@media (max-width: 679px){#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575ff3fec6ef img{#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575ff3fec6ef img{#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575ff3fec6ef img{#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575ff3fec6ef img{#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6575ff3fec6ef img{#fig-6575ff3fec6ef img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}JA21-oprichter Joost Eerdmans: 'Aan ons de taak het land te verdedigen'

JA21-oprichter Joost Eerdmans: 'Aan ons de taak het land te verdedigen'

Het is volgens Joost Eerdmans (50) hoog tijd dat het gedachtegoed van Pim Fortuyn terugkeert in de Tweede Kamer. Daarom sloot hij zich aan bij Forum voor Democratie, maar na een botsing met Thierry Baudet richtte hij zijn eigen partij op: JA21. Over die botsing, Geert Wilders en de plannen van zijn nieuwe partij. “Baudet had goud in handen, maar hij is doorgedraaid.”

Je komt in jullie partijkantoren overal foto’s en schilderijen van Pim Fortuyn tegen. Is hij de reden dat je de politiek bent ingegaan?
“Absoluut. Ik werkte bij de gemeente Rotterdam als secre-taris van burgemeester Opstelten toen Fortuyn opkwam. Ik weet nog dat hij uit Leefbaar Nederland werd gegooid en zei: Ik ga mijn eigen lijst beginnen.

Dat moment is vergelijkbaar met wat ik bij Forum voor Democratie meemaakte. Het kan toch niet waar zijn dat de droom nu voorbij is? Fortuyn sprak al zoveel mensen aan toen. Mijn vrouw zei: Je moet echt nú naar hem toe met je cv.

Ben ik naar zijn huis gereden, februari 2002. Ik heb mijn brief gegeven en zei: Ik wil u helpen, ik ben beschikbaar als u daar behoefte aan heeft. Drie weken later stond ik al op de lijst. Ik voelde wat hij zei over immigratie, de islam. Er lag een deken over de multiculturele samenleving, in Rotterdam voelde ik toen heel sterk dat dat moest worden aangepakt. Ik wist: dit is iemand bij wie ik me heel graag aansluit. Zó zonde dat het abrupt is geëindigd.”

Wat maakte hem zo goed voor jou?

“Hij had bevlogenheid en de gave van het woord. In retorisch opzicht was er geen betere, toen werd al gezegd: hij is een wandelende mediatraining. Hij was volledig zonder remming, schaamteloos. Hij kon dingen zeggen waar een ander niet mee wegkomt. Dat Ga toch lekker koken, tegen Wouke van Scherrenburg, als Jesse Klaver nu zoiets zegt, kost hem dat gelijk vijf zetels in de peilingen. Maar de mensen voelden dat Fortuyn meende wat hij zei, dat het uit zijn hart kwam. Hij publiceerde al dertig jaar over de stand van Nederland, hè. Onderwijs, zorg, de mensen voelden dat hij gelijk had. Hij werd afgeschilderd als extreemrechts, daarom waren mijn ouders afwachtend. Maar ik weet nog dat mijn vader zei: Joost, ik hoorde hem weer op de radio, hij heeft helemaal gelijk. Zijn analyse over de publieke sector klopt ook nog steeds, dat de overheid niet dienend is naar het volk, maar eerder een barrière lijkt te zijn om de burger te beschermen tegen te veel immigratie. Met JA21 komen wij ook op tegen de Europese waanzin, in de traditie van Fortuyn dus. In Rotterdam zijn we met Leefbaar al jaren de grootste. We doen mee of zitten in de oppositie, maar landelijk is het geluid van Fortuyn verdwenen. Daarom heten we ook het Juiste Antwoord, want dat geluid is hard nodig in de Tweede Kamer.”

‘Mensen die hier illegaal rondsjokken, moet je vastzetten en het land uitkrijgen. In Denemarken doen ze dat ook, dus het kan gewoon binnen de EU’

Je hebt Fortuyn dus maar heel even gekend.

“Ja, er zijn niet eens foto’s van ons. Alleen een videostill. Pim Fortuyn presenteerde toen de lijst, mocht ik naar voren komen om mijn naam te zeggen. De dag vóór de moord was de laatste keer dat ik hem sprak. Hij vroeg of ik op een rijtje kon zetten wat ie allemaal moest doen als hij de grootste werd. Moet ik naar het Catshuis, de koningin? Ik zei dat ik dat zou doen. Niet te veel papier, hè, alles op één A4’tje, schreeuwde hij nog bij de deur. Een dag later zat ik dat uit te werken, tot mijn vrouw belde dat ik de televisie aan moest zetten. Ik heb hem inderdaad kort en dus niet goed gekend, wel hebben we besproken wat ik allemaal zou doen. Ik moest de bureaucratie verminderen, aan de slag met de publieke sector en had een aantal veiligheidspunten. Hij zei: Je hebt je eigen winkeltje, dit is jouw opdracht, ik vertrouw dat. Ik had nooit verwacht hem zo kort mee te maken. Binnen twee maanden was het gedaan.”

Je bent dus nog altijd bezig met zijn erfenis. Wat zijn je ambities met JA21?

“De reden dat wij bestaan is om te zorgen dat Nederland realistisch rechtsaf kan. Wilders zit in een cordon sanitaire. Dat vind ik ondemocratisch en schandelijk, maar hij wordt niet eens uitgenodigd voor een gesprek en komt er dus niet bij. Baudet heeft zichzelf onmogelijk gemaakt, die is besmet en daar wil niemand mee samenwerken. Dus moet Rutte wel naar links kijken. Daarom zeggen wij: wij zijn de factor om Rutte bij de verkiezingen naar rechts te trekken. Met een x-aantal zetels kun je al verschil maken, kijk maar naar de ChristenUnie: vijf zetels en twee ministers.”

Hoe willen jullie dat verschil maken?

“De belangrijkste ambitie is het land weer op orde krijgen en dan zijn er drie punten die wij heel belangrijk vinden: Europa, klimaat en migratie. In Brussel willen ze een federale staat van Europese landen, een soort Amerika. Dat vinden wij geen goed perspectief. Dat gaat heel veel geld kosten en we betalen nu al 2 tot 3 miljard euro om al die staten overeind te houden en dan heb ik het nog niets eens over het coronanoodfonds. We zitten in de houdgreep van Brussel. Juncker, de oud-voorzitter van de Europese Commissie, zei het vrij goed: uiteindelijk weten we dat Rutte altijd tekent bij het kruisje. We moeten uit het opengrenzenbeleid kunnen stappen, want nu zitten we in een moeras waar we niet uitkomen.

We hoeven vooralsnog niet uit de EU, maar we moeten wel meer denken aan ons eigen belang en onze portemonnee. In tien jaar Rutte zijn er 800.000 niet-westerse migranten binnengekomen. Dat moet stoppen. We kunnen over tien jaar toch niet vaststellen dat er weer bijna een miljoen vluchtelingen en gelukzoekers bij zijn gekomen? Ja, er gaan ook wel mensen weg, maar dat zijn niet diegenen die in de bijstand zitten, die blijven meestal. Het legt een te grote druk op ons land, kost ons vreselijk veel geld, het verandert ons land en de identiteit verwatert. Ik kan je zo meenemen naar Rot-terdam-Zuid, dan zie je het gevolg. Mensen herkennen zich niet meer in hun eigen stad. De voordeur staat open en de achterdeur dicht. Dat moet andersom. Mensen die hier illegaal rondsjokken, moet je vastzetten en het land uitkrijgen.

In Denemarken doen ze dat ook, dus het kan gewoon binnen de mandaten van de EU.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.