Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Flor Bressers: Most Wanted in België - Gevreesd in Nederland

Flor Bressers: Most Wanted in België - Gevreesd in Nederland

Uit de editie van 19 mei 2021: Misschien nipt hij aan een wijntje ergens in Zuid-Afrika. Of kleurt hij lekker bij onder de zon in Dubai. Wist de politie in België het maar. De 34-jarige Flor Bressers staat sinds kort op de lijst van ’s lands meeste gezochte criminelen. Niet alleen omdat hij nog een paar jaar gevangenisstraf moet uitzitten, maar vooral omdat justitie hem van de straat wil hebben. “Deze man is slim, ambitieus en gewelddadig. Een levensgevaarlijke combinatie.”

Het is dinsdag 30 juni 2015 als de 36-jarige vrachtwagenchauffeur annex bloemenhandelaar Johannes W. uit Waspik nerveus op zijn nagels bijt. De man zit al twee jaar in voorarrest in een Engelse cel wegens drugssmokkel en als het aan de openbare aanklager ligt, draait hij voor zeventien jaar de bak in.

Want het was geen geringe vangst geweest, die 13de november 2013 in Letchworth. Nadat de Nederlander door ‘verdacht gedrag’ de aandacht op zich had gevestigd, was maar liefst veertig kilo zuivere heroïne in zijn vrachtwagen aangetroffen. De partij, met een waarde van een slordige 13 miljoen euro, werd in beslag genomen en Johannes kreeg de boeien omgeklikt.

Maar nu, twee jaar later, ziet de wereld er voor W. opeens heel anders uit. De rechter van het St. Albans Crown Court vindt het bewijs dat W. bewust bij de smokkel betrokken zou zijn geweest te mager en spreekt hem vrij. De Nederlander keert opgelucht huiswaarts, maar wel vermoedend dat de zaak nog een vervelend staartje kan krijgen. Want het verspelen van veertig kilo heroïne zorgt voor onrust en chagrijn in de onderwereld. Ergens krijgt iemand zijn bestelling niet geleverd en ergens kan iemand naar zijn centen fluiten. Ruim 13 miljoen euro in dit geval.

Overrompeld en meegenomen

Een paar maanden na zijn vrijlating, op 12 februari 2016, gebeurt datgene waarvoor W. heeft gevreesd. De Nederlander wordt door een paar mannen overrompeld en meegenomen naar een woning aan de Metaalstraat in het Vlaamse Balen.

Op dat adres woont de bekende Belgische kickbokser en drugscrimineel Koen V.S. Binnen wordt Johannes door vijf mannen onmiddellijk in elkaar gepompt, met een scheermes bewerkt en een pistool op het hoofd gezet. De boodschap is duidelijk: W. heeft drie jaar eerder een heroïnetransport in Engeland verknald en moet daar alsnog voor boeten.

De doodsbange Nederlander biedt 40.000 euro aan, die hij in zijn woning heeft liggen, waarop één van de mannen eropuit gaat om het geld op te halen. Een dag later wordt W. vrijgelaten, maar uit de zorgen is hij niet. Want uiterlijk 19 februari, zo is hem te verstaan gegeven, moet er nog een grote som geld op tafel komen.

Die bewuste dag merkt W. dat hij tijdens een rit met zijn vrachtwagen wordt gevolgd door een Audi met aan het stuur de kickbokser Koen V.S. Foute boel, zo realiseert de trucker zich, waarop hij besluit om toch de politie maar te waarschuwen. Die arresteert niet veel later vijf mannen, onder wie Koen V.S. De rol van de kickbokser was bepaald niet gering geweest, zo blijkt tijdens de rechtszaak, maar het was overduidelijk wie de strafexpeditie had geïnitieerd: Flor Celest C. Bressers uit Lommel. Hij was ook de man die het slachtoffer met een scheermes had bewerkt.

Eén kogel werd rijsthandelaar Nitender Oemrawsingh fataal. Onderschepte drugs in de haven.

In 2018 komt het gezelschap voor de rechter. “De bloemist heeft het ontvoeringsverhaal verzonnen,” zo verdedigt Bressers zich. “Hij is een zware drugscrimineel die zelf tot zeventien jaar cel in Engeland is veroordeeld.” Toch worden de gijzeling en mishandeling bewezen geacht en straffen tot zeven jaar opgelegd. Bressers krijgt vier jaar, maar gaat in beroep. Niet veel later is hij er vandoor.

Johannes W. wordt door vijf mannen in elkaar gepompt, met een scheermes bewerkt en een pistool op het hoofd gezet

De criminele criminoloog

De vlucht van Bressers is het zoveelste hoofdstuk in de criminele carrière van de Belg, aan wie inmiddels meerdere bijnamen zijn toegekend. ‘De Lange’ vanwege zijn postuur, ‘Bongoking’ omdat hij zich zo in onderschepte EncroChatberichten noemde, ‘De Universitair’ vanwege zijn afgeronde studie criminologie aan de Universiteit in Brussel en ‘De Vingerknipper’ vanwege een bloedig akkefietje in Nederland, waarover straks meer.

De criminele carrière van Flor Bressers begint in 2009, als hij als net afgestudeerd criminoloog met twee handlangers een gewapende overval pleegt op brasserie Den Brugwachter in Lommel. Het gaat er heftig aan toe. Bij binnenkomst wordt meteen een schot gelost en worden drie obers afgetuigd en bedreigd. De daders maken 6000 euro buit, maar hebben amper tijd om het geld te verbrassen. Want ondanks Bressers’ grondige kennis van de misdaadbestrijding worden hij en zijn kompanen al snel opgepakt. Bij de rechtbank betuigt De Universitair spijt. “Ik schaam me hiervoor. Telkens als ik er voorbij rijd, moet ik eraan denken. Dat zal ik de rest van mijn leven met me meenemen.” Over de revolver, een pistool en munitie die bij hem werden aangetroffen, zegt hij:

“Die had ik om mezelf te beschermen, want ik ben al eens bedreigd. Intussen heb ik een slechte naam in Lommel. Dit is een kleine stad en de mensen weten dat ik die overval heb gepleegd. Een stommiteit. Dan krijg je automatisch een naam. Maar ik ben nu op de goede weg. Ik heb al een tijdje werk en ik begeef me niet meer in het criminele milieu.”

Het is de vraag wat Bressers onder ‘werk’ verstaat. Want nog geen jaar na deze zalvende woorden doet hij opnieuw van zich spreken. Het is 18 augustus 2010 als de Nederlander M.V. zijn hond uitlaat in het Belgische Overpelt. Opeens stopt er een Volkswagen naast hem en wordt hij door twee figuren met een carnavalsmasker de auto ingesleurd. De belagers zetten koers richting de bossen bij Bergeijk, net over de Nederlandse grens.

Wat daar gebeurt past moeiteloos in het script van een gewelddadige actiefilm. M.V. wordt uit de auto getrokken, in elkaar geslagen en tegen de grond gewerkt. Eén van de ontvoerders gaat op hem zitten, tovert een snoeischaar tevoorschijn en knipt bij V. de linkerpink af. Bloedend en krimpend van de pijn wordt de Nederlander in het bos achtergelaten. De man is gestraft omdat hij Bressers zou hebben verlinkt bij een drugsonderzoek.

Sadistische strafexpeditie

De politie weet aan de hand van onder meer dna-sporen op tiewraps en de twee carnavalsmaskers vijf mannen aan te houden.

Drie van hen (Roland P., Ronny S. en Harm A.) worden gezien als uitvoerders en twee (Flor Bressers en Glenn V.D.S.) als opdrachtgevers. Eenmaal voor de rechter schuift Bressers alle schuld van zich af. “Tunnelvisie van de recherche,” zo zegt hij. “Twee andere verdachten schuiven mij de zwartepiet toe. Ik heb er niets mee te maken.” Het dossier bevat blijkbaar onvoldoende harde bewijzen, want wie nou echt de opdracht heeft gegeven voor de sadistische strafexpeditie blijft onduidelijk. De vermeende opdrachtgevers worden dan ook vrijgesproken, de Nederlandse uitvoerders krijgen wel celstraf opgelegd.

Ondanks Bressers’ vrijspraak is zijn naam definitief gevestigd als een crimineel met ambities. En dat voor iemand met een academische achtergrond en uit een keurig milieu in het Belgisch-Limburgse Lommel. “Hij is in enkele jaren uitgegroeid van een kleine crimineel tot een zwaargewicht in het milieu,” aldus een bron binnen de politie in een Belgisch dagblad.

“Hij is uiterst intelligent en geniet van het gebruik van geweld.

Kortom, hij is levensgevaarlijk.”

Uit het inlichtingenwerk van de politie blijkt al snel dat Bressers’ naam ook rondzingt in andere nog onopgeloste zaken. Zo werd op 1 augustus 2010 in het plaatsje Peer een 67-jarige garagehouder overvallen op een manier die sterk aan de werkwijze van Bressers deed denken. Eén van de daders had gedreigd met een broodmes een vinger van het slachtoffer af te snijden. Na grondig speurwerk hield de politie twee Nederlanders aan: Ronny S. en Roland P., mannen uit het kringetje van Flor Bressers, die eerder betrokken waren bij de strafexpeditie in de bossen bij Bergeijk. Eventuele betrokkenheid van Bressers kon niet met zekerheid worden aangetoond.

Onderschepte drugs in de haven.

Het inlichtingenwerk van de politie leidt ook tot andere info, waaruit zonneklaar blijkt dat Bressers’ ambities verder reiken dan een overvalletje hier en een afpersing daar. Hij duikt steeds nadrukkelijker op in drugszaken en ook wordt duidelijk dat Nederland tot zijn speelveld behoort. Tijdens een relatie met een Brabantse schone woont hij een tijdje in Heeze bij Eindhoven en ook scharrelt hij een tijdje met een dochter van de bekende Nederlandse crimineel Peter ‘Peerke’ S. De Belgische politie sluit niet uit dat deze vrijerij Bressers de nodige contacten in het drugsmilieu heeft opgeleverd. Zo zou hij nauw samenwerken met de beruchte crimineel ‘Bolle’ Jos L. uit Breda, wiens naam wordt genoemd in het onderzoek naar de moord op de Vlaamse zakenman Stefaan Bogaerts en de vermissing van ‘Godmother of Coke’ Naima Jillal uit Amsterdam.

Tonnen coke

Een van de grote drugsonderzoeken waarvoor Bressers wordt gezocht kwam aan het licht dankzij het door de Nederlandse politie gekraakte EncroChat-communi-catiesysteem. Een criminele organisatie bleek tonnen cocaïne, verstopt in mangaanerts, via het Antwerpse havenbedrijf Kriva Rochem naar Nederland te smokkelen. Een van de hoofdrolspelers, zo werd duidelijk uit berichtenverkeer, ging schuil achter de naam Bongoking. De recherche wist de ware identiteit van de verdachte te achterhalen: Flor Bressers. Nadat een partij van 3,2 ton coke in de Rotterdamse haven was onderschept, schreef Bongoking aan een medeverdachte er ‘behoorlijk ziek’ van te zijn. “Maar het zat er vroeg of laat aan te komen. We hebben toch een mooie reeks neergezet.”

Een ander dossier waarin Bressers naar voren komt, betreft de grootschalige smokkel van coke vanuit Suriname. De politie in België werd in 2018 getipt over de vermoedelijke betrokkenheid van Bressers. Hij zou de coke in containers van de Surinaamse rijsthandel NV Oemrawsingh invoeren. In oktober 2018 kwam een partij van 700 tot 800 kilo cocaïne via de Franse eilandengroep Guadeloupe de haven van Antwerpen binnen. De coke was verborgen tussen een grote lading rijst, afkomstig van de Surinaamse handelaar. Afnemer van de rijst en de coke was een bedrijf in Moldavië. Wat Bressers niet wist, was dat de Nederlandse politie de partij vermoedelijk bewust heeft doorgelaten om zicht te krijgen op de organisatie achter de smokkel. Bressers werd in Nederland aangehouden en overgeleverd aan de Belgische autoriteiten. Na zijn verhoor mocht hij het komende proces in vrijheid afwachten.

Maar intussen bleven donkere wolken zich boven zijn hoofd samenpakken.

EEN VAN DE ONTVOERDERS KNIPT MET EEN SNOEISCHAAR BIJ V. DE LINKERPINK AF. BLOEDEND WORDT DE NEDERLANDER IN HET BOS ACHTERGELATEN

Rijsthandelaar geliquideerd

Het is 14 januari 2019 als een politiepatrouille op strandje Beach Number 63 in Guyana het stoffelijk overschot van een man aantreft. Hij blijkt te zijn geliquideerd met één schot in het voorhoofd. Onderzoek naar de identiteit van het slachtoffer brengt de politie in buurland Suriname. Het blijkt te gaan om de 40-jarige rijsthandelaar Nitender Oemrawsingh. De man blijkt voor te komen in enkele drugsdossiers, overigens zonder dat duidelijk is of hij willens en wetens drugssmokkel faciliteerde. De cocaïne kon ook zonder zijn medeweten door andere betrokkenen zijn ‘bijgeplaatst’ in de rijstcontainers.

Maar dat Oemrawsingh in de problemen was geraakt, staat vast. Niet alleen werd de partij in Antwerpen met bestemming Moldavië onderschept, ook een partij van 2345 coke haalde de eindbestemming niet. Deze werd begin januari 2019 onderschept in de containerhaven van Suriname. Net voordat Oemrawsingh hierover door de politie zou worden gehoord maakte iemand met één schot een eind aan zijn leven. Iemand wilde dus niet dat de Surinamer zou praten. Maar wie?

Hoewel nog maar valt te bezien welke rol Flor Bressens in deze en enkele andere omvangrijke drugsonderzoeken speelt, wil de Federale Politie hem zo snel mogelijk van de straat hebben.

Daarom staat hij sinds kort met naam en toenaam op de Most Wanted-lijst van de Federale Politie in België. Niet alleen omdat hij nog vier jaar moet uitzitten en in toenemende mate actief is in de drugshandel, maar vooral omdat hij steeds gewelddadiger lijkt te worden. “Geweld is voor ons een criterium waaraan wij prioriteit geven,” aldus Gerry van Loock van het FAST-team in België, “en dat is bij Flor Bressers zeker het geval.”