Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Jan Roelfs: 'Die naakte vrouw op de baan hielp Krajicek ontspannen'

Jan Roelfs: 'Die naakte vrouw op de baan hielp Krajicek ontspannen'

De Wimbledon-zege van Richard Krajicek, etappezeges in de in Nederland gestarte Tour de France en iconische prestaties op de Olympische Spelen van Atlanta. De Hollandse sportzomer van 25 jaar geleden is onvergetelijk. Met betrokkenen van toen keren we terug naar 1996. In deel 2 van deze serie: Jan Roelfs, die de zege van Krajicek becommentarieerde.

Jan Roelfs (58) is nu al een half uur aan het terugblikken op de Wimble-don-zege van Richard Krajicek, maar hij heeft nog altijd geen idee wat zijn woorden nu waren op het moment suprême, 25 zomers geleden. En dat is best gek, want meestal ‘vergroeien’ commentatoren met de legendarische sportgebeurtenis die ze op dat moment versloegen. Zo ging dat bij Theo Reitsma met de handsbal van Maradona en zijn ‘Dit is een goed stel, hoor’, na de EK-zege in 1988. Evert ten Napel heeft zijn ‘Het Volksparkstadion is van Oranje’, na de overwinning op de Duitsers in datzelfde toernooi. Maar Roelfs gaat zijn eigen woorden nu toch echt even terugluisteren op YouTube. “Ja ja ja ja! Oh oh oh oh wat mooi! Richard Krajicek wint Wimbledon 1996! Fenomenaal! Grandioos!”

“Goh, nu ik het weer hoor lijkt het wel gisteren,” zegt Roelfs. Geen zorgen over zijn geheugen, maar de Wimbledon-zege van Krajicek is in het collectieve geheugen om bepaalde redenen nou eenmaal niet gelinkt aan het commentaar van Roelfs. Waar Reitsma en Ten Napel tot in den treure worden herinnerd aan bepaalde zinnetjes, geeft Roelfs vandaag zijn allereerste interview ooit over Wimbledon ’96. “Volgens mij weet niemand dat ik het commentaar gaf, alleen de insiders.”

Slechte voorbereiding

Op de achtergrond oefenen kinderen op hun forehand. Roelfs heeft zijn lange lijf gevouwen op een stoel van het terras van Beekhuizen, de tennisvereniging in Velp waar hij zelf ook speelt. Vanaf dit boomrijke park is het precies 432 kilometer naar het Centre Court van Wimbledon, staat op een bordje. Het grastoernooi is in de jaren 90 het domein van Pete Sampras. Werkelijk niets wijst erop dat zijn hegemonie in 1996 zal worden doorbroken, laat staan door Richard Krajicek. Die heeft met zijn loeiharde service absoluut het profiel voor een goede grasspeler, maar de laatste twee jaar kwam Krajicek niet eens door de eerste ronde. “Ik weet nog wel dat Krajicek een slechte voorbereiding kende,” zegt Roelfs.

Jan Roelfs gaf het commentaar bij de finale.

“Op het grastoernooi van Rosmalen liep het helemaal niet. Hij ging met weinig geloof naar Wimbledon.” Niet alleen Krajicek reist met weinig verwachtingen naar Engeland. RTL, de zendgemachtigde, is dan nog een jonge zender, maar stuurde bij eerdere edities een ploeg van 20 tot 25 man.

Nu kan Roelfs het aantal collega’s tellen op de vingers van één hand.

“Later hebben we nog een Engelse televisieploeg ingehuurd.”

Daar is alle aanleiding toe, nu Krajicek onverwachts in het toernooi is gegroeid. De eerste twee rondes overleeft hij met gemak, pas in zijn derde wedstrijd wordt hij serieus getest. Roelfs: “Tegen Brett Steven. Een wedstrijd vol drama, ergens op een baan achteraf. Krajicek was flink aan het mopperen.” Steven snoept één set af, maar het is Krajicek die zich op het Centre Court meldt voor zijn vierde rondewedstrijd, tegen Michael Stich. “Stich was een grootheid, maar Krajicek brak hem al vroeg en het liep allemaal wel. Dat was een mooie overwinning, toen had hij eigenlijk niets meer te verliezen.” Te meer omdat Sampras de volgende opponent is.

Op Wimbledon een onmogelijke horde. Van 1993 tot en met 2000 wint Sampras op het heilige gras, behalve dus in ’96. Krajicek is in drie sets klaar: 7-5,7-6,6-4. “Winnen van de gedoodverfde winnaar op het Centre Court terwijl heel de wereld meekijkt, dat was uniek.

Dit was voor mij een soort Neder-land-Duitsland op het EK van ’88, een finale op zich.”

‘Winnen van de gedoodverfde winnaar Sampras op het Centre Court terwijl heel de wereld meekijkt, dat was uniek’

Cruijff, Van Basten en Krajicek

Maar nu liggen de kaarten anders. Tegen Stich en vooral Sampras is Krajicek de underdog, in de halve finale niet meer. Iconen als Andre Agassi, Stefan Edberg, Boris Becker en Goran Ivanisevic liggen allemaal al uit het toernooi. Voor een finaleplek moet Krajicek afrekenen met Jason Stoltenberg, bepaald geen wereldtopper. “Nu kwam er druk op te liggen,” weet Roelfs nog. “Daar werd het tennis niet beter van. Opeens kreeg hij de favorietenrol. Als commentator is het ook makkelijker om mee te groeien met de underdog. Nu moest Krajicek eigenlijk winnen, daar word je ook kritischer van.”

‘Later werd Krajicek een jongen met humor en zelfspot, maar toen was hij niet zo toegankelijk voor de media. Een einzelgänger

Maar Krajicek wint, opnieuw zonder setverlies. En dan is het zondag 7 juli. Tegenstander: MaliVai Washington, een absolute nobody. Een grotere kans op de Wimbledonzege krijgt Krajicek nooit meer. Roelfs vertrekt al vroeg naar het park met Tjerk Bogtstra. Die is dan coach van Jan Siemerink, maar na diens uitschakeling neemt hij tijdens het toernooi plaats naast Roelfs, als co-com-mentator. “Dat was helemaal niet gepland, hij is gewoon een keer naast me komen zitten. Met de paar man met wie we in Engeland waren, zaten we daar in een huis en Bogtstra en Siemerink kwamen daar telkens bij ons het EK voetbal kijken.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Sport
  • Ruben Eshuis e.a.