Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Bachelor & Spinster Balls: daten (en feesten) in de bush

Bachelor & Spinster Balls: daten (en feesten) in de bush

Uit september 2021: Voor een relatie zijn slechts twee personen nodig. Dus in een land als Australië, met ruim 25 miljoen inwoners, zou het niet zo moeilijk moeten zijn een partner te vinden. Behalve dan als je in een afgelegen dorp of gehucht woont. Voor die dorpelingen zijn er de Bachelor & Spinster Balls. Dé plek om te daten en te feesten.

In een land als Nederland kan een match op een datingapp nog relatief eenvoudig worden opgewaardeerd met een fysieke date. Zo groot is ons landje niet.

In Australië, dat met een oppervlakte van 7.692.000 km2 ongeveer zo groot als Europa is, wordt dat een heel ander verhaal. In de grote steden is de keuze aan potentiële partners uiteraard groot, maar in de vaak erg afgelegen gebieden, met soms maar een paar honderd inwoners of zelfs minder, is het aanbod schaars. Er zijn genoeg dorpjes waar voor een bronstige single hooguit een vijftal potentiële partners te vinden zijn. Tenminste als inteelt geen bezwaar is. Want als dat geen optie is, dan vallen er waarschijnlijk nog drie of vier van die vijf af. En even op een zaterdagavond een ander dorpje met amoureuze bedoelingen binnenvallen is meestal ook al geen optie. De afstanden zijn te groot, wegen vaak amper begaanbaar en het openbaar vervoer vervoert lang niet naar alle uithoekjes van Australië. Speciaal voor al die afgelegen dorpsjongeren worden al vanaf 1880 grote feesten georganiseerd: de Bachelor and Spinner Balls, wat een stuk deftiger klinkt dan hoe het er tegenwoordig in de praktijk aan toegaat. Feitelijk zijn deze Balls tegenwoordig namelijk niet veel meer dan een soort van vleesmarkt waar alcoholische drankjes geen enkele overlevingskans hebben. En bijna elk weekend is er wel ergens een te bezoeken.

De hunkering naar drank is groot.
Als de uitputting toeslaat is er altijd wel een pickup-truck te vinden voor een dutje.

Ze rijden er soms uren voor. In de hoop die ene persoon tegen te komen om er lang en gelukkig, of anders toch een tijdje, mee samen te zijn. En om hoe dan ook eens flink de beest uit te hangen. De tickets zijn best prijzig, vaak meer dan 50 euro, maar voor dat geld mag je wel onbeperkt drinken en krijg je wat te eten en een goodybag met onder meer een pakje condooms en glijmiddel erin.

En de winst van een Ball komt doorgaans weer ten goede aan de omringende dorpen.

De sfeer is uitbundig tijdens de bachelor en swingster balls, waar de drank rijkelijk vloeit.

Moddergevechten

Ooit kwamen de vrijgezellen fraai uitgedost naar het feest en was het een tamelijk serieuze ‘huwelijksbeurs’. Een drankje, een dansje en dan hopelijk op huis aan met een huwelijkspartner. Maar tegenwoordig is het vooral een feest. Bezoekers in formele kleding zul je er niet meer zo snel tegenkomen. Sterker, niet zelden zijn er wet T-shirts-competitions waarbij zelfs de T-shirts ontbreken. Dat is slechts een van de inmiddels vaste onderdelen van het feest. Zo worden er ook gemixte moddergevechten gehouden en is het inmiddels een traditie dat bezoekers elkaar bespugen – of met water-pistolen beschieten – met kleurstoffen die gebruikt worden in voedselproducten.

Niemand weet precies hoe het ooit is begonnen, maar hoewel het op enig moment verboden werd, gebeurt het nog altijd. Ook het zogenaamde keybangen is populair. Daarbij zetten bezoekers de motor van hun trucks snel achter elkaar aan en uit, waardoor er vuurballen en explosies uit de uitlaat knallen. Doorgaans loopt dit goed af, maar soms ook houden mensen er kleine verwondingen aan over. Zeker als er al wat drank in de feestgangers zit. Ook is het de gewoonte iedereen die voor het eerst een Ball bezoekt met viltstift te voorzien van het woord virgin of anders toch minimaal de letter V. Uiteraard wordt deze traditie het fanatiekst nageleefd door de mannen.

Die enorme hoeveelheden drank die sommige bezoekers achteloos wegklokken, leidden in het verleden regelmatig tot seksueel wangedrag. Dat is de reden dat het evenement inmiddels voorzien is van beveiligers, die de boel enigszins in toom moeten houden.

Gratis condooms

De B&S’s worden meerdere malen per jaar op meerdere plekken georganiseerd. De locaties worden dusdanig gekozen dat het voor meerdere afgelegen dorpen goed bereikbaar is. Al zijn bezoekers er dan nog vaak uren voor onderweg. De feesten duren een heel weekeinde. Tijdens het feest doen sommigen even een hazenslaapje om de drank te laten zakken of de energie weer wat op te laden. Dat doen ze in de achterbak van de pick-uptruck, de auto die je op deze feesten het meest zal tegenkomen. Sommigen dekken de ogen voor de felle zon af met een boterham. Luxe en gemak komen later wel weer.

Anderen duiken even een meegenomen tentje in, al dan niet in het gezelschap van iemand van het andere geslacht. Zonde om die gratis condooms niet te gebruiken. Weer wakker worden is gelijk weer losgaan. Meestal muzikaal begeleid door countrymuziek, die het vaakst te horen is op deze feesten. En ook vaak live wordt vertolkt door de aanwezige bands. Ooit begon het als een bijna traditionele huwelijksmarkt voor jongeren die afgezonderd van de grote steden wonen. De laatste jaren ontwikkelt het zich steeds meer als een feest waar anarchie en chaos de boventoon voeren.

Een viering van het leven, vandaag doet er toe, morgen zien we wel weer. Voluit genieten dus. En als je er toevallig ook nog een levenspartner aan overhoudt, dan is dat mooi meegenomen.