Telstar-directeur Pieter de Waard: 'Ooit word ik voorzitter van de KNVB. Absoluut'

Telstar-directeur Pieter de Waard: 'Ooit word ik voorzitter van de KNVB. Absoluut'

Pieter de Waard (60) is al vijftien jaar algemeen directeur van Telstar. Bij zijn aantreden sprak het bestuur de wens uit geen grijze muis te worden in het betaalde voetbal. Dat is hem gelukt. Hij heeft nog drie dromen, een daarvan is voorzitter van de KNVB worden. Dat probeerde hij al eens, maar dat lukte toen niet. Maar De Waard geeft de moed niet op.

Je schijnt drie dromen te hebben...

“Klopt. Hoofdredacteur van Voetbal International, cabaretier en bondsvoorzitter van de KNVB worden.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Dan heb je nog het een en ander af te vinken.

“Nou, die eerste twee gaan niet meer gebeuren. Maar bondsvoorzitter ga ik ooit worden. Absoluut. Medio 2022 zijn er weer verkiezingen en dan ben ik weer van de partij.”

Een eerlijke verdeling van het geld is een van je stokpaardjes.

“Een voetbalelftal, elk voetbalelftal, gedijt bij goede tegenstanders.

Daar wordt een elftal alleen maar sterker van. Dus als er drie sterke ploegen zijn, en de rest niet, dan worden wij met Oranje nooit wereldkampioen. En wereldkampioen worden moet het ultieme doel zijn voor het Nederlandse voetbal. Voor de KNVB dus ook.

Na de 13-0 van Ajax tegen VVV werd er weer geroepen om de eredivisie terug te brengen naar zestien clubs. Maar op basis van een incident ga je toch niet het voetballandschap opnieuw inrichten? Een betere verdeling van het mediageld zou meer helpen. En dat voorstel hebben we overigens gekopieerd van Ajax. Dat is namelijk precies hetzelfde wat zij roepen in Europa. Maar hier zijn ze er op tegen. Dat zeggen ze dan ook hoor, recht maar vriendelijk in je gezicht.”

Met enige regelmaat haalt Telstar het nieuws met ludieke acties. En ook sportief draaien de Witte Leeuwen de laatste jaren goed mee. Toch, toen de coronaregels voetballen met publiek verbood, verwachtte half Nederland dat Telstar als eerste om zou kukelen.

“Sinds 1978 hebben wij geen euro aan ondersteuning ontvangen van de staat. En toch is dat beeld er dan over ons. Men denkt dat die kleintjes als eerste omvallen.

Maar de impact voor grote clubs is natuurlijk vele malen groter dan voor clubs van onze omvang. Daarnaast hebben wij een trouwe schare sponsors en supporters. En onze aandelen worden beheerd door de Stichting Pro Telstar. Die staan op momenten als deze altijd klaar voor ons en doen ook nu weer een duit in het zakje. De laatste seizoenen hebben we heel stabiel een netto resultaat behaald van 14.000 euro in de plus. Wij zijn een hele stabiele club en hebben geen gekke uitschieters.”

Van dat bedrag schiet Overmars waarschijnlijk in de lach.

“Jawel, en dat zal hij met alle respect doen. Maar we zijn wel stabiel.”

Sportief draaien jullie de laatste jaren ook heel aardig.

“We willen graag elk seizoen meedoen aan de play-offs en de laatste jaren draaien we vrijwel altijd mee in die strijd.”

‘Wij bestaan bij de gratie van publieke aandacht, dat levert ons 2 miljoen aan inkomsten per jaar op’

Zou je schrikken als Telstar opeens promoveert?

“Ja, maar niet zozeer om het allemaal te organiseren. Die ervaring hebben we in huis. Sportief ben ik er ook niet bang voor. En financieel levert het alleen maar meer op. Maar een promotie heeft natuurlijk ook een enorme impact op je omgeving. En wij zitten hier midden in een woonwijk, dus dat brengt wel wat met zich mee als de top 3 hier op bezoek zou komen...”

Maakte je je wel zorgen toen het publiek van de tribunes verbannen werd?

“Ja, enorm. De grootste zorg voor mij was, en dat klinkt misschien stom, maar ik ben al vijftien jaar bezig om de club ooit financieel gezond over te kunnen dragen aan mijn opvolger. Daar ben ik altijd mee bezig. En als je dan zonder publiek moet spelen... Wij bestaan bij de gratie van publieke aandacht, dat levert ons 2 miljoen aan inkomsten per jaar op. Dus ja, dan kun je wel nagaan dat de schrik er even in zit na zo’n besluit. Maar dankzij onze supporters, sponsors, aandeelhouders, het spelersfonds en de generieke steun zingen wij de rit wel uit.”

Heb je nog hoop op korte termijn weer publiek te mogen ontvangen bij de wedstrijden?

“Stiekem heb ik de hoop in april weer met anderhalve meter publiek te kunnen spelen.”

Je bent een van de langstzittende directeuren in het betaalde voetbal, misschien wel de langstzittende. Denk je ooit aan stoppen?

“Ik ben nu zestig en ik hoop dat me nog zeven seizoenen gegund zijn. Als je kijkt naar de gemiddelde zittingstermijn van een directeur in het betaalde voetbal kom je uit op tweeënhalf jaar. Dus ik zit daar al dik twaalf jaar boven. Dat vervult me met trots. Het zegt overigens niet dat ik beter ben, wel dat het me is gegund.”

Zou jij ook bij een andere club directeur kunnen zijn?

“Dat zou ik zeker kunnen, alleen zou ik het niet willen. Ik ben Telstar-supporter.”

Maar het is je werk?

“Klopt, maar ik kan dat niet scheiden. Mijn tweede club is Feyenoord. Maar als ze me zouden vragen, dan zou ik het toch niet doen. Omdat ik Telstar-supporter ben.”

Je stelde je wel verkiesbaar als bondsvoorzitter van de KNVB.

Heb je het idee dat je serieus genomen werd?

“In eerste instantie niet. Ons stigma is nu eenmaal dat wij als Telstar een uitgesproken club zijn met ludieke acties. Dus in eerste instantie werd gedacht: dat zal ook wel een grap zijn. Maar ik ben daar heel serieus in geweest. Uiteindelijk werd ik wel als serieuze kandidaat beschouwd. Over en weer vonden er wel wat plagerijtjes plaats, maar dat hoort bij het spel. Als je de hitte in de keuken niet kunt verdragen, moet je niet in de keuken gaan staan.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws