Alles is voor blondie - geen schijn van kans voor Quinty, Chimène en Miljuschka...

Alles is voor blondie - geen schijn van kans voor Quinty, Chimène en Miljuschka...

Tussen half acht en 10 uur ’s avonds zien we op tv voornamelijk blonde vrouwen. Afgelopen jaar was er voor het éérst in twintig jaar tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in de categorie beste presentatrice een brunette genomineerd: Miljuschka Witzenhausen. Ze werd derde, had geen schijn van kans tegenover de blondines Chantal Janzen en Eva Jinek. Hoe kan dat toch?

Met een geschat vermogen van 30 miljoen euro, een eigen platform met een succesvol tijdschrift en altijd de belangrijkste programma’s onder haar hoede, doet Linda de Mol (56) het gewéldig in showbizzland. Ook Wendy van Dijk (50) wordt steevast naar voren geschoven bij de beste programma’s. Chantal Janzen (42) behoort ook tot de absolute nationale top met altijd de meest vooraanstaande en spetterende shows tijdens de belangrijkste tv-uurtjes. Bovendien is Chantal naar voren geschoven als belangrijkste presentatrice voor het (vorig jaar helaas afgelaste) Eurovisie Songfestival dat dit jaar op 18,20 en 22 mei plaatsvindt in Rotterdam Ahoy. Voor Edsilia Rombley (43) is een bescheidener rol bedacht. Zij fungeert onder meer als taxichauffeur voor oud-songfestivalwinnaars en interviewt kandidaten in de green room achter de schermen. Rombley’s blonde collega Chantal Janzen neemt samen met Jan Smit de hoofdshow voor haar rekening en mag de gastvrouw zijn voor het Europese miljoenenpubliek. Linda, Wendy en Chantal zijn onmiskenbaar onze tópvrouwen op televisie. En alle drie blond. Toevallig?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Gala-babes zijn blond

Eén blik op de resultaten van de afgelopen twintig jaar Gouden Televizier Gala, doet je gebit spontaan uit je mond vallen van verbazing. Alleen tijdens de laatste editie van het belangrijke evenement, in 2020, was er in de categorie Beste Presentarice een brunette genomineerd, Miljuschka Witzenhausen (35). En die eindigde als laatste. Voorgaande edities (gerekend vanaf het jaar 2000) van het meest prestigieuze showbizzprijzenfestival van het jaar, kenden zestig genomineerden, van wie er zestig (!) blond waren. Een score van maar liefst 100 procent van het blonde front! De hoogblonde beauty Chantal Janzen won afgelopen jaar wéér de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice op het betreffende gala; ze pakte die hoofdprijs liefst vijf keer eerder. Ook Eva Jinek (42), die de laatste vier jaar steevast is genomineerd, zit met haar blonde bekkie geramd in het entertainmentwereldje. Ze heeft al jaren de belangrijkste talkshow; eerst bij de publieke omroep, nu bij RTL 4. De tevens blonde Nicolette Kluijver (36), die volgens tv-critici nou niet bepaald overloopt van het presenteertalent, krijgt voorrang op brunettes waardoor ze Expeditie Robinson mag presenteren, wat door vele teleurgestelde, want afgewezen bruinharige presentatrices als de kers op de taart wordt gezien. Yvon Jaspers (47) haalt al jaren een vet miljoenenpubliek met Boer Zoekt Vrouw; de KRO-NCRV peinst er niet over om de blonde boerenvriendin daarvan af te halen. Yvon won al vijf keer eerder de Zilveren Televizier-Ster voor beste presentatrice. Hoe kan het toch dat blonde presentatrices de boel regeren in showbizzland en brunettes minder kansen krijgen?

Linda de Mol.

Waarom deze brunettes niet?

De bloedmooie brunette Quinty Trustfull (49) heeft een supersympathieke uitstraling en enorm veel ervaring, maar kreeg tot nu voornamelijk namiddagprogramma’s toegewezen. Hetzelfde geldt voor de ervaren en knappe Chimène van Oosterhout (57). De vlotte en spontane Miljuschka Witzenhausen (35) duikt vooral op in tv-spelletjes en mag babbelen bij RTL Boulevard als het over eten gaat, maar heeft al héél wat came-ra-kilometers gedraaid als presentatrice. Ze doet het leuk met haar food-tv: “Ik word er helemaal emotioneel van, dat andere mensen ook zoveel van eten houden.” De bruinzwart krullende Dieuwertje Blok (63) mag alleen nog het Sinterklaasjournaal doen, maar ziet er nog altijd hartstikke representatief uit; waarom krijgt zij geen grotere presenteerklussen, bijvoorbeeld bij Omroep Max? Brunette Myrna Goossen (58), een van de meest goedlachse en opgewekte olijkerds van televisieland, is zelfs helemaal van de buis verdwenen, net als haar bruingekapselde collega Léonie Sazias (63). Sandra Schuurhof (49), Airen Mylene (35) en Vivienne van den Assem (37) zijn donkerharige talenten die we níet op primetime in de grote shows zien. Panorama vroeg een aantal experts om een mogelijke verklaring.

Nicolette Kluijver.

‘Men wil geen bitch op tv’

Imago-deskundige Zabeth van Veen: “Mensen met blond haar en een lichte huid hebben weinig contrast. Contrast geeft onderbewust het gevoel van daadkracht en autoriteit. Mensen die donker haar en een lichte huid hebben, stralen door hun contrast meer dominantie uit. Vrouwen met weinig contrast in hun uiterlijk, komen minder krachtig en daardoor toegankelijker over. Blonde presentatrices worden om die reden door het grote publiek al gauw vriendelijker gevonden dan brunettes. Ook vormen in het gezicht spelen mee. Chantal Janzen heeft alles rond in haar gezicht: gebogen lijnen die in het onderbewuste staan voor toegankelijkheid, vriendelijkheid, inlevingsvermogen en vrouwelijkheid. Vrouwen met een spitse neus, rechte mond, rechte wenkbrauwen of kleine ogen redden het zelden op tv!

Televisiekijkend Nederland wil in de grote shows geen presentatrice zien die streng, nors en afstandelijk overkomt. Men wil geen bitch op tv. Een spelleidster mag ook vooral niet intelligenter overkomen dan de mensen die ernaar kijken. Linda de Mol en Wendy van Dijk hebben van origine bruin haar; niet voor niets verven zij hun kapsels al jaren blond! Ook Caroline Tensen laat zich door stylist Leco van Zadelhoffblonderen, omdat blond zachter maakt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws