Nico Raat - bodyguard van Lady Gaga, Usher en Kanye West: 'Ik kreeg vaker een wapen op mijn hoofd!'

Nico Raat - bodyguard van Lady Gaga, Usher en Kanye West: 'Ik kreeg vaker een wapen op mijn hoofd!'

De Nederlandse bodyguard Nico Raat (45) werd wereldnieuws toen hij een hysterische fan die Lady Gaga wilde bestormen in de lobby van een hotel onmiddellijk neerhaalde. Hij is niet de enige Nederlandse bodyguard in de VS. Hoe komt het dat Hollandse persoonsbeveiligers daar zo in trek zijn? Een echte bodyguard opereert altijd buiten de schijnwerpers. Voor Panorama-verslaggeefster Hettie Vos maakt Raat voor één keer een uitzondering.

De telefoon van Nico Raat staat direct na het incident rond Lady Gaga in 2012 roodgloeiend. Elke tv-show in Amerika wil zijn verhaal. “Iedereen had het erover en iedereen kent je opeens. Maar daar zat ik niet echt op te wachten,” aldus de nuchtere Raat. Raat is dan al twee jaar de vaste bodyguard van Lady Gaga en wijkt geen seconde van haar zijde. Altijd alert. Uiterst scherp 24/7. Naast Gaga is/was hij de bodyguard van andere wereldsterren als Usher, Kanye West, Jay-Z, Beyoncé, Naomi Campbell en Martin Garrix. Raat behoort tot de absolute top van de personal security-sector. In Amerika is hij beroemd. Hoog tijd om hem aan het Nederlandse publiek voor te stellen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Je bent vier jaar head of security geweest van Lady Gaga en daarna vier jaar van Usher, hoe was dat?

“Ik ben in 2010 bij Lady Gaga gekomen. Zij was toen vier dagen in Nederland voor een concert en toen heb ik haar begeleid. Dat beviel haar klaarblijkelijk zo goed dat ze me vroeg om naar Amerika te komen om haar vaste bodyguard te worden. Vanaf dat moment zat ik acht, negen maanden per jaar in het buitenland. Het is een andere wereld waar je in terechtkomt. Een wereld waar niks te gek is. Geld doet er niet toe en er is rijkdom in overvloed. Ik was dat niet gewend, dus in het begin is dat wel vreemd. Maar ik ben heel nuchter. Het maakt mij echt niet uit of je in een Rolls-Royce aankomt of in een rammelbak. Die nuchterheid heeft me ook weleens problemen opgeleverd in Amerika, want daar zijn ze juist heel erg extravert en houden ze van overdrijven. Ik denk al snel doe maar gewoon en dat kun je ook binnen twee seconden aan m’n blik zien, dus daar moest ik wel even aan werken haha.”

En dan kom je ook nog eens terecht bij een extreme artiest als Lady Gaga.

“Ik vind dat het allerleukste: hoe meer hectiek, hoe gekker. Toen ik bij Lady Gaga zat, was zij echt de allergrootste artiest van de wereld. Er ging geen dag voorbij of er stonden duizenden mensen voor het hotel te wachten. Sommige fans bleven zelfs voor de ingang van het hotel slapen om maar een glimp van haar op te vangen. We hebben vaak genoeg meegemaakt dat we het hotel weer in moesten rennen omdat de dranghekken omvielen en we bestormd werden. Of fans die op de auto klommen en niet meer los wilden laten. Ik heb ook Beyoncé beveiligd. Daar zit veel minder hectiek omheen. Die heeft een veel gematigder publiek.”

‘Wij organiseren alles van A tot Z. Goed en strak. Amerikaanse bodyguards zijn vaak alleen maar grote gasten die gevaarlijk uit hun ogen kijken en goed zijn in mensen wegduwen’

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Nederlandse bodyguards zijn erg in trek bij Amerikaanse wereldsterren. Norman Oostenbroek deed het werk onder anderen voor Paul McCartney; Peter van der Veen voor Adele en Julius de Boer is al al jaren de bodyguard van Beyoncé. Hoe komt dat?

“Dat komt door onze manier van werken. Dat zijn ze niet gewend in Amerika. Wij organiseren alles van A tot Z. Goed en strak. De snelste route naar de wachtende auto’s, welke ingang van het hotel geschikt is om geruisloos binnen te komen, welke plek in welk restaurant het meest geschikt is om ongestoord te kunnen eten.

We analyseren routes en doen voorverkenningen. Het hele logistieke proces. Amerikaanse bodyguards zijn vaak alleen maar grote gasten die gevaarlijk uit hun ogen kijken en goed zijn in mensen wegduwen, maar niet weten wat ze aan het doen zijn. De Amerikaanse manier van beveiligen heeft niks met persoonsbeveiliging te maken.”

Vaak wordt het werk van bodyguard geromantiseerd. Je komt met de bekende mensen in aanraking, krijgt overal voorrang. Is dat in werkelijkheid ook zo?

“Heel vaak zeggen mensen tegen mij: jij hebt de hele wereld gezien. Nee, ik bén over de hele wereld geweest, maar ik heb niks gezien hoor. Ik zie het vliegveld, het hotel en waar er wordt opgetreden. Je leidt continu het leven van een ander. Als we in een hotel verblijven, dan slapen wij of in de kamer ernaast of recht tegenover. En de deur van je hotelkamer staat altijd open om op de andere deur te letten. Behalve ’s nachts, dan zetten we bewegingsmelders neer. Als er iemand op de gang loopt of voor de deur staat, gaat er meteen een pieptoon af. Je staat dus 24/7 aan.”

Nico zorgt dat Lady Gaga zorgeloos door Boekarest kan wandelen.

En hoe gaat dat dan als Gaga op vakantie gaat?

“Dan zijn we er ook altijd bij. Variërend van een ploegje van drie tot vijf man persoonsbeveiliging. Gaga viert vakantie en ik kijk min of meer toe. Het is niet heel anders dan als je op tournee bent. Behalve dat je misschien wel eens samen eet. Dat moet je ook doen. Je moet af en toe wel een beetje normaal contact hebben met elkaar, anders wordt het wel een heel lange zit. Maar verder is het heel zakelijk en professioneel.”

Lijkt me best pittig, want je moet ook omgaan met de grillen van al die artiesten.

“Daar moet je tegen kunnen. Ik zie mijn klanten vaker dan m’n eigen familie. En iedereen die een relatie heeft, weet dat als je 24 uur per dag op elkaars lip zit, vroeg of laat irritaties ontstaan. Dat is hetzelfde met supersterren. De kunst is om daar mee om te gaan of dat in ieder geval bespreekbaar te maken. Ik zeg ook altijd: als er iets is wat je irriteert, zeg het meteen. Want als je het laat oplopen, dan wordt het alleen maar erger.”

Maar goed, dit zijn geen normale mensen met wie je 24 uur per dag op elkaars lip zit. Het is ook vaak een wereld van seks, drugs en rock-‘n-roll.

“Ook daar zijn wij voor. Als wij het idee hebben dat het uit de hand loopt in een club of dat de artiest te dronken wordt, dan zeggen we gewoon: We gaan. Nu.”

Gaan ze dan vrijwillig mee of stribbelen ze tegen?

“Ze gaan gewoon mee, omdat ze weten dat wij er ook zijn om hun naam en reputatie te beschermen. Het is niet handig als iemand de volgende dag in de krant staat of als in een tv-programma te zien is dat hij of zij laveloos naar buiten strompelt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws