Stanley Hillis - van kruimeldief tot capo

Stanley Hillis - van kruimeldief tot capo

Deze week is het tien jaar geleden dat hij werd doodgeschoten. Zijn naam is nu bekender dan ooit. Toen hij nog leefde, bleef hij het liefst uit de schijnwerpers, uit de stad en weg van mensen. Wie was Stanley ‘De Ouwe’ Hillis? En wat had ie met Willem Holleeder? “Ze willen alles in de schoenen van die Ouwe schuiven, dat is overduidelijk.”

Hij zou het verschrikkelijk hebben gevonden, dat gelul over hem overal. In allerlei kranten en tijdschriften. Er zijn boeken over hem geschreven, er is een tvserie over hem gemaakt met zijn naam in de titel en in allerlei rechtszaken wordt te pas en vooral te onpas zijn naam genoemd. Stanley Hillis, ‘De Ouwe’, zou ervan gegruweld hebben.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Om even te illustreren waarom deze gedachte aannemelijk is: toen in 2007 het Kolbak-proces over afpersingen in de onderwereld tegen Willem Holleeder begon, werd op de ochtend van de eerste procesdag een granaataanslag gepleegd op het gerechtsgebouw. Wat iedereen wel een beetje dacht werd drie jaar geleden door Holleeder bevestigd; hij vertelde dat Stanley Hillis daarachter zat. “De bedoeling was dat ik niks zou verklaren over geld dat Stanley Hillis gestald had bij Willem Endstra.” Anno nu is Stanley dood en staat Willem Holleeder in hoger beroep terecht voor vijf onderwereldmoorden. In de zomer van 2019 is hij door een rechtbank al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Willem heeft niets te verliezen, dus is hij in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak. Het is nu dus alles of niets voor de Jordanees.

Volgens een goed ingelichte bron uit het criminele milieu die ook is opgeroepen om te getuigen in deze zaak is het doel van Holleeder overduidelijk. Hij zegt: “Ze willen alles in de schoenen van die Ouwe schuiven.”

Als de slotgracht om de Bijlmerbajes is veranderd in een ijsbaan, klautert Hillis over de muur en glibbert naar de overkant, zijn vrijheid tegemoet

Wie was Stanley Hillis?

Stanley Hillis wordt momenteel gezien als een van de grootste en meest invloedrijke Nederlandse misdadigers ooit. Hij was een ouwe boef die banken overviel en later voor een deel verantwoordelijk was voor de IRT-affaire in de jaren 90. Hillis wist jarenlang uit handen van de politie te blijven en gold als een zeer belangrijke factor binnen de Nederlandse onderwereld en erbuiten. Waar andere criminelen vooral binnen onze grenzen opereerden of alleen met buurlanden zaken deden, wist Hillis al vrij snel contact te krijgen met criminelen ver buiten onze landsgrenzen, zoals uit voormalig Joegoslavië. “Iedereen speelde eredivisie, maar die Ouwe was Champions League,” aldus een insider in het milieu.

Waar kwam hij vandaan?

Stanley Marshall Hillis wordt in 1946 geboren uit een kortstondige flirt tussen de Nederlandse Adriana Boukes uit Den Haag en de Canadese militair Stanley Hillis. De oude Hillis helpt als onderdeel van de geallieerde troepenmacht mee bij de bevrijding van Nederland. Stanley is dus een bevrijdingsbaby. Omdat de relatie geen stand houdt, groeit de kleine Stan op zonder zijn biologische vader in zijn nabijheid. Een tweetal stiefvaders neemt de opvoedende taak over, maar tussen hen en de zeer handige en intelligente Stan junior zal het nooit boteren. Hij verdwijnt al op zijn 14de in een jeugd tbr-instelling in Rekken, om uiteindelijk op zijn 17de bij een pleeggezin in Amsterdam te belanden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Hoelang draaide hij mee in de Nederlandse misdaadwereld?

Als roverhoofdman van een dertig man tellende overvalbende maakt hij in de jaren 70 stad en land onveilig. Als de Amsterdamse politie die bende heeft opgerold, verklaart de hoofdcommissaris dat het misdaadcijfer rond de hoofdstad door die aanhouding met 60 procent is gedaald. Voor die tijd is hij vooral actief als inbreker of overvaller van banken. Dat doet hij in het begin veel in de omgeving van Den Haag, maar hij is ook niet vies van een kraakje elders in het land.

Wat was zijn sterke punt?

Hillis is van de oude stempel: afspraak is afspraak. Je doet wat je zegt. Ja is ja. Nee is nee. Hij is ook iemand die je niet in de maling moet nemen. Daar kan hij niet tegen en dan krijgt hij vlekken in zijn nek, een voorbode van narigheid. Hillis blijkt een kei in het uitbreken uit gevangenissen. Zo klautert hij in 1984 de buitenmuur van de Alkmaarse Schuttersweigevangenis op, zonder touw of andere gevelbevestiging. Bewakers en gedetineerden zien hoe de ‘soldaat Hillis’ de zo’n vijf meter steile muur op komt om zich eenmaal boven met een vliegensvlugge manoeuvre aan de andere kant weer naar beneden te laten vallen. De meest tot de verbeelding sprekende ontsnapping van Hillis is die uit de Bijlmerbajes. Hij weet dat er strenge vorst aankomt, verzamelt al weken daarvoor spullen als een touw en een haak, die hij zorgvuldig in zijn cel bewaart. Als het twee nachten gevroren heeft en de slotgracht om de Bijlmerbajes is veranderd in een ijsbaan, ziet hij zijn kans schoon, gooit het touw met de haak over de muur, klautert eroverheen en glibbert naar de overkant van de gracht, zijn vrijheid tegemoet.

Stanley Hillis als gast bij Sonja Barend, in 1985.

Waardoor kwam hij in de tv-show van Sonja Barend?

Dat was in januari 1985. Hillis wordt tijdens die show op een geheime locatie ondervraagd door de roodharige presentatrice nadat hij is ontsnapt uit de Bijlmerbajes. Hij is doodsbang dat de politie hem zal afknallen. Dat komt doordat hij in een misdaadprogramma van televisiemaker-journalist Jaap Jongbloed op tv wordt weggezet als schietgrage crimineel, en dat is hij niet, zo is zijn boodschap. Niet lang na dat interview pakt de politie hem weer op en als hij zijn straf heeft uitgezeten, komt hij eind jaren 80 weer vrij. Achteraf kun je stellen dat Hillis’ optreden bij Sonja veel gelijkenissen vertoont met het optreden van Holleeder bij College Tour. Hillis zag zijn optreden bij Sonja overigens als de grootste fout in zijn leven. Het is niet bekend hoe Holleeder terugkijkt op zijn veelbesproken tv-interview.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Laatste nieuws