Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Magistraal Mars: Een 974-daagse rondreis

Magistraal Mars: Een 974-daagse rondreis

Wil je er even helemaal tussenuit? Ben je avontuurlijk aangelegd, maar geniet je ook af en toe van je rust? Dan is deze geheel verzorgde Mars-reis echt iets voor jou! Panorama-reizen presenteert ‘Magistraal Mars’, ontdek het mooiste van de Rode Planeet in 974 dagen.

Dag 1: liftoff!

Na ruim twee jaar wachten staan de Mars-lanceringen weer voor de deur! Overal ter wereld maken duizenden ruimtetoeristen zich op voor de reis van hun leven. Voor Nederlandse reizigers begint die reis in de SpaceX-vertrekhal in Amsterdam. Neem afscheid van uw geliefden en stap in onze hypersonische boot naar het Wubbo Ockels-platform in de Noordzee. Houd paspoort, boardingpass en uw Marsdiploma gereed. Nadat u uw Mars-bestendige koffers heeft ingecheckt, hijst u zich in het op maat gemaakte ruimtepak. Na de gebruikelijke sneltesten voor actuele virussen, kan het avontuur beginnen! Het boarden is een belevenis op zich. Een razendsnelle lift brengt u naar de Starship bovenop de ruim 120 meter hoge Super Heavy-raket die u het heelal in gaat slingeren. Het uitzicht is nu al adembenemend en de reis is nog niet eens begonnen! Neem plaats in de comfortabele ruimtestoel en maak de gordels stevig vast! De SpaceX-luchtverkeerslei-ding begint vanuit Texas aan de final countdown: “10,9, 8,7, 6...”

De Super Heavy-raket doet de hele cabine trillen... Dit is niet het moment om u af te vragen of de oven nog aan staat... “5,4, 3,2, 1 en LIFTOFF!!!” Binnen enkele ogenblikken raast u met een snelheid van ruim 40.000 km/u door de dampkring. Nadat de Super Heavy-raket is losgekoppeld om zelfstandig terug te keren naar het lanceerplatform, is er de rust van de ruimte... Een goed moment om uw knusse cabine op te zoeken voor de eerste van vele nachten onder de sterren.

Dag 2: de maan

We hopen dat u uw Mars-besten-dige camera heeft meegenomen! Na een uitgebreid ontbijt (inbegrepen) is er voldoende gelegenheid om foto’s te maken van onze blauwe planeet. Uiteraard maken we ook een fotostop bij het Internationale ruimtestation ISS. De aarde verdwijnt uit het gezichtsveld en in de verte doemt de maan op. Overnachting in uw Starship.

Dag 3: ruimtehotel

Vandaag leggen we aan bij Voyager Station of een vergelijkbaar ruimtehotel. Trek uw ruimtepak uit, neem een verkwikkende douche. Daarna kunt u opgefrist plaatsnemen in het ruimterestaurant voor een maaltijd verzorgd door de beste chefs in het universum. De verse ingrediënten worden dagelijks aangeleverd of ter plaatse geteeld. Na afloop wordt u getrakteerd op liveoptredens van echte wereldsterren. Voyager Station is voorzien van alle gemakken die u mag verwachten van een ‘sterrenhotel’: fitnessruimte, barretje en natuurlijk gratis wifi (met 10 Gbps nog wat films downloaden voor de lange reis)... In de 7 meter hoge fitnessruimte kunt u een potje ‘astronautenbasketbal’ spelen. Wanneer de zwaartekracht wordt uitgeschakeld, kan iedereen zich Michael ‘Air’ Jordan wanen! Rust lekker uit in uw hotelkamer met panoramisch ‘aardezicht’.

Het uitzicht in uw ruimtehotel in onbetaalbaar.

Dag 4: maan

Na het ontbijt kunt u nog even via de razendsnelle Starlink-wifimet het thuisfront bellen. Na het uitchecken verlaat u het ruimtehotel met de Maanlander. Daar staat de torenhoge Starship al klaar voor de eindbestemming: Mars! Maar eerst een rondleiding over de maan door een deskundige gids. Maak een selfie naast de beroemde Eagle-maanlander en de Amerikaanse vlag uit het Apollo-tijd-perk. Na deze onvergetelijke ervaring is het tijd om over te stappen... Voordat u het weet, schiet u weer met tienduizenden kilometers per uur door de ruimte.

Dag 4 tot 237: deep space

Gelukkig heeft u genoeg tijd om bij te komen... U zult zich niet vervelen met een waslijst aan dagelijkse activiteiten – van cursussen, Zumba-lessen, filmavondjes en experimenten tot sterrendisco’s. Eigenlijk is het gewoon een héle lange cruise naar Mars. Let wel, deze reis is niet voor mensen met claustrofobie of aanleg voor psychische stoornissen. Vanuit de patrijspoort zult u maandenlang vooral duisternis zien.

Daar gaat u, met 40.000 km/u door de dampkring.

Dag 237 tot 262: de landing

September 2046. Anderhalve maand voor de geplande aankomstdatum is de landing ingezet.

Met een duizelingwekkende snelheid van 7,5 kilometer per seconde (!) komt de Rode Planeet dichterbij. De verkeersleiding stelt de koers en snelheid voortdurend bij.

De kleinste vergissingen kunnen grote gevolgen hebben. Een paar dagen voor de landing kunt u de skyline van Mars City zien. Acht uur voor aankomst is het tijd om uw pak aan te trekken. Maak uw stoelriemen vast! De hitteschilden worden geactiveerd. U wordt omringd door een angstaanjagende, maar beheerste vlammenzee. Hoor het gedonder van de remraketten die in werking worden gesteld om Spaceship af te remmen voor een –hopelijk – vlekkeloze landing. Vergeet niet om te klappen voor de automatische piloten!

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of Bekijk het op Blendle.