@media (max-width: 679px){#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cce614c74 img{#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cce614c74 img{#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cce614c74 img{#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cce614c74 img{#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d9cce614c74 img{#fig-63d9cce614c74 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Nooit meer een vleespet! - Dé rage onder de voetbaltrainers

Nooit meer een vleespet! - Dé rage onder de voetbaltrainers

U dacht misschien dat ‘gegenpressing’ of ‘meevoetballende keepers’ de laatste trends waren onder voetbalcoaches. Fout! Een beetje toptrainer investeert tegenwoordig in een geïmplanteerde haardos, kijk maar naar onze bondscoach en de trainers van Liverpool, Internazionale en Atlético Madrid. Dick Advocaat was zijn tijd ver vooruit…

‘Jullie zijn net als Contes haar, nep!’

Antonio Conte Coach van: Internazionale

Zoals het een waar Italiaan betaamt, neemt Antonio Conte zijn uiterlijk serieus. In de jaren negentig is hij een flink kalende middenvelder bij Juventus. Het is net alsof er een aangevreten marmot op zijn hoofd zit, maar zelfs nu overweegt Conte geen tondeuse. Hij is daarom maar wat blij als de haartransplantatie op de markt komt, maar moet die ingreep wel bekopen met de nodige spot. Torinofans hangen een spandoek op als Conte met Juve op bezoek komt, gericht aan supporters van de gehate stadgenoot. ‘Jullie zijn net als Contes haar. NEP!’ Juventus en Internazionale strijden dat jaar, 2002, om de landstitel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op de laatste speeldag trekt Juve aan het langste eind, tot frustratie van Inter-verdediger Marco Materazzi. “Misschien kan Conte een nieuwe pruik kopen van de kampioenspremie.” Conte slaat terug. “Pruiken zijn niet meer nodig, je hebt tegenwoordig haartransplantaties. Helaas voor Materazzi heb je nog geen hersentransplantaties.” Inmiddels zijn we een paar ingrepen verder en heeft Conte een flinke bos haar op de kruin. Maar nog altijd is hij gevoelig voor haargrappen, bleek bij de Europa League-finale van vorig seizoen. Sevilla-middenvelder Éver Banega ergerde zich aan het geprotesteer van de huidige Inter-coach. Na wat beledigingen over en weer wrijft Banega spottend over zijn hoofd en zou hebben gezegd: “Eens kijken of die pruik van jou echt is.” Conte moet worden tegengehouden en belooft Banega na de wedstrijd wel even op te zoeken. Of dat daadwerkelijk is gebeurd, is niet bekend…

‘Na de Robben-wissel van Advocaat riepen ze of we soms te diep met de laser zijn hoofd waren ingegaan’

DE ABSOLUTE TRENDSETTER - Dick Advocaat Coach van: Feyenoord

Wat Dennis Rodman was voor tatoeages, is Dick Advocaat voor de haartransplantatie. De absolute voorloper die al haren liet implanteren toen de gemiddelde burger nog helemaal niet wist dat die mogelijkheid überhaupt bestond. En kijk hem nu eens gepassioneerd meeleven voor de dug-out, zo’n kwart eeuw na de eerste ingreep. Nooit heb je het idee dat Advocaat een man is van 73. Dat komt door zijn tomeloze energie en liefde voor het voetbal, maar zijn verse haren spelen ook een rol in zijn winnende strijd met de tijd. Kijk maar eens naar foto’s van Advocaat als bondscoach in 1994, waar de ‘overflap’ zijn kale hoofd allesbehalve camoufleert.

Eind jaren negentig besluit de huidige Feyenoord-coach voor het eerst om Moeder Natuur een handje te helpen. Advocaat is gelijk hét Nederlandse gezicht van de haartransplantatie, in ieder tijdschrift maakt hij reclame met zijn nieuwe coupe. Ongetwijfeld tegen een mooie vergoeding, want Advocaat blijft natuurlijk Advocaat, iemand die volgens René van der Gijp zo gek is op geld dat hij een eigen pinautomaat in huis heeft. In 2004, rond de Robben-wissel, was Advocaat trouwens even wat minder geliefd dan tegenwoordig. Dat had ook vat op Laser Aesthetic, het bedrijf dat dan al jaren adverteert met het bolletje van Advocaat. Medewerkers worden bedreigd tijdens het EK van 2004, auto’s bekrast. “Hoe we het in ons hoofd haalden om Advocaat lachend af te beelden; ook hebben ze gedreigd de boel kort en klein te komen slaan en riepen ze of we soms te diep met de laser zijn hoofd waren ingegaan,” zegt directeur Erwin Kettmann in die tijd in De Telegraaf.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

'Zij dolde hem met zijn kaalheid'

Frank de Boer Coach van: Nederlands elftal

Het was vroeger nog weleens lastig om Frank en Ronald de Boer uit elkaar te houden, maar dat werd de laatste jaren steeds eenvoudiger. De stress van het trainersbestaan had vat op het uiterlijk van Frank, terwijl Ronald dankzij haar-implantaten en een regelmatige botoxbehandeling er steeds jonger op werd. Tót Frank in de zomer van 2016 overstag ging. Botox gaat vooralsnog te ver, maar hij heeft de terugtrekkende haargrens wel een halt toegeroepen.

In 2013 zegt hij nog, geconfronteerd met de cosmetische ingrepen van zijn broer: “Ze moeten me maar nemen zoals ik ben.” Ergens in de tussentijd is de bondscoach van gedachten veranderd, misschien wel vanwege de plagerijen van zijn schoonzus. “Zij dolde hem af en toe met zijn kaalheid,” zei Ronald in het AD. “Dan werd hij er weer mee geconfronteerd. Hij is ijdel genoeg om er goed uit te willen zien. Ik zeg altijd maar zo: waarom zou je het niet doen? De technieken zijn er. Als je de keus hebt tussen een bos haar of kaal, dan kies je toch voor het haar?” Collega oud-internationals als Patrick Kluivert, Ruud Gullit, Wesley Sneijder en Denny Landzaat maakten in ieder geval dezelfde keuze als de tweelingbroers. Frank de Boer zou ook een voetballer met geïmplanteerd haar kunnen oproepen voor het Nederlands elftal. PSV-middenvelder Jorrit Hendrix (één interland) liet vorig jaar in Turkije een nieuwe kuif plaatsen. De reden: bij zijn bruiloft, komende zomer, wil hij graag ja zeggen met een volle bos.

Afrokapsel à la Will Smith

Diego Simeone Coach van: Atlético Madrid

Weinig trainers hebben zó hun stempel kunnen drukken op hun team als Diego Simeone bij Atlético Madrid. Dat deed de Argentijn wel in verschillende gedaantes. De haren strak achterover gekamd, dan weer met een korte coupe of opgeschoren zijkanten. Momenteel staat hij langs de lijn met een afro die sterk doet denken aan het kapsel van Will Smith in The Fresh Prince of Bel-Air. Ook opvallend: de fikse inhammen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Simeone heeft dan ook alle reden om het gevecht met de tijd te ontkennen. De (tweede) vrouw van de 50-jarige coach is zeventien jaar jonger en wie googelt op afbeeldingen van deze Carla Pereyra begrijpt dat Simeone alles in het werk stelt om het model binnenboord te houden. Wie ‘El Cholo’ nog kent als genadeloze middenvelder van onder meer Lazio Roma, Atlético Madrid en Sevilla en hem sinds 2011 tekeer ziet gaan als coach van Atlético, vermoedt dat Simeone in zijn vrije tijd zeehondjes doodknuppelt en voor ontbijt zelf gevangen koningscobra’s nuttigt, maar volgens zijn vrouw zit Simeone heel anders in elkaar. “Diego is een eerlijke, oprechte man, een fijne metgezel en iemand met een geweldig gevoel voor humor. We hebben het erg fijn samen, delen dezelfde smaak en kijken op dezelfde manier tegen het leven aan.”

'Het resultaat is cool, niet?'

Jürgen Klopp Coach van: Liverpool

Het is onbegrijpelijk dat Jürgen Klopp Liverpool meestal coacht met een petje op. Als een duur schilderij dat verborgen blijft in een kluis, houdt de Duitser zijn investering onder de pet. Als coach van Borussia Dortmund neemt hij in 2013 een haartransplantatie, nog ver voordat de ingreep salonfähig is. De journalisten kijken op een dag verbaasd naar het hoofd van de coach en Klopp is dan maar gewoon eerlijk.

“Ik heb een haartransplantatie ondergaan. Het resultaat is echt cool, vinden jullie niet?” Op de dag van de ingreep loopt Klopp in Düsseldorf Mario Götze tegen het lijf. De ontmoeting maakt indruk op de tegenwoordige PSV-vedette, vertelde hij bij The Players’ Tribune. “Hij ging naar een specialist voor een haartransplantatie. Het werd groot nieuws in Duitsland, maar hij ging er luchtig mee om. Toen hij vertrok, knipoogde hij en zei: Mario, wees gerust. Ik zal het telefoonnummer bewaren.” Götze begrijpt de opmerking niet.

“Klopp zei: Het nummer van de dokter. Ik zal het bewaren. Voor over een paar jaar, als jij het nodig hebt. Toen vervolgde hij zijn weg met een lach op zijn gezicht.

De meeste mensen zouden zich schamen of niets zeggen, maar het maakte hem niets uit. Hij is erg grappig en heeft zo’n positieve invloed op iedereen om hem heen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws