Ik meen het, sommige vleesvervangers zijn lekkerder dan echt vlees. Je proeft écht geen verschil.” Na het zien van een paar documentaires is een goede vriend laatst vegetariër geworden. Zonder zich te laten onderbreken, hield hij een monoloog over het milieu en het welzijn van de dieren. Zulke geluiden hoor je de laatste tijd wel vaker, maar daarna hield hij ook nog een pleidooi voor vleesvervangers. Dermate overtuigend dat hij zelfs Holleeder vrij moet kunnen pleiten. Het lijkt me sterk dat nepvlees even lekker is, maar wie weet, proberen kan geen kwaad. De hoogste tijd dus om met een deskundig Panorama-panel de proef op de som te nemen. De belangrijkste vragen: is het lekker, en is het een optie om het nepvlees eens te kopen?
We gaan niet over één nacht ijs. Hoofdredacteur Peter van de Kraats heeft liefst veertien vleesvervangers in zijn kar gegooid. Op het bonnetje staan heel andere producten dan waarmee hij normaal thuiskomt. Hij haalt zijn vlees altijd bij de specialist. “Ik heb drie vaste slagers.” Verslaggever Jochem Davidse denkt hem verkeerd te verstaan. “Jij hebt drie slagers?!” Kraats: “Het zijn er trouwens vier. De een heeft de lekkerste grillworst, de ander de lekkerste filet americain en dan heb ik nog vaste adressen voor porchetta en pepercervelaat.” Ook Jochem noemt zichzelf een echte carnivoor en geeft toe zich niet te verheugen op deze test. “Ik eet iedere dag wel vlees. Mijn vriendin wil één keer in de week vegetarisch eten, maar als ik boodschappen doe, kan ik dat toch niet over mijn hart verkrijgen.”
Chef Dennis de Vos heeft geen ervaring met vleesvervangers. “Ik vind ze veel te duur.” Verslaggever Micha Jacobs wel.
“Ik heb gisteren nog vegetarische kipragout gemaakt. Thuis eet ik al een jaar geen vlees meer. Mijn vriendin wilde het vorig jaar een maand proberen. Ik dacht: als de vervangers niet te eten zijn, stop ik ermee, maar het experiment loopt nog steeds. Het is prima te doen, ik word er niet chagrijnig van.”
Buiten de deur eet Micha nog wel vlees. Jochem vraagt: “Hebben jullie ooit in een restaurant gedacht: het lekkerste gerecht op de kaart is het vegetarische? Nee toch? Het is altijd plan B.” Micha nodigt Jochem uit voor een vegetarische maaltijd bij hem thuis. Hij kookt met vegetarische kip, bijna alles wat we zo gaan proeven, is ook nieuw voor hem. Jochem laat de uitnodiging even voor wat ie is. “Ik heb mijn twijfels. Als je in Nederland als kip of varken wordt geboren, heb je gewoon pech. En als je beslist om geen vlees meer te eten, waarom moet je dan iets eten wat erop lijkt? Pak dan een ananas of zo.” Chef-kok Dennis is klaar met het bereiden van de eerste ronde. Braadworst, saté en cordon bleu.
Braadworst, Garden Gourmet
Micha: “Dit ziet er toch prima uit, jongens?”
Kraats neemt een hap. “Dit is geen braadworst. Dit heeft niks met worst te maken.”
Ik kan me niet herinneren met meer tegenzin een stuk worst te hebben weggekauwd.
Micha: “Ik proef komijn. Iets minder komijn en iets meer zout, dan is het prima.” Dennis: “Het is melig, maar gaat nog wel.” Jochem: “Ik heb niet het idee dat ik worst eet. Het ziet er alleen zo uit, maar vies is het ook weer niet.”
Micha zou de worst best eens kunnen kopen. “Ach, jij bent al helemaal besmet,” zegt Kraats.
Saté, Quorn
Dennis: “Dit slaat nergens op.”
Jochem: “Nee. Ik vind de substantie ook gewoon vies.”
Dankzij de saus vind ik het nog ergens op lijken, maar Kraats schudt van nee.
“Ik heb de saus eraf gehaald en het even ontleed. De saté smaakt naar niks.” Micha, dé satéliefhebber van het panel, is gewoonweg beledigd.
Cordon Bleu, Vegafit
Jochem is sowieso geen fan van cordon bleu, maar kan de vegetarische variant hem positief verrassen? “Je proeft kaas, wat er verder omheen zit, is treurig.”
Kraats: “Ik proef alleen kaas, verder smaakt het naar niks.” Daar sluit ik me bij aan. Het is niet vies, maar zeker niet lekker. Micha: “Ook dit is zoutloos. Ze moeten vegetarische producten niet verwarren met zoutloos. Er moet zout bij! Zoutloze pinda’s of chips zijn ook niet lekker.” Dennis: “Maar hij heeft wel bite!”
Jochem: “Ja, dat komt door het paneermeel.”
Het eerste bord is geproefd. Teleurstelling maakt zich meester van het panel.
De saté krijgt geen enkele voldoende. De cordon bleu eentje, de braadworst twee.
“Dennis zegt dat ie de producten te duur vindt. Dat heb ik niet, ik geef graag iets meer uit, maar dit is gewoon niet lekker. Dan is het superzonde.”
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dennis komt uit zijn keuken met gehaktballen, pepersteaks en rookworsten.
Gehacktbal, De Vegetarische Slager
Kraats snijdt de gehacktballen – inderdaad met ck – in stukken en laat de kleur van de binnenkant zien. “Dit is poepgeel.” Hij neemt een hap.
“Als je nou aan me vraagt wat voor vlees dit is, heb ik geen idee. Echt geen idee.”
Dennis: “Dit is absoluut geen bal.”
Micha: “Maar is het vies?”
Jochem: “Dit is toch niet lekker? Hier word je toch ongelukkig van? Ik zie op tegen wat nog komen gaat.”
Mijn vegetarische vriend vertelde vooraf dat alles van De Vegetarische Slager lekker is. Ik denk niet dat ik hem ooit nog bel voor advies.
Rookworst, Garden Gourmet
Jochem: “Gatverdamme!”
Dennis heeft zijn rapportcijfer al klaar. Een 2. “Alsof de binnenkant een vegetarische spam-vulling is. Dat gekookte blikvlees. Vreselijk!” Jochem: “Dit is toch niet bedoeld voor consumptie?”
Maar Kraats is redelijk enthousiast.
“De reuk en smaak zijn alsof je een echte rookworst in je handen hebt. Ja, dit smaakt naar rookworst.”
Micha: “Ik zeg het niet vaak, maar ik ben het met Kraats eens.”
Jochem: “Dit is de ergste test tot nu toe. Jarry, als ik jou zo zie, moet jij af en toe wel een rookworst eten. Heb je er ooit eentje gegeten die zo smaakt?”
Nee. Ik geef een 2,5 en dat is nog altijd hoger dan Dennis en Jochem (een 2), maar Micha en Kraats geven ruime voldoendes. Smaken verschillen…
Benieuwd naar de resultaten van de vleesvervangers-test? Lees het in Panorama's test-special of bekijk het op Blendle.
- Sander Boer