@media (max-width: 679px){#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce619f40b20 img{#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce619f40b20 img{#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce619f40b20 img{#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce619f40b20 img{#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce619f40b20 img{#fig-60ce619f40b20 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Most Wanted in België - Gevreesd in Nederland

Most Wanted in België - Gevreesd in Nederland

Misschien nipt hij aan een wijntje ergens in Zuid-Afrika. Of kleurt hij lekker bij onder de zon in Dubai. Wist de politie in België het maar. De 34-jarige Flor Bressers staat sinds kort op de lijst van ’s lands meeste gezochte criminelen. Niet alleen omdat hij nog een paar jaar gevangenisstraf moet uitzitten, maar vooral omdat justitie hem van de straat wil hebben. “Deze man is slim, ambitieus en gewelddadig. Een levensgevaarlijke combinatie.”

Het is dinsdag 30 juni 2015 als de 36-jarige vrachtwagenchauffeur annex bloemenhandelaar Johannes W. uit Waspik nerveus op zijn nagels bijt. De man zit al twee jaar in voorarrest in een Engelse cel wegens drugssmokkel en als het aan de openbare aanklager ligt, draait hij voor zeventien jaar de bak in.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Want het was geen geringe vangst geweest, die 13de november 2013 in Letchworth. Nadat de Nederlander door ‘verdacht gedrag’ de aandacht op zich had gevestigd, was maar liefst veertig kilo zuivere heroïne in zijn vrachtwagen aangetroffen. De partij, met een waarde van een slordige 13 miljoen euro, werd in beslag genomen en Johannes kreeg de boeien omgeklikt.

Maar nu, twee jaar later, ziet de wereld er voor W. opeens heel anders uit. De rechter van het St. Albans Crown Court vindt het bewijs dat W. bewust bij de smokkel betrokken zou zijn geweest te mager en spreekt hem vrij. De Nederlander keert opgelucht huiswaarts, maar wel vermoedend dat de zaak nog een vervelend staartje kan krijgen. Want het verspelen van veertig kilo heroïne zorgt voor onrust en chagrijn in de onderwereld. Ergens krijgt iemand zijn bestelling niet geleverd en ergens kan iemand naar zijn centen fluiten. Ruim 13 miljoen euro in dit geval.

Overrompeld en meegenomen

Een paar maanden na zijn vrijlating, op 12 februari 2016, gebeurt datgene waarvoor W. heeft gevreesd. De Nederlander wordt door een paar mannen overrompeld en meegenomen naar een woning aan de Metaalstraat in het Vlaamse Balen.

Op dat adres woont de bekende Belgische kickbokser en drugscrimineel Koen V.S. Binnen wordt Johannes door vijf mannen onmiddellijk in elkaar gepompt, met een scheermes bewerkt en een pistool op het hoofd gezet. De boodschap is duidelijk: W. heeft drie jaar eerder een heroïnetransport in Engeland verknald en moet daar alsnog voor boeten.

De doodsbange Nederlander biedt 40.000 euro aan, die hij in zijn woning heeft liggen, waarop één van de mannen eropuit gaat om het geld op te halen. Een dag later wordt W. vrijgelaten, maar uit de zorgen is hij niet. Want uiterlijk 19 februari, zo is hem te verstaan gegeven, moet er nog een grote som geld op tafel komen.

Die bewuste dag merkt W. dat hij tijdens een rit met zijn vrachtwagen wordt gevolgd door een Audi met aan het stuur de kickbokser Koen V.S. Foute boel, zo realiseert de trucker zich, waarop hij besluit om toch de politie maar te waarschuwen. Die arresteert niet veel later vijf mannen, onder wie Koen V.S. De rol van de kickbokser was bepaald niet gering geweest, zo blijkt tijdens de rechtszaak, maar het was overduidelijk wie de strafexpeditie had geïnitieerd: Flor Celest C. Bressers uit Lommel. Hij was ook de man die het slachtoffer met een scheermes had bewerkt.

In 2018 komt het gezelschap voor de rechter. “De bloemist heeft het ontvoeringsverhaal verzonnen,” zo verdedigt Bressers zich. “Hij is een zware drugscrimineel die zelf tot zeventien jaar cel in Engeland is veroordeeld.” Toch worden de gijzeling en mishandeling bewezen geacht en straffen tot zeven jaar opgelegd. Bressers krijgt vier jaar, maar gaat in beroep. Niet veel later is hij er vandoor.

Johannes W. wordt door vijf mannen in elkaar gepompt, met een scheermes bewerkt en een pistool op het hoofd gezet

De criminele criminoloog

De vlucht van Bressers is het zoveelste hoofdstuk in de criminele carrière van de Belg, aan wie inmiddels meerdere bijnamen zijn toegekend. ‘De Lange’ vanwege zijn postuur, ‘Bongoking’ omdat hij zich zo in onderschepte EncroChatberichten noemde, ‘De Universitair’ vanwege zijn afgeronde studie criminologie aan de Universiteit in Brussel en ‘De Vingerknipper’ vanwege een bloedig akkefietje in Nederland, waarover straks meer.

De criminele carrière van Flor Bressers begint in 2009, als hij als net afgestudeerd criminoloog met twee handlangers een gewapende overval pleegt op brasserie Den Brugwachter in Lommel. Het gaat er heftig aan toe. Bij binnenkomst wordt meteen een schot gelost en worden drie obers afgetuigd en bedreigd. De daders maken 6000 euro buit, maar hebben amper tijd om het geld te verbrassen. Want ondanks Bressers’ grondige kennis van de misdaadbestrijding worden hij en zijn kompanen al snel opgepakt. Bij de rechtbank betuigt De Universitair spijt. “Ik schaam me hiervoor. Telkens als ik er voorbij rijd, moet ik eraan denken. Dat zal ik de rest van mijn leven met me meenemen.” Over de revolver, een pistool en munitie die bij hem werden aangetroffen, zegt hij:

“Die had ik om mezelf te beschermen, want ik ben al eens bedreigd. Intussen heb ik een slechte naam in Lommel. Dit is een kleine stad en de mensen weten dat ik die overval heb gepleegd. Een stommiteit. Dan krijg je automatisch een naam. Maar ik ben nu op de goede weg. Ik heb al een tijdje werk en ik begeef me niet meer in het criminele milieu.”

Het is de vraag wat Bressers onder ‘werk’ verstaat. Want nog geen jaar na deze zalvende woorden doet hij opnieuw van zich spreken. Het is 18 augustus 2010 als de Nederlander M.V. zijn hond uitlaat in het Belgische Overpelt. Opeens stopt er een Volkswagen naast hem en wordt hij door twee figuren met een carnavalsmasker de auto ingesleurd. De belagers zetten koers richting de bossen bij Bergeijk, net over de Nederlandse grens.

Wat daar gebeurt past moeiteloos in het script van een gewelddadige actiefilm. M.V. wordt uit de auto getrokken, in elkaar geslagen en tegen de grond gewerkt. Eén van de ontvoerders gaat op hem zitten, tovert een snoeischaar tevoorschijn en knipt bij V. de linkerpink af. Bloedend en krimpend van de pijn wordt de Nederlander in het bos achtergelaten. De man is gestraft omdat hij Bressers zou hebben verlinkt bij een drugsonderzoek.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Laatste nieuws