Je hele leven lang soapacteur zijn, dat is maar voor een enkeling weggelegd. Caroline de Bruijn (59) is wel zo iemand. Ze speelde eerst nog mee in diverse toneelstukken en musicals en verscheen af en toe op televisie met verschillende gastrolletjes. Sinds 1992 speelt Caroline echter Janine Elschot in Goede Tijden, Slechte Tijden, een rol die ze volgend jaar dus al dertig jaar draagt. Net zo’n blijvertje is Carolines echtgenoot Erik de Vogel (60), die eveneens na wat gastrolletjes links en rechts eind 1995 dezelfde soap binnenwandelde. Oorspronkelijk zou de acteur voor een jaar te zien zijn, maar het personage was zo’n succes dat het contract herhaaldelijk werd vernieuwd. Vanwege zijn landelijke bekendheid als Ludo Sanders moest Erik na 1997 noodgedwongen zijn rol als hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas overdragen aan Erik van Muiswinkel. Nu, 26 jaar later, zit Erik de Vogel nog steeds bij GTST en ziet het er niet naar uit dat hij daar ooit nog wegvliegt.
Van acteur naar ondernemer
Verreweg de meeste soapacteurs kiezen na een aantal jaartjes eieren voor hun geld en gaan hun geluk elders beproeven. Neem Katja Schuurman (46). Zij speelde Jessica Harmsen van 1994 tot 1999 in GTST en ging daarna lekker andere dingen doen, zoals in films spelen en tv-programma’s presenteren.
Babette van Veen (53) was acht jaar lang te zien als Linda Dekker in GTST toen ze in 1998 de soap verliet om in andere series te kunnen spelen en zich te richten op muziek én politiek – ze werd lijstduwer bij de Partij voor de Dieren. De meeste gestopte acteurs en actrices kiezen er na hun soapervaring wel voor om als uitvoerend artiest in de entertainmentwereld te blijven werken.
Maar er zijn ook soapies die het over een heel andere boeg hebben gegooid. Zij verlieten rigoureus de showbizz om zich op heel andere dingen te richten: zij werden ondernemer en doken de zakenwereld in.
Reinout Oerlemans
Arnie en de miljoenen
Het bekendste voorbeeld van een soapie die in zaken buitengewoon goed boert, is Reinout Oerlemans (50). In 1996 neemt hij na zes jaar de rol van Arnie Alberts in GTST te hebben vertolkt, afscheid als acteur. Hij vind zichzelf totaal geen toneelspeler en richt zich op presenteren en regisseren. Als hij in die tijd niet voor of achter de camera’s te vinden is, bouwt hij rond het jaar 2000 stap voor stap aan zijn zelf opgerichte bedrijfje Eyeworks, waarmee hij formats voor televisieprogramma’s bedenkt, die vervolgens door Endemol worden geproduceerd. Met programma’s als De Nationale IQ-test, De Bauers, Flikken Maastricht en Typisch Tachtig krijgt zijn onderneming body.
Heel slim steekt Reinout het geld dat hij als acteur en producent verdient als belegger in Amsterdams vastgoed. In de loop der jaren pompt hij een flink deel van zijn miljoenen in meer dan vijftig panden in de hoofdstad. Als het bedrijf Eyeworks een vlucht neemt en uitgroeit tot een serieuze speler in de internationale markt, kiest Reinout er in 2008 voor om zijn bedrijf aan te sturen vanuit het hoofdkantoor in Los Angeles. De onderneming is dan inmiddels al uitgegroeid tot twaalf vestigingen. Hoewel het gezin Oerlemans eind 2009 terugkeert naar Nederland omdat het zakelijk even niet zo wil vlotten, maken ze niet veel later een succesvollere doorstart in Amerika. Reinout mag dan gerust een mediatycoon worden genoemd. Hij verkoopt zijn bedrijf Eyeworks in 2014 aan Time Warner. Reinout behoudt zelf de Amerikaanse tak, Eyeworks USA, dat hij in 2015 omdoopt tot 3 Ball Entertainment en dat hij tot op de dag van vandaag nog altijd runt. Dat bedrijf heet een van de meest productieve televisieproducenten van reality- en non-fictieprogrammering te zijn. Reinout heeft 225 mensen in dienst. Door de verkoop van Eyeworks komt er een gigantisch kapitaal vrij. De familie Oerlemans koopt in 2015 een onvoorstelbaar groot en duur huis in de chique wijk Bel Air in Los Angeles. Het pand telt acht slaapkamers en elf badkamers. Inmiddels hebben ze het stulpje verkocht voor een slordige 60 miljoen euro. Waar Reinout samen met zijn vrouw Daniëlle Oerlemans en hun vier kinderen Thijmen, Fiene, Benjamin en Kate nu gaan wonen is nog niet bekend. Zijn vermogen wordt geschat op 170 miljoen euro. Niet slecht voor een soapie.
Rick Engelkes
Goed bedrijf plus rijke vrouw
In 1990 krijgt Rick Engelkes als dokter Simon Dekker in Goede Tijden, Slechte Tijden landelijke bekendheid. Na vier jaar verlaat hij de serie om zich op het toneel te concentreren. In 1997 en in 2002 keert hij nog even terug, beide keren voor een seizoen, omdat er veel naar hem wordt gevraagd. Al snel richt Rick zijn eigen productiebedrijf op: Rick Engelkes Producties (REP). In eerste instantie focust hij zich op theater, maar Rick is inmiddels ook verantwoordelijk voor televisieprogramma’s, films en commercials. Het ondernemerschap kost hem wel zijn huwelijk met Annemarie Paol in 2013. Toch gaat hij onverbiddelijk door met de zaken. In 2015 richt hij – weliswaar met een gebroken hart – zijn tweede bedrijf op: Waterfront Entertainment. Deze onderneming houdt zich bezig met het ontwikkelen van een eigen theater voor een spektakelmusical over het leven en gedachtegoed van Willem van Oranje, een open end-productie in Delft. Inmiddels is zijn oorspronkelijk opgerichte bedrijf omgezet in het moederbedrijf REP Entertainment Holding, opgesplitst in REP Theater en REP Film. De theatertak produceert tourende theater- en musicalproducties, zoals Dolfje Weerwolfje, The Mousetrap en Hart tegen Hart.
REP Film produceert vooral Nederlandstalige films en televisieseries, waaronder Kruimeltje en Huisvrouwen bestaan niet. Inmiddels is Rick niet alleen helemaal happy-de-peppy als hij zijn banksaldo ziet, maar mag hij zichzelf ook weer gelukkig in de liefde noemen. Hij heeft namelijk verkering met Marie Claire Noorlander, die met haar familie het voorname Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk bezit. Ook niet slecht voor een soapie.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- BrunoPress, iStock