Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'Een lastig parket'

Parket leggen is niet zonder risico’s. Voor je het weet hang je half naakt over de schutting. Schreeuwend om hulp.

Bij de politierechter: 'Een lastig parket'

Het was allemaal begonnen met de parketvloer van zijn broer. De klusjesman die zijn diensten op internet aanbood, was allesbehalve een vakman gebleken. Een deel van de vloer zat nog altijd in de verpakking, een ander deel lag schots en scheef in zijn woonkamer. Prutswerk was het. Toen Tarak (35) en zijn broer verhaal wilden halen, bleek de klusjesman spoorloos. Op mails reageerde hij niet, zijn telefoon nam hij niet meer op. Een klassieke oplichter.

Uiteindelijk vonden ze de malafide beunhaas toch terug. Opnieuw bood hij op een website zijn diensten aan. Zonder zichzelf bekend te maken, benaderden de broers hem en spraken met hem af voor een niet-bestaande klus, op een ander adres. Dat van hun zus.

“U wou wraak nemen?” vraagt de rechter.

“Ik wist van niks,” beweert Tarak.

“Uw broer dan,” concludeert de rechter.

“Dat moet u aan hem vragen,” zegt Tarak. Dat laatste zal niet gaan. Zijn broer heeft net een nieuwe baan en het leek hem een slecht idee om zijn kersverse werkgever direct vrij te vragen voor een rechtbankbezoek. Zijn broer Tarak, een magere man met lange dreadlocks, had dat probleem niet. Hij doet zo nu en dan vrijwilligerswerk, maar hij heeft geen betaalde baan.

“Ineens was het vechten,” zegt Tarak, die zelf in de keuken stond toen de deurbel ging en zijn broer de deur opendeed. Volgens hem was het niet zijn broer, maar juist de klusjesman die direct uithaalde. Het OM ziet dat anders. In het dossier zitten foto’s van de toegetakelde klusjesman die er niet om liegen. Zijn beide ogen zijn paarsblauw en zijn gezicht is beurs als een rotte appel.

Vuistslag

Die foto’s komen overeen met het verhaal van het slachtoffer, die naar eigen zeggen al bij binnenkomst getrakteerd werd op een vuistslag. Direct daarna was hij door een tweede man, eentje met lange dreadlocks, besprongen en in bedwang gehouden, terwijl de ander hem nog een paar keer sloeg, hem in de houdgreep nam en hem meesleurde naar de woonkamer, waar hij op een stoel werd neergezet en dreigend werd toegesproken. Iemand pakte hem ook zijn autosleutels af.

Buren zagen even later een man met een ontbloot bovenlijf boven de schutting uitsteken. Hij schreeuwde om hulp.

“Help! Bel de politie! Help!” Toen hij wegrende was hij bij zijn trui gegrepen, maar door die uit te trekken, kon hij toch de tuin in vluchten.

“Wat wilde u nou precies van die man?” vraagt de rechter.

“Ik helemaal niks,” houdt Tarak stug vol.

“Ik kwam daar gewoon klussen.”

Dat verhaal gaat er bij de rechter niet in. Toen de politie bij de woning van hun zus arriveerde, vertelde Tarak, stijf van de adrenaline en meurend naar alcohol, een verhaal dat wellicht niet heel samenhangend was, maar waarin het woord ‘oplichter’ wel een heel prominente rol speelde.

Voor zijn aandeel in de wraakactie krijgt Tarak, die het er overduidelijk niet mee eens is, een werkstraf van 30 uur. Het aandeel van zijn broer was volgens de rechter groter. Hij krijgt 80 uur werkstraf, waarvan 30 voorwaardelijk.

Misdaad
  • Petra Urban