Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wapen van de week: FN Five SeveN

De Belgische Five SeveN is een pittig wapen. Zoals veel pistolen uit de FN-Herstal-fabriek in Luik.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Belgische Five SeveN is een pittig wapen. Zoals veel pistolen uit de FN-Herstal-fabriek in Luik is de Five SeveN oorspronkelijk ontwikkeld voor overheidsdiensten, zoals politie-, marechaussee- en marine. Het wapen, grotendeels gemaakt van een polymere kunststof, draagt ligt en biedt de schutter de mogelijkheid diep door te dringen bij het doelwit. In de lader gaan 5.7 maal 28-millimeter Hollowpoint-kogels. Het pistool wijkt in die zin af van ander soortgelijke ijzers in de zin dat de munitie die ervoor gebruikt wordt door zeer dichte vezels gaat. Reden waarom het wapen in de volksmond bekend staat als de Cop Killer. Zelfs een goed uitgeruste militair of agent ligt op de grond bij een schot uit dit pistool.

Lader

Sinds 2004 is de Five SeveN op de Amerikaanse markt ook voor particulieren te koop. Het is niet alleen daar- maar wereldwijd gezien een van de populairste handvuurwapens. Enerzijds vanwege die vezeldoorborende patronen. Maar ook omdat dit Belgische instrument een grote lader heeft, waardoor je als schutter even op stap kunt zonder te hoeven herladen. Men mag dit wapen in de VS als particulier overigens alleen ter zelfverdediging en bij het doden van wild gebruiken.

Kartels

Op dit moment gebruiken militairen en politieagenten in meer dan veertig landen het pistool. FN Herstal is de Five SeveN in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw gaan produceren in opdracht van de NAVO. Binnen deze transatlantische militaire organisatie was er behoefte aan een goed zelfverdedigingswapen waarmee schutters zich op momenten dat zich groot gevaar aandient goed kunnen verdedigen. Tragisch genoeg zijn de afgelopen tien jaar ook Mexicaanse- Amerikaanse en Colombiaanse kartels de Five SeveN enthousiast gaan gebruiken. Het meest bekende incident met dit wapen vormt de massabeschieting op de militaire basis Fort Hood, in Texas, in 2009. Hierbij begint een oud-soldaat in het wilde weg te schieten en doodt zo dertien mensen