank gelooft er weinig van, ook al omdat de telefoon van de vrouw weg is, terwijl ze die altijd bij zich had. Maar goed, die WhatsApp was al verstuurd: twaalf jaar. Twee jaar meer dan de officier van justitie had geëist.

Sindsdien wordt in Rozenburg elk jaar een moord gepleegd. Op 30 september 2020 wordt de 17-jarige Mushuraldo doodgestoken door de 18-jarige Melvin T. Aanleiding was een ruzie over de controller van een PlayStation. De controller van een PlayStation… Dus nog niet eens over de PlayStation zelf. De 16-jarige vriendin van Mushuraldo was zwanger.

De zaak moet inhoudelijk nog worden behandeld, eerst moet T. nog door psychiaters worden onderzocht. Daar is hij overigens geen groot voorstander van:

“Die hebben hun oordeel toch al klaar.” Duidelijk is al wel dat ook T. is gestoken.

Hij woonde nog maar enkele maanden in Rozenburg.

De zaak-Mushuraldo krijgt in 2021 een vervolg. Dat wil zeggen: op 16 augustus 2021 wordt in Rozenburg de 21-jarige Perry Boin doodgestoken door een 17-jarige jongen. Beiden kenden elkaar uit de vriendenkring van Mushuraldo.

Beiden hadden om hem gerouwd, samen hadden ze afscheid genomen.

Of de zaak een direct gevolg is van de moord op Mushuraldo is nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat het niet vaak voorkomt dat in dezelfde vriendenkring twee mensen worden vermoord. Eén moord per vriendenkring komt al niet veel voor. Zoals het ook niet veel voorkomt dat een stad van nul moorden in heel lange tijd, naar één moord per jaar gaat.

Misdaad
  • ANP e.a.