Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Arts van Navalny vermist na jachtpartij

De Russische oppositieleider Navalny werd na zijn vergiftiging door drie artsen behandeld. Twee van hen zijn sindsdien plotseling overleden en de derde, Aleksandr Murakhovksky, is na een jachtpartij niet meer thuisgekomen.

Arts van Navalny vermist na jachtpartij

Vorige vrijdag zou Murakhovksky met zijn terreinwagen bij een jachthut vertrokken moeten zijn, maar sindsdien is hij al dagen niet meer gezien. Er is een zoekactie opgezet met drones en helikopters, maar voorlopig heeft dat nog geen resultaat gehad.

Murakhovksky is één van de artsen die verantwoordelijk was voor de behandeling van de Russische oppositieleider Navalny. Nadat de politicus een aantal maanden geleden tijdens een vliegreis onwel werd, ging hij voor behandeling naar het ziekenhuis in Omsk, waar Murakhovksky aan de leiding stond. Het vermoeden was dat Navalny was vergiftigd, maar volgens de artsen in Omsk zou het om stofwisselingsproblemen gaan. Toch bleef er angst voor het leven van de oppositieleider, die uiteindelijk naar Duitlsland werd overgevlogen om daar behandeld te worden. Na verschillende tests bleek daar al snel dat Navalny wel degelijk vergiftigd was.

Destijds werd Murakhovksky ervan verdacht de behandeling van Navalny opzettelijk tegen te werken. Hij zou niet alleen de verkeerde diagnose hebben gesteld, maar ook de overplaatsing van de oppositieleider zo lang mogelijk hebben vertraagd.

Verdacht

De vermissing van Murakhovksky roept veel vraagtekens op bij de Russische bevolking. Twee andere artsen die Navalny behandelden stierven kort na elkaar aan het begin van dit jaar. De eerste overleed op 55-jarige leeftijd aan een hartaanval, de ander (63) kreeg een beroerte.

Men vreest dat de artsen en nu ook Murakhovksky eigenlijk om het leven zijn gebracht, mogelijk om de daders van Navalnys vergiftiging te verbergen. Tot nu toe is onbekend wie daar verantwoordelijk voor zou zijn, maar volgens westerse bronnen gaat het om de Russische geheime dienst FSB.

Nieuws
  • nos.nl, telegraaf.nl
  • ProShots