Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De moordenaars erin geluisd!

Een undercoveragent is meer dan iemand met een plaksnor. De mensen van de unit Werken onder Dekmantel vormen de cr&egrav...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Een undercoveragent is meer dan iemand met een plaksnor. De mensen van de unit Werken onder Dekmantel vormen de crème de la crème binnen de Nederlandse politie. Met lef, bluf en mensenkennis weten ze de meest achterdochtige crimineel aan het praten te krijgen en vastgelopen moordzaken uit het slop te trekken. De mooiste successtory’s! Dit is een GRATIS voorproefje van 't coververhaal van de nieuwe Panorama.

Het is de avond van vrijdag 25 september 2015 als rond 22.45 uur een einde komt aan het veelbewogen leven van Sven Prins (30) uit Brunssum. De Limburger wordt op de Heerenweg in Heerlen beschoten en sterft in een tuintje, dat hij nog net kruipend heeft weten te bereiken. De daders gaan ervandoor in een grijze Golf en laten deze in het Belgische Houthalen brandend achter. Prins is een bekende van de politie en het is voor de recherche meteen duidelijk dat er sprake is van een afrekening in het criminele circuit. De manier waarop Prins werd uitgeschakeld spreekt boekdelen. De daders achtervolgden hem kilometers lang en zijn al rijdend begonnen met schieten. Met meerdere wapens, zo zou later blijken. Tijdens het onderzoek komen drie mogelijke verdachten in beeld. Het zijn de Antillianen Xionel ‘Chanel’ B., Jurandy ‘Payo’ T. en Sergio ‘de Lange’ K. Stuk voor stuk zware jongens, met Limburg als hun voornaamste werkterrein.

Lees ook: dodelijke opruiming: hoe de zaak rond de ‘Moordservice 26Koper’ begon

Sven Prins zou na een ruzie om drugs door deze mannen zijn omgebracht, zo luidt de informatie vanuit het criminele circuit. De politie weet dat verdachten van dit kaliber de rijen gesloten houden en al op kilometers afstand ruiken of ze de politie achter zich aan hebben. Met klassiek recherchewerk kon het weleens een ondoenlijke klus worden om de zaak op te lossen. Daarom doet het team een beroep op de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking (DLOS) in Driebergen. Want daar, op dat grote politiecomplex langs de A12, weten ze wel raad met klusjes als dit.

Werken onder Dekmantel

Onder de codenaam A-3930 krijgt rechercheur ‘Willem’ de opdracht om te gaan ‘werken onder dekmantel’, zoals het officieel heet. Het gaat om een operatie die vanuit Driebergen wordt bedacht, geregisseerd en gecontroleerd. Agent A-3930 heeft na een strenge selectie een zware en speciale opleiding doorlopen en opereert onopvallend in de maatschappij. Details die zijn dekmantel kunnen verraden zijn tot een minimum teruggebracht. Geld, middelen en tijd spelen nauwelijks een rol bij de taak die hem wacht. Een begeleider zal elke stap met hem voorbespreken en evalueren. Niet alleen omwille van zijn veiligheid, maar ook om te voorkomen dat hij te ver het wereldje wordt binnen gezogen.

Stap één is dat Willem contact moet zien te leggen met iemand die hem dichterbij het verdachte trio kan brengen. In dagblad De Limburger, dat inzage had in het dossier, wordt dit proces gedetailleerd uit de doeken gedaan. Willem papt aan met de Amsterdammer Melvin W., die een eenmansklusbedrijf heeft en zich op internet aanprijst met de slogan Ieder karweitje is een eitje’. De politie weet dat deze man geregeld contact heeft met de drie Limburgers, dus wellicht kan hij Willem bij hen introduceren. In het voorjaar van 2016 ontvangt Melvin per mail het verzoek om een offerte voor het opknappen van een appartement. De afzender is ene Willem - ofwel undercoveragent A-3930. Melvin hapt toe en stemt in met een afspraak om de werkzaamheden door te spreken. Deze vindt plaats in april 2016, in Willems appartement aan de Glitterstraat in Amsterdam-Zuidoost.

Lees hier meer van ons misdaadnieuws

De mannen komen overeen dat Melvin de binnenboel zal schilderen, een nieuwe vloer zal aanleggen en een zwevend toilet zal installeren. Dit alles voor 1800 euro, exclusief materialen. Het contact is gelegd. In de daaropvolgende periode haalt Willem de banden met Melvin steeds meer aan, zo blijkt verder uit de rapporten die De Limburger heeft ingezien.

Wapenhandel en geweld

De mannen voeren lange gesprekken en er ontstaat zelfs een soort van vertrouwensband. Daarbij wordt duidelijk dat de Amsterdammer niet alleen klusjes doet waar spijkers, schroeven en verf aan te pas komen. Zo heeft hij op z’n 20ste vastgezeten voor wapenhandel en zat hij al op jonge leeftijd in een jeugdgevangenis wegens enkele geweldsmisdrijven. En nog steeds regelt Melvin weleens wat, maar op zo’n manier dat ze hem niet te pakken krijgen. Want in de gevangenis zien ze hem niet meer, zo bezweert hij Willem. Omdat het uiteindelijk de bedoeling is dat Willem door Melvin in contact wordt gebracht met de drie Limburgse verdachten zet de undercoveragent een gewaagde stap. Hij informeert bij

de Amsterdammer of hij hem aan wapens kan helpen. Het is een schot in de roos. Melvin blijkt van alle markten thuis te zijn en kan alles leveren, van de Oostenrijkse Glock tot de Russische AK-47 of Tsjechische CZ. Willem heeft een nieuwe belangrijke horde genomen; niet alleen heeft hij goed contact met Melvin, de Amsterdammer voert hem zelfs het wereldje binnen waar het de undercoveragent om te doen is.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar de rest van het artikel van misdaadverslaggever Henk Strootman? Je leest het verhaal in editie 48 van Panorama, die vanaf morgen (30 november) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.