Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

26Koper: Babbel zwijgt nu als het graf

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: voor de rechtbank van Amsterdam begint vandaag de zaak '26Koper' tegen een Utrechtse liquidatiebende. Eén van hun vermoedelijke slachtoffers: Samir 'Babbel' J. In 2015 schreef onze misdaadverslaggever Jens Olde Kalter het volgende verhaal over hem.

In 2014 werd Samir ‘Babbel’ J. (38) in Amersfoort op de stoep van zijn ouderlijk huis met kogels doorzeefd. Wie was deze stamppot etende polder-Mocro die ooit van een carrière bij het Korps Mariniers droomde? En wat is de connectie met de liquidatie van kickbokser Tarik El Idrissi, die in Amsterdam om het leven werd gebracht?

Het wordt druk in de woonkamer van een rijtjeshuis in de Amersfoortse wijk Zielhorst. Terwijl de geur van versgebakken koekjes en Marokkaanse thee zich door de kamer verspreidt, gaat de voordeurbel om de minuut. Vrouwen – de één in jurk met hoofddoek, de ander in spijkerbroek – komen binnen en verzamelen zich rond de bank. Soms maken ze grapjes, dan kruipen ze weer naar elkaar toe om troost te zoeken. De oudste vrouw op de bank zit in het midden. Ook zij keuvelt een beetje met haar buurvrouw tot er een video op het grote plasmascherm wordt afgespeeld. In beeld verschijnen honderden mannen rond een kist die langzaam in het zand verdwijnt. De man in de kist is haar zoon.

Lees ook over deze zaak ook: wie praat, die gaat: drie getuigen omgelegd in zaak 26Koper

Op 1 maart 2012 trekt een Amsterdams arrestatieteam vier mannen in een auto van de weg. Hun bestemming is niet bekend, maar door de kogelvrije vesten die ze dragen en de automatische wapens en bivakmutsen die in de auto liggen, is het de agenten duidelijk dat de mannen niet naar een potje zaalvoetbal onderweg zijn. Als de mannen van de recherche de auto vervolgens doorzoeken, vinden ze onder meer een aantal mobiele telefoons waarvan ze de recent gebelde nummers natrekken. Bij de meeste nummers gaan geen alarmbellen af. Maar één van die gebelde nummers geeft een match met een eerdere aangifte van een vrouwelijke makelaar uit het Gooi. De vrouw is eertijds door een man benaderd om op zoek te gaan naar een huurappartement. Maar de charmante man weet algauw meer bij de vrouw te regelen dan alleen een nieuw huurappartement. Ze is zodanig van de vlotte, veel jongere prater in de war dat ze hem 50.000 euro leent die hij belooft haar zo snel mogelijk terug te geven. Dat het geld vooral voor zijn eigen uitgavenpatroon is bestemd, dringt pas later tot de vrouw door. Tegen die tijd beseft ze er nog twee problemen bij te hebben.

Ze is getrouwd. En, erger: haar echtgenoot is een hoge functionaris van de politieacademie aan wie ze nu haar avontuur mag opbiechten. Samen gaan ze voor het doen van aangifte naar het politiebureau. De politie neemt de aangifte op, waarbij ook het mobiele telefoonnummer wordt opgegeven waarop de vrouw haar minnaar altijd belde. Dat behoort toe aan ene Samir J., alias ‘Babbel’ uit Amersfoort. (Babbel is zijn bijnaam in het milieu omdat hij zo graag ‘babbelt’.) Behalve zijn telefoonnummer, een van de 72 nummers waarvan hij gebruikmaakt, komt ook Samir J. zelf in de politiesystemen voor.

Geen couscous maar boerenkool

Samir J. wordt op 26 mei 1976 geboren in Amersfoort. Zijn Marokkaanse ouders hebben dan al drie dochters, na Samir krijgen ze nog twee dochters en twee zoons, onder wie Ali. Het tienkoppige gezin woont in de Kruiskamp, een buurt waar de kans dat je buurman in de fabriek werkt wat groter is dan dat hij in de directie bij Philips zit. Net als alle zussen kan Samir aardig leren. Door zijn voorliefde voor (vecht)sport en wapens droomt hij van een carrière in het leger. Ondanks een akkefietje met gestolen brommers en gerommel met valse nummerplaatjes komt hij door de screening van het Korps Mariniers, waar hij zich als KVV’er (Kort Verband Vrijwilliger) aanmeldt. Het slaap-, voedsel- en schouderklopjestekort waarmee het korps zich in het selectietraject van de ‘rotte appels’ ontdoet, kan hem niet schelen, evenmin als de oneindige marsen met een grotere zak op zijn rug dan een pakezel in de Sahara. Zelfs het vooruitzicht van koudweertraining in Schotland en Noorwegen doet de polder-Marokkaan weinig. Voor zijn moeders couscous haalde hij altijd al zijn neus op. Liever eet hij boerenkool. Maar dan wordt hij plots uit het korps verwijderd door problemen met zijn antecedenten. Hij is zwaar teleurgesteld en raakt zelfs verbitterd op het moment dat zijn vriendinnetje – die bij de politie werkt – voor de keuze wordt gesteld: ‘Hij eruit (uit jouw leven) of jij eruit.’ Ze kiest voor haar geliefde. Het uitzicht op de zwarte baret van de mariniers is hij nu kwijt.

Lees over deze zaak ook: liquidatie Abderrahim 'Appie' Belhadj: Amsterdammer gehoord

Maar dat geldt niet voor zijn wapenfetisj. Als ik er niet mee mag werken, ga ik er maar in handelen, denkt hij. Het is – naast zijn werkzaamheden bij een beddenzaak en ook bij UPC – makkelijk geld verdienen en in de periferie van de wapenverkoop valt er nog wel meer bij te klussen. Soms komen de klussen gewoon op hem af, zoals een verzoek vanuit de autowereld. De boekhouder van een exclusief garagebedrijf uit Den Haag heeft het kennelijk niet meer zo op zijn opdrachtgevers en wil hen laten liquideren. Hij benadert Babbel voor de klus en stelt hem een zak met geld in het vooruitzicht. Babbel neemt de klus aan, maar stelt een flinke aanbetaling als eis. Om zijn serieuze bedoelingen nog eens te onderstrepen en om de boekhouder te laten merken dat hij geen geintjes met hem moet uithalen neemt Babbel Spakenburger Geurt Roos (onder meer ex-lijfwacht van Klaas Bruinsma) mee naar een bespreking. Wat de boekhouder niet weet, is dat Babbel allang naar de mannen is toegestapt die hij om moet leggen. Die besluiten het spel mee te spelen. Op de dag van de geplande liquidatie belt Samir naar de boekhouder en zegt dat ze bij een visverwerkingsbedrijf zijn waar een shredder staat. Of de heren daarin moeten? vraagt hij terwijl de zogenaamde slachtoffers moord en brand schreeuwen, maar tegelijkertijd zowat in hun broek pissen van het lachen. “Ja,” roept de boekhouder. “Haal ze maar door die shredder.”

Poging tot doodslag

Later raakt Babbel betrokken bij een schilderijendiefstal. Althans, hij heeft een camera in bezit met daarop een foto van de schilderijen die zich dan op een andere plek bevinden dan bij de eigenaar thuis aan de muur. Babbel wordt veroordeeld voor heling. Hij heeft dan nog steeds normale banen bij onder andere Pearl en Jac Hensen-herenmode, maar hij poetst ondertussen aardig aan zijn criminele cv. Vuurwapengeweld ontbreekt nog op het lijstje, maar door een conflict met een Turkse autohandelaar komt daar verandering in. De Turk wil een aanslag plegen op Babbel, maar die mislukt. Samir duikt achter een auto en trekt zelf zijn wapen. Ook al beweert Samir later bij de rechter slechts in de lucht te hebben geschoten, hij gaat drie jaar voor schut wegens wapenbezit en poging tot doodslag. Daar komt in 2007 nog een jaar bij wanneer hij een paar maanden na zijn vrijlating opnieuw met wapens rondloopt. Volgens informatie uit juni 2009 van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) komt dit doordat hij op bestelling verschillende soorten wapens levert en met name doordat hij ‘geen vrienden maakt door het rippen’.

Lees over deze zaak ook: wie wil er nog getuigen tegen de moordservice?

Voor zover de CIE nog twijfelt aan de betrouwbaarheid van de informatie doet Babbel er alles aan het beeld te bevestigen. Als hij in die periode tijdens een groot kickboksgala opeens een beetje scheef in een bepaalde richting kijkt, vraagt degene naast hem wat er aan de hand is. “Zie je die gozer daar aan de overkant,” zegt hij, terwijl hij voor zijn buurman met zijn wenkbrauw in de juiste richting knikt. “Die heb ik nog niet zo lang geleden geript.” “Moeten we pleite?” vraagt de buurman. “Neeeuuhh.” 



Naast wapens levert hij ook andere zaken aan zijn collega’s, althans zo blijkt wanneer hij vlak na zijn laatste detentie wordt ‘meegeveegd’ in een lopend politieonderzoek met de naam 13 ROS. Dat onderzoek richt zich op een criminele groepering die zich bezighoudt met ramkraken, wapenbezit, drugshandel en voorbereidingshandelingen voor liquidaties. Kortom een gezellige club, waarvan een van de leden in Babbels Amsterdamse luxe-appartement woont als Samir nog vast zit. De politie constateert dat Babbel ook omgang heeft met de groep. Hij laat hen beschikken over onder meer de onder het wooncomplex gelegen garage. Als hij er net zelf weer woont, valt de politie binnen, waarbij 60.000 euro cash achter een wand wordt gevonden, evenals 360 gram hennep.

Het complete verhaal lezen? De bladzijden vind je terug in de galerij boven het artikel. Je kunt de pagina's ook hier, hier en hier downloaden.