@media (max-width: 679px){#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648403222e1b8 img{#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648403222e1b8 img{#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648403222e1b8 img{#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648403222e1b8 img{#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648403222e1b8 img{#fig-648403222e1b8 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}FvD-Kamerlid Hans Smolders: 'Baudet is nul komma nul een racist'

FvD-Kamerlid Hans Smolders: 'Baudet is nul komma nul een racist'

Zonder enige politieke ervaring zat Hans Smolders (60) al even in de Tweede Kamer voor de partij van Pim Fortuyn. Een kleine twintig jaar later en inmiddels politiek gerijpt, heeft hij zijn zetel terug, namens Forum voor Democratie. Waar een aantal partijgenoten afgelopen winter overstapte naar JA21, bleef Smolders Thierry Baudet trouw. Over knuffelen met asielzoekers, de moord op Fortuyn en uit de context gehaalde appjes.

Je hebt inmiddels een hele politieke carrière achter de rug, maar wordt nog vaak aangeduid als de chauffeur van Pim Fortuyn. Stoort je dat?

“Nee, dat vind ik niet erg. In het begin vond ik het wel fijn, want dan word je onderschat. Maar nu kennen ze me allemaal wel. Eigenlijk was ik niet eens zijn chauffeur. Ik heb al het papierwerk geregeld om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, ondersteuningsverklaringen en zo.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Was een heel karwei. Maar ja, als je er op de dag van de moord bij bent als chauffeur, dan ben je de chauffeur. Daarvoor hebben we wel veel ritjes gedaan, dat was eigenlijk het leukste.”

Maar toch, het is inmiddels 2021, negentien jaar na de moord. Staat er in de krant:

“Weet u wie er ook de Kamer binnenkomt? Smolders, de voormalig chauffeur van Fortuyn.”

“Is toch niet erg? Het zegt ook veel over hoe de journalistiek faalt. Ze zouden er ook bij kunnen zetten dat ik de grootste partij van Tilburg heb. Dat ik het college in Brabant in elkaar heb getimmerd. Dat ik in Tilburg drie keer ben verkozen tot politicus van het jaar. Maar dat staat allemaal niet in de krant, want het is veel makkelijker om iemand in een hokje te duwen.

Iemand met een hoofddoekje wordt geprezen, want dat is zo goed voor de diversiteit. Ik heb niks tegen hoofddoekjes, hoor. Maar we hebben hier ook een wethouder met hoofddoek, die kan niets fout doen. Want als je iets zegt, ben je een racist. Maar mensen als Fortuyn, Baudet en Smolders, daar mag je gewoon overheen kotsen. Dan gelden de journalistieke waardes niet meer.”

Veel partijleden van Forum voor Democratie zijn afgelopen winter overgestapt naar JA21.

Heb jij dat niet overwogen?

“Al die mensen die zijn afgehaakt, hebben slappe knieën. Die krijgen gedonder thuis, op het werk, van familie. Die moeten zich overal verdedigen: wat doe jij bij die racist? Dat heb ik in 2002 ook meegemaakt. Inmiddels is Fortuyn heilig verklaard, maar de helft van het land dacht toen dat het een racist was. Net als nu met Baudet. Ik vind het zo zwak om iedere keer die racismekaart te trekken. Zo triest hoe hij steeds wordt aangevallen en wordt neergezet in de media. Kom dan ook met keiharde bewijzen en niet met appjes die uit de context worden gehaald. Je mag Baudet alles v erwijten, maar hij is nul komma nul racist, homofoob, antisemiet of al die andere stickers die erop zijn geplakt. Als ik daarvan maar een greintje had gezien, was ik allang weggeweest. In Tilburg ken ik veel Marokkanen en Turken, dan is het wel vervelend als je steeds met racisme wordt besmeurd.

Als iedereen maar herhaalt dat Baudet een racist en dit en dat is, gaat het nou eenmaal een eigen leven leiden.”

‘Als je iets zegt over een wethouder met een hoofddoekje ben je een racist’

Ligt dat ook niet een beetje aan Baudet zelf?

“Nee, hij mag toch onbevangen dingen doen? Hij maakte in een privé-app een intern grapje over een Surinaamse dame, waar helemaal niks mee werd bedoeld. Als de mensen van JA21 dat dan naar Elsevier brengen, zou je denken: die hebben enig niveau, die doen er niks mee. De bron wordt ook niet prijsgegeven, want het is een ‘klokkenluider’. Juist dan moet je de bron vermelden, want er heeft iemand baat bij om Baudet te beschadigen. En dan kan iedereen waarnemen waar het verhaal vandaan komt. Als de bron, iemand van JA21, zijn naam er niet bij wil hebben, moet je zeggen: dan publiceren we niet. Als het allemaal zo erg was, waarom zijn die mensen dan nog een jaar bij Baudet gebleven? Die appjes zijn helemaal uit de context gehaald en dan trapt zo’n journalist er nog in ook. Bizar.”

Je eerste dagen als Kamerlid waren gelijk heftig, met de bijna-val van Mark Rutte.

Hoe heb jij het beleefd?

“Het was onwerkelijk, een schaamteloze vertoning. Je ziet het liegen, de partijen die er politiek gewin uit willen halen. En twee dagen later zijn al die leugens toch weer niet zo erg. Voor de geloofwaardigheid van de politiek is het allemaal heel slecht. Dan beloven ze vernieuwende politiek, maar gaan ze toch weer met elkaar afspreken in achterkamers om te regelen wie de nieuwe Kamervoorzitter moet worden. Had dat dan aan de partij van Wilders gegund, een grote oppositiepartij. Maar dan krijg je weer die klotesmoesjes dat het racisten zijn, terwijl het voorzitterschap niks heeft te maken met een partijprogramma. Nu konden ze laten zien dat ze iets wilden veranderen, maar dat is prietpraat.

Er verandert helemaal niks. Het is natuurlijk raar dat Baudet opeens de grootste wordt in de provincie. Je ziet het nu bij Pieter Omtzigt, die is ook opeens 28 zetels waard. Dat zou niet kunnen als de gevestigde partijen een beetje fatsoenlijk zouden presteren. Moet je toch eens kijken hoe ontevreden de mensen dan zijn. Je ziet het nu weer met Rutte en Kaag, het is een toneelstuk. Maar wel een heel slecht toneelstuk.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws