Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Potentaat, dwingeland of uitvreter: deze sterren hebben vooral last van hun pa

Potentaat, dwingeland of uitvreter: deze sterren hebben vooral last van hun pa

Bij de meeste vaders moet je niet aan hun dochter komen, maar in sommige gevallen is pa een plaag. Vraag maar aan Meghan Markle, Britney Spears of tennisster Jelena Dokic. “Als ik een mindere wedstrijd had gespeeld, dan wist ik dat ik een pak slaag ging krijgen.”

‘Hij wil me kapot maken!’

Britney Spears, vader: Jamie

“Als dit geen mishandeling is, dan weet ik het ook niet meer,” zei Britney Spears recent in de rechtbank. “Terwijl mijn familie mij tegen mijn wil opsloot in een kliniek voor mensen met mentale problemen, waren zij met z’n allen vakantie aan het vieren in míjn vakantiehuis in Florida. Dan is er toch iets mis met je, of niet soms?” Twee jaar lang strijdt de popster juridisch tegen haar vader. Die is sinds 2008 haar curator, een periode waarin ze een abonnement had op de afkickkliniek en zich op haar dieptepunt liet kaalscheren. Daar kan ze de eerste jaren trouwens prima mee leven. “Het heeft me gered van een inzinking, uitbuiting door roofzuchtige individuen en van een financiële puinhoop,” zegt ze dan. Maar ze heeft haar leven gebeterd, het is volgens La Spears helemaal niet meer nodig dat haar vader de teugels in handen heeft.

“Ook belde mijn vader me vaak dronken op vanuit mijn huis,” zei ze tijdens de zitting van eerder deze zomer. “De enige reden die ik daarvoor kan bedenken is dat ze me kapot wilden maken. Ze wilden iedereen doen geloven dat ik gek ben, maar dat ben ik niet. Ik ben hier en ik wil van mijn vader en het curatorschap af. Vandaag nog.” Volgens Britney mocht ze van haar vader geen koffie drinken, geen vitaminepillen slikken voor haar haren en zorgde hij ervoor dat ze geen auto mocht rijden, nadat ze een keer slechts tien kilometer te hard reed. “Dat is gewoon fucking wreed, sorry dat ik het zo zeg, maar ik kan het niet anders omschrijven.”

'Britney Spears mocht van haar vader geen koffie drinken, geen vitaminepillen slikken en geen auto rijden. 'Dat is gewoon fucking wreed, sorry dat ik het zeg'

Pa Spears incasseert overigens een riante vergoeding voor zijn rol als curator. Zo’n 18.000 dollar per maand en aan een concertreeks van zijn dochter zou hij een vermogen hebben overgehouden.

Maar volgens Jamie Spears handelt hij puur uit liefde. “Ik hou van mijn dochter en ik mis haar heel erg,” zei hij vorig jaar tegen CNN.

“Als een gezinslid speciale zorg en bescherming nodig heeft, moeten gezinnen daar iets aan doen, zoals ik de afgelopen twaalf jaar heb gedaan. Ik probeer mijn dochter te beschermen tegen anderen die handelen uit eigenbelang.”

Daar denkt moeder Spears toch anders over. “Britney voelt niks dan angst en haat voor haar vader,” zei ze in een rechtbankverklaring.

“Hij is niet in staat om het belang van mijn dochter boven dat van hemzelf te stellen. Zulk toezicht is uitputtend en dodelijk benauwend, alsof je in hechtenis leeft.” Eerder deze maand kreeg de zangeres haar zin: na een juridische strijd van twee jaar gaf vader Spears zich gewonnen en trok zich terug als curator.

‘Hij sloeg zó hard dat ik soms flauwviel’

Jelena Dokic, vader: Damir

Het is niet meer dan normaal dat een vader zijn kind aanmoedigt, maar Damir Dokic maakt het tijdens Wimbledon 2000 wel erg bont. Hij is dronken en daar heeft het hele stadion last van. Hij wordt het stadion uitgezet. Zo’n verrassing is dat niet, want pa Dokic heeft dan al een straflijst die je eerder verwacht bij een draaideurcrimineel. Wie Jelana Dokic in het deelnemersveld heeft, krijgt haar vader er gratis bij. Daar is ze zelf trouwens ook niet blij mee, maar ze is dan nog niet tegen hem opgewassen. Als ze na een Wim-bledon-nederlaag belt met haar pa, krijgt ze het volgende te horen: “Je bent belachelijk, een hopeloze koe, een schande voor de familie. Ik wil niet dat je naar het hotel komt.

Zoek zelf maar een slaapplaats.”

De Australische Dokic, in haar hoogtijdagen de nummer vier van de wereld, stopt in 2014 met tennissen. Ze is het plezier in de sport compleet verloren, met dank aan haar vader. “Als ik niet goed trainde of een mindere wedstrijd had gespeeld, dan wist ik dat ik een pak slaag ging krijgen,” vertelde ze in haar in 2017 verschenen biografie Unbreakable. “Mijn vader haalde dan zijn riem naar boven of trapte me met zijn harde schoenen tegen mijn schenen. Wat ik allemaal heb meegemaakt, heeft mijn carrière verpest. Het was een vreselijke periode. Ik kon nooit iets goed doen en kreeg het bijna elke dag te verduren. Hij sloeg zó hard dat ik soms flauwviel.”

Jelena Dokic: 'Mijn vader pakte dan zijn riem of trapte me tegen mijn schenen. Wat ik allemaal heb meegemaakt, heeft mijn carrière verpest'

Als Dokic begin 20 is, bergt ze haar racket al even op. Tegelijkertijd breekt ze met haar vader. Die brengt het alarmerende bericht in de wereld dat zijn dochter is ontvoerd. In een Servische krant (de familie Dokic heeft een Joegoslavische achtergrond) ontkracht ze dat verhaal. “Natuurlijk werd ik niet ontvoerd. Dat was een complete leugen. Mijn vader heeft de voorbije jaren meermaals zulke praatjes over mij verspreid. Ik spreek helemaal niet meer met hem.”

Dronken bruut Damir Dokic maakte zijn dochter kapot.

De twee verzoenen zich, maar later breekt de oud-tennisster alsnog met pa. Ooit overwoog Jelana Dokic haar leven te beëindigen, maar inmiddels is ze gelukkig. “Ik geniet ervan om een kopje koffie te drinken aan het strand,” zei ze in The Telegraph. “Als je ouder wordt, wil je alles buitensluiten wat je ongelukkig maakt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • And, BrunoPress e.a.