Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De beste bijnamen - van Non-Flying Dutchman tot Sneeuwvlokje

De beste bijnamen - van Non-Flying Dutchman tot Sneeuwvlokje

Uit de editie van 26 juni 2019: Een beetje sporter heeft een bijnaam, maar hoe komen ze aan hun alias? Een selectie van de mooiste, gekste, foutste en grappigste bijnamen uit de sportwereld. “De Chocoprins had een dikke reet en kon er eigenlijk niet veel van.”

Dennis Bergkamp

Non-Flying Dutchman

Het begint steeds meer op te vallen. Heeft Oranje een verre uitwedstrijd, dan is Dennis Bergkamp opeens geblesseerd. En een paar dagen later dartelt hij in Arsenal-tenue vrolijk over de Engelse velden. Maar als hij als enige met de auto komt naar een interland in Liverpool, kan hij het niet langer verbergen. Hij heeft vliegangst. In zijn biografie: “Het was zo erg dat ik tijdens uitwedstrijden al naar de lucht keek om te zien wat voor weer het was. Waren er wolken op komst? Soms was ik al bezorgd over de terugvlucht terwijl de wedstrijd nog bezig was. Het was een hel.”

Na het WK van 1994 in Amerika besluit Bergkamp nooit meer in een vliegtuig te stappen. De terugvlucht verloopt problematisch, opgeteld bij alle nare ervaringen in zijn Italiaanse jaren bij Inter, is het nu genoeg geweest. Hij tekent in ’95 bij Arsenal en laat een speciale clausule opnemen: hij hoeft niet te vliegen. “Tijdens mijn contractonderhandelingen met Arsenal vroeg ik een miljoen. Ze trokken daar een ton vanaf, ‘want jij vliegt niet’. Ik accepteerde dat.”

De Engelse pers doopt hem daarom om tot Non-Flying Dutchman. Later trouwens ook tot The Iceman en God.

Ronald Koeman

Sneeuwvlokje

Vergeleken worden met een aap is voor een mens doorgaans geen compliment, maar dat was niet het geval bij Ronald Koeman. Als de blonde Hollander in 1989 zijn entree maakt bij Barcelona, moeten ze in Spanje gelijk aan Sneeuwvlokje (Floquet de Neu in het Catalaans) denken. De enige albinogorilla ter wereld en op dat moment al decennia de grote trots van de dierentuin van Barcelona. Sneeuwvlokje is dus een bijnaam om trots op te zijn.

In 2001 wordt de 35ste verjaardag van de witte aap vier dagen lang gevierd.

Er komen 32.000 mensen af op de festiviteiten. De gorilla is in 2003 overleden, de liefde voor het andere Sneeuwvlokje is nog altijd springlevend in Barcelona.

Willem van Hanegem

De Kromme

De naam noemen is overbodig, iedere voetballiefhebber weet wie er wordt bedoeld met De Kromme. Maar waarom is Willem van Hanegem De Kromme?

Om zijn kromme manier van lopen, of om zijn kromme (effectvolle) passes met buitenkant schoen? Dat eerste. Journalist Maarten de Vos verzint de bijnaam al in de jaren zestig, vanwege Van Hanegems gebogen houding en O-benen. Later wordt het een geuzennaam dankzij zijn bijzondere manier van trappen, die De Kromme zich als kind aanleert.

“In het begin ging het verschrikkelijk vaak mis, maar op een gegeven moment merk je dat die kromme ballen steeds vaker op de plaats van bestemming aankomen,” vertelde hij ooit. “Dat gaf me toch een zeker gevoel van eigenwaarde.”

Stan Wawrinka

Stanimal

Op alle vlakken moet tennisser Stan Wawrinka het altijd afleggen tegen vriend en collega-Zwitser Roger Federer, op één aspect na. Wawrinka heeft een mooiere bijnaam: Stanimal. “Ik moet lachen om die bijnaam. En het geeft uiting aan de aanvallende dimensie van mijn spel. Fysiek geef ik altijd alles,” vertelde de drievoudig Grand Slam-winnaar onlangs tijdens het toernooi in Rotterdam. Maar wie bedacht de naam? Juist, Federer.

Michael Edwards

Eddie the Eagle

De Olympische Spelen halen is altijd knap, maar al helemaal als je dat doet in een sport die je niet beheerst. De Brit Michael Edwards flikt dat in het schansspringen. Hij is een sensatie op de winterspelen van 1988, waar hij de eerste Brit is bij het schansspringen. Hij is ongeveer tien kilo zwaarder dan de andere deelnemers, draagt een bril waarvan de jampotglazen voortdurend beslaan en zijn springtechniek lijkt veel op die van een vallende duik van een adelaar. Eddie the Eagle dus. Hij eindigt stijf onderaan tijdens de Spelen, maar dat maakt niets uit. Hij is dan allang een cultheld. Zijn leven is in 2016 verfilmd.

Piet Schrijvers

De Beer van de Meer

Voor een carrièreoverzicht van doelman Piet Schrijvers heb je geen Wikipedia nodig. De bijnamen volstaan voor het verloop van zijn loopbaan. De Corpulente van Twente. De Beer van de Meer. De Bolle van Zwolle. Het Lek van PEC. Schrijvers is ook nog even actief als trainer, onder meer bij Top Oss. Daar is hij eerst De Kolos uit Oss, later De Flop van Top.

Prince Polley

Chocoprins

Prince Polley is in de jaren negentig spits bij Sparta, Excelsior, Heerenveen en FC Twente. Scoren doet de Ghanees niet bijzonder veel, maar toch is hij de ultieme cultheld van Twente-supporter Erik Dijkstra. “Hij had een dikke reet en kon er eigenlijk niet veel van,” vertelde de presentator in het blad Santos.

“Maar toch keken we er graag naar bij Twente. Hij was een van de eerste donkere spelers bij de club.”

Dat gegeven, in combinatie met zijn naam, zorgt ervoor dat Prince Polley op de tribunes in Enschede de foutste bijnaam aller tijden krijgt: De Chocoprins. Dijkstra: “Dat kan nu echt niet meer. Ik had niet het idee dat Prince Polley er erg mee zat. Het zou ook kunnen dat hij het allemaal niet begreep. Hij lachte overal om.”

De cup met de grote oren

De Champions League gaat weleens door voor het miljardenbal, maar er is ook een vriendelijkere bijnaam: De cup met de grote oren. Leo Beenhakker wordt altijd gezien als de bedenker van die term, nadat hij in dienst bij Real Madrid eens zei: “Die beker met die grote oren wil ik een keer vasthouden.” Dat was in 1988, in De Telegraaf. Maar uit onderzoek van de website sportgeschiedenis.nl blijkt dat de bijnaam al in 1971 is bedacht door een verslaggever van De Telegraaf. Dat was de krant zelf ook vergeten. In een mail aan de website heeft Beenhakker bevestigd dat hij de term niet zelf heeft bedacht. “Ik heb ook nooit de pretentie gehad c.q. geclaimd dat deze uitspraak van mij was. In diverse interviews en docu’s heb ik regelmatig aangegeven dat ik in 1978, tijdens mijn eerste dienstverband bij Ajax, deze uitspraak te horen kreeg van mijn toenmalige collega Bobby Haarms.”

Nog veel meer mooie bijnamen

Voetballer Zlatan Ibrahimovic: Ibracadabra | Wielrenner Marco Pantani: Het Olifantje | Basketballer Kobe Bryant: The Black Mamba | Voetballer Arnold Scholten: De Witte Socrates | Darter Jan Dekker: DoubleDekker | Braziliaans voetbalelftal: De Goddelijke Kanaries | Voetballer Ruud Gullit: De Zwarte Tulp | Basketballer Jason Williams: White Chocolate | Voetballer Willy van der Kuijlen: Skiete Willy | Wielrenner Bernard Hinault: De Das | Voetballer Milko Djurovski: De Rookmagiër | Basketballers Stephen Curry en Klay Thomson: The Splash Brothers | Voetballer Donny de Groot: Maradonny | Wielrenner Robert Gesink: De Condor van Varsseveld | Voetballer József Kiprich: De Tovenaar van Tatabánya | Darter Daryl Gurney: SuperChin | Wielrenner Guido Bontempi: De Buffel

Sport
  • Pro Shots