Het is donderdag 21 september 2017. De Belg Stefaan Bogaerts (55) is aan het begin van de avond onderweg naar Nederland. Hij rijdt in de Volkswagen Jetta van zijn zoon. Onderweg bellen de twee nog even met elkaar, maar Stefaan zegt niets over de afspraak die hij in Nederland heeft. Rond 21.00 uur komt Stefaan Bogaerts aan in Spijkenisse. Een bewakingscamera in de buurt van de Lisstraat registreert de Volkswagen Jetta een aantal keer. Het lijkt erop dat de Belg aan het zoeken is waar hij heen moet.
Op een gegeven moment draait Stefaan Bogaerts met zijn auto de Lisstraat in en parkeert achteruit in een van de parkeervakken. Kort daarna – het is dan 21.20 uur – wordt hij onder vuur genomen door een schutter met een automatisch wapen. Stefaan Bogaerts heeft geen schijn van kans en overlijdt achter het stuur. Uit onderzoek van de politie blijkt later dat er zeker dertien keer is geschoten. De kogels vliegen door de wijk en slaan zelfs in bij twee appartementen aan het einde van de straat, zo roekeloos gaat de schutter te werk.
Het slachtoffer, de 55-jarige Stefaan Bogaerts, komt uit het Belgische plaatsje Brasschaat, in de provincie Antwerpen. Hij handelde onder andere in zeecontainers, maar had meerdere bedrijven, zegt zijn zoon tegen de politie. Bogaerts heeft drie kinderen; twee zonen uit een eerder huwelijk en een dochtertje met zijn nieuwe echtgenote. De Belgische autoriteiten laten in een vroeg stadium aan de Nederlandse politie weten dat de doodgeschoten Belg ‘bekend is met drugsdelicten’.
De moord is midden in een woonwijk gepleegd, dus er zijn veel getuigen die de schoten hebben gehoord. Volgens deze getuigen stonden er twee mannen bij de auto van het slachtoffer. Vermoedelijk heeft een van hen geschoten. Achter de parkeerplaats waar de auto van Bogaerts stond, is een grasveldje met wat struiken eromheen. Uit camerabeelden blijkt dat de daders daarvandaan kwamen en ook weer die kant op zijn gevlucht. De schutters hebben het slachtoffer van achteren benaderd en vanaf het rechtsachterportier het vuur geopend richting de bestuurdersstoel. Helaas voor de politie is van de moord nagenoeg niets te zien op de beelden. De andere beelden zijn niet scherp genoeg voor een duidelijk signalement. Niet meer dan: donker geklede personen, met een capuchon over hun hoofd.
Clubhuis van Caloh Wagoh
Wat moest de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts in Spijkenisse? En waarom is hij daar, midden in een woonwijk, doodgeschoten? Dat zijn de vragen waar het onderzoeksteam antwoord op moet zien te krijgen. Vermoedelijk is het slachtoffer naar die plek gelokt door de moordenaars, want wat had Bogaerts daar anders te zoeken. Opvallend detail is dat de auto van het slachtoffer recht voor een café staat geparkeerd. Café Malle Molen, om precies te zijn. Deze kroeg werd tot kort daarvoor gebruikt als clubhuis van motorclub Caloh Wagoh.
Uiteindelijk zal ook blijken dat de verdachten lid zijn van deze beruchte club, maar daarover later meer. Moeten we dit dan zien als een domme actie van de motorclub, waar ze logischerwijs de aandacht mee zouden trekken? Of een arrogante actie waar ze juist een statement mee wilden maken? Zo van: met ons valt niet te sollen, we hebben schijt aan iedereen, we schieten zomaar iemand dood in een woonwijk. Vooralsnog is daar geen antwoord op gekomen. Wat verder ook opvalt, is dat het slachtoffer in het bezit is van een aantal pgptelefoons. Toestellen waar gebruikers onderling versleutelde berichten mee kunnen versturen. Inmiddels is al in diverse zaken gebleken dat deze toestellen niet zo geheim zijn als werd gedacht. Verschillende servers en toestellen zijn al gekraakt waardoor politie en justitie miljoenen waardevolle berichten in handen hebben gekregen. Waarom had Stefaan Bogaerts deze telefoons? Met wie en waarover communiceerde hij?
Met de wetenschap dat hij in containers handelde in de Antwerpse haven en de informatie uit België dat hij in drugsonderzoeken voorkomt, wordt al snel de link gelegd met de georganiseerde misdaad en de internationale cocaïnehandel.
De schutters benaderen de auto van het slachtoffer van achteren en openen vanaf het rechtsachterportier het vuur richting de bestuurdersstoel
Cocaïnetransport
Voor de nabestaanden is het een raadsel waarom hun partner en vader is doodgeschoten. Althans, dat vertellen ze de politie in het begin. Later komt naar voren dat Stefaan Bogaerts meerdere conflicten had. Zowel zakelijk, als in het criminele milieu, zo is te lezen in het politiedossier. Stefaan Bogaerts had veel schulden bij verschillende zakenpartners uitstaan. De bedragen lopen op, van enkele tienduizenden euro’s tot bedragen van enkele tonnen.
Maar er is ook een link met een enorm cocaïnetransport. Op 8 september 2017, twee weken voor de moord, wordt er in Brazilië 776 kilo coke onderschept. De partij cocaïne zat verstopt onder twee grote betonnen rioolbuizen. En wat blijkt, de lading was onderweg naar de haven van Antwerpen en bestemd voor het bedrijf Sol Marino Solutions, dat op naam staat van de vrouw van Stefaan Bogaerts. Volgens de informatie uit België zijn er eerder al exact dezelfde transporten uitgevoerd, maar die waren niet gecontroleerd. Wellicht is de Belgische containerhandelaar verantwoordelijk gehouden voor de onderschepte lading coke. In dat script zou Bogaerts hebben moeten boeten met zijn leven. Het is een scenario waar de recherche ernstig rekening mee houdt.
Cruciale fout
Kort na de dodelijke schietpartij in Spijkenisse komt er bij de alarmdiensten een melding binnen over een brandende auto in Barendrecht, op ongeveer twintig kilometer rijden van de plek waar Bogaerts is doodgeschoten. Het is een donkerkleurige BMW die als vluchtauto is gebruikt. De auto wordt nog herkend door een getuige die in Spijkenisse haar hond uitliet. De vrouw hoorde harde knallen in de buurt van de Lisstraat en zag daarna een donkere BMW hard wegrijden.
In de BMW wordt een automatisch wapen aangetroffen – een Hongaarse variant van een AK-47 – en vlakbij de auto vinden de agenten een stapeltje verbrande kleding. En daar hebben de schutters een cruciale fout gemaakt, want het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) weet een aantal dna-sporen veilig te stellen, die leiden naar twee verdachten. Het gaat om de 33-jarige Erroll van M., alias ‘Snow’, en de 50-jarige Radjesh ‘Jack’ S. Beide mannen zijn lid van motorclub Caloh Wagoh en behoren tot het chapter in Den Haag.
Het lijkt erop dat de daders hebben geprobeerd sporen te wissen door de kleding samen met de vluchtauto te verbranden, maar daar is iets misgegaan. Met grote gevolgen, zo lijkt het.
Op 9 oktober 2018 zit Jack S. in de gevangenis in Alphen aan de Rijn voor een andere zaak, als hij wordt aangehouden in verband met de moord op Stefaan Bogaerts. Op dat moment speelt er veel op de achtergrond. Het Openbaar Ministerie is bezig met een kroongetuigedeal met Tony de G., ook een lid van motorclub Caloh Wagoh...
Hij is overgestapt naar justitie en heeft belastende verklaringen afgelegd over de club, die als een soort moordcommando is in te huren voor liquidaties in de onderwereld. In november 2018 valt de politie op verschillende locaties in Nederland binnen en arresteert een groot aantal leden van de motorclub. Een van hen is de grote leider en oprichter Delano ‘Keylow’ R. (50).
Ook ‘Snow’ wordt gearresteerd voor betrokkenheid bij de moord op de Belgische containerhandelaar. Snow en Jack ontkennen iets met de zaak te maken te hebben. De twee worden niet veel later weer vrijgelaten.
De getuige hoort vanuit het criminele milieu dat er een prijs op z’n hoofd staat omdat hij zou weten van de betrokkenheid van Snow bij de moord op Bogaerts
Opdracht van Ridouan T.
Motorclub Caloh Wagoh wordt in verband gebracht met verschillende liquidaties, moordpogingen en aanslagen. Keylow zou moordopdrachten hebben aangenomen en deze hebben uitgezet binnen de club. Het onderzoek naar het moordcommando van Caloh Wagoh heeft de naam Eris en is inmiddels in omvang een van de grootste strafzaken in de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Het gaat om zeker vijf liquidaties en tien moordpogingen of voorbereidingen van liquidaties. De moord op Stefaan Bogaerts is een van de zaken.
Ridouan T., hoofdverdachte in het grote liquidatieonderzoek Marengo, zou een van de opdrachtgevers zijn. Bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) komt de volgende informatie binnen over de betrokkenheid van T. bij Caloh Wagoh:
“Keylow regelt in opdracht van T. de wapens en de auto’s om liquidaties en aanslagen te plegen. Ook stuurt Keylow de mensen aan die de opdrachten uitvoeren. Keylow krijgt hiervoor betaald van T. Drie opdrachten die Keylow van T. heeft aangenomen zijn de raketaanval op het Panorama-gebouw, de liquidatie van de havenmedewerker uit België en de liquidatie van de broer van Nabil.”
De informant noemt dus ook de moord op ‘havenmedewerker’ Stefaan Bogaerts. Uiterst interessante informatie voor het onderzoeksteam. Maar er is meer.
De TCI komt met nog meer informatie over de moord op de Belg. Een informant zegt namelijk:
“Snow, Jack en Marcano zijn de daders van de moord in Spijkenisse in 2017.
Snow of Jack heeft geschoten, Marcano was de chauffeur.”
Snow en Jack zijn inmiddels bekend, en met Marcano wordt Marcano M. (43) bedoeld, de president van het chapter Den Haag van Caloh Wagoh. Verder is er ook nog een anonieme getuige die het volgende heeft verklaard:
“Een persoon die ‘de Belg’ wordt genoemd, werd in Spijkenisse door Jack, Snow en Marcano opgewacht. Jack en Snow hebben ieder met een vuurwapen op ‘de Belg’ geschoten en Marcano heeft toezicht gehouden.”
‘Snow schoot’
Naast de aangetroffen dna-sporen van Snow en Jack is er nu ook informatie van de TCI en er is een anonieme getuige die verklaart over de betrokkenheid van de twee leden van Caloh Wagoh. Dat leidt opnieuw tot de aanhouding van de verdachten, maar ook daarna worden ze weer vrijgelaten door de rechtbank. Marcano M. wordt na zijn aanhouding weer op vrije voeten gesteld.
Volgens justitie is het duidelijk dat de moord op Stefaan Bogaerts is uitgevoerd door de leden van Caloh Wagoh. Hun leider Keylow zou de moordopdracht hebben aangenomen, alleen het OM krijgt het bewijs maar niet rond, zo lijkt het.
Maar in december 2020 meldt een nieuwe getuige zich bij de politie. Hij wil naar eigen zeggen verklaren omdat hij bedreigd wordt. De getuige heeft vanuit het criminele milieu te horen gekregen dat er een prijs op z’n hoofd staat omdat hij zou weten van de betrokkenheid van Snow bij de moord op Bogaerts. Volgens de getuige heeft Snow verteld hoe de moord is gegaan. Jack zou de Belg doodschieten, maar hij kreeg het wapen niet goed doorgeladen, waardoor Snow het wapen overnam en het vuur opende op het weerloze slachtoffer in de geparkeerde Volkswagen. Marcano M. zou in de vluchtauto hebben toegekeken en gewacht tot de klus geklaard was.
Voor de politie is het reden genoeg om Snow en Marcano op 9 maart 2021 opnieuw aan te houden. Jack zit dan al vast voor een aantal andere zaken in het Eris-onderzoek. Hoe het verder gaat met deze zaak zal spoedig duidelijk worden. Het grote Eris-proces, waarin twintig verdachten terechtstaan, gaat op 31 mei en 1 juni verder met een pro-formazitting. Het is de bedoeling dat de zaak in augustus inhoudelijk behandeld wordt.
GERUCHTEN OVER DE MYSTERIEUZE ‘BOLLE JOS’
Als de politie met getuigen spreekt over de coketransporten vanuit Brazilië en de mogelijke betrokkenheid van Stefaan Bogaerts komt een van de getuigen met een interessant verhaal. In de Antwerpse haven gaat namelijk een gerucht dat ‘kleine Jos’ mogelijk iets te maken heeft met de moord op Stefaan Bogaerts. Deze Jos zou in Dubai wonen en actief zijn in de grootschalige cocaïnehandel. Volgens de politie gaat het om de 29-jarige Jos L. uit Breda. De getuige zegt dat de vader van
L. vroeger een ‘grote jongen’ is geweest in de haven. Over deze Jos L. is nog weinig bekend.
Dat verandert in februari van dit jaar als het tv-pro-gramma Opsporing Verzocht aandacht besteedt aan de verdwijning van de ‘godmother of coke’ Naima Jillal, een vrouw die regelmatig contact had met topcriminelen uit de cocaïnewereld. Sinds oktober 2019 is zij spoorloos verdwenen. Politie en justitie gaan er vanuit dat ene ‘bolle Jos’ betrokken is geweest bij de verdwijning en de vermoedelijke moord op Naima Jillal, zo maken ze bekend in het tv-programma.
Twee dagen later legt De Telegraaf als eerste de link met ‘kleine’ Jos die genoemd wordt in het Eris-onder-zoek naar de moord op Stefaan Bogaerts. Volgens de krant gaat het om Joseph Johannes L., een vrijwel onbekende, maar gevreesde speler in de onderwereld. “De naam van Jos zingt al langer rond in het criminele circuit. Het is de grote mystery man over wie nauwelijks iets bekend is. De man wordt gezien als zeer gevaarlijk en zeer vermogend. Er wordt vooral voor hem gewaarschuwd: geen grappen maken met ‘Josje Breda’. Een ‘cocaïnecowboy’ die in korte tijd door de handel in coke zeer vermogend zou zijn geworden en vanuit het buitenland zijn troepen aan zou sturen,” aldus De Telegraaf.
Belangrijk is te weten dat Jos L. niet officieel verdacht van wordt betrokkenheid bij de moord op de Belgische containerhandelaar. Wat precies zijn aandeel is in de verdwijningszaak van Naima Jillal is ook nog altijd niet duidelijk.
KROONGETUIGE TEGEN CALOH WAGOH
De Spaanse politie valt op 13 oktober 2017 een appartement binnen in de kustplaats Chiclana de la Frontera, in het zuiden van Spanje. Daar wordt de voortvluchtige Nederlander Tony de G. (36) aangehouden. De G. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 30-jarige Jaïr Wessels, een paar maanden eerder.
Jaïr Wessels, een Amsterdamse crimineel, heeft op 7 juli 2017 een afspraak op de parkeerplaats bij het station in Breukelen, langs de snelweg A2. Als hij daar aankomt met de auto wordt hij van dichtbij geliquideerd. De moord is uitgevoerd door twee leden van motorclub Caloh Wagoh. De 46-jarige Michel K. lost de fatale schoten en Tony de G. bestuurt de vluchtauto. Tony de G. vlucht uiteindelijk naar Spanje, maar wordt daar gearresteerd. Na zijn aanhouding loopt hij helemaal leeg tegenover de recherche. Hij vertelt precies wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk zijn. Maar dat is nog maar het begin.
Uiteindelijk besluit Tony de G. een kroongetuigedeal te sluiten met het Openbaar Ministerie. Hij legt belastende verklaringen af over zijn oud-kameraden van Caloh Wagoh. De G. zet de motorclub neer als een moordcommando van Ridouan T. en andere opdrachtgevers in de onderwereld. Delano ‘Keylow’ R. neemt volgens De G. de opdrachten aan en laat de moorden uitvoeren door leden van Caloh Wagoh en andere criminelen.
Volgens Tony de G. is de moord op Stefaan Bogaerts een van de moorden die door de club is uitgevoerd in opdracht van Ridouan T.
- ANP e.a.