Tulpen, kaas en plofkraken

Tulpen, kaas en plofkraken

Het bekendste exportproduct van Nederlandse bodem is allang niet meer alleen bloemen of kaas; plofkraken zijn aan een enorme opmars bezig.

Plofkraakbendes zoeken hun heil bij de buurlanden omdat de Nederlandse banken steeds zwaarder inzetten op beveiliging van hun pinautomaten. Allereerst wordt een uniforme pinautomaat voor alle banken uitgerold: de Geldmaat. Dit apparaat is beter beveiligd tegen plofkraken dan bijvoorbeeld de pinautomaten van de ING of de ABN Amro. Ook zijn de Nederlandse banken overgestapt op sluitingen in de nachtelijke uren van de pinautomaten. Sommige zijn bijvoorbeeld van elf uur ’s avonds tot zes uur ’s ochtends leeg.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het brengt plofkrakers ertoe om buiten de grenzen te gaan zoeken. Het was al bekend dat Duitsland een gewild doelwit is, onlangs werd er nog een uitgebrande Audi gevonden die vermoedelijk daar voor een plofkraak is gebruikt, maar sinds 2020 is er ook een duidelijke toename in het aantal plofkraken in België. Onze zuiderburen maken werk van vervolging: vorige week werden twee Nederlanders door justitie uitgeleverd omdat ze in België verantwoordelijk worden gehouden voor twee plofkraken in januari en februari vorig jaar. Eind december vond nog een mislukte plofkraak plaats in het Belgische Ravels, net over de grens.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws