Liquidatie in de Lisstraat

Liquidatie in de Lisstraat

Twee leden van motorclub Caloh Wagoh zijn in maart voor de derde keer aangehouden voor de moord op Stefaan Bogaerts. Een verhaal vol oude bekenden als Ridouan Taghi en Keylow, maar ook met een voor ons nieuwe naam: de in criminele kringen kringen gevreesde Brabander Jos L. – ook wel ‘bolle Jos’ of ‘Josje Breda’.

Het is donderdag 21 september 2017. De Belg Stefaan Bogaerts (55) is aan het begin van de avond onderweg naar Nederland. Hij rijdt in de Volkswagen Jetta van zijn zoon. Onderweg bellen de twee nog even met elkaar, maar Stefaan zegt niets over de afspraak die hij in Nederland heeft. Rond 21.00 uur komt Stefaan Bogaerts aan in Spijkenisse. Een bewakingscamera in de buurt van de Lisstraat registreert de Volkswagen Jetta een aantal keer. Het lijkt erop dat de Belg aan het zoeken is waar hij heen moet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op een gegeven moment draait Stefaan Bogaerts met zijn auto de Lisstraat in en parkeert achteruit in een van de parkeervakken. Kort daarna – het is dan 21.20 uur – wordt hij onder vuur genomen door een schutter met een automatisch wapen. Stefaan Bogaerts heeft geen schijn van kans en overlijdt achter het stuur. Uit onderzoek van de politie blijkt later dat er zeker dertien keer is geschoten. De kogels vliegen door de wijk en slaan zelfs in bij twee appartementen aan het einde van de straat, zo roekeloos gaat de schutter te werk.

Het slachtoffer, de 55-jarige Stefaan Bogaerts, komt uit het Belgische plaatsje Brasschaat, in de provincie Antwerpen. Hij handelde onder andere in zeecontainers, maar had meerdere bedrijven, zegt zijn zoon tegen de politie. Bogaerts heeft drie kinderen; twee zonen uit een eerder huwelijk en een dochtertje met zijn nieuwe echtgenote. De Belgische autoriteiten laten in een vroeg stadium aan de Nederlandse politie weten dat de doodgeschoten Belg ‘bekend is met drugsdelicten’.

De moord is midden in een woonwijk gepleegd, dus er zijn veel getuigen die de schoten hebben gehoord. Volgens deze getuigen stonden er twee mannen bij de auto van het slachtoffer. Vermoedelijk heeft een van hen geschoten. Achter de parkeerplaats waar de auto van Bogaerts stond, is een grasveldje met wat struiken eromheen. Uit camerabeelden blijkt dat de daders daarvandaan kwamen en ook weer die kant op zijn gevlucht. De schutters hebben het slachtoffer van achteren benaderd en vanaf het rechtsachterportier het vuur geopend richting de bestuurdersstoel. Helaas voor de politie is van de moord nagenoeg niets te zien op de beelden. De andere beelden zijn niet scherp genoeg voor een duidelijk signalement. Niet meer dan: donker geklede personen, met een capuchon over hun hoofd.

Clubhuis van Caloh Wagoh

Wat moest de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts in Spijkenisse? En waarom is hij daar, midden in een woonwijk, doodgeschoten? Dat zijn de vragen waar het onderzoeksteam antwoord op moet zien te krijgen. Vermoedelijk is het slachtoffer naar die plek gelokt door de moordenaars, want wat had Bogaerts daar anders te zoeken. Opvallend detail is dat de auto van het slachtoffer recht voor een café staat geparkeerd. Café Malle Molen, om precies te zijn. Deze kroeg werd tot kort daarvoor gebruikt als clubhuis van motorclub Caloh Wagoh.

Uiteindelijk zal ook blijken dat de verdachten lid zijn van deze beruchte club, maar daarover later meer. Moeten we dit dan zien als een domme actie van de motorclub, waar ze logischerwijs de aandacht mee zouden trekken? Of een arrogante actie waar ze juist een statement mee wilden maken? Zo van: met ons valt niet te sollen, we hebben schijt aan iedereen, we schieten zomaar iemand dood in een woonwijk. Vooralsnog is daar geen antwoord op gekomen. Wat verder ook opvalt, is dat het slachtoffer in het bezit is van een aantal pgptelefoons. Toestellen waar gebruikers onderling versleutelde berichten mee kunnen versturen. Inmiddels is al in diverse zaken gebleken dat deze toestellen niet zo geheim zijn als werd gedacht. Verschillende servers en toestellen zijn al gekraakt waardoor politie en justitie miljoenen waardevolle berichten in handen hebben gekregen. Waarom had Stefaan Bogaerts deze telefoons? Met wie en waarover communiceerde hij?

Met de wetenschap dat hij in containers handelde in de Antwerpse haven en de informatie uit België dat hij in drugsonderzoeken voorkomt, wordt al snel de link gelegd met de georganiseerde misdaad en de internationale cocaïnehandel.

De schutters benaderen de auto van het slachtoffer van achteren en openen vanaf het rechtsachterportier het vuur richting de bestuurdersstoel

Cocaïnetransport

Voor de nabestaanden is het een raadsel waarom hun partner en vader is doodgeschoten. Althans, dat vertellen ze de politie in het begin. Later komt naar voren dat Stefaan Bogaerts meerdere conflicten had. Zowel zakelijk, als in het criminele milieu, zo is te lezen in het politiedossier. Stefaan Bogaerts had veel schulden bij verschillende zakenpartners uitstaan. De bedragen lopen op, van enkele tienduizenden euro’s tot bedragen van enkele tonnen.

Maar er is ook een link met een enorm cocaïnetransport. Op 8 september 2017, twee weken voor de moord, wordt er in Brazilië 776 kilo coke onderschept. De partij cocaïne zat verstopt onder twee  grote betonnen rioolbuizen. En wat blijkt, de lading was onderweg naar de haven van Antwerpen en bestemd voor het bedrijf Sol Marino Solutions, dat op naam staat van de vrouw van Stefaan Bogaerts. Volgens de informatie uit België zijn er eerder al exact dezelfde transporten uitgevoerd, maar die waren niet gecontroleerd. Wellicht is de Belgische containerhandelaar verantwoordelijk gehouden voor de onderschepte lading coke. In dat script zou Bogaerts hebben moeten boeten met zijn leven. Het is een scenario waar de recherche ernstig rekening mee houdt.

Cruciale fout

Kort na de dodelijke schietpartij in Spijkenisse komt er bij de alarmdiensten een melding binnen over een brandende auto in Barendrecht, op ongeveer twintig kilometer rijden van de plek waar Bogaerts is doodgeschoten. Het is een donkerkleurige BMW die als vluchtauto is gebruikt. De auto wordt nog herkend door een getuige die in Spijkenisse haar hond uitliet. De vrouw hoorde harde knallen in de buurt van de Lisstraat en zag daarna een donkere BMW hard wegrijden.

In de BMW wordt een automatisch wapen aangetroffen – een Hongaarse variant van een AK-47 – en vlakbij de auto vinden de agenten een stapeltje verbrande kleding. En daar hebben de schutters een cruciale fout gemaakt, want het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) weet een aantal dna-sporen veilig te stellen, die leiden naar twee verdachten. Het gaat om de 33-jarige Erroll van M., alias ‘Snow’, en de 50-jarige Radjesh ‘Jack’ S. Beide mannen zijn lid van motorclub Caloh Wagoh en behoren tot het chapter in Den Haag.

Het lijkt erop dat de daders hebben geprobeerd sporen te wissen door de kleding samen met de vluchtauto te verbranden, maar daar is iets misgegaan. Met grote gevolgen, zo lijkt het.

Op 9 oktober 2018 zit Jack S. in de gevangenis in Alphen aan de Rijn voor een andere zaak, als hij wordt aangehouden in verband met de moord op Stefaan Bogaerts. Op dat moment speelt er veel op de achtergrond. Het Openbaar Ministerie is bezig met een kroongetuigedeal met Tony de G., ook een lid van motorclub Caloh Wagoh...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws